x close

Personaje de martipan

0
Autor: Cristina Andreea Catana 31 Mai 2006 - 00:00
Personaje de martipan


UNIVERSUL DULCIURILOR
Sovata, expozitie de arta culinara. La una dintre mese, imbulzeala foarte mare. Erau mai mult copii, dar si adultii se inghesuiau sa il vada pe cofetarul Lengyel Laszlo Levente, care modela diverse figurine din martipan.
O pustoaica blonda, cu pistrui, isi tinea fetisoara balaie intre palme si privea entuziasmata la mainile vrajitorului. Ochisorii ei albastri erau plini de uimire. "Oare cum poate dintr-o bucata de martipan sa faca atatea jucarii dulci?", parea ca se intreaba micuta.

JUCARIILE. Pe masa din fata lui Laszlo erau frumos asezate vulpite, ursuleti panda, dinozauri, iepurasi, copilasi care dorm si tot felul de alte jucarii care asteptau sa fie daruite si mai apoi gustate. Spre satisfactia spectatorilor, el continua sa mestereasca alte si alte figurine din martipan.

"Nu am un model dupa care lucrez. Pur si simplu imi imaginez cum arata aceste animale, si apoi ma apuc sa le fac", spune Laszlo. Nu are nici sabloane, toate dulciurile fiind executate manual.

PLACEREA DE A LUCRA. Laszlo s-a apucat de modelat martipan dupa ce a observat la o expozitie un cofetar care facea acelasi lucru. A fost incantat de ceea ce a vazut si a hotarat sa faca si el asta. Nu i-a fost greu, pentru ca a studiat alimentatia publica la liceul de profil din orasul sau natal, Odorheiul Secuiesc. De mic a fost pasionat de bucatarie. O spune chiar el: "De cand eram copil ma jucam cu vasele pe care mama le folosea la gatit". Laszlo este mandru ca a invatat aceasta arta, pentru ca nu sunt foarte multi cofetari in Romania specializati in executarea de dulciuri pe baza de martipan. "Nu cred ca sunt multi care stiu sa faca asa ceva. Sunt foarte putini in Romania cei care au invatat sa foloseasca martipanul in cofetarie."

Pare ciudat ca un barbat atat de tanar are rabdare sa stea ore in sir pe scaun si sa modeleze martipan.

Este o indeletnicire care cere foarte multa rabdare, calitate care de multe ori le lipseste domnilor. Dar Laszlo spune multumit: "Cand ma ocup de facut figurine uit cum trece timpul, pentru ca fac acest lucru din placere". Mai ales primavara, cand umiditatea aerului este potrivita, Laszlo lucreaza cel mai bine. Daca insa aerul este foarte umed, munca este ingreunata de martipanul care se lipeste de maini si devine foarte greu de modelat.

Laszlo este bucuros sa faca lumea sa zAmbeasca cu ajutorul figurilor de martipan, pe care le realizeaza cu dragoste

ARTA. Placerea cea mai mare a modelatorului de jucarii dulci este sa pregateasca figurine deosebite cu ocazia sarbatorilor. Anul trecut de Craciun a modelat un templu de 1,25 metri, in care erau oameni si un preot care oficia o slujba religioasa. Altadata, de Pasti, a realizat un ou urias, de care stateau agatati niste iepurasi care il vopseau. Au venit la el si clienti care au cerut torturi si prajituri realizate din martipan, in diverse forme si modele. Cea mai haioasa cerere a fost un tort imens in forma de broasca. Laszlo spune ca, daca ciocolata este printesa cofetariei, atunci martipanul este regina. Acesta da dulciurilor gratie si eleganta, iar totul este completat de gustul deosebit pe care il are.

Martipanul pe care il foloseste Laszlo este adus din Olanda si e preparat din zahar si migdale. Pentru a realiza figurinele, cofetarul mai are nevoie si de apa cu zahar, amestec ce il ajuta sa lipeasca diverse parti ale "jucariilor".

PASIUNE. In timp ce vorbeste, Laszlo continua sa modeleze martipan. Din mana lui ies frunze mai mari sau mai mici, care vor fi folosite pentru un buchet dulce de trandafiri. Este atat de atent la ceea ce face, de parca ar vrea sa le dea viata figurinelor pe care le executa. Vazand pasiunea cu care lucreaza, pare nefireasca intrebarea: "Cat costa?". Raspunde incet, ca nu cumva sa isi supere prietenii care au iesit din mana lui. Dar spectatorii cumpara, pentru ca fiecare dintre ei vrea sa ia acasa o bucata din lumea dulce a lui Laszlo. Iar acesta este multumit daca poate face oamenii macar sa zambeasca.

PASTA DE MIGDALE

Conform datelor istorice, martipanul a fost preparat pentru prima data in Orientul Mijlociu si a fost adus in Europa in Evul Mediu, de catre turci. De-a lungul timpului, regiunea din Germania cu iesire la Marea Baltica a ajuns sa fie considerata "taramul martipanului", pentru ca aici sunt cei mai mari specialisti in domeniu. Pe langa migdale si zahar, in martipan se mai pot adauga apa de trandafiri, miere si conservanti. Pana in secolul al XVII-lea, in Spania si in Portugalia, martipanul era produs de farmacisti, considerandu-se ca era un adevarat binefacator al celor bolnavi. De-abia apoi producerea lui a devenit apanajul cofetarilor. Pana la descoperirea Lumii Noi, cand zaharul era un lux pentru europeni, martipanul a fost o adevarata delicatesa, servita doar la mesele oficiale ale conducatorilor de stat.
Citeşte mai multe despre:   laszlo,   martipan,   martipanul

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Alain Delon face următorul pas și trece la organizarea propriilor sale funeralii

Alain Delon face următorul pas și trece la organizarea propriilor sale funeralii
Actorul francez Alain Delon a început să îşi "organizeze" propria înmormântare şi doreşte să fie înhumat pe domeniul său din Douchy, în apropiere de mormintele...

Ce vor turistii chinezi cand calatoresc prin Europa?

Ce vor turistii chinezi cand calatoresc prin Europa?
Nu se uita la bani si adora Europa, in primul rand Franta: anul trecut, peste 12 milioane de chinezi au vizitat Batranul continent, care intentioneaza sa atraga cat mai multi turisti din marele stat...

Mărturisire surprinzătoare a actorului Ion Haiduc: ”În meseria asta invidia este aproape mereu prezentă”

Mărturisire surprinzătoare a actorului Ion Haiduc: ”În meseria asta invidia este aproape mereu prezentă”
Galerie Foto Marele actor Ion Haiduc, care o carieră impresionantă de peste 46 de ani, a acceptat să treacă ”Dincolo de aparențe” și să vorbească despre profesia sa, dar și despre viața personală...

Lora și Ionuț Ghenu și-au testat iubirea în Asia Express

Lora și Ionuț Ghenu și-au testat iubirea în Asia Express
Galerie Foto Lora și Ionut Ghenu au declarat încă de la început că Asia Express este un proiect pe care l-au acceptat imediat, tocmai pentru că își doreau să ia rucsacul în spate și să plece prin lume ...

Andreea Balan mai vrea un copil!

Andreea Balan mai vrea un copil!
Andreea Bălan şi soţul ei George Burcea au lămurit misterul dacă şi-au mărit familia cu încă un membru cât au fost în concediu. "Ne bucurăm că am ajuns, trebuia să ajungem mai...

Kevin Spacey, vizat de o anchetă a poliţiei britanie pentru o a treia acuzaţie de agresiune sexuală

Kevin Spacey, vizat de o anchetă a poliţiei britanie pentru o a treia acuzaţie de agresiune sexuală
Actorul Kevin Spacey este vizat de o anchetă a poliţiei britanice pentru o a treia acuzaţie de agresiune sexuală, informează joi Press Association.  Scotland Yard a primit o plângere referitoare la o...

Woody Allen a respins din nou acuzaţiile de abuz sexual formulate de fiica sa adoptivă

Woody Allen a respins din nou acuzaţiile de abuz sexual formulate de fiica sa adoptivă
Woody Allen a respins din nou joi acuzaţiile de abuz sexual formulate de fiica sa adoptivă Dylan Farrow, acuzând totodată familia Farrow că "profită cinic" de mişcarea anti-hărţuire pentru a...

Rețeta zilei: Clătite americane cu fructe de pădure

Rețeta zilei: Clătite americane cu fructe de pădure
 Ingrediente 3 linguri zahăr unt 2 ouă 1 vârf sare 15 g praf de copt 250 g făină 300 ml lapte proaspăt Mod de preparare Făina se amestecă cu sarea și praful de copt. Oul se ...

Din India pana in Franta: Ce mananca angajatii in pauza de masa!

Din India pana in Franta: Ce mananca angajatii in pauza de masa!
Galerie Foto Cum arata pauza de masa in diferite tari ale lumii? Ce mananca anagajatii in mijlocul zilei? Cat timp pierd unii si altii pentru a-si potoli foamea? Si cat de gustoasa este mancarea? Intrebari la care a incercat sa raspu...

Rețeta zilei: Risotto cu homar

Rețeta zilei: Risotto cu homar
Ingrediente 4 buc homar ulei de măsline ceapă galbenă usturoi morcovi praz țelină 500 ml vin alb sec foi de dafin 300 g orez 20 g unt   Mod de preparare Decongelăm...

Primele poze cu gemenii lui Enrique Iglesias şi Annei Kournikova

Primele poze cu gemenii lui Enrique Iglesias şi Annei Kournikova
Cântăreţul spaniol Enrique Iglesias şi fosta tenismenă Anna Kournikova au postat amândoi fotografii în care sunt văzuţi, pentru prima dată alături de gemenii lor, un băiat şi o fată,...

Cele mai frumoase gări. Cluj-Napoca

Cele mai frumoase gări. Cluj-Napoca
Gara din Cluj-Napoca, cunoscută şi sub denumirea de Gara Mare, e una dintre primele clădiri cu această destinație din țară, fiind inaugurată în anul 1870. A fost construită de firma engleză Warring,...

Staţiuni balneare din România. Sovata

Staţiuni balneare din România. Sovata
Staţiunea Sovata este aşezată în depresiunea Praid, la poalele Munţilor Ghiurghiului. Înconjurată atât de păduri de foioase, cât şi de Muntele de Sare, Sovata oferă posibilităţi...

Reteta zilei: Salată de fructe verzi

Reteta zilei: Salată de fructe verzi
Ingrediente pere struguri albi kiwi Kiwona mere 2 linguri miere 2 linguri suc de lămâie mentă Mod de preparare Se amestecă sucul de limeta cu mierea într-un bol mare. Merele și perele se...

Unde mergem în vacanţa din februarie. Ne luăm schiurile sau costumul de baie şi ochelarii de soare

Unde mergem în vacanţa din februarie. Ne luăm schiurile sau costumul de baie şi ochelarii de soare
Peste mai puțin de două săptămâni elevii intră în vacanța intersemestrială, pentru mulți părinți fiind încă un prilej de concediu. Și, cum majoritatea companiilor aeriene au lansat...
Serviciul de email marketing furnizat de