x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4485


Mai multe titluri din categorie

De ce rata divorţurilor este mai mare în rândul părinţilor de fete

De ce rata divorţurilor este mai mare în rândul părinţilor de fete
Nu este o noutate faptul că rata divorţurilor este mai mare în rândul părinţilor de fete. Cercetătorii au analizat de-a lungul anilor care poate fi cauza reală pentru acest fenomen. Reprezintă fetele o povară...

Horia Brenciu, detaliul pe care nu l-ar vrea ştiut. „Doamnă, nu trebuia să faceţi public asta!”

Horia Brenciu, detaliul pe care nu l-ar vrea ştiut. „Doamnă, nu trebuia să faceţi public asta!”
Pasiunea pentru muzică aduce laolaltă oameni din cele mai diverse domenii de activitate, iar acest lucru l-au aflat pe pielea lor juraţii X Factor, în timpul audiţiilor cu juriu pentru cel de-al patrulea sezon al...

Don Baxter îl lipește de perete pe nea Mărin

Don Baxter îl lipește de perete pe nea Mărin
În timpul filmărilor pentru emisiunea “Poftiți pe la noi!” Cu nea Mărin nu te joci când vine vorba de muncă. Sătul până peste cap de tot ceea ce trebuie făcut în pensiunea de la Bran, Don Baxter urzeste...

Sore, Alina Pușcaș, Ruby, Elena de la Mandinga vin la “Splash! Vedete la apă”

Sore, Alina Pușcaș, Ruby, Elena de la Mandinga vin la “Splash! Vedete la apă”
Frumoasele Alina Pușcaș, Sore, Ruby, Elena Ionescu de la Mandinga, alături de Florin Ristei, Doru Todoruț, Cătălin Oprișan și Mike Diamondz sunt gata să sară de la platformele de 3, 5, 7, respectiv 10 metri,...

Cătălin Scărlătescu și-a serbat ziua de naștere pe plajă

Cătălin Scărlătescu și-a serbat ziua de naștere pe plajă
Juratul din show-ul de la Antena 1, “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”Soare, nisip, bucate alese, haine de marinar și mulți prieteni buni. Astfel și-a sărbătorit Cătălin Scărlătescu ziua de naștere...

Florin Ristei flirtează cu Alina Pușcaș, la “Splash! Vedete la apă”

Florin Ristei flirtează cu Alina Pușcaș, la “Splash! Vedete la apă”
“Ristei se jughinește toată ziua cu Alina Pușcaș”, asta e concluzia la care au ajuns antrenorii celor doi de la “Splash! Vedete la apă”, după antrenamentele acestora pentru show-ul din 25 iulie, de la...

Andreea Mantea, în lacrimi la „Burlăciţa”. „Nu vă ţine nimeni cu forţa aici!”

Andreea Mantea, în lacrimi la „Burlăciţa”. „Nu vă ţine nimeni cu forţa aici!”
A decis să îşi găsească sufletul pereche în reality-show-ul „Burlăciţa” de la Antena 1, însă Andreea nu a ştiut niciun moment cât de greu îi va fi să reuşească să îşi cunoască, cu adevărat,...

Horoscopul JAPONEZ. Află ce personalitate ai, după zodiacul de la Soare-Răsare!

Horoscopul JAPONEZ. Află ce personalitate ai, după zodiacul de la Soare-Răsare!
Zodiacul japonez este menționat pentru prima dată în secolul I î.Hr., însă în forma în care este cunoscut acum a fost așezat abia într-un document din secolul XV. Spre deosebire de horoscopul european, este...

Fermier într-o orezărie: „Dezbrăcat la chiloți, cu o bucată de pânză care să-mi acopere bustul, am urcat pe plug pentru a-l împinge mai bine în mâl...”

Fermier într-o orezărie: „Dezbrăcat la chiloți, cu o bucată de pânză care să-mi acopere bustul, am urcat pe plug pentru a-l împinge mai bine în mâl...”
 Își încep ziua la 6:30 iar la 17 o încheie. Pare frumos când petreci doar câteva ore în mâl, la seceriș, în soare, printre fire de orez și plantații de flori. Mâlul este răcoros și îți masează...

Lupte medievale la Curtea Veche

Lupte medievale la Curtea Veche
Galerie Foto În spaţiul special oferit de Curtea Veche, săptămânal, miercurea de la ora 19:30 şi sâmbăta de la ora 11:00, au loc lupte medievale oferite de trupa de reenactment "Societas Milites Getae". «Situat în Centrul...

„Poftiți pe la noi!” a fost lider incontestabil de audiență pe toate segmentele de public

„Poftiți pe la noi!” a fost lider incontestabil de audiență pe toate segmentele de public
Ediția de ieri a emisiunii a fost urmărită în minutul de aur de peste 2.000.000 de români Parte a doua a primei ediții a emisiunii „Poftiți pe la noi”, difuzată de Antena 1 în intervalul orar 20:30 –...

Mirela Boureanu Vaida vorbeşte miercuri, 23 iulie, de la 20:30, la „Te pui cu blondele?” despre părinţii ei

Mirela Boureanu Vaida vorbeşte miercuri, 23 iulie, de la 20:30, la „Te pui cu blondele?” despre părinţii ei
Mirela Boureanu Vaida: „Tata îmi cânta pe ritmuri de muzică populară tabla înmulţirii. Aşa m-am îndrăgostit de folclor şi de matematică”Prezentatoarea reality show-ului de la Antena 1 „Mireasă pentru...

Andreea Mantea a cedat: „Uneori îmi vine să îl strâng de gât!

Andreea Mantea a cedat: „Uneori îmi vine să îl strâng de gât!
La cine s-a referit „Burlăcița” de la Antena 1, telespectatorii vor putea afla joiBătălia pentru inima frumoasei Burlăciţe Andreea Mantea e tot mai aprigă, iar emoţiile şi starea de nervozitate îşi fac loc...

Ce gust are cafeaua din „caca de pisică”, cea mai scumpă cafea din lume...?

 Ce gust are cafeaua din „caca de pisică”, cea mai scumpă cafea din lume...?
…dacă mai lungeam puțin titlul, ieșea cred tot articolul în el. Dar am mai păstrat ceva și pentru rândurile următoare despre cafeaua din ”caca de pisică”.Să o luăm cu începutul. Pur întâmplător, pe...

Antena Stars, din nou premiantă . Emisiunea “Star Magazin”, în top 3 audienţe

Antena Stars, din nou premiantă . Emisiunea “Star Magazin”, în top 3 audienţe
În săptămâna care s-a încheiat 14- 18 iulie, emisiunea “Star Magazin” de la Antena Stars prezentată de Laura Micovschi, a urcat din nou pe cel de-al treilea loc în clasamanentul audienţelor, în rândul...