x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Nu platim luxul

Nu platim luxul

23 Iul 2004   •   00:00

Un local elegant te duce cu gandul ca o salata trebuie sa aiba un pret piperat. La fast-food insa, aceeasi salata costa cu mult mai mult.

OANA ANTONESCU

Multi dintre romani nu ar intra intr-un local luxos fara sa aiba retineri. Cea mai importanta ar fi cea financiara. A doua se leaga de bunele ma- niere: un restaurant de lux presupune un comportament impecabil.

AVANTAJE. Sunt cateva servicii pentru care merita sa lasi rusinea la o parte si sa pasesti pragul unui astfel de local ce pare inaccesibil buzunarului tau. Inca de la prima vizita primesti un card de fidelitate, iar urmatoarele note de plata se vor reduce cu 10%. Localurile care se respecta au salon pentru fumatori si pentru nefumatori, au aer conditionat, toti chelnerii vorbesc limba engleza - cativa stiu si franceza sau italiana - si, mai nou, comanda se ia pe agenda electronica pentru ca totul sa dureze doar cateva minute. Toate acestea sunt lucruri pe care romanul le considera un lux si crede ca nu le poate intalni decat intr-un restaurant cu pretentii. Kebabul sau hamburgerul de la colt de strada costa cat un snitel cu cartofi la restaurant. Salatele de la fast-food-uri sunt mai scumpe decat in localuri cu cel putin 20.000 de lei. Senzatia de tratament special pentru fiecare client nu este intalnita numai in locurile in care trebuie sa lasi bani grei. Poti avea surpriza sa intalnesti asemenea restaurante in care preturile sunt medii, dar serviciile si ambianta au un standard inalt, iar tinuta la patru ace nu este obligatorie.

PSIHOLOGIE

Dana Nedelcu, responsabil de imaginea restaurantului Noblesse, crede ca "insasi cladirea impunatoare selecteaza clientii. Trecand pe aici, romanul are senzatia ca nu-si permite sa intre, dar restrictia este mai mult psihologica si mai putin materiala. Se opresc la terasa cu doua umbrelute din colt, unde berea este la acelasi pret ca la noi".

×
Subiecte în articol: gastronomie