x close

De la „mititeii” persani ai lui Darius al lui Istaspe, la kebab și satay (află rețetele). Ce loc au MICII ROMÂNEȘTI în istoria culinară a lumii

0
19 Iun 2017 - 17:55

Dacă tot am stablit, fără drept de tăgadă, că rețeta de mititei e autohtonă, creată, în trei decenii și mai bine, de bucătari de cârciumi bucureștene, autori de cărți de bucate, gospodine și chefi regali, vă propun să dăm o raită prin lumea largă. Să călătorim și vedem cine mai gătește „cârnați fără maț”. Din ce fel de cărnuri tocate. Și la ce tehnici de frigere/prăjire/coacere apelând. O să avem parte de câteva surprize și-o să înțelegem încă o dată vorba ceea: „mințile geniale gândesc la fel”. Chiar și în bucătărie! Mititei kebab satay! Un adevărat strigăt de luptă...

Cât despre turci – pe care-i credităm adesea cu rolul de inventatori ai bucatelor din Balcani – ei bine, au și ei un rol pe-aici, dar nu chiar cel pe care-l credeam (se va vedea, în săptămânile ce vin, ce vreau să zic, când o să vorbim despre sarmale, chiftele și alte cele…).

Din punct de vedere etimologic, dacă excludem mititeii – al căror nume s-a format „loco” (după cum au stabilit și Iorgu Iordan, și Petronela Savin – cea din urmă, în foarte interesantul volum „Universul din lingură
Despre terminologia alimentară românească”, Editura Institutul European 2012) – avem două mari ramuri pe care să le urmărim (unul chiar foarte-foarte mare): kebab și satay.

Mititei kebab satay (1) Kabob sau moștenirea persană în gastronomia lumii

Spuneți drept, ce origine credeți că are cuvântul kebab? Turcească? Arabă? Ei bine, nu! Persană! Kebabul are cel puțin 2600-3000 de ani de atestare… lingvistică. Vechii perși îi ziceau kabob, iar cuvântul nu desemna un preparat propriu-zis, ci mai multe preparate gătite în aceeași manieră. Adică înfipte într-o țepușă și rotite deasupra flăcării. De fapt, dacă stăm bine să ne gândim, în istoria preparării bucatelor cu ajutorul foc ul, aceasta a fost una dintre primele tehnici dezvoltate de om, încă din vremea comunei primitive. Cu alte cuvinte, nici ei, perșii, nu au inventat kebab-ul. Doar ne-au lăsat moștenire un nume – care e și printre primele cuvinte care „migrează” în sens invers, adică de la vest la est.

Kabob – recte kebab, kebap, kepap, cevap și altele asemănătoare, pe care Europa, Asia și Africa și le asumă – semnifica, înainte de toate, un fel de mâncare gătit pe o țepușă, deasupra flăcării. Putea fi vorba de bucăți de carne, de legume sau de… carne tocată. Uneori – mai ales atunci când cei care găteau astfel erau soldați aflați în plină campanie militară – erau folosite ca suport săgeți, săbii și alte arme lungi și ascuțite. KABOB KOOBIDEH, este prima variantă de „mititei” cunoscută, respectiv carne tocată de miel, amestecată cu ceapă și condimente, așezată pe o lamă subțire și friptă deasupra focului de lemne sau cărbuni. ............

Citește continuarea AICI


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1637


Mai multe titluri din categorie

Horoscopul săptămânii 20 - 26 octombrie 2017

Horoscopul săptămânii 20 - 26 octombrie 2017
Descoperă ce-ți prezic astrele pentru următoarea perioadă, scrie clickpentrufemei.ro. Berbec Norocul va fi de partea lor, dar acesta depinde de cât sunt de capabile să se concentreze și de cât de...

Unic pe plaiuri mioritice - Semeringul bănățean 

 Unic pe plaiuri mioritice - Semeringul bănățean 
„Semeringul bănățean” este prima și cea mai spectaculoasă cale ferată din România care îi vrăjește pe toți turiștii care ajung în zonă. Calea ferată leagă Oravița de Anina,...

ARII PROTEJATE ALE ROMÂNIEI - Lacul Albastru și Coloanele de la Limpedea

ARII PROTEJATE ALE ROMÂNIEI - Lacul Albastru și Coloanele de la Limpedea
Lacul Albastru este un monument al naturii și o arie protejată aflată în județul Maramureș, pe teritoriul orașului Baia de Sprie. Lacul se află la poalele Munților Gutâi, iar accesul în zonă se...

Vacanță de o zi. De la concurs de trăsuri, la curs de ceramică romană

Vacanță de o zi. De la concurs de trăsuri, la curs de ceramică romană
Perioada sejururilor s-a încheiat de ceva vreme, iar până la următoarea vacanță mai avem de așteptat. Toamna putem rupe o zi sau cel mult trei pentru un city break la final de săptămână. Dacă...

Rețeta zilei: Minitarte cu fructe de pădure

Rețeta zilei: Minitarte cu fructe de pădure
INGREDIENTE: Pentru blat: ● 150 g unt ● 300 g făină ● 2 gălbenușuri ● 1 lingură zahăr. Pentru cremă: ● 500 ml lapte ● 5 linguri făină ● 2 gălbe­nușuri ● 75 g zahăr ● 1...

Dan Bittman îi cere ajutorul lui nea Mărin: “Mie mi-e teamă să zbor cu avionul. Mă vindeci și pe mine de fobia asta?”

Dan Bittman îi cere ajutorul lui nea Mărin: “Mie mi-e teamă să zbor cu avionul. Mă vindeci și pe mine de fobia asta?”
La “Aici eu sunt vedeta”, nu doar vedetele invitate în show alături de copiii lor fac tot felul de mărturisiri, ci și prezentatorul emisiunii, Dan Bittman. Astfel, joi, 19 octombrie, de la ora...

Rețeta zilei: Papanaşi cu smântână şi dulceaţă

Rețeta zilei: Papanaşi cu smântână şi dulceaţă
Ingrediente: 500 g brânză grasă de vaci 100 g zahăr 2 ouă 1 linguriţă rasă de bicarbonat 1 lingură zeamă de lămâie 1 plic zahăr vanilat 1 linguriţă coajă de lămâie rasă 1...

Johnny Depp, la sapă de lemn? Actorul și-a dat în judecată avocații și firma care i-a gestionat averea

Johnny Depp, la sapă de lemn? Actorul și-a dat în judecată avocații și firma care i-a gestionat averea
Johnny Depp şi-a dat în judecată foştii avocaţi pentru că ar fi conspirat cu fosta sa firmă de management financiar să fure de la el peste 30 de milioane de dolari, relatează miercuri agenţia de ştiri...

Julie Mayaya este nedespărțită de noul membru al familiei, cățelusa Sasha

Julie Mayaya este nedespărțită de noul membru al familiei, cățelusa Sasha
Galerie Foto Mare iubitoare de animale, cântăreaţa Julie Mayaya este și mai activă de când în viața ei a apărut Sasha, o fetiță din rasa cane corso, în vârstă de 3 luni. „Îmi doream...

Pandanusul este pe punctul de a deveni mai popular decât avocado

Pandanusul este pe punctul de a deveni mai popular decât avocado
Bază a dietelor multor mileniali, avocado a devenit rapid unul dintre cele mai populare fructe, însă lucrurile se pot schimba. În industria alimentară, bucătarul şef Nigella Lawson şi-a...

Festivalul Haiducesc va avea loc în perioada 19 - 22 octombrie în Parcul Naţional

Festivalul Haiducesc va avea loc în perioada 19 - 22 octombrie în Parcul Naţional
Festivalul Haiducesc, ajuns la a cincea ediţie, se va desfăşura în perioada 19 - 22 octombrie în Parcul Naţional, oferind vizitatorilor preparate culinare specifice, dar şi...

Rețeta zilei: Crochete de mozzarella cu sos marinara

Rețeta zilei: Crochete de mozzarella cu sos marinara
Ingrediente pentru sos 200 g sos de roșii 2 căței de usturoi pătrunjel oregano 2 linguri ulei de măsline sare piper pentru crochete 2 bile mai mari de mozzarella 200 g...

Andreea Antonescu povestește cum a reacționat fiica ei, când a descoperit pozele nud cu mami

Andreea Antonescu povestește cum a reacționat fiica ei,  când a descoperit pozele nud cu mami
Joi, 19 octombrie, de la ora 21.15, la “Aici eu sunt vedeta”, Andreea Antonescu vine alături de fiica ei, Sienna, în vârstă de șase ani. Prilej cu care micuța va dezvălui din secretele și ta...

Connect-R vine cu mama și tata, la “Aici eu sunt vedeta”

Connect-R vine cu mama și tata, la “Aici eu sunt vedeta”
Connect-R vine joi, 19 octombrie, de la ora 21.15, la “Aici eu sunt vedeta”, să îi pună în dificultate pe Andreea Antonescu, CRBL și nea Mărin, cele trei celebrități care vin alături de...

Rețeta zilei: Friptură de vită la tigaie cu sos italian

Rețeta zilei: Friptură de vită la tigaie cu sos italian
Ingrediente 4 fripturi vită 2 linguri ulei măsline 1 ceapă 2 căței usturoi 400g roșii tăiate 100ml vin alb 300g paste capere măsline busuioac sare, piper Preparare Se...
Serviciul de email marketing furnizat de