x close

Peştele, pe masa de Sfăntul Nicolae

0
Autor: Maria Belu 06 Dec 2017 - 12:42
Peştele, pe masa de Sfăntul Nicolae Karina Knapek/Intact Images


In perioadele de post, in zilele cu dezlegare, peştele este unul dintre cele mai cumpărate alimente. Pentru bucureşteni, prin tradiţie, locul de unde pot cumpăra "cel mai bun şi cel mai ieftin peşte" este hala de la Piaţa Obor.

Reguli de urmat la cumpărarea peştelui

Fie că vă hotărăţi să vă procuraţi peştele din hala pieţii Obor, de la Matache sau de la raionul specializat al unui supermarket, este bine să cunoaşteţi răspunsul la intrebarea: "Cum se cumpără peştele?".

Fără indoială, cel mai gustos peşte este cel pe care il mănănci imediat ce a fost pescuit. Mai greu insă dacă nu eşti pescar. Deşi, de la o vreme, aproape că nu există pescărie fără bazin cu peşte viu. Deci, se poate şi... pescuit la magazin.

Dacă totuşi nu poţi să-l cumperi abia scos din apă, sunt căteva reguli (simple) de urmat.

1. Cercetaţi intotdeauna urechile (branhiile)! Dacă sunt roşii, atunci peştele e proaspăt. Cănd sunt albe, e semn sigur că peştele e vechi.

2. Peştele vă poate face semn şi "cu ochiul" (!) dacă e proaspăt sau nu. Mai precis, dacă are ochiul bombat şi strălucitor, atunci nu trebuie să aveţi nici o temere, peştele e proaspăt. Insă dacă ochiul este infundat, turtit şi şi-a şierdut strălucirea e mai bine să căutaţi o altă tarabă, cu siguranţă a fost pescuit de multă vreme.

3. Un alt semn este mirosul. Este ştiută vorba: "Peştele de la cap se-mpute". Dar nu e nevoie să vă mute nasul din loc! Cănd incepe să se descompună are un miros mai greu, care este sesizabil la branhii, la gură, pe burtă şi sub inotătoare.

4. Dacă nu vreţi să fiţi ironizat pentru că apropiaţi peştele de nas, puteţi incerca o altă probă: străngeţi intre două degete peştele in zona de sub coaste. Dacă este moale, atunci peştele e vechi. La fel dacă are burta moale.

5. Cănd ridicaţi un peşte ţinăndu-l de inotătoarea dorsală observaţi dacă el rămăne drept sau devine mlădios şi se indoaie. Este proaspăt numai dacă stă drept!

6. O ultimă probă, numai pentru peştele cu solzi! Băgaţi unghia sub un solz. Dacă se ridică uşor, peştele e proaspăt. Dacă stă lipit de trup, atunci este vechi.

Reţete cu peşte

Dacă tot am stat o oră in hală, am intrat in vorbă şi cu gospodinele. De la dnele Maria Anton (52 ani, casnică) şi Marilena Rotaru (44 ani, economistă) am şi luat căteva reţete, notate repede pe un colţ de tarabă. Bineinţeles, cea mai apreciată dintre măncărurile cu peşte rămăne saramura, dar nici peştele prăjit, in aspic sau plachia nu sunt de lăsat deoparte. Ca să nu mai vorbim de borşul din cap de crap, pe căt de ieftin, pe atăt de gustos!

Borş din cap de crap

Ingrediente: un kg de cap de crap, 200 g ceapă, 100 g morcovi, 100 g albitură, 500 g de roşii, 50 ml ulei, 25 g bulion, 750 ml borş, două linguri de orez, pătrunjel, leuştean, sare.

Preparare: Ceapa, prazul, ardeiul, morcovii, albitura se spală, se toacă mărunt şi se pun la fiert intr-un litru şi jumătate de apă rece cu sare. Orezul se alege, se spală şi se adaugă şi el in apa care fierbe. Cănd legumele sunt pe jumătate fierte, se adaugă capetele de crap (după ce acestea au fost curăţate, spălate şi li s-a scos osul amar). Roşiile se spală, se dau pe răzătoare sau prin maşina de tocat după ce li s-au eliminat pieliţele. Se adaugă zeama in care fierb celelalte ingrediente. Borşul se dă separat in clocot, impreună cu leuşteanul. Se lasă la fiert un sfert de oră. Se toarnă borşul fiert peste zeama din cealaltă oală. Se adaugă pătrunjelul tocat.

Saramură de peşte

Ingrediente: un peşte de un kg, o căpăţănă de usturoi, doi ardei iuţi, doi ardei capia, trei roşii, sare grunjoasă.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se dă cu puţină sare in interior, dacă are solzi aceştia nu se curăţă. Pe foc se pune o tablă pe care se presară sare grunjoasă, se lasă să se incingă, după care se pune peştele intreg. După ce peştele s-a fript pe ambele părţi, se curăţă tabla de sare şi se pun la copt roşiile şi ardeiul capia pănă cănd capătă o culoare maronie. Cănd sunt gata se curăţă de coajă şi se taie in cubuleţe. Separat, se pune un vas cu apă pe foc şi cănd aceasta este calduţă se pune ardeiul iute tocat şi usturoiul pisat, acestea nu trebuie fierte. Peştele fript se curăţă de piele şi aceasta cu sarea pe ea se pune in vasul cu apă caldă, usturoi şi ardei iute timp de cinci minute, după care pieliţa se aruncă. In acelaşi vas se adaugă roşiile şi ardeii copţi. Peştele se aşază intr-un vas, deasupra lui se toarnă zeama cu legume şi verdeaţă din belşug.


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Delia a primit cadou o traistă tradițională la audițiile ”iUmor”

Delia a primit cadou o traistă tradițională la audițiile ”iUmor”
Cunoscută pentru pasiunea sa pentru haine și accesorii, jurata "iUmor" Delia a avut parte de o surpriză pe măsură la audiții. Sezonul cu numărul cinci "iUmor" va putea fi urmărit în...

Rețeta zilei: Coșulețe cu gem

Rețeta zilei: Coșulețe cu gem
Ingrediente ● 100 g unt ● o cutie cremă de brânză ● 150 g făină ● 100 g zahăr ● gem, după gust  ●zahăr pudră Se amestecă untul cu crema de brânză cu ajutorul...

Dorian Popa cu lacrimi în ochi la Asia Express: ,,Am căzut la pământ, nu mai puteam să rezist.”

Dorian Popa cu lacrimi în ochi la Asia Express:  ,,Am căzut la pământ, nu mai puteam să rezist.”
Galerie Foto Luni seară, de la ora 20:00, pe Antena 1, începe o nouă ediție a reality show-ului ,,Asia Express”. Până în acest moment, vedetele care au acceptat această provocare inedită s-au lovit de...

O cunoscută prezentatoare TV a vorbit despre coșmarul copilăriei sale: „Aveam impresia că în orice clipă că mama putea muri”

O cunoscută prezentatoare TV a vorbit despre coșmarul copilăriei sale: „Aveam impresia că în orice clipă că mama putea muri”
Roxana Iliescu a povestit la emisiunea ”Adevăruri de viață” despre copilăria sa și faptul că mama ei a fost supusă violenței domestice. ”În sufletul meu, de la 6 ani până la 35,...

Cum afli dacă peștele pe care îl cumperi este proaspăt

Cum afli dacă peștele pe care îl cumperi este proaspăt
Dezlegarea la peşte se ţine cu marfă din import. Peste 80% din peştele pe care îl mâncăm vine de la străini. A ajuns să fie cu mult mai ieftin să aducem marfă de peste mări şi ţări, decât...

Topul celor mai bine îmbrăcați politicieni

Topul celor mai bine îmbrăcați politicieni
Conslierul de imagine Cezar Ionașcu a făcut un top al celor mai bine îmbrăcați politicieni.   Vladimir Putin este în fruntea clasamentului și în opinia specialistului este un exemplu...

Vlad Gherman, surpriză emoţionantã pe platourile de filmare de la “Fructul oprit”

Vlad Gherman, surpriză emoţionantã pe platourile de filmare de la “Fructul oprit”
Și-a petrecut ziua de naștere în compania celor dragi, făcând ce-i place cel mai mult! Vlad Gherman, îndrăgitul actor care îl interpretează pe Ioan în serialul “Fructul...

Elena Udrea, dezvaluire surpriză: ”Voi avea gemeni”

Elena Udrea, dezvaluire surpriză: ”Voi avea gemeni”
Elena Udrea a făcut o declarație surpriză la Antena 3. Fosta deputată a anunțat că va avea gemeni și va sta pe o perioadă mai lungă Costa Rica.   „Costa Rica este o țară frumoasă și...

Mihai Bendeac, sărbătorit de colegii jurați și de mama sa, la audițiile ”iUmor”

Mihai Bendeac, sărbătorit de colegii jurați și de mama sa, la audițiile ”iUmor”
Galerie Foto Audițiile pentru cel mai îndrăgit show de divertisment continuă zilele acestea, iar dacă în prima zi au aniversat-o pe Delia, astăzi, jurații au avut din nou motiv de bucurie: Mihai Bendeac și-a...

Mărturisire uimitoare a lui Ionel Dănciulescu: ”Eram un tip foarte cheltuitor. Nu mai aveam nici bani de mâncare”

Mărturisire uimitoare a lui Ionel Dănciulescu:  ”Eram un tip foarte cheltuitor. Nu mai aveam nici bani de mâncare”
Considerat unul dintre cei mai valoroși atacanți din Liga I, fostul jucător Ionel Dănciulescu, povestește despre începuturile carierei salei, despre oamenii care l-au ajutat, dar și despre cum a...

Chile: Acolo, unde prea multa lumina artificiala strica!

Chile: Acolo, unde prea multa lumina artificiala strica!
Nimeni si nimic nu scapă de poluarea generată de lumina artificială: nici chiar telescoapele din nordul statului Chile, o regiune considerată paradisul astronomilor, dar al cărei cer ar putea să-şi piardă din...

Mărturisire surprinzătoare a Marinei Almășan: „Eu plâng pe ascuns, plâng pe rupte”

Mărturisire surprinzătoare a Marinei Almășan: „Eu plâng pe ascuns, plâng pe rupte”
Marina Almășan, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv de la noi, vorbește deschis despre perioadele mai puțin fericite din viața ei. Deși în public este, după cum chiar ea mărturisește,...

Capatos, la un pas de moarte din cauza lui Cristian Boureanu!

Capatos, la un pas de moarte din cauza lui Cristian Boureanu!
Dan Capatos a trecut prin momente cumplite şi a văzut moartea cu ochii, după ce Cristian Boureanu l-a convins să paticipe la o cursă infernală.   În timpul emisiunii "Dosarele VIP"...

Aganciabur sau ciorba de urechiușe (rețetă armenească)

Aganciabur sau ciorba de urechiușe (rețetă armenească)
Trei lucruri sunt importante pentru armeni si cu ele se mandresc oriunde s-ar afla: credinta, limba armeana si traditiile. O populatie nu poate fi numita popor o data ce nu are traditii, ele fiind baza pentru formarea si...

Top 10 cele mai frumoase SALINE din România

Top 10 cele mai frumoase SALINE din România
Salinele nu sunt doar atracții turistice, pentru vizitatorii care admiră spectacolul creat de depunerea sării, ci și destinații pentru speleoterapie. Tratamentul terapeutic în saline este din ce î...
Serviciul de email marketing furnizat de