x close

Reţete interbelice pentru masa de Florii

0
Autor: Simona Lazar 26 Apr 2013 - 23:51
Reţete interbelice pentru masa de Florii


Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita - cu vreo 500 de retete, plus contributiile cititorilor si ale doamnei Bacalbasa, sotia scriitorului.
Un subcapitol numit "Regimul favorit" ne aduce dinainte "raspunsurile doamnelor si domnilor" care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii.
Spicuim si noi din acestea:
"Draga Domnule Bacalbasa,
Daca n-am raspuns pana acum amabilei dv. scrisori, este ca gusturile mele nu sunt destul de fine, pentru a putea figura in cartea d-tale. Totusi pentru ca nu pot refuza dorinta d-tale, iti comunic ca mancarea mea preferata este: Sarmalute in foi de spanac. Cum se pregatesc nu stiu. Stiu, insa, sa le mananc.
Cu toata prietenia, Ana Berlescu."
Totusi, pentru ca mi-am propus sa va ofer macar o sugestie culinara, voi consemna aici reteta-raspuns a lui Radu Odobescu, un "Crap la cuptor", care numai bine s-ar potrivi pe masa dumneavoastra de Florii.
"Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant pe bucati de unt proaspat framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare si piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, pune-ti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la coptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber puneti-i laptii sau icrele. Puneti iarasi la coptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar cu smantana. Mai puneti la coptor fara sa fiarba si serviti."
Si, in fine, iata inca una, cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: "Crap in solzii lui". "Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa".
Asa mai da dictatura!
 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 7578


Mai multe titluri din categorie

Cum să-ți alegi culoarea părului, în funcție de zodie

Cum să-ți alegi culoarea părului, în funcție de zodie
Dacă vrei să îți schimbi culoarea părului, dar nu ești hotărâtă ce să alegi, te-ar putea ajuta particularitățile zodiei tale. Află mai jos ce culoare ți se potrivește, în funcție de...

Rețeta zilei: Negrese

Rețeta zilei: Negrese
Ingrediente 300 g făină 300 g zahăr 200 g ciocolată 100 ml lapte 6 ouă 1 plic praf de copt esență de rom Preparare Se pun într-o crăticioară untul, laptele și ciocolata rasă....

Melanie Griffith, dezvăluie că a fost diagnosticată cu o boală gravă

Melanie Griffith, dezvăluie că a fost diagnosticată cu o boală gravă
Actriţa Melanie Griffith a dezvăluit săptămâna aceasta că a fost diagnosticată cu epilepsie în urmă cu şase ani. Ea a vorbit miercuri noaptea, în Beverly Hills, California, la un panel despre s

Un model transgender, într-un pictorial Playboy

Un model transgender, într-un pictorial Playboy
Un model transgender va apărea pentru prima dată în pictorialul central al revistei Playboy, în numărul din noiembrie, o iniţiativă care, speră modelul, va crea oportunităţi pentru ''toate...

Mărturisire surprinzătoare a lui Rita Mureșan:  ”În ultimul an am simțit că am îmbătrânit 20 de ani”

Mărturisire surprinzătoare a lui Rita Mureșan:  ”În ultimul an am simțit că am îmbătrânit 20 de ani”
Rita Mureșan, fost model și acum designer de renume, trece ”Dincolo de aparențe” în cadrul unui amplu interviu oferit Florentinei Fântânaru, în care vorbește despre familia ei,...

Horia Brenciu, dispus să facă sacrificii: ”Pe mine mă interesează ca, peste 10 ani, copiii mei să vadă pește în mare”

Horia Brenciu, dispus să facă sacrificii: ”Pe mine mă interesează ca, peste 10 ani, copiii mei să vadă pește în mare”
Pasionat de scufundări și îngrijorat pentru soarta mărilor și oceanelor lumii, juratul ”X Factor” Horia Brenciu este dispus să ia măsuri și să facă sacrificii. În timp ce...

Quentin Tarantino recunoaşte că ştia despre abuzurile sexuale comise de Weinstein

Quentin Tarantino recunoaşte că ştia despre abuzurile sexuale comise de Weinstein
Regizorul Quentin Tarantino a mărturisit că era la curent cu abuzurile sexuale comise de producătorul hollywoodian Harvey Weinstein şi a recunoscut că ar fi trebuit să ia atitudine în acest sens, relatează...

VIDEO - Momente de groază pentru cântăreața Katy Perry. Accident nefericit în plin concert

VIDEO - Momente de groază pentru cântăreața Katy Perry. Accident nefericit în plin concert
Video Artista abia terminase de cântat melodia ''Thinking Of You'' şi se înălţase deasupra audienţei pe un mulaj al planetei Saturn.  Cântăreaţa Katy Perry a rămas suspendată...

Prințul Harry și-a prezentat iubita într-o întâlnire privată cu Elisabeta a II-a

Prințul Harry și-a prezentat iubita într-o întâlnire privată cu Elisabeta a II-a
Iubita prinţului Harry, actriţa americană Meghan Markle, a avut joi o întâlnire privată la Palatul Buckingham, cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, relatează online ziarul spaniol...

Horoscopul săptămânii 20 - 26 octombrie 2017

Horoscopul săptămânii 20 - 26 octombrie 2017
Descoperă ce-ți prezic astrele pentru următoarea perioadă, scrie clickpentrufemei.ro. Berbec Norocul va fi de partea lor, dar acesta depinde de cât sunt de capabile să se concentreze și de cât de...

Unic pe plaiuri mioritice - Semeringul bănățean 

 Unic pe plaiuri mioritice - Semeringul bănățean 
„Semeringul bănățean” este prima și cea mai spectaculoasă cale ferată din România care îi vrăjește pe toți turiștii care ajung în zonă. Calea ferată leagă Oravița de Anina,...

ARII PROTEJATE ALE ROMÂNIEI - Lacul Albastru și Coloanele de la Limpedea

ARII PROTEJATE ALE ROMÂNIEI - Lacul Albastru și Coloanele de la Limpedea
Lacul Albastru este un monument al naturii și o arie protejată aflată în județul Maramureș, pe teritoriul orașului Baia de Sprie. Lacul se află la poalele Munților Gutâi, iar accesul în zonă se...

Vacanță de o zi. De la concurs de trăsuri, la curs de ceramică romană

Vacanță de o zi. De la concurs de trăsuri, la curs de ceramică romană
Perioada sejururilor s-a încheiat de ceva vreme, iar până la următoarea vacanță mai avem de așteptat. Toamna putem rupe o zi sau cel mult trei pentru un city break la final de săptămână. Dacă...

Rețeta zilei: Minitarte cu fructe de pădure

Rețeta zilei: Minitarte cu fructe de pădure
INGREDIENTE: Pentru blat: ● 150 g unt ● 300 g făină ● 2 gălbenușuri ● 1 lingură zahăr. Pentru cremă: ● 500 ml lapte ● 5 linguri făină ● 2 gălbe­nușuri ● 75 g zahăr ● 1...

Dan Bittman îi cere ajutorul lui nea Mărin: “Mie mi-e teamă să zbor cu avionul. Mă vindeci și pe mine de fobia asta?”

Dan Bittman îi cere ajutorul lui nea Mărin: “Mie mi-e teamă să zbor cu avionul. Mă vindeci și pe mine de fobia asta?”
La “Aici eu sunt vedeta”, nu doar vedetele invitate în show alături de copiii lor fac tot felul de mărturisiri, ci și prezentatorul emisiunii, Dan Bittman. Astfel, joi, 19 octombrie, de la ora...
Serviciul de email marketing furnizat de