x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5752


Mai multe titluri din categorie

Descoperă România cu rulota! Trei locuri de popas

Descoperă România cu rulota! Trei locuri de popas
Galerie Foto Ne aflăm la final de vară, dar perioada vacanțelor nu s-a încheiat. Mulți români preferă să-și lase concediul pe finalul verii, când temperaturile sunt ceva mai suportabile, iar destinația preferată pare a fi...

Anca Lungu și-a dus fetița la plajă și în Deltă. Prezentatoarea Observatorului de la Antena 1 a fost şi în Bucovina natală

 Anca Lungu și-a dus fetița la plajă și în Deltă. Prezentatoarea Observatorului de la Antena 1 a fost şi în Bucovina natală
Galerie Foto Nu trece vară fără ca Anca Lungu să își viziteze familia din Bucovina, iar în această vacanță prezentatoarea Observator de la Antena 1 s-a bucurat de cele mai relaxante zile petrecute în Moldova. Turul...

Destinația de weekend 29-30 august 2015

Destinația de weekend 29-30 august 2015
Bregovic, la București Sâmbătă, 29 august, începând cu ora 18.00, la Arenele Ro- mane din Capitală are loc prima ediție a festivalului intercultural „Baro Foro”. Principalul invitat al evenimentului este...

Invenție-minune: cămașa în care nu transpiri

Invenție-minune: cămașa în care nu transpiri
Compania americană Ministry of Supply a anunțat inventarea cămășii în care nu transpiri. Este vorba de un nou tip de material, iar cercetătorii s-au inspirat de la tehnologia folosită de NASA pentru a dezvolta...

Conserve pentru iarnă. REȚETE pentru gogoșari murați cu conopidă și vinete marinate

Conserve pentru iarnă. REȚETE pentru gogoșari murați cu conopidă și vinete marinate
Gogoșari cu conopidăIngrediente: 1 kg gogoşari, 1 kg conopidă, 0,5 l oţet, 1 l apă, 250 g zahăr, foi de dafin, boabe de piper, 100 g hrean, 2 frunze ţelină. Preparare: Gogoşarii se spală şi se taie în sfert...

Ce spune Elenea Udrea despre despărţirea de iubitul său

Ce spune Elenea Udrea despre despărţirea de iubitul său
Presa mondenă scrie că Elena Udrea s-ar fi despărţit de iubitul ei, Valentin. Fostul ministru al Turismului şi Valentin Chifu s-au întâlnit prima oară în 2013, însă cei doi nu s-au afişat în public... până...

Rețeta zilei de vineri. Zamă de „păstări” (rețeta bunicii)

Rețeta zilei de vineri. Zamă de „păstări” (rețeta bunicii)
Copilăria mea era plină de regionalisme. Asta și pentru că vacanțele școlare mi le-am petrecut în satele bunicilor, despărțite doar de apa Tazlăului, peste care fusese aruncată o punte lată, susținută de...

Rețeta zilei de joi. Rulouri cu nuci

Rețeta zilei de joi. Rulouri cu nuci
Imediat după cel dintâi mare război, la Ministerul Școalelor, ajungea inspectoarea Învățământului gospodăresc consoarta generalului Dobrescu. Maria Dobrescu. Făcuse școli înalte de menaj la Freibourg, în...

Justin Bieber este amorezat de o moldoveancă (VIDEO)

Justin Bieber este amorezat de o moldoveancă (VIDEO)
Xenia Deli, o tânără din Republica Moldova care a pozat pentru revista Playboy, ar putea fi noua iubită a lui Justin Bieber, relatează ziarul spaniol ABC, care observă o oarecare asemănare între fotomodel şi...

Jurnal de vacanță. O întâlnire cu marinari români, cu un mire și cu o mireasă, la Odessa

Jurnal de vacanță. O întâlnire cu marinari români, cu un mire și cu o mireasă, la Odessa
Galerie Foto Orașul ucrainian Odessa l-am vizitat chiar și înainte de Maidan, în vremurile bune. Abia seara am avut răgaz să iau pulsul frumoasei urbe de la Malul Mării Negre. Un marinar român aflat pe stradă, parcă...

Drama pentru o cantareata iubita de milioane de romani. ”Vreau să mor în brațele tale”

Drama pentru o cantareata iubita de milioane de romani. ”Vreau să mor în brațele tale”
Interpreta canadiană Celine Dion își va relua la 27 august concertele la Caesars Palace din Las Vegas, după o întrerupere de un an, în care a renunțat la activitatea artistică pentru a fi alături de soțul ei,...

Redescoperă țara la galop

Redescoperă țara la galop
Galerie Foto Pentru cei mai mulţi dintre noi descoperirea plăcerii de a călării a fost legată de vacanţele petrecute la ţară, la bunici. Era una din micile bucurii ale copilăriei. Timpul s-a scurs şi această bucurie a...

10 din cele mai populare cocktail-uri care se beau în cluburi

10 din cele mai populare cocktail-uri care se beau în cluburi
Galerie Foto Cocktail-urile sunt cele mai căutate băuturi în cluburi sau restaurante în întreaga lume. Indiferent de anotimp sau continent, acestea sunt soluţii excelente pentru o bună dispoziţie în diferite împrejurări....

Câștigătorul celui de-al doilea sezon „Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor” de la Antena 1, Michael Pascale, a devenit tătic

Câștigătorul celui de-al doilea sezon „Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor” de la Antena 1, Michael Pascale, a devenit tătic
Galerie Foto Câștigătorul celui de-al doilea sezon „Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor” este în culmeafericirii. Michael Pascale și iubita sau au devenit părinți pe 21 august, când a venit pe lumemicuța Ana...

Adela Popescu şi Radu Vâlcan s-au căsătorit, după o relaţie de 5 ani (FOTO)

Adela Popescu şi Radu Vâlcan s-au căsătorit, după o relaţie de 5 ani (FOTO)
Galerie Foto Adela Popescu (28 de ani) şi Radu Vâlcan (38 de ani) s-au căsătorit sâmbătă, 22 august pe domeniul Hadar Chalet din judeţul Braşov, alături de de 60 de invitaţi.După două zile, chiar în drum spre luna lor...