x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi




Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 2441


Mai multe titluri din categorie

Cortul de un kilogram

Cortul de un kilogram
Pasionaţii de drumeţii care vor să-şi uşureze rucsacul în timp ce bat cărările de munte pot lua în considerare cortul MSR Carbon Reflex 2. Realizat din fibră de carbon, câştigătorul premiului National...

Ciorba de văcuţă fiartă în borş, bună de-ţi încălzeşte inima

Ciorba de văcuţă fiartă în borş, bună de-ţi încălzeşte inima
Ciorba de văcuţă este una dintre cele mai gustoase şi sănătoase ciorbe. Consistentă şi plină de nutrienţă, poate fi mâncată în orice sezon.Pentru ciorba de văcuţă avem nevoie de următoarele...

Istoria mereu surprinzătoare. Transmigrarea sau „arestul secular la domiciliu”. De ce au fost pedepsiți landlerii?

Istoria mereu surprinzătoare. Transmigrarea sau „arestul secular la domiciliu”. De ce au fost pedepsiți landlerii?
Dintre toate grupurile etnice “de neam german” - saşi, şvabi, ţipţeri, landleri şi germani -, ne-a atras atenţia cel al landlerilor, poate şi pentru că saga lor nu a fost una a “emigrării”, ci, în...

Rețeta zilei de luni. Colțunași (sau vareniki) ca la Ulma (rețete românești pe gustul tău)

Rețeta zilei de luni. Colțunași (sau vareniki) ca la Ulma (rețete românești pe gustul tău)
Bucate ucrainene după retete romanesti. Adicătelea, împământenite la noi și asimilate de întregul sat, de întreaga comună. Pe Maria Gorban am întâlnit-o cu ani în urmă la festivalul ProEtnica de la...

Ponturi de călătorii. Știi ce face copilul tău în tabără?

Ponturi de călătorii. Știi ce face copilul tău în tabără?
Elevii vor fi din nou în vacanță, iar stațiunile montane vor fi luate cu asalt. Cei care-și trimit copiii în tabere sau excursii trebuie să țină cont de câteva sfaturi. În primul rând, după ce v- ați inter...

Mâncare chinezească - Pui dulce acrişor, o reţetă mai simplă decât am crede

Mâncare chinezească - Pui dulce acrişor, o reţetă mai simplă decât am crede
Ne-am obişnuit cu ideea că mâncarea chinezească este dificil de făcut, nimic mai greşit. Este numai un alt mod de a găti şi de a îmbina ingredientele.Iată reţeta de pui dulce acrişor.Pentru această mâncare...

Cinci oraşe de vizitat într-un weekend lung

Cinci oraşe de vizitat într-un weekend lung
Galerie Foto Dacă aveţi la dispoziţie un weekend prelungit şi ceva bani puşi deoparte, puteţi da o fugă într-unul din oraşele europene mai puţin cunoscute ca destinaţie de city-break, dar cu oferte şi privelişti care se...

Supă SUPREMĂ de cartofi cu bacon, tarhon şi coriandru

Supă SUPREMĂ de cartofi cu bacon, tarhon şi coriandru
Această supă nu presupune mari eforturi dacă avem ingredientle necesare. Supa de cartofi este cremoasă şi fină ca mătasea cu arome blânde şi gust delicios. 500 g de bacon tocat2 fire de ţelină apio, taiate...

Te-a oprit radarul? Iată care sunt cele 7 drepturi ale șoferilor, care te pot scăpa de amendă

Te-a oprit radarul? Iată care sunt cele 7 drepturi ale șoferilor, care te pot scăpa de amendă
Nu de puține ori, atunci când suntem opriți de Poliție în situația depășirii vitezei legale, cădem sub incidența legii și, lăsându-ne la voia întâmplării, îngroșăm rândurile celor ce plătesc amenzi...

Rețeta zilei de sâmbătă. Gâscă la cuptor cu iahnie de fasole albă

Rețeta zilei de sâmbătă. Gâscă la cuptor cu iahnie de fasole albă
 Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și bucate de alt soi, folosind, iacă-tă, carnea de gâscă. Nu în sarmale –...

Au intrat dimineață în restaurant și nu le-a venit să creadă cine dormea pe o canapea

Au intrat dimineață în restaurant și nu le-a venit să creadă cine dormea pe o canapea
Video Angajații unui restaurant din San Diego, SUA, au avut o surpriză uriașă joi dimineața când au venit la muncă. Au găsit în restaurant pe canapea un musafir neobișnuit care dormea copios. Nu era vorba de vreun...

Anca Țurcașiu, experiențe de neuitat în Asia

Anca Țurcașiu, experiențe de neuitat în Asia
"Eu şi soţul meu iubim foarte mult Asia, nu ne mai săturăm să călătorim pe acest continent. Cred că a fost a şaptea oară când am mers acolo. De fiecare dată alegem alte ţări pentru a le cunoaşte...

Omletă la cuptor, pentru zilele când nu avem timp să gătim

Omletă la cuptor, pentru zilele când nu avem timp să gătim
Ouăle sunt foarte versatile şi uşor de gătit, le putem face în fel şi chip. De la cele mai complicate reţete (de ex. ouăle Benedict) până la simpul ou fiert, acest aliment este plin de nutrienţi şi vitamine...

Un celebru "iepuraş" Playboy a murit la doar 34 de ani! Ce a ucis-o?

Un celebru "iepuraş" Playboy a murit la doar 34 de ani! Ce a ucis-o?
ra una din cele mai frumoase femei din lume şi apăruse chiar şi în revista Playboy, dar a plecat dintre noi la doar 34 de ani!Este vorba despre celebra Katie May. Ea fusese internată în stare critică într-un...

Legenda sporturilor extreme, Dave Mirra, s-a sinucis

Video Dave Mirra, de 41 de ani, vedetă a sporturilor extreme, a fost găsit mort în camioneta sa.În comunicatul de presă al poliţiei din GreenVille, Carolina de Nord, SUA, se spune că Mirra s-a sinucis prin...