x close

MITITEII românești - află REȚETA ORIGINALĂ. Azi se dă drumul la MITITEIADĂ

0
30 Apr 2017 - 01:21
MITITEII românești - află REȚETA ORIGINALĂ. Azi se dă drumul la MITITEIADĂ


Mititeii românești – așa mici-mititei cum sunt ei – au stârnit multă patimă, epidemie de cuvinte și averse de cerneală de-ai fi zis că puțin mai lipsea să te afli în plină istorie a plăgilor Egiptului, iar nu dinaintea unui biet grătar pe care sfârâie cărnurile. Gurmand din fire, românul nu concepe să treacă prin viață fără porția lui de mititei la grătar, cu muștar și bere.

Un studiu de-acum câțiva ani arăta că românii consumă, pe cap de locuitor, într-un an bun – adică unul cu ploi mai puține, că e musai să-l mânci la iarbă verde și la aer (era să zic „curat”, dar de fapt e) „cu fum de grătare” -: 13,2 de kilograme de carne de mici. Pune-aici și micii pregătiți de grataragii de profesie, și pe cei cumpărați din galantarele magazinelor, de tot omul, și aruncați pe grătare, la liziera pădurii. Dar și mici preparați în casă (de cine-o mai ști să-i facă – rețete sunt, dar știință ba), din carne pe care-o toci cu mâna ta și-o amesteci cu condimente și ce mai e de trebuință. Dacă scazi copiii de țâță, care sigur nu mănâncă mititei (chit că-s mititei), parcă nici nu pare atât de mult! Acu’, să nu mă puneți să vin și cu statisticile la muștar, bere și scobitori!

Dar, ce știm despre istoria micului pe meleagurile românești? Și de ce dăm noi startul la „MITITEIADĂ” tocmai în prag de 1 Mai?

Mititeii românești – între Armindeni și 1 Mai

Ca de fiecare dată, în prag de Armindeni, ne podidește-așa o poftă de mititei la grătar și bere rece, muzică lăutărească dată la maximum și iarbă verde, crudă, încă nearsă de soare. Petrecerile noastre câmpenești de-Ntâi Mai vin dintr-un trecut mai îndepărtat decât cel al Internaționalei Socialiste și țin mai degrabă de reintrarea naturii pe cărarea verii, decât de lozincile muncitorești. Ieșeau ai noștri la iarbă verde și-n veacul al XIX-lea, și-n vremea fanariotă, și-n epoci voievodale. Iar ce-i mâna era cântecul de foaie verde și pofta de-un… vin pelin (berea intra în coșurile noastre de picnic mai târzior), într-o zi de Armindeni. Pe lângă vinișorul ăsta, se mâncau bucăți de carne friptă și cârnați pârpăliți pe jar… Micii – sau mititeii – se-adună și ei pe frigare. Nu știm bine când și cum, dar la botezul lor asistăm în Bucureștii toropiți de căldură, undeva, prin vara lui 1872 sau 1873.

Ei, și cu mititelul ăsta o să avem noi ceva treabă, în rândurile ce urmează, ca să aflăm cât mit se-ascunde în el, cât adevăr și câtă jinduire…

Mititeii românești. Ce știm despre rețeta originală

Înainte de reţete, însă, să aflăm povestea mititeilor românești, aşa cum a scris-o jurnalistul gurmand Constantin Bacalbaşa, în „Dictatura gastronomică”, cu aproape opt decenii în urmă:

...............................

Citește continuarea și află Rețeta originală și tot ce trebuie să știi despre Mititeii românești

Citeşte mai multe despre:   mititei,   mititeii romanesti,   mititeiada

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cele mai frumoase gări. Cluj-Napoca

Cele mai frumoase gări. Cluj-Napoca
Gara din Cluj-Napoca, cunoscută şi sub denumirea de Gara Mare, e una dintre primele clădiri cu această destinație din țară, fiind inaugurată în anul 1870. A fost construită de firma engleză Warring,...

Staţiuni balneare din România. Sovata

Staţiuni balneare din România. Sovata
Staţiunea Sovata este aşezată în depresiunea Praid, la poalele Munţilor Ghiurghiului. Înconjurată atât de păduri de foioase, cât şi de Muntele de Sare, Sovata oferă posibilităţi...

Reteta zilei: Salată de fructe verzi

Reteta zilei: Salată de fructe verzi
Ingrediente pere struguri albi kiwi Kiwona mere 2 linguri miere 2 linguri suc de lămâie mentă Mod de preparare Se amestecă sucul de limeta cu mierea într-un bol mare. Merele și perele se...

Unde mergem în vacanţa din februarie. Ne luăm schiurile sau costumul de baie şi ochelarii de soare

Unde mergem în vacanţa din februarie. Ne luăm schiurile sau costumul de baie şi ochelarii de soare
Peste mai puțin de două săptămâni elevii intră în vacanța intersemestrială, pentru mulți părinți fiind încă un prilej de concediu. Și, cum majoritatea companiilor aeriene au lansat...

Vica Blochina – criza de nervi la “Asia Express”

Vica Blochina – criza de nervi la “Asia Express”
Galerie Foto Conditiile grele în care a fost nevoitã sã trãiascã, lipsa confortului, lipsa banilor, misiunile grele pe care a trebuit sã le îndeplineascã, toate aceste lucruri au...

Tratament semi-permanent de netezire a parului cu keratina naturala și elastină Discovhair

Tratament semi-permanent de netezire a parului cu keratina naturala și elastină Discovhair
Vorbim despre un tratament de pionierat de netezire a parului, bogat in aminoacizi, ce menține rezistența și calitatea părului după tratament timp de 24 de saptamani. Datorită sinergiei naturale dintre proteina...

Rețeta zilei: Plăcinte cu şuncă şi caşcaval

Rețeta zilei: Plăcinte cu şuncă şi caşcaval
Ingrediente 150 g şuncă afumată 100 g brânză de vaci 100 g caşcaval 1 gălbenuş 1 lingură ketchup 400 g foitaj 2 linguri pătrunjel verde tocat 1 linguriţă piper măcinat Mod de...

Gabi Toncean organizează Gala Fitness-ului românesc, primul eveniment de amploare al anului 2018!

Gabi Toncean organizează Gala Fitness-ului românesc, primul eveniment de amploare al anului 2018!
Foarte multe personalități din sport, showbiz și politică și-au anunțat prezența la primul eveniment de amploare al anului 2018: Gala Fitness-ului Românesc, organizată de Gabriel Toncean, președintele...

Rețeta zilei: Păstrăv la cuptor cu piure de mazăre

Rețeta zilei: Păstrăv la cuptor cu piure de mazăre
Ingrediente 2 păstrăvi 1 lămâie, tăiată rondele mărar proaspăt 1 lingură cu ulei de măsline extravirgin sare piper foaie de copt 500 grame de mazăre congelată mentă 1...

Hotelul de Gheață inspiră lumea modei

Hotelul de Gheață inspiră lumea modei
Galerie Foto Designerii au găsit în Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac spațiul ideal pentru a-și promova colecțiile de iarnă. Mai ales pentru că imaginea hotelului din acest sezon este foarte tânăra Bianca...

Cel mai mare secret al Irinei Rimes a ieşit la iveală! S-a aflat adevăratul motiv pentru care cântăreața a divorțat de soțul ei

Cel mai mare secret al Irinei Rimes a ieşit la iveală! S-a aflat adevăratul motiv pentru care cântăreața a divorțat de soțul ei
Este o artistă la mare modă în România, iar toată lumea știe că majoritatea cântecelor sale sunt inspirate din viața reală. Puțini sunt însă cei care știu adevăratul motiv pentru care...

Ultimele preferinte ale romanilor in materie de nunti!

Ultimele preferinte ale romanilor in materie de nunti!
Un trend social interesant, care reprezintă o provocare pentru agenţiile de turism, chiar dacă se află încă la început de drum în România, este acela al nunţilor organizate în...

Lamia Beligan, despre tatăl ei, cu lacrimi în ochi: ”Cred că mă veghează de acolo de unde este”

Lamia Beligan, despre tatăl ei, cu lacrimi în ochi:  ”Cred că mă veghează de acolo de unde este”
Galerie Foto Îndrăgita actriță Lamia Beligan, fiica maestrului Radu Beligan, vorbește cu lacrimi în ochi despre sentimentele pe care le are față de tatăl ei și despre felul cum îi simte prezența în ce...

Prajitura RAPIDA cu iaurt!

Prajitura RAPIDA cu iaurt!
In mai putin de o ora, acest desert, racoros si delicios, poate fi servit. De la bun inceput trebuie preizat ca, spre deosebire de alte retete, in cazul de fata ingredientele folosite trebuie sa fie reci. Avem nevoie...

Sunt cele mai scumpe băuturi spirtoase din lume

Sunt cele mai scumpe băuturi spirtoase din lume
Băuturile spirtoase au fost de-a lungul secolelor medicamente, au îndeplinit diverse roluri în procesiuni religioase sau, pur şi simplu, au fost consumate pentru relaxare şi distracţie. De aceea,...
Serviciul de email marketing furnizat de