Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
Galerie Foto Maria Mirabela Cismaru, cunoscută publicului larg sub numele de scenă Mira, iubește moda și tot ce ține de acest univers. Senzualitatea cântăreței este pusă excelent în valoare de ținutele cu stil pe care le...
Aflată în promovarea noului său single, ”Sărută-mă și taci”, Sore este foarte activă pe rețelele de socializare și în platourile emisiunilor de televiziune. Aparițiile cântăreței sunt de fiecare dată...
O reteta de salam cu biscuiti mai usoara, care, in loc de traditionalele nuci, foloseste o banana. Este o prajitura care se prepara usor si care nu este nici foarte costisitoare.
Avem nevoie de 1 kilogram de biscuiti,...
Prin aceste expresii ne-am propus sa vă ajutăm să comunicați mai simplu și mai eficient, chiar dacă sunteți începător într-ale limbii engleze. Ȋncepând cu expresii uzuale, des folosite în cazul...
Ingrediente:
240 g baby spanac, 105 unt nesărat, o ceapă mică, 60 g brânză ricotta, 75 g brânză feta, un ou mare, un vârf de cuţit de sare, 1/2 linguriţă oregano, 12 foi de aluat, seminţe...
Una dintre cele mai căutate zone în care se poate face turism balneoclimateric este Covasna, zonă care se poate mândri cu peste 1.000 de izvoare de apă minerală, cu diverse proprietăţi. Zona este căutată şi pe...
Galerie Foto Jurnalistii de la BBC Travel au fost in tara unde preocuparea pentru bunele maniere, pentru respectul pentru sine si pentru ceilalti este atat de mare, incat si capacul de la vasul de WC se ridica singur cand cineva...
Strainii sunt surprinsi de onestitatea olandezilor, convinsi ca sinceritatea este foarte importanta, chiar mai importanta decat compatimirea, scrie Olga Mecking pentru BBC Travel.
"Am ajuns prima la...
Galerie Foto Președintele Federației Române de Culturism și Fitness, Gabriel Toncean, a dat startul unui nou proiect ce are ca scop promovarea sportului în rândul copiilor și al adulților. Organizat în premieră la Reghin,...
Galerie Foto O personalitate iubită a Brașovului, realizatoarea emisiunii BV-01- ADE by Adela Diaconu, este, în luna aprilie, vedeta de copertă a revistei Marea Dragoste/revistatango.ro. Într-un interviu realizat de...
Astra Sibiu este un muzeu în aer liber spectaculos mai ales prin întinderea pe o suprafaţă de 96 de hectare, din care expoziţia ocupă 42 de hectare, în rezervaţia naturală "Dumbrava Sibiului". Include un lac...
Cultura chineză este foarte influențată de credințe diferite despre noroc și mai ales despre numere. Există numere care sunt considerate de bun augur și numere care aduc vesti mai puțin bune.
Ei plătesc ...
Ingrediente:
150 gr tagliatelle proaspete (sau 250 grame uscate)
3 linguri sos pesto
110 gr piept de pui
2-3 linguri ulei de măsline
50 grame pecorino romano (sau parmezan)
piper proaspăt...
România deţine una dintre cele mai frumoase arii protejate din lume, Delta Dunării, unde timpul parcă a stat pe loc, iar întinderea de ape este singura certitudine. Delta este preferată, în special, de pescari,...
Galerie Foto Joi, 19 aprilie, de la ora 20.00, la “Aici eu sunt vedeta”, interpretul de muzică populară Gelu Voicu vine alături de fiul său, Tudor (10 ani). Ocazie pentru simpaticul puști să dea din casă multe despre...