x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 6700


Mai multe titluri din categorie

Există o metodă simplă prin care cuptorul poate fi ca nou

Există o metodă simplă prin care cuptorul poate fi ca nou
Cuptorul ne ajută foarte mult în bucătărie, dar de cele mai multe ori nu avem grijă de el cum se cuvine. Gătim în mod frecvent, îl curăţăm rapid, dar mizeria se tot adună şi devine foarte...

Semnul zodiacal care face legea

Semnul zodiacal care face legea
Deşi fiecare dintre cele 12 semne astrologice are particularităţile sale, care îi asigură succesul în viaţă, numai unul dintre ele se poate mândri cu faptul că dispune de autoritatea supremă, or...

Cele mai ghinioniste zodii în octombrie. Vești proaste pentru Lei

Cele mai ghinioniste zodii în octombrie. Vești proaste pentru Lei
Unii nativi au noroc la bani sau în dragoste, pe când alții trebuie să facă față unor perioade mai agitate în luna octombrie 2016, când răbdarea le va fi pusă la încercare, scrie...

VIDEO - Actorul Tom Hanks, apariţie-surpriză la o şedinţă foto de nuntă din Central Park

VIDEO - Actorul Tom Hanks, apariţie-surpriză la o şedinţă foto de nuntă din Central Park
Un mire şi o mireasă au avut parte de o surprinză de proporţii când starul de la Hollywood Tom Hanks s-a oprit lângă ei, în Central Park din New York, şi a luat parte la şedinţa foto de nuntă,...

Ghidul bunelor maniere. Cum intrăm și cum ieșim în/din spațiile aglomerate

Ghidul bunelor maniere. Cum intrăm și cum ieșim în/din spațiile aglomerate
Vi s-a întâmplat, vreodată, să vă aflați în pragul unei uși aglomerate - la magazin, la școală, la biserică ori la spital – și să vă întrebați cum e cel mai bine să faceți......

Vacanţele exotice la mii de kilometri de casă, tot mai căutate de români

Vacanţele exotice la mii de kilometri de casă, tot mai căutate de români
V-aţi imaginat vreodată că în mijlocul iernii v-aţi putea bucura din plin de soare? Că în loc să mai puneţi un pulover, puteţi fugi de frig şi de zăpadă câteva zile pe o plajă tropicală, de...

Excursii pe cal prin munții României. Descoperă România în şa

Excursii pe cal prin munții României. Descoperă România în şa
Vacanța de vară a trecut și lenevitul pe plajă s-a încheiat și el. Mulți dintre noi ne întoarcem la viața stresantă de la locul de muncă. Însă weekend-urile sunt menite pentru a ne...

Avantajele necunoscute ale consumului de ciuperci

Avantajele necunoscute ale consumului de ciuperci
Ciupercile sunt o sursă bogată de fibre, vitamine și minerale. Aceste legume conțin din plin vitamine din complexul B:  B1, riboflavină, piridoxină (B6). De asemenea, ciupercile conțin o cantitate deloc de ne...

Cele mai sănătoase alimente pentru micul dejun

 Cele mai sănătoase alimente pentru micul dejun
Ştim cu toţii că masa de dimineaţă este cea mai importantă dintre toate. Aşa că, ar fi bine să nu o mai "săriţi". Însă, asta nu înseamnă că este bine să mâncaţi orice. Iată ca...

Top cele mai pasionale zodii

Top cele mai pasionale zodii
Dacă îți dorești un partener care să condimenteze viața sexuală ar trebui să te orientezi spre nativii acestor semne zodiacale. Află care este topul celor mai pasionale zodii, scrie ziarulring.ro. Top 4...

Cea mai bună rețetă de cremă de zahăr ars cu struguri

Cea mai bună rețetă de cremă de zahăr ars cu struguri
Încă din copilărie, ne-a plăcut foarte mult crema de zahăr ars şi mirosul pe care îl răspândea în toată casa. Am încercat de-a lungul anilor, să îmbunătăţățim reţeta şi...

Sebastian Papaiani a murit. De ce a fost OPRITA seria Brigada Diverse

Sebastian Papaiani a murit. De ce a fost OPRITA seria Brigada Diverse
Galerie Foto Sebastian Papaiani a murit. Câți dintre voi nu a vizionat măcar o dată celebrele filme din seria B.D.? Le știm cu toții, sunt producțiile românești nemuritoare. Dar să ne amintim de plutonierul...

Rețeta zilei. Ciulama de hribi

Rețeta zilei. Ciulama de hribi
Daca ar fi sa numesc acum un fel de mancare specific toamnelor maramuresene, atunci primul ce mi-ar veni in minte este acesta: ciulama de hribi. De n-ai avut cumva prilejul sa cauti singur prin padurile morosene...

Ghidul bunelor maniere. Despre punctualitate

Ghidul bunelor maniere. Despre punctualitate
Bună ziua om bine educat și cu alese însușiri. Ne întâlnim de la o vreme, în același colț de pagină. Suntem și eu și dumneavoastră... punctuali. Până la secundă. Asta...

Ghidul bunelor maniere. Ce e permis și ce nu se cade să faci pe stradă

Ghidul bunelor maniere. Ce e permis și ce nu se cade să faci pe stradă
 Azi ne-am propus să abordăm o temă la fel de actuală și în satul românesc de astăzi, și în orașele mici și mari din lumea-ntreagă. Ce ne e permis și, mai ales, ce nu se cade să facem...