x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de joi. Crap sălbatic de Dunăre gătit după gustul pescarilor

Rețeta zilei de joi. Crap sălbatic de Dunăre gătit după gustul pescarilor

25 Feb 2016   •   05:39
Rețeta zilei de joi. Crap sălbatic de Dunăre gătit după gustul pescarilor

Ea este fericitul exemplu că, oricât de departe ar ajunge în profesia aceasta, înrudită cu arta, a gastronomiei, marii bucătari nu uită rădăcinile și nici acele retete romanesti autentice. Așa cum nu le-a uitat nici ea... O femeie sensibilă, delicată și, totodată, cu mâini puternice. Mâini care știu să frământe aluatul.

Fată de la țară, cum se zice - fiind născută în același sat cu bunică-mea dinspre tată, în Rucărul mușcelean - este în același timp un omm respectat de o lume-ntreagă. Și când spun lume, mă gândesc la lumea de dincoo de granițele țării.

Marele atuu al Corneliei Ghișoi este că e pricepută în bucătărie. Dar câte femei nu sunt așa? Da, dar ea este o profesionistă a gastronomiei. Și-o să vă aud întrebându-mă ce-i cu asta, căci multe alte femei lucrează în bucătăriile restaurantelor. E-adevărat, însă ea este unică. Este unica Lady Chef a României. 

De 30 de ani, de când lucrează ca bucătar, a strâns și a creat sute, poate mii de rețete. Și pentru că nu-i place să țină pentru ea ceea ce știe, o parte dintre ele le-a așezat într-o carte: „Rețetele Corneliei”. Dintre acele preparate care poartă amprenta ei am ales-o pentru domniile voastre pe aceasta (Clipul retetei, aici)

Ai trebuință de: 900 g Crap de Dunăre filetat, 200 g ceapă, 30 g usturoi, 200 g ardei capia copt, 400 g roșii, 250 g țelină frunze și rădăcină, 200 g ardei gras, 150 ml vin alb, 100 ml ulei, boabe de piper, sare.

Se tranșează crapul în bucăți potrivite, se condimentează, se crestează pe partea cu piele, iar în aceste crestături se introduc usturoiul și roșiile tăiate mărunt. Se așază într-o tavă unsă cu ulei și se introduce la cuptor timp de 10 minute. Ardeiul gras, ceapa, rădăcina de țelină și ardeiul capia se călesc în uleiul rămas de la pește. Se adaugă sare, piper, roșii descojite și tăiate cubulețe, frunze de țelină tăiate julienne și boabe de piper.

Într-o tavă se așază legumele călite, iar deasupra crapul. Se stropește cu vin și se introduce din nou la cuptor timp de 10 minute.

×
Subiecte în articol: Crap sălbatic Cornelia Ghisoi