x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5703


Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei de joi. Tocană de hribi și mânătărci (rețeta lui Radu Anton Roman)

Rețeta zilei de joi. Tocană de hribi și mânătărci (rețeta lui Radu Anton Roman)
Se zice din batrani ca pe cei stinsi trebuie sa-i pomenesti pana la inmormantare si-apoi pana la 40 de zile, amintindu-i cu intamplarile lor luminoase, vesele, c-asa li se linisteste sufletul. Pe Radu Anton Roman...

SINAXAR. Sfinţii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos şi Andronic. Sfânta Muceniță Iulita (Iulia) cea din Cezareea

SINAXAR. Sfinţii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos şi Andronic. Sfânta Muceniță Iulita (Iulia) cea din Cezareea
Pe data de 30 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfinților Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic. Aceștia au făcut parte din numărul celor 70 de Apostoli ai Mântuitorului.Sfântul...

Scandal IMENS în LUMEA MODEI. Casa HERMES este pusă la zid

Scandal IMENS în LUMEA MODEI. Casa HERMES este pusă la zid
Actriţa şi cântăreaţa britanică Jane Birkin a cerut marţi casei de modă franceze Hermes să redenumească celebra geantă din piele de crocodil care îi poartă numele până când nu vor fi aplicate "practici...

Propuneri de vacanță, taberele de speologie

Propuneri de vacanță, taberele de speologie
Alternativa unui concediu petrecut în tihnă la munte sau la mare este, cu siguranță, participarea într-o tabără tematică. Astfel de activități organizate sunt recomandate atât copiilor, cât și adulților. Un...

Rețeta zilei de marți. Babic zis „sârbesc” (rețetă buzoiană)

Rețeta zilei de marți. Babic zis „sârbesc” (rețetă buzoiană)
Dintre toate cărnurile tocate și vârâte în maț, două sunt specifice Buzăului și de neîntâlnit altundeva: cârnații de Pleșcoi și babicul sârbesc de Buzău. Babicul se face din carne de porc (pulpă),...

Snoop Dogg a fost reţinut de poliţia suedeză

Snoop Dogg a fost reţinut de poliţia suedeză
Poliţia suedeză l-a reţinut pe rapper-ul american Snoop Dogg, cântăreţul aflându-se în această ţară pentru un concert.Fredrik Wallen, purtătorul de cuvânt al poliţiei suedeze, a declarat că o patrulă din...

Ziua în care omul a întâlnit primul OZN, în spațiul extraterestru. Mărturii tulburătoare (VIDEO)

Ziua în care omul a întâlnit primul OZN, în spațiul extraterestru. Mărturii tulburătoare (VIDEO)
Ziua în care omul a întâlnit primul OZN, în spațiul extraterestru. Mărturii tulburătoare (VIDEO)Ceva a fost acolo, plutind în spațiu, dincolo de hubloul lui Apollo 11. Era „acolo, suficient de aproape pentru...

Rețeta zilei de luni. Sarmale fierte-n bostan, în gura sobei

Rețeta zilei de luni. Sarmale fierte-n bostan, în gura sobei
 Nu că-s moldoveancă ("pe trei sferturi", ca să nu fac nedreptate "sfertului" meu de rucăreancă - bunicii dinspre tată, adică), dar zic aşa: bucate mai gustoase ca-n Moldova smântânii şi-a plăcintelor...

Toate pânzele sus! Învaţă tainele navigaţiei

Toate pânzele sus! Învaţă tainele navigaţiei
Galerie Foto Navigaţia este o pasiune care se potriveşte cel mai bine celor care au spirit de aventură, curioşilor, exploratorilor. Pentru neiniţiaţi, sailing-ul pare a fi ceva complicat, însă, cu multă răbdare, tainele...

Nou mod de a petrece vacanța - pe catamaranul-hotel

Nou mod de a petrece vacanța - pe catamaranul-hotel
Galerie Foto Cu această camera plutitoare, care poate fi și dirijată, petrecerea vacanței în stil ecologic, departe de turmele de turiști, devine un stil de viață, relatează Le Figaro.Catamaranele-hotel sunt cea mai bună...

Obezitatea la pisici - și asta e o problemă!

Obezitatea la pisici - și asta e o problemă!
Ca şi oamenii, animalele de companie sunt predispuse, dacă sunt sedentare, la obezitate şi, implicit, la problemele de sănătate cauzate de această afecţiune. Atât pisicile cât şi căţeii de casă suferă...

Bucureștiul candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021

Bucureștiul candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021
Galerie Foto Capitala României are șansa de a deveni peste șase ani capitală culturală europeană, un proiect care i-ar aduce recunoaștere, bani, investiții și turiști. La acest titlu candidează şi Clujul, Timișoara,...

Rețeta care ÎNVINGE CANICULA, inventată de JAMIE OLIVER

Rețeta care ÎNVINGE CANICULA, inventată de JAMIE OLIVER
Este rețeta despre care zice că-i „răcorește zilele de vară”. Zilele caniculare, cum sunt acestea de acum, care te fac să te-nfiori (și-i vorba despre altfel de „fiori”) numai la gândul că trebuie să...

Rețeta zilei de vineri. Dulceață de coacăze (rețetă din bătrâni)

Rețeta zilei de vineri. Dulceață de coacăze (rețetă din bătrâni)
Dacă-i vară, e timpul dulcețurilor fierte pe-ndelete și-al amintirilor din copilărie, când, în ograda casei bătrânești, sub agudul mai bătrân decât lumea, pregăteam fructele „să le dau la mână”...

Rețeta zilei de joi. Pilaf cu praz

Rețeta zilei de joi. Pilaf cu praz
Ne-am obișnuit să asociem prazul bucătăriei oltenești și, în bună măsură, nu greșim dacă vom crede asta. Însă praz se mănâncă și-n Dâmbovița - care nu-i în Oltenia, și-n Prahova, ba chiar și în...
Maine ai impreuna cu Jurnalul oja in 60 de variante de culori, la numai 6,66 lei.