x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4622


Mai multe titluri din categorie

Horia Brenciu prezintă „Dansează printre stele”

Horia Brenciu prezintă „Dansează printre stele”
Începând din 5 octombrie, de la 20:30, în fiecare duminică, la Antena 1 Duminică, 12 perechi „Dansează printre stele”, iar prezentatorul acestui show cum nu s-a mai dansat vreodată este Horia Brenciu, care rev...

Alexandru Papadopol se alătură “Serviciului Român de Comedie”

Alexandru Papadopol se alătură “Serviciului Român de Comedie”
Din 1 octombrie, când la Antena 1 debutează un nou sezonNoul sezon “Serviciul Român de Comedie” debutează la Antena 1 miercuri, 1 octombrie, de la 20.30, cu două premiere: serialul “Romeo și Roxeta” si...

Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”
Icoane, cărţi, textile din secolele XVII –XX, splendide obiecte de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, au fost cuprinse într-o excepţională expoziţie care va fi deschisă...

Mirela Vescan: “Este mare nevoie de make-up artisti profesionisti in Romania”

Mirela Vescan: “Este mare nevoie de make-up artisti profesionisti in Romania”
Unul dintre cei mai buni make-up artisti romani, Mirela Vescan, va incepe, pe 6 octombrie un nou curs de machiaj la Intact Media Academy. “Este mare nevoie de machiori pregatiti in Romania, romancele nu sunt...

Tradiţia “struguritului” şi Ziua Recoltei

Tradiţia “struguritului” şi Ziua Recoltei
Fostul acţionar rapidist, Jean Valvis a organizat o nouă acţiune la Sâmbureşti, acolo unde invitat de onoare a fost Jean-Hubert Lebet, ambasadorul ElveţieiDevenită tradiţională, acţiunea organizată în...

“Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”: o concurentă a slăbit 15 kilograme

“Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”: o concurentă a slăbit 15 kilograme
Pentru fiecare concurent aflat în competiţia Hells Kitchen – Iadul Bucătarilor emoţiile îşi spun cuvântul clipă de clipă. O sensibilă declarată, Mihaela a povestit în show-ul de la Antena 1 că n-a mai avut...

Se deschide restaurantul de top din ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”

Se deschide restaurantul de top din ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”
Luni, 29 septembrie, de la 20.30, la Antena 1După ce săptămâna trecută au făcut cunoştinţă cu bucătăria şi casa în care vor locui pe tot parcursul competiţiei, concurenţii au parte săptămâna aceasta de...

Voci și poveşti extraordinare în cel de-al doilea episod „X Factor”, difuzat aseară la Antena 1

Voci și poveşti extraordinare în cel de-al doilea episod „X Factor”, difuzat aseară la Antena 1
Voci bune, emoţii puternice, momente amuzante şi un juriu pe placul tuturor generaţiilor, format din diva Delia, showmanul Horia şi rock-starul Bănică, au fost şi de această dată ingredientele unei seri magice....

Copilaria are gust de dulceata

Copilaria are gust de dulceata
Pentru cei cărora le este dor de gustul special al dulceții din copilărie, prezentatoarea emisiunii ”Numai de bine” și a știrilor matinale de weekend de la Antena 3, Ela Crăciun, recomandă Fabrica de...

Prințul Harry, cel mai simpatizat membru al familiei regale din Marea Britanie

Prințul Harry, cel mai simpatizat membru al familiei regale din Marea Britanie
Prințul Harry este cel mai simpatizat membru al familiei egale din Marea Britanie, conform unui sondaj de opinie realizat YouGov pentru Newsweek, scrie vineri closermag.fr.Fiul cel mic al regretatei Prințese Diana și...

Zodiacul EROTIC. Știi care sunt zonele erogene ale partenerului (partenerei) și cum să le stimulezi?

Zodiacul EROTIC. Știi care sunt zonele erogene ale partenerului (partenerei) și cum să le stimulezi?
Te excită o sărutare pe lobul urechii sau ai nevoie de mult mai intense trăiri? El (sau ea) trăiește iubirea orgasmic, la fel ca tine, sau e rece, distant și ai nevoie de (multe) alte lemne de pus pe foc, până...

Primarul Iaşului, socru mic, Rovana Plumb naşă. Victor Ponta şi Liviu Dragnea, invitaţi de onoare

 Primarul Iaşului, socru mic, Rovana Plumb naşă. Victor Ponta şi Liviu Dragnea, invitaţi de onoare
Vineri a avut loc la IaşI cununia civilă a mezinei primarului Iaşului, Gheorghe Nichita. Oraşul a fost împânzit de forţe de ordine şi spălat încă de dimineaţă. Pregătirile au început cu mai multe zile...

Concurenta “X Factor”, Monica Sannino, pentru prima oară în braţele mamei sale biologice

Concurenta “X Factor”, Monica Sannino, pentru prima oară în braţele mamei sale biologice
Ieri, în platoul emisiunii “Acces Direct”, de la Antena 1Emoţii extraordinare ieri în platoul Acces Direct, acolo unde Monica Sannino, concurenta X Factor venită tocmai din Italia şi-a strâns pentru prima dată...

Ristei se intimidează de Fuego și uită ce are de cântat

Ristei se intimidează de Fuego și uită ce are de cântat
Sâmbătă, 27 septembrie, la “Te cunosc de undeva!”Florin Ristei uită ce are de cântat sâmbătă, 27 septembrie, la “Te cunosc de undeva!”, când află că Fuego, artistul pe care va trebui să-l imite, este...

Veronica Fermecătoarea revine pentru a patra oară la X Factor

Veronica Fermecătoarea revine pentru a patra oară la X Factor
În cel de-al doilea episod „X Factor”, difuzat vinerea aceasta, de la 20:30, la Antena 1Super show-ul „X Factor” de la Antena 1 a ajuns deja la cel de-al patrulea sezon, iar de-a lungul celor patru ani, mii de...