x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (12): Cozonac cu umplutură de albuşuri şi vanilie / Pască cu caş frământat şi crustă de bezea / Drob de Paşti

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (12): Cozonac cu umplutură de albuşuri şi vanilie / Pască cu caş frământat şi crustă de bezea / Drob de Paşti

de Simona Lazar    |    16 Apr 2014   •   18:36
REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (12): Cozonac cu umplutură de albuşuri şi vanilie / Pască cu caş frământat şi crustă de bezea / Drob de Paşti
Dacă sunteţi dispuse (domniile voastre, gospodinele casei) să încercaţi ceva nou, neobişnuit, chiar, pentru masa de Paști, cele două copturi cu bezea pe care vi le propun azi ar putea să vă stârnească interesul. Pornesc de la reţetele clasice de cozonac şi de pască, dar ajung în zone gustative deosebite de tot ceea ce cunoaşteţi. Drobul, în schimb, e aproape de varianta arhicunoscută – deşi şi în cazul lui veţi afla un amănunt inovator.

Pască cu caș frământat și crustă de bezea

Un kg făină de grâu, 7 ouă, 3 albușuri, 500 ml lapte, 200 ml ulei, două esențe mici de rom, coaja rasă de la o lămâie, 50 g drojdie de bere, o jumătate de linguriță de sare fină.

Pentru umplutură: 1,250 kg caș, 175 g unt, 350 g smântână, 100 g griș fiert, 350 g zahăr tos, 4 ouă întregi și încă 3 gălbenușuri, 200 g stafide fără sâmburi, o esență mică de rom, coaja rasă de la o portocală, coaja rasă de la o lămâie.


Se prepară un aluat de cozonac din ingredientele de mai sus, păstrând albușurile, 100 g zahăr și una dintre esențele de rom. Într-o formă de pască (rotundă) sau într-o cratiță unsă cu unt se pune o foaie de aluat (înaltă ca să acopere și pereții vasului).
Umplutura se face amestecând întâi smântâna cu cașul frământat și untul, apoi ouăle cu zahărul, după care se pun împreună și se adaugă celelalte ingrediente. Se omogenizează și se pune această umplutură în tavă, peste foaia de aluat. Se mai fac din aceeași cocă 6 șuvițe subțirele – două mai lungi, care se împletesc și se pun ca o cunună pe marginea tăvii și celelalte două mai scurte, care se împletesc două câte două și se pun în cruce peste umplutură.
Se bat albușurile și zahărul rămas până se face o spumă tare, ca de bezele, adăugându-se la sfârșit esența de rom.
Se pune mai întâi pasca la cuptor, timp de 30-40 de minute. Când începe să prindă culoare, se scoate și se răstoarnă repede peste ea spuma de bezele, numai deasupra umpluturii, după care se bagă din nou la cuptor, până se întărește și bezeaua. Se scoate din tavă cât bezeaua nu s-a răcit încă, ca să nu se rupă.

Rețetă culeasă de la o gospodină din Fălticeni, județul Suceava

Vezi şi

Cozonac cu umplutură de albușuri și vanilie

Drob de Paști


×
Subiecte în articol: retete de pasti felicia