x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5521


Mai multe titluri din categorie

Oferta CFR, de 1 Mai: Trenurile Tineretului, la preţuri promoţionale, pentru litoral şi destinaţii externe

Oferta CFR, de 1 Mai: Trenurile Tineretului, la preţuri promoţionale, pentru litoral şi destinaţii externe
CFR Călători pune la dispoziția clienţilor săi Trenurile Tineretului, care vor asigura legătura între Bucureşti și Mangalia, în minivacanța de 1 mai.Trenul Tineretului RE 12803 va pleca din Gara de Nord -...

Tot ce trebuie să ştii despre noul sistem de taxare pe podul Feteşti-Cernavodă (A2)

Tot ce trebuie să ştii despre noul sistem de taxare pe podul Feteşti-Cernavodă (A2)
Guvernul a adoptat, in sedinta saptamanala de miercuri, o ordonanta de urgenta care aduce, printre altele, modificari la OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de...

Tu știi ce se ascunde în orașul tău?

Tu știi ce se ascunde în orașul tău?
Galerie Foto Nu, nu este întrebarea unui joc, este o întrebare la care mulți dintre cei care trăiesc în marile orașe nu prea știu să răspundă. Luați de valul vieții cotidiene, printre nervii din trafic și dru-murile...

Belgradul turistic, renăscut de 45 de ori din propria-i cenuşă

Belgradul turistic, renăscut de 45 de ori din propria-i cenuşă
Galerie Foto Străzile Belgradului, invadate astăzi de turişti din întreaga lume, clădirile-monument, cu o arhitectură impresionantă, viaţa agitată de noapte de pe malurile Dunării şi ale Savei sau blocurile-turn, ridicate...

Bucureştiul "superstar" în topul destinaţiilor de vacanţă

Bucureştiul "superstar" în topul destinaţiilor de vacanţă
TripAdvisor a intocmit un top al celor mai ieftine zboruri dinspre SUA, pentru perioada verii. Printre detinaţiile preferate de americani numărându-se şi Capitala României. Site-ul a luat în calcul 25 de...

Soţia lui Gheorghe Dinică: Scriu în fiecare seară, îi scriu să afle ce s-a întâmplat cu mine VIDEO

Soţia lui Gheorghe Dinică: Scriu în fiecare seară, îi scriu să afle ce s-a întâmplat cu mine VIDEO
I-a stat alături omului iubit până la moarte, iar acum încă îi scrie câteva cuvinte în fiecare seară. Gabriela Dinică, soţia regretatului actor - maestrul Gheorghe Dinică, a povestit în...

Mirabela Dauer a fost cerută de soție

Mirabela Dauer a fost cerută de soție
Mirabela Dauer a fost cerută de soție! Totul s-a întâmplat vara trecută, la mare, într-un cadru perfect, iar duminică, de la 12:00, la „Star Chef”, îndrăgita artistă face marea dezvăluire: „Am un soț la...

Laura Cosoi a avut primul atac de panică în avion

Laura Cosoi a avut primul atac de panică în avion
Este foarte frumoasă și senzuală, dar sâmbătă, Dincolo de aparențe, Laura Cosoi îi vorbește deschis Florentinei Fântânaru despre problemele de sănătate care nu au ocolit-o. După o perioadă foarte...

Mara Bănică este „Star salvator” pentru trei copii părăsiți de mamă

Mara Bănică este „Star salvator” pentru trei copii părăsiți de mamă
De cinci ani, pentru trei copii din Siliștea de Videle, județul Teleorman, cuvântul „mamă” și-a denaturat sensul. Cea care i-a adus pe lume i-a părăsit și a plecat de acasă cu un prieten al tatălui lor, iar...

Andreea Raicu: „Am vrut să-mi fac foarte multe operații estetice”

Andreea Raicu: „Am vrut să-mi fac foarte multe operații estetice”
Sâmbătă, 18 aprilie, de la 13:00, Andreea Raicu îi mărturisește Florentinei Fântânaru toate temerile pe care le-a avut până să ajungă la starea de echilibru pe care o prețuiește atât de mult în prezent....

Liviu Vârciu și-a luxat piciorul, la “Te cunosc de undeva!”

Liviu Vârciu și-a luxat piciorul, la “Te cunosc de undeva!”
La filmările pentru ediția de sâmbătă, 18 aprilie, a show-ului “Te cunosc de undeva!”, Liviu Vârciu și-a scântit piciorul și a avut nevoie de ajutor medical. “Am călcat strâmb și mi-am luxat piciorul.

De Paște, Oana Turcu și Cristi Brancu au înotat și au făcut drumeții

De Paște, Oana Turcu și Cristi Brancu au înotat și au făcut drumeții
Oana Turcu și Cristi Brancu s-au bucurat de o minivacanță de Paști alături de fiul lor, Teddy. Cei doi prezentatori de la Antena Stars au plecat la Predeal, acolo unde s-au relaxat, au făcut drumeții și chiar...

Oana Roman a avut dublu motiv de sărbătoare: ziua ei de naștere a picat în a doua zi de Paște

Oana Roman a avut dublu motiv de sărbătoare: ziua ei de naștere a picat în a doua zi de Paște
Anul acesta, prezentatoarea emisiunii “Star salvator” de la Antena Stars a avut motiv dublu de bucurie: Oana Roman a sărbătorit nu doar Paștele, ci și ziua ei de naștere, care a fost luni, pe 13 aprilie. “De...

Daniel Osmanovici face curse cu bicicleta: 93 de kilometri dintr-o lovitură

Daniel Osmanovici face curse cu bicicleta: 93 de kilometri dintr-o lovitură
Prezentatorul Observatorului din week-end, Daniel Osmanovici, are o nouă preocupare: traseele cu o bicicletă de curse. În a doua zi de Paște acesta a încercat pentru prima oară o astfel de bicicletă și a făcut...

Vasile Muraru câștiga toate concursurile de ciocnit ouă de Paște cu un ou de lemn

Vasile Muraru câștiga toate concursurile de ciocnit ouă de Paște cu un ou de lemn
Actorul Vasile Muraru are Chef de râs de când se știe. În preajma Paștelui, marele umorist își amintește cu drag de momentele din copilărie când câștiga toate concursurile de ciocnit ouă pentru că apela la...