x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mira s-a decis! În sezonul cald, va miza pe sandale și stiletto!

Mira s-a decis! În sezonul cald, va miza pe sandale și stiletto!
Galerie Foto Maria Mirabela Cismaru, cunoscută publicului larg sub numele de scenă Mira, iubește moda și tot ce ține de acest univers. Senzualitatea cântăreței este pusă excelent în valoare de ținutele cu stil pe care le...

Sore, efect maxim cu ajutorul unor cizme cu paiete!

Sore, efect maxim cu ajutorul unor cizme cu paiete!
Aflată în promovarea noului său single, ”Sărută-mă și taci”, Sore este foarte activă pe rețelele de socializare și în platourile emisiunilor de televiziune. Aparițiile cântăreței sunt de fiecare dată...

Salam de biscuiti cu banana

Salam de biscuiti cu banana
O reteta de salam cu biscuiti mai usoara, care, in loc de traditionalele nuci, foloseste o banana. Este o prajitura care se prepara usor si care nu este nici foarte costisitoare. Avem nevoie de 1 kilogram de biscuiti,...

Învață engleza în 74 de expresii uzuale

Învață engleza în 74 de expresii uzuale
Prin aceste expresii ne-am propus sa vă ajutăm să comunicați mai simplu și mai eficient, chiar dacă sunteți începător într-ale limbii engleze. Ȋncepând cu expresii uzuale, des folosite în cazul...

Rețeta zilei: Bourekas cu spanac şi feta

Rețeta zilei: Bourekas cu spanac şi feta
Ingrediente: 240 g baby spanac, 105 unt nesărat, o ceapă mică, 60 g brânză ricotta, 75 g brânză feta, un ou mare, un vârf de cuţit de sare, 1/2 linguriţă oregano, 12 foi de aluat, seminţe...

Tratamente multiple la Covasna

Tratamente multiple la Covasna
Una dintre cele mai căutate zone în care se poate face turism balneoclimateric este Covasna, zonă care se poate mândri cu peste 1.000 de izvoare de apă minerală, cu diverse proprietăţi. Zona este căutată şi pe...

Cel mai politicos popor din lume. Cum reusesc?

Cel mai politicos popor din lume. Cum reusesc?
Galerie Foto Jurnalistii de la BBC Travel au fost in tara unde preocuparea pentru bunele maniere, pentru respectul pentru sine si pentru ceilalti este atat de mare, incat si capacul de la vasul de WC se ridica singur cand cineva...

De ce olandezii spun intotdeauna ce gandesc?

De ce olandezii spun intotdeauna ce gandesc?
Strainii sunt surprinsi de onestitatea olandezilor, convinsi ca sinceritatea este foarte importanta, chiar mai importanta decat compatimirea, scrie Olga Mecking pentru BBC Travel.   "Am ajuns prima la...

Gabriel Toncean: ”Toată lumea trebuie să facă sport”

Gabriel Toncean: ”Toată lumea trebuie să facă sport”
Galerie Foto Președintele Federației Române de Culturism și Fitness, Gabriel Toncean, a dat startul unui nou proiect ce are ca scop promovarea sportului în rândul copiilor și al adulților. Organizat în premieră la Reghin,...

Adela Diaconu: ”Sportul educă, disciplinază şi ordonează”

Adela Diaconu: ”Sportul educă, disciplinază şi ordonează”
Galerie Foto O personalitate iubită a Brașovului, realizatoarea emisiunii BV-01- ADE by Adela Diaconu, este, în luna aprilie, vedeta de copertă a revistei Marea Dragoste/revistatango.ro. Într-un interviu realizat de...

Muzeul în aer liber Astra Sibiu

Muzeul în aer liber Astra Sibiu
Astra Sibiu este un muzeu în aer liber spectaculos mai ales prin întinderea pe o suprafaţă de 96 de hectare, din care expoziţia ocupă 42 de hectare, în rezervaţia naturală "Dumbrava Sibiului". Include un lac...

Numere norocoase zodiac chinezesc. Care sunt numerele tale?

Numere norocoase zodiac chinezesc. Care sunt numerele tale?
Cultura chineză este foarte influențată de credințe diferite despre noroc și mai ales despre numere. Există numere care sunt considerate de bun augur și numere care aduc vesti mai puțin bune. Ei plătesc ...

Reţeta zilei: Tagliatelle cu Pesto alla Genovese și piept de pui

Reţeta zilei: Tagliatelle cu Pesto alla Genovese și piept de pui
Ingrediente: 150 gr tagliatelle proaspete (sau 250 grame uscate) 3 linguri sos pesto 110 gr piept de pui 2-3 linguri ulei de măsline 50 grame pecorino romano (sau parmezan) piper proaspăt...

Delta Dunării îşi reintră în drepturi: numărul turiştilor, în creştere

Delta Dunării îşi reintră în drepturi: numărul turiştilor, în creştere
România deţine una dintre cele mai frumoase arii protejate din lume, Delta Dunării, unde timpul parcă a stat pe loc, iar întinderea de ape este singura certitudine. Delta este preferată, în special, de pescari,...

Gelu Voicu își dorește un week-end de vis cu Antonia

Gelu Voicu își dorește un week-end de vis cu Antonia
Galerie Foto Joi, 19 aprilie, de la ora 20.00, la “Aici eu sunt vedeta”, interpretul de muzică populară Gelu Voicu vine alături de fiul său, Tudor (10 ani). Ocazie pentru simpaticul puști să dea din casă multe despre...
Serviciul de email marketing furnizat de