x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 6885


Mai multe titluri din categorie

Brazi spectaculoși și multe surprize la faimoasele târguri de Crăciun

Brazi spectaculoși și multe surprize la faimoasele târguri de Crăciun
În fiecare an începem să simțim magia sărbătorilor de iarnă odată cu deschiderea târgurilor de Crăciun. Acestea au devenit deja o tradiție pentru români, iar autoritățile se...

De ce cămăşile femeieşti au nasturi pe stânga şi cele bărbăteşti invers?

De ce cămăşile femeieşti au nasturi pe stânga şi cele bărbăteşti invers?
Oricine a purtat măcar o dată în viaţă o cămaşă. Însă, v-aţi pus vreodată întrebarea de ce cămăşile bărbăteşti au nasturii pe partea dreaptă, iar cele pentru femei pe partea...

Poftiți la muncă! Diana Munteanu război corp la corp cu tufele de măceșe

Poftiți la muncă! Diana Munteanu război corp la corp cu tufele de măceșe
Spune că s-a distrat ca niciodată muncind alături de Nea Mărin, dar nu înseamnă că probele prin care a trecut nu i-au dat de furcă. Diana Munteanu, vedeta pe care telespectatorii Antena 1 o vor vedea...

Te cunosc de undeva. Cum și-a exasperat Dima Trofim colegii! "Dima, nu mai suport!”, “Dima, oprește-te!”

Te cunosc de undeva. Cum și-a exasperat Dima Trofim colegii! "Dima, nu mai suport!”, “Dima, oprește-te!”
Galerie Foto „Dima, nu mai suport!”, “Dima, oprește-te, te rog!”, “Să-i spună cineva lui Dima să se oprească puțin!”, s-a auzit timp de mai multe ore, în culise, la “Te cunosc de...

Ambasada lui Moș Crăciun se deschide în Parcul Mogoșoaia, pe 5 decembrie (ediția a VII-a)

Ambasada lui Moș Crăciun se deschide în Parcul Mogoșoaia, pe 5 decembrie (ediția a VII-a)
Moș Crăciun nu a mai rezistat până în noaptea de Crăciun și s-a hotărât să vină mai repede pentru că anul acesta foarte mulți copiii au fost cuminți și dornici să învețe. Și-a...

REŢETA ZILEI: Falafel

REŢETA ZILEI: Falafel
Ingrediente: o legătură de ceapă verde, 300 g de năut hidratat, o legătură de pătrunjel, 50 g făină, 6 căţei de usturoi, chimion (după gust), coriandru (după gust), sare, piper alb, Mod de...

Pistolul cu care Verlaine a tras asupra lui Rimbaud, vândut la licitaţie la Paris

Pistolul cu care Verlaine a tras asupra lui Rimbaud, vândut la licitaţie la Paris
Revolverul cu care Paul Verlaine l-a împuşcat - şi a fost pe punctul să-l ucidă - pe Arthur Rimbaud, în 1873, a fost vândut miercuri la o licitaţie din Paris pentru aproape jumătate de milion de...

Heidi Klum apără relaţia pe care o are cu Vito Schnabel. Vezi cum arată tânărul

Heidi Klum apără relaţia pe care o are cu Vito Schnabel. Vezi cum arată tânărul
Actriţa şi modelul Heidi Klum a declarat că vârsta este irelevantă în ceea ce priveşte relaţia cu iubitul său Vito Schnabel, conform unui material realizat de UPI.com.  Modelul de 43 de ani a...

VIDEO - Calendarul Pirelli 2017 celebrează frumuseţea naturală a vedetelor

VIDEO - Calendarul Pirelli 2017 celebrează frumuseţea naturală a vedetelor
Video Calendarul Pirelli 2017, lansat marţi la Paris, are drept temă frumuseţea naturală a actriţelor de la Hollywood, scrie Dazeddigital.com.  Pentru acest calendar, fotograful Peter Lindbergh a pozat 14...

Unic pe plaiuri mioritice. Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din Europa

Unic pe plaiuri mioritice. Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din Europa
Lacul Sfânta Ana este un loc unic în țara noastră, aflat în inima Carpaților Orientali. Mai exact, lacul este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, pe stânga râului Olt,...

REŢETA ZILEI: Frigărui de legume

REŢETA ZILEI: Frigărui de legume
Ingrediente: 200 g ciuperci champignon, un ardei iute, o ceapă roşie, un ardei roşu, un ardei galben, un dovlecel, 200 g roşii cherry, sare, piper, ulei de măsline, 2 căţei usturoiu, zeama de la o jumătate de...

Destinația săptămânii. Descoperă magia la Nuremberg

Destinația săptămânii. Descoperă magia la Nuremberg
Nuremberg este un oraș din Franconia Mijlocie, landul Bavaria, Germania. Are peste 500.000 de locuitori și este al doilea oraș ca mărime din Bavaria. Nuremberg se transformă într-un loc de poveste în...

Arii protejate ale României. Parcul Național Semenic Cheile-Carașului

Arii protejate ale României. Parcul Național Semenic Cheile-Carașului
Parcul Național Semenic Cheile-Carașului se află în partea sud-vestică a României, pe teritoriul județului Călărași. A fost înființat în anul 2000 și se întinde pe o suprafață de...

Staţiunile montane se pregătesc de asaltul schiorilor

Staţiunile montane se pregătesc de asaltul schiorilor
Mai e puțin până la ninsorile abundente și la deschiderea pârtiilor de schi din țară. Opțiunile sunt variate pentru iubitorii acestui sport, iar cabanierii s-au pregătit din timp cu oferte. Prețurile...

Bone pentru necuvântătoare

Bone pentru necuvântătoare
Posesorii de animale de companie au o mare problemă atunci când trebuie să plece în vacanță sau au treabă în afara orașului: cu cine își vor lăsa companionul? Dacă până mai ieri...