x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4882


Mai multe titluri din categorie

Adrenalină și o cină romantică, meniul complet de seducție din ediția de mâine a show-ului „Burlacul”

Adrenalină și o cină romantică, meniul complet de seducție  din ediția de mâine a show-ului „Burlacul”
 Andrei Andrei va reuși din nou să pună la cale întâlniri spectaculoase, la finalul cărora mai toate tinerele rămase în competiția „Burlacul” vor declara că se simt din ce în ce mai îndrăgostite de...

Liviu Vârciu știe să gătească: “Fac ciorbe, supe, tocană, musaca”

Liviu Vârciu știe să gătească: “Fac ciorbe, supe, tocană, musaca”
Liviu Vârciu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea sâmbătă seara, la “Te cunosc de undeva!” transformat în Adrian Enache are, în show-biz-ul autohton, o reputație de Don Juan. Titulatură care,...

Te pui cu blondele? Carmen Tănase primește cadou un porcușor

Te pui cu blondele? Carmen Tănase primește cadou un porcușor
Actrița Carmen Tănase primește un cadou neașteptat miercuri, 25 februarie, la “Te pui cu blondele?” emisiune în care se va afla în calitate de invitat special, alături de Lora și Vasile Muraru. Pentru că...

Cum a distrus Carmen Tănase o vioară de mii de euro?

Cum a distrus Carmen Tănase o vioară de mii de euro?
Miercuri, 25 februarie, la “Te pui cu blondele?”, actrița Carmen Tănase povestește cum a distrus o vioară prețioasă. “Am studiat vioara șapte ani. Dar am făcut și o boacănă mare de tot... Tata și-a pus...

Mirela Vaida a nascut o fetita de nota 10, Carla Maria

Mirela Vaida a nascut o fetita de nota 10, Carla Maria
In aceasta dimineata in jurul orei 8, visul Mirelei Vaida a devenit realitate! Vedeta Antena 1 a nascut o fetita de nota 10 pe care o va chema Carla Maria. Desi initial a crezut ca va fi vorba de o cezariana, Mirela a...

Nicoleta Luciu: „Întotdeauna am fost o fabrică de făcut bani”

Nicoleta Luciu: „Întotdeauna am fost o fabrică de făcut bani”
Este una dintre cele mai sexi femei din România, dar „Dincolo de aparențe” se află o personalitate puternică, generoasă și foarte credincioasă. Nicoleta Luciu vine sâmbătă, de la 13:00, la Antena Stars și...

Mihai Mitoșeru își dorește o nuntă cu doar 20 de invitați

Mihai Mitoșeru își dorește o nuntă cu doar 20 de invitați
„Pur și simplu sunt speriat de nuntă”, recunoaște de fiecare dată când are ocazia prezentatorul emisiunii SuperBingo Metropolis, Mihai Mitoșeru. El se va întrece în abilități culinare cu mama lui, Camelia...

Răzvan și Dani oferă domnișoarelor șansa să-și ceară partenerul de bărbat!

Răzvan și Dani oferă domnișoarelor șansa să-și ceară partenerul de bărbat!
“Matinalii” de la Antena 1, Răzvan Simion și Dani Otil, s-au gândit serios la cum ar putea să ofere oportunitatea tuturor domnișoarelor care își doresc să se căsătorească, să-și vadă visul cu ochii. Și...

“Te cunosc de undeva!”. Oana Sîrbu “N-am imitat-o. M-am jucat. Nu poți s-o imiți pe Marina Voica”

“Te cunosc de undeva!”. Oana Sîrbu “N-am imitat-o. M-am jucat. Nu poți s-o imiți pe Marina Voica”
Sâmbătă, 21 februarie, la “Te cunosc de undeva!”, Oana Sîrbu se va transforma în Marina Voica, o artistă cu un șarm special, și va cânta piesa “Ce vrei tu, mare albastră?”.“Pe Marina Voica am văzut-o...

Reţeta zilei: Cartofi căliţi

Reţeta zilei: Cartofi căliţi
Curăţăm cartofii, îi tăiem felii, îi sărăm şi-i punem într-o cratiţă cu unt sau ulei fierbinte. Turnăm peste ei puţină apă, îi lăsăm să se călească o jumătate de oră. Punem deasupra puţină apă,...

„Burlacul” le propune noi sporturi extreme concurentelor rămase în show

„Burlacul” le propune noi sporturi extreme concurentelor rămase în show
O trăsătură de caracter a lui Andrei Andrei, „Burlacul” de la Antena 1, devine din ce în ce mai evidentă: tânărul iubește adrenalina și nu ratează nicio ocazie în care și-ar putea depăși noi limite. În...

“Te cunosc de undeva!”. Denisa de la Bambi și-a făcut o perucă din părul lui Kamara

“Te cunosc de undeva!”. Denisa de la Bambi și-a făcut o perucă din părul lui Kamara
Sâmbătă, la “Te cunosc de undeva!”, surorile Denisa și Raluca Tănase de la Bambi se transformă în colegii lor, Andrei Ștefănescu și Kamara de la Alb Negru. “Este foarte interesant că, pentru această...

Dani Oțil: “Azi am primit cea mai frumoasă declarație de dragoste!”

Dani Oțil: “Azi am primit cea mai frumoasă declarație de dragoste!”
Dani Oțil a mărturisit în ediția de astăzi a matinalului de la Antena 1, “ ‘Neatza cu Răzvan și Dani”, că a fost mai mult decât plăcut surprins să primească cea mai frumoasă declarație de dragoste la...

“Temptation Island”. Radu Valcan se hraneste cu gandaci in Thailanda

“Temptation Island”. Radu Valcan se hraneste cu gandaci in Thailanda
Aflat in Thailanda, acolo unde au loc filmarile pentru “Temptation Island – Insula iubirii”, show-ul difuzat de Antena 1 in aceasta primavara, Radu Valcan incearca toate specialitatile gastronomice ale locului....

“Te pui cu blondele?”. Stela Popescu, Mirabela Dauer și Fuego, invitatii de miercuri seara

“Te pui cu blondele?”. Stela Popescu, Mirabela Dauer și Fuego, invitatii de miercuri seara
Stela Popescu, Mirabela Dauer și Fuego sunt invitații lui Dan Negru miercuri, 18 februarie, de la ora 20.30, la „Te pui cu blondele?”, cel mai longeviv quiz-show din România. Va fi o seară specială în care, pe...