x close

De la „mititeii” persani ai lui Darius al lui Istaspe, la kebab și satay (află rețetele). Ce loc au MICII ROMÂNEȘTI în istoria culinară a lumii

0
19 Iun 2017 - 17:55

Dacă tot am stablit, fără drept de tăgadă, că rețeta de mititei e autohtonă, creată, în trei decenii și mai bine, de bucătari de cârciumi bucureștene, autori de cărți de bucate, gospodine și chefi regali, vă propun să dăm o raită prin lumea largă. Să călătorim și vedem cine mai gătește „cârnați fără maț”. Din ce fel de cărnuri tocate. Și la ce tehnici de frigere/prăjire/coacere apelând. O să avem parte de câteva surprize și-o să înțelegem încă o dată vorba ceea: „mințile geniale gândesc la fel”. Chiar și în bucătărie! Mititei kebab satay! Un adevărat strigăt de luptă...

Cât despre turci – pe care-i credităm adesea cu rolul de inventatori ai bucatelor din Balcani – ei bine, au și ei un rol pe-aici, dar nu chiar cel pe care-l credeam (se va vedea, în săptămânile ce vin, ce vreau să zic, când o să vorbim despre sarmale, chiftele și alte cele…).

Din punct de vedere etimologic, dacă excludem mititeii – al căror nume s-a format „loco” (după cum au stabilit și Iorgu Iordan, și Petronela Savin – cea din urmă, în foarte interesantul volum „Universul din lingură
Despre terminologia alimentară românească”, Editura Institutul European 2012) – avem două mari ramuri pe care să le urmărim (unul chiar foarte-foarte mare): kebab și satay.

Mititei kebab satay (1) Kabob sau moștenirea persană în gastronomia lumii

Spuneți drept, ce origine credeți că are cuvântul kebab? Turcească? Arabă? Ei bine, nu! Persană! Kebabul are cel puțin 2600-3000 de ani de atestare… lingvistică. Vechii perși îi ziceau kabob, iar cuvântul nu desemna un preparat propriu-zis, ci mai multe preparate gătite în aceeași manieră. Adică înfipte într-o țepușă și rotite deasupra flăcării. De fapt, dacă stăm bine să ne gândim, în istoria preparării bucatelor cu ajutorul foc ul, aceasta a fost una dintre primele tehnici dezvoltate de om, încă din vremea comunei primitive. Cu alte cuvinte, nici ei, perșii, nu au inventat kebab-ul. Doar ne-au lăsat moștenire un nume – care e și printre primele cuvinte care „migrează” în sens invers, adică de la vest la est.

Kabob – recte kebab, kebap, kepap, cevap și altele asemănătoare, pe care Europa, Asia și Africa și le asumă – semnifica, înainte de toate, un fel de mâncare gătit pe o țepușă, deasupra flăcării. Putea fi vorba de bucăți de carne, de legume sau de… carne tocată. Uneori – mai ales atunci când cei care găteau astfel erau soldați aflați în plină campanie militară – erau folosite ca suport săgeți, săbii și alte arme lungi și ascuțite. KABOB KOOBIDEH, este prima variantă de „mititei” cunoscută, respectiv carne tocată de miel, amestecată cu ceapă și condimente, așezată pe o lamă subțire și friptă deasupra focului de lemne sau cărbuni. ............

Citește continuarea AICI


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1506


Mai multe titluri din categorie

Nea Mărin, vacanță în Palma de Mallorca cu familia

Nea Mărin, vacanță în Palma de Mallorca cu familia
”Aventură cu 4 stele” este reality-show-ul difuzat luni și marți de la 20.30, pe Antena 1, unde Nea Mărin poate fi văzut pentru prima dată în ipostaza de concurent. Filmările pentru emisiunea...

Andreea Ibacka și-a petrecut ziua de naștere la filmări

Andreea Ibacka și-a petrecut ziua de naștere la filmări
Galerie Foto Zi plină de emoții pentru Andreea Ibacka! Actrița din “O grămadă de caramele”(proiect care va începe în toamnă la Happy Channel) și-a sărbătorit ziua de naștere pe platourile de...

Au apărut primele oferte pentru vacanţa din 2018! Reduceri consistente la agenţiile de tursim

Au apărut primele oferte pentru vacanţa din 2018! Reduceri consistente la agenţiile de tursim
Nici nu s-a încheiat vara, dar românii îşi caută deja oferte pentru vacanţa din 2018. Vor să profite de preţurile reduse, dar şi de surprizele din partea agenţiilor. La anul, se poartă...

Sighișoara, cetatea toleranței interetnice

Sighișoara, cetatea toleranței interetnice
Galerie Foto În perioada 17-20 august, Cetatea Sighișoarei găzduiește manifestări culturale care aduc în prim plan specificul fiecărui grup etnic de pe teritoriul României, dar și tradiții ale altor popoare....

Concerte și jocuri de altă dată la festivalul "Sibiul de Odinioară"

Concerte și jocuri de altă dată la festivalul  "Sibiul de Odinioară"
Trupe rock - Antract, Timpuri Noi, Talisman - şi cunoscuţi artişti ai muzicii folk - Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu - vor susţine, sâmbătă şi duminică, recitaluri la...

Rețeta zilei: Aripioare cu miere și chimbir

Rețeta zilei: Aripioare cu miere și chimbir
Ingrediente: 25 aripioare de pui ,1 legatura ceapă verde, 5 linguri miere, 2 linguri sos de soia, 1 ardei iute roșu, 1bucată de 2 cm ghimbir ras , câteva crenguțe cimbru (frunze) Amestecă toate...

Cadou inedit pentru Cheloo din partea unui participant la ”iUmor”

Cadou inedit pentru Cheloo din partea unui participant la ”iUmor”
Românii care vor urca pe scena ”iUmor” în cel de-al patrulea sezon al show-ului, ce va avea premiera în această toamnă la Antena 1 sunt talentați, însă au parte de concurență...

Concerte, expoziții și spectacole de teatru în parcurile Alexandru Ioan Cuza şi Titan din Capitală în acest weekend

Concerte, expoziții și spectacole de teatru în parcurile  Alexandru Ioan Cuza şi Titan din Capitală în acest weekend
Parcurile Alexandru Ioan Cuza şi Titan vor găzdui în acest weekend o expoziţie tehnică de intervenţie militară, o zonă amenajată cu hamace pentru relaxare şi un spectacol de teatru. Potrivit unui...

De ce vrea Cătălin Scărlătescu sa renunte la bucatarie

De ce vrea Cătălin Scărlătescu sa renunte la bucatarie
Galerie Foto Fiecare sfârșit de vară este prilej pentru Cătălin Scărlătescu, simpaticul jurat al emisiunii ,,Chefi la cuțite”, să respecte tradiția de a pleca cu barca pe mare. Briza, apusurile văzute de pe...

Vacanță cu probleme pentru Ioana Ginghină și Alexandru Papadopol: „M-am speriat îngrozitor! Am sunat imediat doctorul”

Vacanță cu probleme pentru Ioana Ginghină și Alexandru Papadopol: „M-am speriat îngrozitor! Am sunat imediat doctorul”
Galerie Foto Ioana Ginghină, pe care fanii o pot urmări, din toamnă, la Happy Channel, în “O grămadă de caramele”, a început vacanța de vară cu stângul. Actrița a trecut prin clipe de panică,...

Rețeta zilei: Salată de Paste Farfalle cu Prosciutto Crudo

 Rețeta zilei: Salată de Paste Farfalle cu Prosciutto Crudo
Ingrediente: 340g paste farfalle, 200g șuncă, 1 linguriță muștar,3 linguri maioneză, 200g  giardiniera (legume murate în oțet),1/2 lămâie, 3,5 linguri ulei de măsline extra virgin,sare și...

Trucuri pentru creşterea nivelului de inteligenţă

Trucuri pentru creşterea nivelului de inteligenţă
Suntem bombardaţi în fiecare zi de informaţii din toate părţile, iar nivelul de stres este deseori la cote ridicate. Uneori simţim că nu facem faţă la birou şi că memoria ne joacă feste. Munca...

Leonardo DiCaprio are o nouă iubită și e tot un top-model. Cum arată tânăra

Leonardo DiCaprio are o nouă iubită și e tot un top-model. Cum arată tânăra
Galerie Foto Leonardo DiCaprio se pare că are o nouă iubită. Faptul că actorul preferă fotomodelele nu mai este demult un secret.  Noua sa cucerire se pare că este un manechin de numai 23 de ani din Germania, Lorena...

Venera Arapu: “Cred că femeile vor reuşi să se pună în valoare şi să nu mai urmeze orbeşte nişte dictate!”

Venera Arapu: “Cred că femeile vor reuşi să se pună în valoare şi să nu mai urmeze orbeşte nişte dictate!”
Unul dintre cei mai mari designeri din România şi totodată primul creator român care a participat la Săptămâna Modei din Paris, Venera Arapu va face parte din juriul celui mai nou reality show de be...

Cosmin Seleși, răsfățat cu o petrecere surpriză de ziua lui, în Grecia

Cosmin Seleși, răsfățat cu o petrecere surpriză de ziua lui, în Grecia
Cosmin Seleși, prezentatorul reality-show-ului ”Aventură cu 4 stele”, difuzat în fiecare luni şi marţi, de la 20.30, la Antena 1, și-a petrecut anul acesta ziua de naștere în Grecia, acolo...
Serviciul de email marketing furnizat de