x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 6944


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI: Tartă de roşii cu brânză

REŢETA ZILEI: Tartă de roşii cu brânză
Ingrediente: Pentru blat: 6-7 felii de pâine integrală, 2 linguriţe oregano, 3 linguri ulei de măsline, sare, piper Pentru umplutură: 250 g ricotta, 50 g parmezan, 100 g brânză feta, 2 ouă,...

Descoperă România! Castelul de lut din Valea Zânelor, Porumbacu de Sus, Sibiu

Descoperă România! Castelul de lut din Valea Zânelor, Porumbacu de Sus, Sibiu
Un castel inspirat din poveşti, aflat pe malul unui râu jucăuş de munte, la poalele celui mai impună­tor masiv din România, Făgăraşul, e bucuria copiilor şi stârneşte interesul celor...

Iubire mare pentru vedete, in vacanta de iarna

Iubire mare pentru vedete, in vacanta de iarna
Vedetele de televiziune au profitat de zilele libere de la în­ceputul anului, şi-au luat partenerii de mână şi au plecat în vacanţe. Aproape toate au ales să se bucure de zăpadă şi de...

Vă vine să credeţi? Iată ce meserii au avut vedetele înainte să devină cunoscute

Vă vine să credeţi? Iată ce meserii au avut vedetele înainte să devină cunoscute
Îi vedem în fiecare zi la televizor şi par că sunt de-o viaţă vedete. Însă nu e aşa: cei mai mulţi artişti din România au avut la început alte meserii. Mulţi au fost profesori sau...

74 de expresii uzuale în limba engleză pe care e bine să le știi

74 de expresii uzuale în limba engleză pe care e bine să le știi
 Prin aceste expresii ne-am propus sa vă ajutăm să comunicați mai simplu și mai eficient, chiar dacă sunteți începător într-ale limbii engleze. Ȋncepând cu expresii uzuale, des folosite &i...

“Te pui cu blondele?”. Ce a făcut Petrică Mâțu Stoian, în clasa a șasea, ca să nu rămână corigent la limba română

“Te pui cu blondele?”. Ce a făcut Petrică Mâțu Stoian, în clasa a șasea, ca să nu rămână corigent la limba română
Galerie Foto Miercuri, 25 ianuarie, de la ora 20.30, la Antena 1, reprezentanții lumii tradiționale se vor confrunta pe teme de cultură generală cu cei ai lumii moderne, într-o nouă ediție “Te pui cu...

Joshua Castellano, la Antena Stars: ”Bamboo nu va muri! Va renaște în același loc”

Joshua Castellano, la Antena Stars: ”Bamboo nu va muri! Va renaște în același loc”
Patronul clubului Bamboo, Joshua Castellano, a vorbit la ”Rai da' buni”, de la Antena Stars, despre incendiul care a mistuit întreaga sa afacere, arătând că ”Bamboo nu va...

REŢETA ZILEI: Cotlet de porc umplut cu cârnaţi

REŢETA ZILEI: Cotlet de porc umplut cu cârnaţi
Ingrediente: 500 g cotlet de porc, un cârnat de casă afumat, o foaie de dafin, 2-3 căţei usturoi, 1/2 linguriţă piper negru boabe, 1/2 linguriţă sare. Pentru crustă: boia, piper măcinat, ierburi...

Pui la frigare, oltenesc (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Pui la frigare, oltenesc (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Temperamentală, explozivă și multiculturală, bucătăria oltenească ignoră vocile savante care o contestă până la a declara-după puterea subtilă de înțelegere a țăranilor lui Marin Preda-că...

România misterioasă. Babele de la Ulmet – pietrele de legendă din Ţara Buzăului (VIDEO)

România misterioasă. Babele de la Ulmet – pietrele de legendă din Ţara Buzăului (VIDEO)
România ascunde comori naturale deosebite, însă din păcate, cele mai multe dintre ele sunt foarte puţin cunoscute. O soartă asemănătoare o au "Trovanţii" din comuna Ulmet, jud. Buzău, un...

Actorie pentru viața de zi cu zi

Actorie pentru viața de zi cu zi
Galerie Foto Cu toții ne imaginăm, măcar pentru câteva clipe, că suntem în locul vedetelor de la Hollywood. Ne imaginăm că suntem în lumina reflectoarelor, pe scene, pe marile ecrane și la evenimente...

De ce e bine să crezi în Dumnezeu

De ce e bine să crezi în Dumnezeu
Fericirea este relativă și depinde de o sumă de factori. Nu-i putem controla pe toți. A fi fericit și mulțumit de viața ta este o chestiune extrem de relativă și este o realitate aboslută faptul că nu suntem...

Zodiile favorizate ale lunii februarie. Cine are noroc

 Zodiile favorizate ale lunii februarie. Cine are noroc
A doua lună din an ar putea fi pentru toţi nativii din zodiac o lună de vârf. Pentru reprezentanţii a cinci zodii lucrurile nu sunt probabil, ci clare, scrie ziarulring.ro. Eclipsele lunii aduc de obicei...

De ce e bine să ai un hobby

De ce e bine să ai un hobby
Există ideea că a avea un hobby nu este pentru toată lumea, ci pentru cei talentați sau pentru cei care au prea mult timp liber. Fals, scrie ziarulring.ro. Timpurile se schimbă, la fel și oamenii. În...

De ce nu e bine să mănânci carne

 De ce nu e bine să mănânci carne
În căutarea unor soluţii menite să ne menţină tineri, supli, longevivi şi, mai ales, sănătoşi, oamenii recurg la tot felul de diete. Specialiştii susţin că dieta în care este exclus consumul de ca...