x close

Rețeta de pește pentru Vinerea Scumpă. Păstrăv în sos de migdale

0
21 Apr 2017 - 01:14
Rețeta de pește pentru Vinerea Scumpă. Păstrăv în sos de migdale


Reteta de peste care urmeaza poate fi gatita in oricare zi a anului. Dar acum, parca, se potriveste mai bine ca oricand!

Prima vineri de dupa Pasti contrasteaza puternic cu Vinerea Neagra, cea a Rastignirii Domnului. Numita si Vinerea Scumpa, este ziua in care viata tasneste din adancuri prin intermediul apei. De aceasta data este inteleasa ca sursa a vietii, ca elixir universal (vindeca boli, readuce organismul la viata – “apa vie”), dar si ca modalitate de curatire, atat fizica, cat si spirituala (agheasma – apa sfanta a crestinilor).

La fel ca si de Boboteaza, in Vinerea Scumpa (sau de Izvorul Tamaduirii, asa cum este numita in calendarul ortodox), toate apele sunt sfintite. Si pentru ca am amintit de ape, reteta zilei de astazi este una… cu peste.

Reteta acestei zile, dupa cum se vede, are un fast al ei! Pastravul, peste de munte, se-mperecheaza nimerit cu migdalele sudul romanesc (mai cu seama al Dobrogei si al Campiei dunarene). Daar trebuie sa tinem seama si de orasele candva de granita (granita Imperiului Austro-Ungar), unde se vamuiau marfurile care veneau dinspre Mediterana voind a ajunge ininima Europei. Acolo, in munte, ajungeau multe dintre ingredientele delicate care altminteri n-ar fi avut cum sa se afle pe masa romanilor.

Asa cum o veti afla in randurile ce urmeaza, am descoperit aceasta reteta de peste (ceva mai aristocrata) tocmai intr-un loc in care, zice-se, se aflau depozitele calatorilor spre Vieana, la Prejmer, dincolo de Vama Buzaului. Pastravarie mai e si acum acolo, iar migdale se cumpara azi usor. Deci... nu-i chiar atat de greu de pregatit azi, ca si altadata!

Reteta de peste pentru Vinerea Scumpa: Pastrav cu sos de migdale

Ai trebuinta de: 4 pastravi, o lingurita cu praf de mustar, 100 g unt, un pahar cu migdale, un pahar cu vin alb, 5 linguri cu zeama de lamaie, o lingurita marar, un pahar cu faina, piper, ulei.

................................

Citeste mai departe si afla toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

 

Citeşte mai multe despre:   reteta de peste,   reteta,   pastrav

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1865


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI: Dulceaţă de vişine

REŢETA ZILEI: Dulceaţă de vişine
Ingrediente: 1 kg vişine, 2 mere, 1 portocală, 1 linguriţă cu vârf ghimbir pudră, ½ linguriţă scorţişoară, 500 gr zahăr gelifiant . Mod de preparare: Vişinele se curăţă de sâmburi. Merele se...

Distracție în ritm alert În al patrulea weekend al Festivalului B-FIT in the Street!

Distracție în ritm alert În  al patrulea weekend  al Festivalului B-FIT in the Street!
Al patrulea weekend al Festivalului Internațional de Teatru de Stradă – B-FIT in the street! umple străzile Capitalei cu numere de dans, muzică și jocuri de lumini. De vineri până duminică, de la...

UNIC! Ofertă de vară... pe pârtia de schi de la Mălini. Prima pistă de bull-karting, funcțională din vara aceasta

UNIC! Ofertă de vară... pe pârtia de schi de la Mălini. Prima pistă de bull-karting, funcțională din vara aceasta
Răspunsul l-am primit la Mălini – localitate din județul Suceava intrată în conștiința turistului român, încă de acum o jumătate de veac, datorită casei memoriale a poetului Nicolae...

Sărmăluțe de miel în frunze de tei (rețetă veche din satul românesc)

Sărmăluțe de miel în frunze de tei (rețetă veche din satul românesc)
Sarmalute de miel, în frunze de tei! Nu se putea rețetă mai „de sezon” ca asta! Pentru că tocmai m-a sunat o veche prietenă – în bucătărie, dragii mei, numai de prieteni are parte...

Pui la ceaun (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Pui la ceaun (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Un laitmotiv, un alt reper a ceea ce restaurantele, pe bună dreptate, consideră bucătărie românească, cu o singură și timidă observație: puiul, dacă e fiert în untdelemn, iese fad și făinos ca un...

Zupă de cârnați cu groșcior (rețetă maramureșeană)

Zupă de cârnați cu groșcior (rețetă maramureșeană)
Nu-i deloc o mâncare pentru cei care țin dietă. E sățioasă (unii ar zice că-i „grasă” de-a dreptul), e plină de calorii. Nu-i pentru ăla care face mișcare numai din pat până la...

REŢETA ZILEI: Paste cu broccoli

REŢETA ZILEI: Paste cu broccoli
Ingrediente: 1 căpăţână broccoli, 250 gr paste scurte, 1 ceapă, 3 fileuri anşoa, 6 linguri passata, 3 linguri pinoli, 3 linguri ulei de măsline, sare şi piper. Mod de preparare: Se pune la fiert o oală...

STARoganța îi provoacă pe Oana Turcu și Cristi Brancu

Vara aceasta, Antena Stars le oferă telespectatorilor posibilitatea de a-şi provoca vedetele preferate la gesturi nebuneşti, în cadrul celei mai noi campanii a postului, “STARoganţa”. Fie că...

3 deserturi delicioase, sănătoase și care nu îngrașă

3 deserturi delicioase, sănătoase și care nu îngrașă
Tot vorbind despre zahăr și făină albă și despre efectele nocive ale acestora asupra sănătății și dietei, am primit multe mesaje în care mi se cerea să spun și soluții, ce dulciuri sănătoase...

Colorează-ți părul cu ingrediente din bucătărie

Colorează-ți părul cu ingrediente din bucătărie
Aproximativ 65% dintre femei își modifică culoarea naturală a părului. Ne place să ne jucăm cu culorile, pentru că ne face să ne simțim bine. Însă ce facem când folosirea excesivă a...

Supă cu „pernițe” (rețeta Mariei Comănelea din Prejmer)

Supă cu „pernițe” (rețeta Mariei Comănelea din Prejmer)
La Prejmer inca se mai pastreaza retetele de odinioara. Mancaruri pe plita, din ingrediente aflate la indemana in gradina din spatele casei, din care se infrupta toti cei care trec pragul caselor prejmarene. Maria...

Ioana Ginghină: “Ne bate gândul să devenim vegetarieni”

Ioana Ginghină: “Ne bate gândul să devenim vegetarieni”
Ioana Ginghină, pe care fanii o pot urmări începând de mâine în cel de-al doilea sezon al iSerialului “Când mama nu-i acasă”, exclusiv pe antenaplay.ro, este pe cale să...

REŢETA ZILEI: Medalioane de cartofi şi broccoli

REŢETA ZILEI: Medalioane de cartofi şi broccoli
Ingrediente: 500 gr cartofi fainoşi, 150 gr bucheţele broccoli, 1 praz mic, 100 gr brânză tare, 50 gr caşcaval moale, 2 linguri smântână acră, 1 ou mic, 1 lingură ulei, sare şi piper...

Cele mai atrăgătoare destinații de shopping din lume

Cele mai atrăgătoare destinații de shopping din lume
Shopping la Milano, Paris sau Londra. Mulți visează la acest lucru, alții îl consideră o fiță a oamenilor bogați, iar unii îl practică fără să stea pe gânduri. Turismul de shopping nu este ce...

Cosmin Seleși filmează de trei săptămâni, în Grecia, pentru show-ul “Aventură cu 4 stele”: “Nu am avut timp să fac nici măcar o baie în mare”

Cosmin Seleși filmează de trei săptămâni, în Grecia, pentru show-ul “Aventură cu 4 stele”:  “Nu am avut timp să fac nici măcar o baie în mare”
Cosmin Seleși filmează de zor, de aproape trei săptămâni, în Grecia, pentru “Aventură cu 4 stele”, show care va fi difuzat, în curând, la Antena 1. Filmările sunt solicitante, &i...
Serviciul de email marketing furnizat de