x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de vineri. Pâine fragedă cu tărâțe, ulei și semințe

Rețeta zilei de vineri. Pâine fragedă cu tărâțe, ulei și semințe

29 Mai 2015   •   11:56
Rețeta zilei de vineri. Pâine fragedă cu tărâțe, ulei și semințe

La Moara Vlăsiei se fac vreo 6.000 de pâini pe zi. În satul din vechii codri voievodali, mămăliguța face concurență pâinii doar iarna, când se apropie Crăciunul și la toată casa se taie câte un purcel. Pâinea-i de bază, la timp de vară...
De la Balotești, la dreapta, spre Mănăstirea Căldprușani. Drumul trece prin sate lungi, străjuite din zare de rămășițe din codrii Vlăsiei. Până să ajungi la apa Cociovaliștei - al cărei nume e dat de plaurul pe care, mai demult, locuitorii îl foloseau în loc de plută, să treacă apa de la un mal la altul; „cocioc” înseamnă „plaur” - oprești la brutărie să cumperi o pâine. Pâine rotundă, semialbă și cu un gust tocmai potrivit să-l asociezi cu cel al cărnii preparate pe grătarul cu cărbuni, la umbra pădurii. Ori, dacă mergi la mănăstire și-i zi de pomenire a morților, tot aici oprești să cumperi colaci sau prescuri. Se știe că la brutăria din Moara Vlasiei (Ilfov) poți găsi pâinea pentru hrană sau pentru pomenire, după cum ai nevoie.

Te-ar putea interesa și  Rețeta zilei de miercuri. Pâine cu dovlecei și verdeață
Rețeta zilei de luni. Pâine mănăstirească

Pâinea fragedă cu tărâțe, semințe și ulei se face, după rețeta brutăresei, astfel:

Ai trebuință de: un kg făină, 500 g tărâțe de grâu, o lingură cu sare, drojdie cât o nucă, susan, mac, migdale, 300 ml apă sau borș, 150 ml ulei.

Află cum se prepară de pe ANTENA SATELOR

×
Subiecte în articol: paine retete