x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Placeri dulci

Placeri dulci

24 Iul 2004   •   00:00

Pentru ca e vara si pentru ca este vremea tartelor cu visine, cu mere, cu caise, pentru ca la temperaturi inalte se impun deserturi usoare, sa cunoastem cateva vinuri care s-ar potrivi foarte bine in compania acestora.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Oferta de vinuri gen Riesling Australian, Rose de Loire, Sauternes, Jerez Oloroso, Chenin Blanc fiind cvasiinexistenta inca pe piata noastra, vom gasi vinurile romanesti care dovedesc cel putin o tot atat de buna adaptabilitate la deserturi ca vinurile din strainatate. Gewurztraminerul poate fi una dintre optiuni, cel de pe Tarnave fiind extrem de bogat in arome si foarte usor de gasit in magazine. Cei de la Jidvei au un "Gewurz" chiar in segmentul superpremium si, cu putin noroc, mai pot fi intalnite sticle de vinoteca de la Blaj. Pentru ca acest vin sa poata fi savurat cu placere, desertul nu trebuie sa faca parte din categoria celor foarte dulci sau cu creme "grele". Gustul de dulce intens poate fi asociat cu o Grasa sau Tamaioasa veche, cu o Busuioaca autentica sau cu inspiratul "Pastoral" de peste Prut. In acest capitol al vinurilor fortificate de inspiratie Spania, Portugalia se afla si un vin vechi din ’84 de la Cramele Prahova de tip Malaga. Nu trebuie uitate muscaturile noastre, fiecare regiune viticola a tarii generand caractere diferite, dar unitare pe palierul de calitate. Vorbim de vinurile autentice, DOC si nu de produse de marketing facil. Muscatul de Bucium, Muscatul de Tarnave sau Muscatul de la Sarica Niculitel sunt doar cateva exemple. Destul de la indemana se afla si Tokay-ul, un vin recunoscut pe plan mondial. Ar mai fi fost de dorit sa putem miza si pe un Icewine, dar mai avem de asteptat in aceasta privinta. Deserturilor usoare le pot face fata si rose-urile demiseci, singura precautiune avuta in vedere fiind aceea de a evita vinuri cu aciditate prea mare. Acolo unde desertul contine ciocolata, unt de arahide, putem migra catre un rosu complex, cum ar fi Shiraz-ul sau Feteasca Neagra de la Valea Calugareasca. Serbeturile, deserturile complicate cu greu mai pot fi "invinse", dar daca se doreste totusi "stropirea" cu un vin, ne raman putine variante la dispozitie. Confortabil de sigur, elegant, un pahar de Porto rezolva aceasta situatie mai dificila. Ar fi nedrept sa omit un spumant (nu spumos!) dulce romanesc, singular pe aceasta plaja de gust: Muscat Ottonel de la Bucium cu doar 7,5 grade alcool.

Imbucuratoare este noua atitudine a proprietarilor de restaurante care se respecta fata de vin si asocierea acestuia cu diferite mancaruri, inclusiv deserturi. Sa fie semnul intoarcerii la normalitate?

Concurs Premiem cititorii fideli!

In fiecare zi puteti castiga cate un bag-in-box Val Duna oferit de Vinexpert. Trebuie sa cititi cu atentie editorialul semnat de Catalin Paduraru si sa raspundeti corect la o intrebare. Raspunsurile le puteti trimite prin e-mail la: gastronomie@jurnalul.ro. Castigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti, iar numele lor vor fi publicate in editia de marti a fiecarei saptamani.

Intrebarea de astazi este:

Ce vinuri sunt recomandate consumului imediat?

Raspunsul il gasiti in editorialul de ieri. Premiul se ridica de la Galeria Vinexpert, Bdul Octavian Goga nr. 24, Sector 3, Bucuresti sau de la Unirea Shopping Center.

×
Subiecte în articol: gastronomie