x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 6975


Mai multe titluri din categorie

Sărbătoreşte româneşte de Dragobete pe Patinoarul Drumul Taberei!

Sărbătoreşte româneşte de Dragobete pe Patinoarul Drumul Taberei!
Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, îi invită pe toţi îndrăgostiţii vineri, 24 februarie 2017, de Dragobete, începând cu orele 18.30, la sărbătoarea...

Arii protejate ale României. Parcul Natural Defileul Mureșului Superior

Arii protejate ale României. Parcul Natural Defileul Mureșului Superior
Parcul Natural Defileul Mureșului Superior este o arie protejată situată în estul Transilvaniei, pe teritoriul județului Mureș. Zona a fost declarată arie protejată în anu 2007 și are o...

Unic pe plaiuri mioritice. Peștera care a atras atenția celor de la NASA

Unic pe plaiuri mioritice. Peștera care a atras atenția celor de la NASA
Peștera  Movile din Dobrogea este unică în lume și a fost studiată până și de cercetătorii de la NASA. A fost descoperită din întâmplare, în 1986, de geologul român...

Tudor Gheorghe: Nu am făcut niciodată compromisuri cu arta mea la nunţi

Tudor Gheorghe: Nu am făcut niciodată compromisuri cu arta mea la nunţi
Cântăreţul şi compozitorul Tudor Gheorghe a primit, marţi seară, din partea Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR), titlul de ambasador al tradiţiilor şi identităţii naţionale...

Destinația săptămânii. Sydney, capitala marginii Pacificului

Destinația săptămânii. Sydney, capitala marginii Pacificului
Capitala Australiei se află pe malul unuia dintre cele mai frumoase golfuri naturale din lume, golful Port Jackson sau Golful Sydeny. Este cel mai mare oraș și cel mai mare port al continentului. Sydney este casa...

Descoperă plajele superbe la care ajungi cu mașina

Descoperă plajele superbe la care ajungi cu mașina
Marile agenții au deja pregătite ofertele Early Booking pentru vacanța de vară, prețurile fiind mai avantajoase dacă achiziționați pachetele din timp. În topul preferințelor românilor rămân...

REŢETA ZILEI: Bruschete cu ciuperci şi brânză pufoasă

REŢETA ZILEI: Bruschete cu ciuperci şi brânză pufoasă
Ingrediente: baghetă proaspătă/prăjită, brânză pufoasă cu smântână, ciuperci champignon crude, roşii/roşii cherry, busuioc, usturoi, sare, piper, ulei de măsline Mod de...

Jennifer Lopez spune că este singură deoarece nu are timp pentru o relaţie

Jennifer Lopez spune că este singură deoarece nu are timp pentru o relaţie
Cântăreaţa şi actriţa Jennifer Lopez a confirmat marţi la emisiunea The Ellen DeGeneres Show că în prezent este singură şi că are un program încărcat care nu-i permite să se implice...

A călătorit în toate statele lumii în timp record. Cassie De Pecol are şanse să intre în Cartea Recordurilor

A călătorit în toate statele lumii în timp record. Cassie De Pecol are şanse să intre în Cartea Recordurilor
Video O americancă în vârstă de 27 de ani are şanse să intre în Cartea Recordurilor după ce a călătorit în cele 196 ţări ale lumii în doar 18 luni şi 26 de zile, relatează...

Cei 10 concurenţi de la TCDU ne-au dezvăluit care sunt plăcerile lor “vinovate”. Fetele - cu mâncarea, băieţii - cu jocurile pe calculator

Cei 10 concurenţi de la TCDU ne-au dezvăluit care sunt plăcerile lor “vinovate”. Fetele - cu mâncarea, băieţii - cu jocurile pe calculator
Galerie Foto Cei zece artiști-concurenți ai emisiunii "Te cunosc de undeva!", Sore, Ruby, Biu Marquetti, Bianca Sârbu, Anda Adam, Alex Vasi­lache, Daniel Max Dragomir, “Cuza”- solistul trupei...

Cine este cel mai frumos fotomodel la ora actuală

Cine este cel mai frumos fotomodel la ora actuală
A fost imposibil să nu o remarci pe Bella Hadid în cadrul recentei Săptămâni a modei de la New York, sau în numeroasele campanii publicitare care au făcut din această tânără, de origine...

Cea mai bună rețetă de post din Ardeal

 Cea mai bună rețetă de post din Ardeal
Postul Mare, așa cum mai este numit și Postul Paștelui, este un prilej de reflecție și căință pentru iertarea păcatelor. Iată două rețete de post din Ardeal, care vor face ca această perioadă să treacă ma...

Secretul ținut de Nicole Kidman și Lenny Kravitz

Secretul ținut de Nicole Kidman și Lenny Kravitz
Nicole Kidman (49 de ani) a surprins pe toată lumea confirmând o idilă pe care a avut-o în urmă cu mulţi ani cu muzicianul Lenny Kravitz, relatează online ziarul spaniol ABC.  Actriţa se află în plină...

Cum scapi de dependența de dulciuri

Cum scapi de dependența de dulciuri
Multora ne plac dulciurile, însă, consumate în exces, sunt nesănătoase pentru organism. Dulciurile conţin o cantitate importantă de zahăr, asociat cu apariţia mai multor probleme de sănătate, scrie...

Cinci zodii care nu vor cunoaște dragostea adevărată

 Cinci zodii care nu vor cunoaște dragostea adevărată
Se spune că dragostea adevărată este cea care se așază lângă tine, îți oferă un pahar cu apă și te mângâie pe cap. În realitate, iubirea este cea care te aruncă într-un...