x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 7470


Mai multe titluri din categorie

Oana Roman a ascuns adevărul despre cariera soțului ei. Acesta era un simplu angajat care... făcea cafele la un cabinet de avocatură

Oana Roman a ascuns adevărul despre cariera soțului ei. Acesta era un simplu angajat care... făcea cafele la un cabinet de avocatură
Oana Roman a susținut de când l-a cunoscut pe soțul ei că Marius a fost un bărbat de carieră, însă a renunțat la tot pentru ea. Se pare însă că soțul Oanei Roman nu are nicio...

Cristina Țopescu, pentru prima dată într-un reality-show. Vacanță atipică la ”Aventură cu 4 stele”

Cristina Țopescu, pentru prima dată într-un reality-show. Vacanță atipică  la ”Aventură cu 4 stele”
Antena 1 a pregătit pentru această vară o „Aventură cu 4 stele”, show filmat integral în Grecia, unde 4 vedete trec, săptămânal, prin diverse concursuri. Miza este vacanța petrecută...

Rețeta zilei : Fasole verde în bacon afumat

Rețeta zilei : Fasole verde în bacon afumat
Ingrediente -  1 kg fasole verde, 500 g bacon afumat, feliat subțire, sare, piper multicolor, 100 g unt Mod de preparare  Fierbem fasolea verde, în apă clocotită cu sare, doar până...

Intră în formă cu exerciţiile care au nume de femei

Intră în formă cu exerciţiile care au nume de femei
CrossFit este un antrenament care a cucerit lumea întreagă în scurt timp de la apariţie şi este considerat unul dintre cele mai grele programe din lume. Sunt multe opinii pro şi contra în...

Stephan Pelger la “Descoperă-ţi frumuseţea”: “Vreau ca schimbările să fie radicale”

Stephan Pelger la “Descoperă-ţi frumuseţea”: “Vreau ca schimbările să fie radicale”
Născut la Braşov, într-o familie de origine germană, renumitul designer Stephan Pelger a început să cocheteze cu moda încă de la vârsta de 10 ani. La 13 ani avea deja primul său job...

Mărturisiri din culisele “Iubire și răzbunare”: “Suhan este destul de fițoasă”

Mărturisiri din culisele “Iubire și răzbunare”: “Suhan este destul de fițoasă”
Galerie Foto Este una dintre cele mai iubite actrițe ale Turciei, iar în blockbusterul turcesc “Iubire și răzbunare”, difuzat în exclusivitate la Happy Channel, Tuba Büyüküstün îl...

Concerte, expoziţii, ateliere, demonstraţii şi activităţi pentru copii Festivalului "Bucureştii lui Caragiale".

Concerte, expoziţii, ateliere, demonstraţii şi activităţi pentru copii  Festivalului "Bucureştii lui Caragiale".
Spectacole prezentate de teatre din Capitală şi din ţară, concerte, expoziţii, ateliere, demonstraţii şi activităţi pentru copii sunt organizate în perioada 28 august - 3 septembrie, în Parcul...

Rețeta zilei : Tocăniţă de vinete

Rețeta zilei :  Tocăniţă de vinete
Galerie Foto Tocăniţă de vinete. Ingrediente: 3 vinete coapte şi scurse, 1 dovlecel, 3 cepe tăiate solzişori, 3 ardei tăiaţi fâşii, 1 morcov ras, 100 ml ulei de măsline,...

Dan Negru a răbufnit: „Mi-au spus că cei 22 de ani ai mei de televiziune sunt prea mulți!”

Dan Negru a răbufnit: „Mi-au spus că cei 22 de ani ai mei de televiziune sunt prea mulți!”
Dan Negru a scris, într-un mesaj pe Facebook, că, în România, i s-au reproșat „cei 22 de ani de televiziune, prea mulți”, în condițiile în care, în străinătate,...

Nea Mărin, vacanță în Palma de Mallorca cu familia

Nea Mărin, vacanță în Palma de Mallorca cu familia
”Aventură cu 4 stele” este reality-show-ul difuzat luni și marți de la 20.30, pe Antena 1, unde Nea Mărin poate fi văzut pentru prima dată în ipostaza de concurent. Filmările pentru emisiunea...

Andreea Ibacka și-a petrecut ziua de naștere la filmări

Andreea Ibacka și-a petrecut ziua de naștere la filmări
Galerie Foto Zi plină de emoții pentru Andreea Ibacka! Actrița din “O grămadă de caramele”(proiect care va începe în toamnă la Happy Channel) și-a sărbătorit ziua de naștere pe platourile de...

Au apărut primele oferte pentru vacanţa din 2018! Reduceri consistente la agenţiile de tursim

Au apărut primele oferte pentru vacanţa din 2018! Reduceri consistente la agenţiile de tursim
Nici nu s-a încheiat vara, dar românii îşi caută deja oferte pentru vacanţa din 2018. Vor să profite de preţurile reduse, dar şi de surprizele din partea agenţiilor. La anul, se poartă...

Sighișoara, cetatea toleranței interetnice

Sighișoara, cetatea toleranței interetnice
Galerie Foto În perioada 17-20 august, Cetatea Sighișoarei găzduiește manifestări culturale care aduc în prim plan specificul fiecărui grup etnic de pe teritoriul României, dar și tradiții ale altor popoare....

Concerte și jocuri de altă dată la festivalul "Sibiul de Odinioară"

Concerte și jocuri de altă dată la festivalul  "Sibiul de Odinioară"
Trupe rock - Antract, Timpuri Noi, Talisman - şi cunoscuţi artişti ai muzicii folk - Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu - vor susţine, sâmbătă şi duminică, recitaluri la...

Rețeta zilei: Aripioare cu miere și chimbir

Rețeta zilei: Aripioare cu miere și chimbir
Ingrediente: 25 aripioare de pui ,1 legatura ceapă verde, 5 linguri miere, 2 linguri sos de soia, 1 ardei iute roșu, 1bucată de 2 cm ghimbir ras , câteva crenguțe cimbru (frunze) Amestecă toate...
Serviciul de email marketing furnizat de