x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (13). Cunună de cozonac împletit / Miel în sos de iaurt / Pască cu brânză sărată

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (13). Cunună de cozonac împletit / Miel în sos de iaurt / Pască cu brânză sărată

de Simona Lazar    |    17 Apr 2014   •   18:35
REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (13). Cunună de cozonac împletit / Miel în sos de iaurt / Pască cu brânză sărată
Odată cu primul ou înroșit, pregătirile pentru masa de Paști intră în linie dreaptă. Curând, va începe frământatul pentru copturile tradiționale - pasca și cozonacul -, iar mieii sunt și ei tăiați, porționați, pregătiți de a fi puși, după caz, în cuptor, în frigare sau în oala cu borș. 

Cunună de cozonac împletit
Un kg de făină de patiserie, 10 gălbenușuri, 5 albușuri, un gălbenuș (pentru uns), 300 g zahăr tos, 250 g unt, un baton de vanilie (sau două pliculețe de zahăr vanilina sau o esență mică de vanilie), 200 g stafide, coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală, 3 linguri de rom (sau o esență mică de rom), 600 ml lapte, 50 g drojdie de bere, 100 g miez de nucă sau 50 g migdale.

Se pun la fiert două treimi din cantitatea de lapte, cu sare. Făina se cerne de două ori și se pune într-o covată, mai puțin o cană de făină, care se lasă separat într-o covățică și se opărește cu lapte, amestecând să nu aibă cocoloașe. În restul de lapte, crud, se desface drojdia (lichefiată cu o lingură de zahăr), se presară făină, se acoperă și se lasă la crescut, la loc cald. După ce și-a dublat volumul, se adaugă în coca opărită și se face plămădeala (maiaua). Se lasă totul din nou la crescut, o jumătate de oră.

Se pisează zahărul și se amestecă bine cu gălbenușurile, până capătă consistență cremoasă. Se adaugă aromele și se toarnă peste făina din covată. Tot acum se pun și coca dospită și albușurile bătute spumă. Se omogenizează și se frământă trei sferturi de oră, după care se încorporează, puțin câte puțin, untul topit, iar către sfârșit se adaugă stafidele. Se acoperă aluatul din covată cu un șervet curat și se lasă la crescut timp de două ore. În acest timp, se coace puțin miezul de nucă și se rupe în bucăți mai mici ori se zdrobește (nu se macină) sau se feliază migdalele.

După ce aluatul a crescut, se rupe în trei bucăți din care se modelează suluri lungi și subțiri. Se face o împletitură de cunună în trei fire (gospodina pricepută împletește și-n patru, iar cele mai puțin pricepute pot să răsucească două suluri, dar atunci nu se mai cheamă că „le împletesc”). Împletitura de aluat se unește la capete, dându-i-se formă rotundă. Cine vrea, poate să pună peste locul unde se unesc capetele o frunză sau o floricică de aluat. Se așază cununa într-o tavă mare, rotundă, se unge cu gălbenuș bătut cu zahăr pudră și se presară bucățele de nuci sau felii de migdale. Se mai lasă să crească în formă o jumătate de oră. Se ține cununa în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, pentru o oră.

Când se scoate din cuptor, se lasă o jumătate de oră să se răcorească în formă.

Rețetă culeasă de la o gospodină din Șimleul Silvaniei, județul Sălaj

Vezi şi:

Miel în sos de iaurt

Pască cu brânză sărată




×
Subiecte în articol: retete de pasti