x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5592


Mai multe titluri din categorie

Desert pentru o duminică relaxată. Rețetă franțuzească de MOUSSE DE CIOCOLATĂ ALBĂ

Desert pentru o duminică relaxată. Rețetă franțuzească de MOUSSE DE CIOCOLATĂ ALBĂ
Timp de preparare: 20 minuteDificultate: foarte ușoaraCalorii: 330 Kcal/ porțieNumăr de porții: 6Pentru acest mousse avem nevoie de următoarele ingrediente:300g de ciocolată albă6 albușuri10 cl de smântână...

Legume de sezon. Reţete cu MĂCRIŞ

Legume de sezon. Reţete cu MĂCRIŞ
Macrişul este o plantă mai puţin folosită de gospodinele din România. Ca proprietăţi curative este indicat consumul de măcriş celor care suferă de boli ale ficatului, atenţie însă pentru cei care sunt...

Destinații de weekend 23 - 24 mai

Destinații de weekend 23 - 24 mai
Bookfest 2015A zecea ediție Bookfest are loc la Romexpo, între 22 şi 24 mai. Accesul la Bookfest și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit. Program vizitare: vineri, 22 mai: 10:00-21:00;sâmbătă,...

PARADIS turistic, aproape distrus de secetă

PARADIS turistic, aproape distrus de secetă
Vremea caniculară şi lipsa precipitaţiilor a dus la această stuaţie critică. În unele părţi ale insulei, aprovizionarea cu apă este atât de mică, încăt s-a ajuns la furnizarea a doar 10% din necesarul...

Hai la zbor! Distracție cu avioane ultraușoare

Hai la zbor! Distracție cu avioane ultraușoare
Dacă nu vreți să leneviți în weekend și preferați adrenalina, puteți da o fugă la Aerodromul Clinceni ca să zburați cu cei de la Aeroclubul Acvila, care se ocupă în special cu zborul pe aparate...

Rețeta de suflet. Dictatura din bucătărie

Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: ""Dictatura gastronomica"". Am la...

Casa Bunicii, o casă tradițională din 1910 transformată în pensiune

Casa Bunicii, o casă tradițională din 1910 transformată în pensiune
Omul sfințește locul. Atât de multă înțelepciune și adevăr există în această zicătoare transmisă din străbuni! Simbolizează omul gospodar care transformă în mod vizibil locul în care trăiește. O casă...

REŢETĂ pentru COMPOT de RUBARBĂ. Un desert răcoros dulce acrişor şi aromat

REŢETĂ pentru COMPOT de RUBARBĂ. Un desert răcoros dulce acrişor şi aromat
Rubarba este folosită mai ales în Transilvania, unde gospodinele fac diverse deserturi delicioase, precum tartă, gemu, ştrudel şi compot.Sezonul rubarbei a început pe la mijlocul lunii mai, aşadar este momentul...

Casa cu blazoane, o adevărată casă boierească. O găsim pe bancnota de 100 de lei

Casa cu blazoane, o adevărată casă boierească. O găsim pe bancnota de 100 de lei
Casa cu blazoane. Aşa este cunoscută singura casă boierească din satul buzoian Chiojdu. Casa boierească a fost realizată în stil tradiţional la începutul secolului al XIX-lea aflată până de curând în...

Adevăratul motiv al dispariţiei lui Patrick Dempsey din serialul 'Anatomia lui Grey' ar fi... infidelitatea conjugală

Adevăratul motiv al dispariţiei lui Patrick Dempsey din serialul 'Anatomia lui Grey' ar fi... infidelitatea conjugală
Dispariţia doctorului Derek Shepherd din 'Anatomia lui Grey', care i-a luat prin surprindere pe fanii serialului, ar fi legată de infidelitatea din viaţa reală a interpretului acestui personaj, actorul Patrick...

Slănic Moldova

Slănic Moldova
Stațiunea Slănic Moldova a fost una dintre perlele turismului românesc, datorită apelor minerale cu efecte terapeutice, descoperite la începutul secolului al XIX-lea. Calităţile curative ale apelor carbonate au...

Spa-ul din vacanță

Spa-ul din vacanță
Potențialul României pentru dezvoltarea turismului wellness și balneo este imens. Țara noastră are cel mai variat spectru de factori naturali terapeutici din Europa. Situația încă precară a stațiunilor...

Casa Poveste, un adevărat muzeu în inima Bucovinei. Familia care a îndrăznit să cumpere 3 case tradiționale, să le recondiționeze și să facă turism

Casa Poveste, un adevărat muzeu în inima Bucovinei. Familia care a îndrăznit să cumpere 3 case tradiționale, să le recondiționeze și să facă turism
În inima Bucovinei, la poalele Rarăului, lângă Câmpulung Moldovenesc e ”Casa Poveste”. Proprietari și gazde: familia Savin. Doina e medic de familie și vreme de 30 de ani a tot salvat de prin ogrăzile...

Destinația săptămânii. City-break pe coline

Destinația săptămânii. City-break pe coline
O evadare de câteva zile în capitala Portugaliei, Lisabona, vă poate încărca cu energie pozitivă pentru câteva luni. Sub acoperișurile portocalii și pe străduțele înguste, veți descoperi un ames-tec de...