x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mexic - Legenda si exotism

Mexic - Legenda si exotism

27 Oct 2004   •   00:00

 GARGANTUA SI PANTAGRUEL 
America Latina! Numele acestui continent este, pentru europeni, sinonim cu exotismul. Ne fascineaza prin legendele sale, prin fabulosul civilizatiilor ce s-au succedat pe teritoriul ei. Fiecare tara latino-americana are picanteria sau aroma care o deosebeste si o singularizeaza. Asa, ca un condiment care schimba total gustul unei mancari. Iata, bunaoara, Mexicul! Teritoriul acesta a apartinut candva olmecilor, cultura si arta lor misterioase incitand mintile cercetatorilor ori pur si simplu ale turistilor. Prin bunavointa atasatului cultural al Ambasadei mexicane din Romania, dl Rodolfo Arturo Ferrera, am avut prilejul sa cunoastem minunatiile acestei tari. Intalnirea noastra de la ambasada a fost emotionanta, afland ca domnia sa este profund legat de Romania, fiind absolvent al Institutului de Arte Frumoase "Nicolae Grigorescu", sectia "Sticla", cu mult inainte de teribila revolutie romaneasca. Si, pentru ca aceasta emotie estetica sa fie intregita, aveam sa descopar cu surpriza, undeva in stanga biroului sau, un urias tablou a lui Diego Rivera, pictor mexican de renume si totodata sotul inegalabilei Frida Kahlo.  

EXOTISM. Dupa un periplu scurt prin artele plastice, discutia a curs si spre incantatoarele arte gastronomice mexicane. Varietatea climatica, generata de latitudine, de pozitia acestei tari si nu in ultima instanta de formele de relief, a condus si la o bogatie a condimentelor, mirodeniilor, legumelor si fructelor. Exotice, le-am spune noi, dar pentru mexicani ele sunt cat se poate de obisnuite. (Doar e tara lor, nu-i asa?!) Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca din Mexic provine o serie intreaga de plante care ne sunt atat de familiare. De aici au venit pe batranul continent porumbul, precum si cele patru sute de soiuri de ardei iute.  

CIOCOLATA. Si tot de aici isi are originea arborele de cacao. Zeul Quetzalcoatl, redat sus sub forma unui sarpe cu pene, i-a invatat pe oameni cum sa cultive acest arbore si cum sa se foloseasca de proprietatile energizante ale fructelor sale. Din acele vremuri, aceasta bautura amestecata cu alte condimente, cum ar fi piperul, a devenit pentru mayasi magica. Despre ea s-a mai spus ca detinea puterea de a aduce la suprafata cele mai ascunse dorinte din om... Odata pisate, din semintele de cacao se extragea untul de cacao. Acesta avea si miraculoase puteri de tamaduire, fiind folosit in cazul muscaturilor serpilor veninosi. In plus, cu umor, am putea sa amintim ca mayasii foloseau in loc de monede, boabe de cacao. Un sclav costa, spre exemplu, 100 de boabe de cacao. Nu e de glumit, pentru ca astfel se poate observa ca boaba de cacao chiar avea valoare... Mai cu seama ca relatiile comerciale din America Latina au pornit de la acest sistem! O data cu sosirea spaniolilor pe teritoriile Mexicului, viitorul ciocolatei devine asigurat. Barbatii spanioli de la acea vreme considerau ca, daca beau ciocolata, aceasta le poate spori virilitatea, fiind socotita "cea care ajuta barbatilor sa se apropie cu folos de femei". Nu ne este greu, astfel, sa stabilim ca reputatia ciocolatei a devenit aproape inegalabila.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul