x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 6580


Mai multe titluri din categorie

Crochete de orez cu salată de andive

Crochete de orez cu salată de andive
Pentru acest preparat avem nevoie de următoarele ingrediente: 250 g brănză de vaci, 300 g orez, 250 g parmezan, două ouă, 250 g pesmet, 4 crenguţe de busuioc verde, două andive, o salată verde, doi ardei...

VIDEO: ”Copacul morții”. Cel mai periculos arbore din lume, care te poate ucide prin simpla atingere

VIDEO: ”Copacul morții”. Cel mai periculos arbore din lume, care te poate ucide prin simpla atingere
Este vorba despre un copac, manchineel (Hippomane mancinella), denumit "copacul morții" pentru că, de la scoarţă şi până la sevă acesta conține substanțe toxice extrem de...

Rețeta zilei. Covrigei umpluți cu mere de Voinești

Rețeta zilei. Covrigei umpluți cu mere de Voinești
Se zice că dacă mănânci în fiecare zi un... frumos de Voinești, întinerești! La măr mă refer, dar ce credeați? La fructul care ne-a adus ispita cunoașterii... și alungarea din Rai. Abia ce...

Noi zboruri de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu

Noi zboruri de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu
Asociația Litoral – Delta Dunării a demarat, împreună cu conducerea aeroportului Mihail Kogălniceanu, campania "From Constanța to the World", pentru diversificarea ofertei de zboruri din și &i...

Chef Cătălin Scărlătescu, vacanţă pe barcă, în Grecia

Chef Cătălin Scărlătescu, vacanţă pe barcă, în Grecia
Chiar înainte de a începe filmările pentru o nouă ediţie a emisiunii Chefi la cuţite, Cătălin Scărlătescu a dat o raită cu barca pe mare. Chef Cătălin şi-a adunat prietenii şi împreună au...

Nicolai Tand – prima vacanță în care nu a gătit absolut nimic

Nicolai Tand – prima vacanță în care nu a gătit absolut nimic
Nicolai Tand, gazda emisiunii Star Chef, difuzată de Antena Stars în fiecare sâmbătă și duminică de la ora 12.00, s-a întors de curând din Grecia, acolo unde și-a petrecut vacanța alături...

Mihaela Călin e îndrăgostită de Italia

Mihaela Călin e îndrăgostită de Italia
Mihaela Călin, prezentatoarea Observatorului de la Antena 1, va merge într-unul dintre cele mai spectaculoase zone din Italia, la Portofino, acolo unde stâncile întânesc marea, iar localnicii...

"Ispita" Matei şi-a etalat muşchii în Grecia

"Ispita" Matei şi-a etalat muşchii în Grecia
Galerie Foto Matei, ispita supremă din cel de-al doilea sezon al emisiunii „Temptation Island – Insula iubirii”, care se difuzează în fiecare miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1 este îndrăgostit...

Destinație de vacanță: 15 locuri magice din Grecia

Destinație de vacanță: 15 locuri magice din Grecia
O călătorie în Grecia ar trebui să însemne mai mult decât soare, plajă și mare, căci pe aceste tărâmuri mitice au trăit zeii, s-au născut nimfele și eroii au purtat războaie legendare....

Topul celor mai ieftine destinații de vacanță din Europa

Topul celor mai ieftine destinații de vacanță din Europa
Vrei să mergi în vacanță cu familia la un preț accesibil? Un nou studiu a găsit destinațiile cele mai accesibile din Europa pentru o vacanță de familie pe plajă. Pentru a găsi cele mai ieftine locuri...

Rețeta zilei. Pilaf cu praz, ca în satele dobrogene

Rețeta zilei. Pilaf cu praz, ca în satele dobrogene
Ești în căutarea unei retete romanesti (sau măcar a uneia care se pregătește în teritoriile noastre de sute de ani, deci e cazul să ne-o asumăm)? Atunci te afli unde trebuie. Rubrica de față este...

6 cele mai frecvente și mari greșeli pe care le faci în bucătărie

6 cele mai frecvente și mari greșeli pe care le faci în bucătărie
De cele mai multe ori, problemele de nutriție, în zilele noastre, vin din obiceiuri împământenite și răspândite chiar și de bucătării renumite. Așadar, poți să mănânci...

Cursuri de scufundări: din bazin, în Marea Neagră

Cursuri de scufundări: din bazin, în Marea Neagră
Galerie Foto Vara, marea ne cheamă la ea pentru distracție, relaxare și bălăceală. De ce să nu încercăm să îi descoperim și frumusețea ascunsă? După doar câteva cursuri de scufundare, putem apela la un...

De ce este periculos Pokemon Go. Cum îți afectează sănătatea

De ce este periculos Pokemon Go. Cum îți afectează sănătatea
Pokemon este o abreviere a cuvintelor Pocket Monsters, ce în traducere înseamnă monștri de buzunar. Pokemon Go este un nou joc ce poate fi instalat pe telefonul mobil, așa cum deja mare parte dintre voi ș...

Rețetă de Tartar de somon de la Chef Paul Siserman

Rețetă de Tartar de somon de la Chef Paul Siserman
Galerie Foto Din nordul Europei a intrat în culinăria noastră o rețetă pe bază de pește crud: Tartar de somon.  Unii dintre voi veți avea o reticență la ideea de carne crudă, însă trebuie să știți că...