x close

Rețeta de mititei a unui bucătar regal (pentru 1 Mai)

0
01 Mai 2017 - 09:03
Rețeta de mititei a unui bucătar regal (pentru 1 Mai)


Reteta de mititei e un subiect la ordinea zilei... de 1 Mai. Credeti cumva ca micii, mititeii sunt un preparat exclusiv al clasei muncitoare, dar va inselati! Pana si regii s-au infruptat din ei. Ultimul bucatar al Casei Regale, Iosif Strasman, obisnuia sa ii pregateasca pentru serbarile campenesti, in vremea lui Ferdinand, Carol al II-lea si Mihai I. Va prezentam mai departe reteta si istoria lor!

Desi era neamt de origine - ca toti chefii bucatari de la Curtea Regala a Romaniei, de altfel -, desi fusese scoli la Cordon Bleu, la Paris, si cunostea fara cusur bucatariile franceza si italiana, ca si pe cele din Germania si Anglia, Iosif Strassman a prins drag de gastronomia romaneasca. In anii in care gatea la Cotroceni, la Palatul Regal sau la Castelul Peles, el este cel care, sprijinit si de Regina Maria, a introdus meniurile in limba romana si, mai ales, meniurile cu preparate romanesti.

Strassman a creat retete, dar a si imbunatatit retete "clasice" romanesti. Reteta de mititei care ii apartine e de-a dreptul delicioasa! Sarmalutele lui in foi de vita, spre exemplu, se pregateau cu carne de vitel sau de miel (nici urma de carnita de godacel, cum ii place romanasului, nici urma de piept de gasca, precum in "clasica" lui Pastorel!); se fierbeau in bors de putina (cred ca se indragostise de acest ingredient tot pregatind borsuri romanesti); cu un sos de faina si bulion, pregatit aparte si turnat peste sarmale, cam pe cand se gatau de fiert.

Grija a avut Strasman și de meniurile pentru picnicuri. Nu lipseau pasarile si purceii la frigare, sarmalutele si, uneori, "pour la bonne bouche", cum zice francezul, mititeii! Da, da! Mititeii romanesti faceau furori la mesele sub cerul liber ale Casei Regale. Fiind 1 mai, eu zic sa gatim azi... mititei. După reteta unui bucătar regal!

Reteta de mititei a lui Iosif Strasman

Si de aceasta data, Strassman si-a impus reteta: ...........

Află mai departe Reteta de mititei


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1394


Mai multe titluri din categorie

Campioane la  operaţii estetice

Campioane la  operaţii estetice
Galerie Foto Mai multe vedete şi-au făcut un obicei din a trece pragul cabinetului medicului estetician. Ultima pe listă este Adria­na Bahmuţeanu, care “a umblat” la sâni, picioare, riduri şi alte...

Cum arată costumele tradiţionale de nuntă în diferite colţuri ale lumii

Cum arată costumele tradiţionale de nuntă în diferite colţuri ale lumii
Deşi rochia de mireasă a apărut încă din Egiptul antic, modelul pentru tinerele de azi este ţinuta reginei Victoria I a Regatului Unit, care a purtat, la nunta sa din 1840, o rochie albă din satin...

Johnny Depp a prezentat scuze publice pentru gluma sa despre asasinarea lui Donald Trump

Johnny Depp a prezentat scuze publice pentru gluma sa despre asasinarea lui Donald Trump
Actorul Johnny Depp a prezentat scuze publice, vineri seară, după ce a evocat, în glumă, asasinarea lui Donald Trump, la Glastonbury, un renumit festival muzical din Marea Britanie, unde starul hollywoodian a...

Șapte reguli de aur pentru cei mici

Șapte reguli de aur pentru cei mici
Se spune că e mai ușor să crești un copil sănătos decât să “repari” un adult cu traume din copilărie. Cine poate nega această afirmație? Este valabilă însă și în cazul bunelor...

Johnny Depp face declarații care au șocat o lume întreagă

Johnny Depp face declarații care au șocat o lume întreagă
Johnny Depp a stârnit controverse la festivalul Glastonbury din Marea Britanie, joi seară, după ce a făcut o glumă despre o presupusă asasinare a lui Donald Trump, în timp ce pretindea că voia să...

REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi

REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi
Ingrediente: 500 gr morcovi, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 2.5 căni supă de pui (vită sau legume), 1 cm ghimbir, ½ lămâie, 2 linguri ulei, sare şi piper. Mod de preparare: Se curăţă morcovii...

Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)

Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)
Povești de vilegiatură și rețete de la malul mării, iată o ofertă irezistibilă pentru acest mijloc de Cireșar, căci cine n-ar vrea să fie, preț de-o masă de pește, pe-o terasă unde bate briza marină, să...

Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)
Tăiței cu varză este o mâncare tradițional românească, de pe vremea bunicilor, simplă de realizat și extrem de gustoasă. Mie mi-a dat sa gust, prima data, taieteii astia fabulosi - nu uitati sa punet...

Turnedo Rossini (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)

Turnedo Rossini  (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)
După libații cu „Asti Spumanti” la dejun, salonul de muzică, molcomit în penumbra luminoasă a verii, s-a lăsat învăluit in songurile unui piano forte, când Afonso Castaldi, maestro, ve...

REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña

REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña
Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine...

Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum

 Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum
Bugetul din acest an al festivalului Untold va fi de 10 milioane de euro, cel mai mare din istoria de trei ani a evenimentului muzical care a ajuns în acest timp unul dintre cele mai mari din ţară.  Potri...

Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu

Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu
Până spre sfarsitul deceniului al doilea al veacului trecut, cofetariile erau destul de rare in Bucuresti. Si, printre cele putine, Casa Capsa isi avea povestea ei,,, Exista insa pe atunci o breasla a...

Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii

Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii
Pentru a evita sa adaugi calorii in plus la inghetatele pe care le prepari, evita untul, smantana in cantitati mari, ouale si alte asemenea ingrediente care, combinate, ajung sa formeze un numar destul de mare de...

Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere

Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere
O sută de fabricanţi de bere de 20 de naţionalităţi vor participa între 30 iunie şi 2 iulie la Mondialul de Bere de la Paris, un festival originar din Quebec care se desfăşoară pentru prima dată în...

REŢETA ZILEI: Tarte cu cremă de vanilie (reţetă portugheză)

REŢETA ZILEI: Tarte cu cremă de vanilie (reţetă portugheză)
Ingrediente: o foaie aluat foietaj, 500 ml lapte, 150 gr zahăr, ½ baton vanilie, 2 fâşii coajă de lămâi, un baton scorţişoară, 4 gălbenuşuri, 40 gr amidon. Mod de preparare: Se ia aluatul f...
Serviciul de email marketing furnizat de