x close

MITITEII românești - află REȚETA ORIGINALĂ. Azi se dă drumul la MITITEIADĂ

0
30 Apr 2017 - 01:21
MITITEII românești - află REȚETA ORIGINALĂ. Azi se dă drumul la MITITEIADĂ


Mititeii românești – așa mici-mititei cum sunt ei – au stârnit multă patimă, epidemie de cuvinte și averse de cerneală de-ai fi zis că puțin mai lipsea să te afli în plină istorie a plăgilor Egiptului, iar nu dinaintea unui biet grătar pe care sfârâie cărnurile. Gurmand din fire, românul nu concepe să treacă prin viață fără porția lui de mititei la grătar, cu muștar și bere.

Un studiu de-acum câțiva ani arăta că românii consumă, pe cap de locuitor, într-un an bun – adică unul cu ploi mai puține, că e musai să-l mânci la iarbă verde și la aer (era să zic „curat”, dar de fapt e) „cu fum de grătare” -: 13,2 de kilograme de carne de mici. Pune-aici și micii pregătiți de grataragii de profesie, și pe cei cumpărați din galantarele magazinelor, de tot omul, și aruncați pe grătare, la liziera pădurii. Dar și mici preparați în casă (de cine-o mai ști să-i facă – rețete sunt, dar știință ba), din carne pe care-o toci cu mâna ta și-o amesteci cu condimente și ce mai e de trebuință. Dacă scazi copiii de țâță, care sigur nu mănâncă mititei (chit că-s mititei), parcă nici nu pare atât de mult! Acu’, să nu mă puneți să vin și cu statisticile la muștar, bere și scobitori!

Dar, ce știm despre istoria micului pe meleagurile românești? Și de ce dăm noi startul la „MITITEIADĂ” tocmai în prag de 1 Mai?

Mititeii românești – între Armindeni și 1 Mai

Ca de fiecare dată, în prag de Armindeni, ne podidește-așa o poftă de mititei la grătar și bere rece, muzică lăutărească dată la maximum și iarbă verde, crudă, încă nearsă de soare. Petrecerile noastre câmpenești de-Ntâi Mai vin dintr-un trecut mai îndepărtat decât cel al Internaționalei Socialiste și țin mai degrabă de reintrarea naturii pe cărarea verii, decât de lozincile muncitorești. Ieșeau ai noștri la iarbă verde și-n veacul al XIX-lea, și-n vremea fanariotă, și-n epoci voievodale. Iar ce-i mâna era cântecul de foaie verde și pofta de-un… vin pelin (berea intra în coșurile noastre de picnic mai târzior), într-o zi de Armindeni. Pe lângă vinișorul ăsta, se mâncau bucăți de carne friptă și cârnați pârpăliți pe jar… Micii – sau mititeii – se-adună și ei pe frigare. Nu știm bine când și cum, dar la botezul lor asistăm în Bucureștii toropiți de căldură, undeva, prin vara lui 1872 sau 1873.

Ei, și cu mititelul ăsta o să avem noi ceva treabă, în rândurile ce urmează, ca să aflăm cât mit se-ascunde în el, cât adevăr și câtă jinduire…

Mititeii românești. Ce știm despre rețeta originală

Înainte de reţete, însă, să aflăm povestea mititeilor românești, aşa cum a scris-o jurnalistul gurmand Constantin Bacalbaşa, în „Dictatura gastronomică”, cu aproape opt decenii în urmă:

...............................

Citește continuarea și află Rețeta originală și tot ce trebuie să știi despre Mititeii românești

Citeşte mai multe despre:   mititei,   mititeii romanesti,   mititeiada

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1626


Mai multe titluri din categorie

Cea mai înaltă actriță din Game of Thrones se uită de sus la Cannes

Cea mai înaltă actriță din Game of Thrones se uită de sus la Cannes
În Game of Thrones (Urzeala Tronurilor) este Brienne de Torth şi mânuieşte sabia ca nimeni alta. La Festivalul de film de la Cannes se detaşează vizibil, fiind cu un cap mai înaltă decât...

REŢETA ZILEI: Ardei umpluţi cu porumb, fasole neagră şi nuci

REŢETA ZILEI: Ardei umpluţi cu porumb, fasole neagră şi nuci
Ingrediente: 8 ardei graşi (verzi, galbeni şi roşii), 3 ceşti de orez fiert, 2 ceşti fasole neagră uscată, fiartă, o ceaşcă porumb fiert, o ceapă tocată, o ceaşcă de nuci, 2 ardei iuţi, o ceaşcă...

Republica Moldova, așa cum nu ai mai văzut-o

Când vrei să evadezi câteva zile într-o vacanță, Republica Moldova poate fi o soluție la îndemână. Vizităm destul de des țările vecine Bulgaria și Ungaria, însă spre vecinii...

Jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan este în doliu! "A dat o bătălie crunta cu cancerul"

Jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan este în doliu! "A dat o bătălie crunta cu cancerul"
Jurnalistul Sorin Ovidiu Balan trece prin momente dificile. Cea mai importanta figura din viata lui a trecut in nefiinta. Tatal jurnalistului a murit in noapte de marti spre miercuri, din cauza bolii. De trei luni de...

Doar în filme vezi aşa ceva! Ce s-a întâmplat cu un sucevean care şi-a dorit o partidă de sex în trei!

Doar în filme vezi aşa ceva! Ce s-a întâmplat cu un sucevean care şi-a dorit o partidă de sex în trei!
Un bărbat din Suceava care s-a cazat la un hotel din Alba și a fost protagonistul unei scene demne de filme. El a dorit să se distreze cu două domnișoare, dar totul s-a transformat într-un coşmar. Mai...

Beneficiile supei de castravete

Beneficiile supei de castravete
Una dintre cele mai îndrăgite legume, săracă în calorii însă plină de vitamine și minerale, castravetele este un detoxifiant excelent pentru organismul tău, scrie ziarulring.ro. Sigur că...

Zodii de femei cu caracter discutabil

 Zodii de femei cu caracter discutabil
Răutatea femeilor este influențată, se pare, într-o măsură destul de mare de semnul zodiacal sub care s-au născut. Te invit să descoperi în articol un top al zodiilor feminine care se evidențiază...

Ce-ți rezervă astrele vara asta

 Ce-ți rezervă astrele vara asta
Vara bate la ușă așa că nu ar trebui să fii mirat dacă gândul îți stă numai la vacanță și la dragoste. În timp ce unii nativi se vor răsfăța din plin în anotimpul ce urmează,...

De ce este periculos popcornul la microunde

 De ce este periculos popcornul la microunde
Când ne uităm la un film ronţăim cu plăcere popcorn. Pentru că se face mai uşor, de cele mai multe ori preferăm popcornul la microunde şi alegem porumbul clasic de floricele. Însă, nimeni nu...

REŢETA ZILEI: Tartă cu brânză, portocale şi migdale

REŢETA ZILEI: Tartă cu brânză, portocale şi migdale
Ingrediente: 100 g cremă de brânză, 100 g smântână pentru gătit, 250 g fulgi de ovăz, 125 g zahăr pudră, 100 g unt, 2 ouă, 2 portocale, o linguriţă extras de vanilie, fulgi de...

O cunoscuta prezentatoare TV a devenit mămică după un travaliu de 13 ore

O cunoscuta prezentatoare TV a devenit mămică după un travaliu de 13 ore
Galerie Foto Diana Bart, prezentatoarea Prima TV a știrilor Focus Magazin, a născut o fetiță pe care o va boteza Maira. Frumoasa prezentatoare a născut după un travaliu de 13 ore, la o clinică privată din...

REŢETA ZILEI: Chiftele din cartofi dulci, morcovi şi feta

REŢETA ZILEI: Chiftele din cartofi dulci, morcovi şi feta
Ingrediente: 500 g cartofi dulci, 2 cartofi albi, 700 g morcovi, 4 ouă, 200 g feta, 1 legătură coriandru proaspăt, ulei de sâmburi de struguri, 5-6 linguri făină, o ceapă, sare Mod de...

Când să nu te îndrăgostești, în funcție de zodie

 Când să nu te îndrăgostești, în funcție de zodie
Sunt povești de dragoste care par sortite eșecului. Chiar dacă îl iubești cu toată ființa ta, știi că relația voastră nu are cum să funcționeze. Oricât de comptabili și de îndrăgostiți a

Împachetările cu ghimbir. Cum scapi de burtă

 Împachetările cu ghimbir. Cum scapi de burtă
Surplusul de grăsime este o problemă pe care majoritatea femeilor o au. Apelarea la diete drastice și exerciții fizice intense sunt cele mai întâlnite practici care pot avea consecințe negative asupra s

Cum funcționează dieta suedeză

 Cum funcționează dieta suedeză
Dieta suedeză stimulează metabolismul, elimină toxinele acumulate în organism, suprimă apetitul și îmbunătățește digestie pentru a optimiza o pierdere în greutate sigură, sănătoasă și...
Serviciul de email marketing furnizat de