x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De la „mititeii” persani ai lui Darius al lui Istaspe, la kebab și satay (află rețetele). Ce loc au MICII ROMÂNEȘTI în istoria culinară a lumii

0
19 Iun 2017 - 17:55

Dacă tot am stablit, fără drept de tăgadă, că rețeta de mititei e autohtonă, creată, în trei decenii și mai bine, de bucătari de cârciumi bucureștene, autori de cărți de bucate, gospodine și chefi regali, vă propun să dăm o raită prin lumea largă. Să călătorim și vedem cine mai gătește „cârnați fără maț”. Din ce fel de cărnuri tocate. Și la ce tehnici de frigere/prăjire/coacere apelând. O să avem parte de câteva surprize și-o să înțelegem încă o dată vorba ceea: „mințile geniale gândesc la fel”. Chiar și în bucătărie! Mititei kebab satay! Un adevărat strigăt de luptă...

Cât despre turci – pe care-i credităm adesea cu rolul de inventatori ai bucatelor din Balcani – ei bine, au și ei un rol pe-aici, dar nu chiar cel pe care-l credeam (se va vedea, în săptămânile ce vin, ce vreau să zic, când o să vorbim despre sarmale, chiftele și alte cele…).

Din punct de vedere etimologic, dacă excludem mititeii – al căror nume s-a format „loco” (după cum au stabilit și Iorgu Iordan, și Petronela Savin – cea din urmă, în foarte interesantul volum „Universul din lingură
Despre terminologia alimentară românească”, Editura Institutul European 2012) – avem două mari ramuri pe care să le urmărim (unul chiar foarte-foarte mare): kebab și satay.

Mititei kebab satay (1) Kabob sau moștenirea persană în gastronomia lumii

Spuneți drept, ce origine credeți că are cuvântul kebab? Turcească? Arabă? Ei bine, nu! Persană! Kebabul are cel puțin 2600-3000 de ani de atestare… lingvistică. Vechii perși îi ziceau kabob, iar cuvântul nu desemna un preparat propriu-zis, ci mai multe preparate gătite în aceeași manieră. Adică înfipte într-o țepușă și rotite deasupra flăcării. De fapt, dacă stăm bine să ne gândim, în istoria preparării bucatelor cu ajutorul foc ul, aceasta a fost una dintre primele tehnici dezvoltate de om, încă din vremea comunei primitive. Cu alte cuvinte, nici ei, perșii, nu au inventat kebab-ul. Doar ne-au lăsat moștenire un nume – care e și printre primele cuvinte care „migrează” în sens invers, adică de la vest la est.

Kabob – recte kebab, kebap, kepap, cevap și altele asemănătoare, pe care Europa, Asia și Africa și le asumă – semnifica, înainte de toate, un fel de mâncare gătit pe o țepușă, deasupra flăcării. Putea fi vorba de bucăți de carne, de legume sau de… carne tocată. Uneori – mai ales atunci când cei care găteau astfel erau soldați aflați în plină campanie militară – erau folosite ca suport săgeți, săbii și alte arme lungi și ascuțite. KABOB KOOBIDEH, este prima variantă de „mititei” cunoscută, respectiv carne tocată de miel, amestecată cu ceapă și condimente, așezată pe o lamă subțire și friptă deasupra focului de lemne sau cărbuni. ............

Citește continuarea AICI


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 2275


Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei de vineri. Înghețată de casă (ca în vremea lui Bacalbașa)

Rețeta zilei de vineri. Înghețată de casă (ca în vremea lui Bacalbașa)
Pe la anul 1930, "când era (stră)bunica fată", prin bucătăriile caselor cu ştaif din centru, ori prin gospodăriile mai răsărite de la mahala, îngheţata se pregătea... la ciubăr. Da, da, aţi auzit bine. Şi...

Rețeta zilei: Creveţi cu legume şi caşcaval

Rețeta zilei: Creveţi cu legume şi caşcaval
Ingrediente: 15 creveţi, o ceapă mică, 2 ardei semi-iuţi, o roşie mică, 12 roşii cherry, 35 g caşcaval/mozzarella, 3 fire pătrunjel, 2 linguri ulei de măsline, 1/4 linguriţă boia dulce, sare,...

Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene)

Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene)
Nu sunt mulți cei care știu că primul „tratat de sulcețuri” a fost scris de Nostradamus. Nostradamus - profetul, Nostradamus - alchimistul, Nostradamus - expertul în poțiuni otrăvitoare ca și în leacuri...

Concert la groapa de gunoi

Concert la groapa de gunoi
Un concert va avea loc marţi, la Pata-Rât - zona în care și-au ridicat adăposturi cei mai săraci locuitori ai Clujului, pe o scenă amplasată lângă rampa de gunoi. Evenimentul este organizat în cadrul...

Sandalele cu toc - piesa centrală din garderoba de vară

Sandalele cu toc - piesa centrală din garderoba de vară
Sandalele sunt semnătura verii în ţinutele pe care fashionistele le abordează în sezonul cald. Modelele cu toc dau personalitate outfiturilor şi vorbesc grăitor despre degajarea, siguranţa şi succesul femeilor...

Ce tipuri de pantofi se poartă în sezonul cald 2018

Ce tipuri de pantofi se poartă în sezonul cald 2018
  Pantofii cu toc aşteaptă în garderobă cel puţin la fel de nerăbdători ca stăpânele lor, ivirea primăverii. Instalarea sezonului cald îi scoate la rampă şi îşi redobândesc repede statutul de...

"Picnic urban" pe Schitu Măgureanu sâmbătă şi duminică

"Picnic urban" pe Schitu Măgureanu sâmbătă şi duminică
Bulevardul Schitu Măgureanu va fi închis traficului auto sâmbătă şi duminică şi va găzdui cea de-a doua ediţie a seriei de "Pietonale în Cartierul Creativ Proiectul a fost desemnat câştigător în cadrul...

7 modele de tenisi trendy pentru 2018

7 modele de tenisi trendy pentru 2018
În ultimii ani, tot mai multe tipuri de tenişi se abat într-un mod creativ și ingenios de la binecunoscutul tipar tradiţional de design și cromatic, lucru care le încantă pe fashioniste. Modelele aflate în...

Raluca de la Bambi, declarație surprinzătoare: ”L-am luat în brațe și am fugit cu el la Urgențe”

Raluca de la Bambi, declarație surprinzătoare: ”L-am luat în brațe și am fugit cu el la Urgențe”
Galerie Foto Raluca Tănase, una dintre cele două surori din trupa Bambi, spune despre cățelul ei Bubu că este răsfățatul familiei, pentru că toată lumea îi face poftele. Cu toate acestea, cântăreața recunoaște că...

Ce machiaj purtam in aceasta vara si care sunt cele mai frecvente greseli pe care le facem cand ne fardam!

Ce machiaj purtam in aceasta vara si care sunt cele mai frecvente greseli pe care le facem cand ne fardam!
Galerie Foto Make-up artistul Oana Raduca iti dezvaluie secretele din spatele trusei de make-up. Vrei sa fii in pas cu moda si in materie de machiaj, in aceasta vara? Specialistii spun ca in acest anotimp, fata...

Târg de antichităţi la Muzeul Ţăranului Român

Târg de antichităţi la Muzeul Ţăranului Român
Peste 40 de colecţionari din toată ţara vor participa, începând de vineri, timp de trei zile, la Târgul de antichităţi organizat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. "În miez de vară, în preajma...

Catrinel Sandu vorbește despre nunta cu noul său iubit, Steve

Catrinel Sandu vorbește despre nunta cu noul său iubit, Steve
Galerie Foto Catrinel Sandu a acceptat să vorbească despre momentele grele trăite după despărțirea de soțul său și, mai ales, despre cum a reușit să treacă peste ele. Catrinel Sandu și cele două fiice ale sale Sara,...

VIDEO Asa arata o insula vanduta pentru 3,2 milioane euro

VIDEO Asa arata o insula vanduta pentru 3,2 milioane euro
Video In renumitele insule Baleare, un loc indragit de odihna nu doar pentru spanioli, pentru numai 3,2 milioane de euro a fost vanduta insula Colom, cea mai mare dintre cele care inconjoara Menorca.   Cu o...

Laptele de șteandru - o rețetă de la stână

Laptele de șteandru - o rețetă de la stână
Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile nu mai știu să toarcă și, câteodată nu mai știu nici a face brânza ori laptele...

Rețeta zilei: Brioşe cu porumb şi cârnaţi

Rețeta zilei: Brioşe cu porumb şi cârnaţi
Ingrediente: 350 g cârnaţi proaspeţi sau afumaţi, un ardei gras, 150 g porumb fiert, 2 fire de ceapă verde, 50 caşcaval, 150 g făină, 100 g mălai, 2 linguri ulei de măsline, 2 pahare iaurt grecesc, 2...
Serviciul de email marketing furnizat de