x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 1933


Mai multe titluri din categorie

Locuinţa mea de vară e în SUA. VACANȚA CU CASĂ LA SCHIMB, APROAPE GRATIS

Locuinţa mea de vară e în SUA. VACANȚA CU CASĂ LA SCHIMB, APROAPE GRATIS
Galerie Foto Conceptul lansat în anul 1985 în Statele Unite a început să prindă și la români. Faci schimb temporar de locuințe și te poți bucura de o vacanţă ieftină, fără să plăteşti cazare, oriunde în...

Azucar Moreno le-au făcut să plângă pe Raluca și Denisa de la Bambi

Azucar Moreno le-au făcut să plângă pe Raluca și Denisa de la Bambi
Sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 20.30, la “Te cunosc de undeva!”, Raluca și Denisa Tănase, de la Bambi, se transformă în surorile Salazar de la Azucar Moreno, personaje pe care le consideră foarte apropiate de...

Răsturnare de situație pentru Michael de la ”Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor”

Răsturnare de situație pentru Michael de la ”Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor”
După ce săptămânile trecute medicii îi confirmaseră faptul că va avea un băiețel, Michael Pascale a avut parte zilele acestea de o surpriză la care nu s-ar fi gândit niciodată. Un nou consult medical a...

Jamie Oliver pune la cale o revoluție mondială!

Jamie Oliver pune la cale o revoluție mondială!
Afișul de-a dreptul proletar are în spate o inițiativă civică cel puțin de lăudat: Jamie vrea ca sistemele de învățământ la nivel global să includă ore de educație alimentară. Drept ca urmare...

Adriana și Monica au fost eliminate din ”Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor”

Adriana și Monica au fost eliminate din ”Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor”
Seara de marți a adus la ”Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor” nu una, ci două eliminări: după îndelungi dezbateri și nominalizări, cei trei jurați au decis că cele care trebuie să părăsească show-ul...

Ce farse au făcut sau li s-au făcut vedetelor Antenei 1 de 1 Aprilie?

Ce farse au făcut sau li s-au făcut vedetelor Antenei 1 de 1 Aprilie?
‘Neatza cu Razvan si DaniDani Otil: “Când eram mai mici am fost întotdeauna în aceeaşi echipă la făcut farse aşa că, în viaţa personală am evitat să ne facem glumiţe de genul ăsta. Pentru tv, însă,...

Copiii “Next Star” cântă, sâmbătă, la “Baby Boom”

Copiii “Next Star” cântă, sâmbătă, la “Baby Boom”
Copiii de la „Next Star” vor cânta sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 14.00, la “Baby Boom”, cel mai mare târg pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 7 ani și viitoare mămici, care va avea loc la...

Radu Vâlcan a filmat printre sopârle, maimuțe și elefanți

Radu Vâlcan a filmat printre sopârle, maimuțe și elefanți
Galerie Foto Cât timp a stat în Thailanda, acolo unde a filmat pentru reality show-ul „Temptation Island – Insula Iubirii”, care va fi difuzat în curând de Antena 1, Radu Vâlcan a dat nas în nas cu numeroase animale...

Cosmin Seleși salvează țara de tristețe

Cosmin Seleși salvează țara de tristețe
Prezentatorul show-ului “Te cunosc de undeva!” este unul dintre super eroii care vor salva țara de tristețe sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 20.15, la Cinema Patria din Capitală. Alături de colegii și prietenii...

Accident în restaurantul ”Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor”: Monica a fost scoasă cu salvarea din bucătărie

Accident în restaurantul ”Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor”: Monica a fost scoasă cu salvarea din bucătărie
Munca în bucătărie nu este ferită de accidente. Iar atunci când trebuie să împarți teritoriul cu alții, situațiile neprevăzute sunt la ordinea zilei. Service-ul de luni seară de la ”Hell’s Kitchen –...

Andrei Leonte va fi tatic (VIDEO)

Andrei Leonte va fi tatic (VIDEO)
Andrei Leonte asteapta un copil cu actrita Victoria Raileanu in noul sau videoclip - Care pe care. De fapt, acesta este finalul fericit al clipului, dupa ce ii vedem pe protagonisti certandu-se pe tot parcursul lui in...

Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase: “Mi-a fost greu să reproduc prestanța și aerul ei de regină”

Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase: “Mi-a fost greu să reproduc prestanța și aerul ei de regină”
Sâmbătă, 28 martie, la “Te cunosc de undeva!”, Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase și interpretează, acompaniată de taraful București, cântecul “Aseară ți-am luat basma”. “Cred că știu...