x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de marți. Toci cu smântână, ca-n Ținutul Neamțului (rețete românești pe gustul tău)

Rețeta zilei de marți. Toci cu smântână, ca-n Ținutul Neamțului (rețete românești pe gustul tău)

26 Ian 2016   •   06:31
Rețeta zilei de marți. Toci cu smântână, ca-n Ținutul Neamțului (rețete românești pe gustul tău)

Se numără printre acele retete romanesti incontestabile, cu rădăcini puternice în Moldova... barabulelor (cartofilor), care i-au cucerit pe plăieșii și răzeșii domnitorilor moldavi încă de acum trei secole.

Toci - în Ținutul Neamțului. Tocinei - în Bucovina. Oricare le-ar fi numele - și oricare ar fi diferențele de rețetă - preparatul acesta aparține zonei montane a Carpaților Răsăriteni și ne așază pe o hartă a gusturilor autohtone cu o vechime de cel puțin trei secole. Din varietatea de retete romanesti ce poartă aceste nume, am ales astăzi una simplu de gătit, savuroasă și provocatoare pentru papilele gustative.

Pentru o porție zdravănă de „Toci cu smântână” ai trebuință de două kile de cartofi - pe care să-i speli, să-i cureți și să-i dai pe răzătoarea mare. Îți mai trebuie juma' de cană de făină de grâu, cernută, ca să se afâneze, două ouă și o jumătate de pahar de ulei sare și o cană mare și încă jumătate de smântână.

Te-ar putea interesa și
Supercentenarii României. Gheorghe Solomon, românul „călare” pe trei veacuri
Profețiile „scrise” de părintele Arsenie Boca în fresca Bisericii Drăgănescu
Siberia sau dragostea la minus 50 de grade. Povestea româncei care a trăit 10 ani la Polul Frigului

În cartofii rași, după cum am spus, se adaugă făina și jumătate din cantitatea de ulei. Se amestecă, pentru a se omogeniza bine, și se potrivește gustul de sare. 

Citește mai departe pe ANTENA SATELOR detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI


×