x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3004


Mai multe titluri din categorie

Motivul pentru care Adrian Mutu A ANULAT cununia cu Sandra

Motivul pentru care Adrian Mutu A ANULAT cununia cu Sandra
Adrian Mutu a anulat cununia civilă, programată sâmbătă, cu logodnica lui, Sandra. Incredibil, dar adevărat, Briliantul este deja însurat! Briliantul a divorţat de Consuelo în iunie 2012, &ic...

4 locuri sacre în care femeilor NU le este permis să intre

4 locuri sacre în care femeilor NU le este permis să intre
Deși suntem în secolul XXI, există încă locuri în care prezența femeilor este interzisă pentru faptul că tradiția religioasă impune această cutumă. Iată care sunt aceste locuri și...

Sunteţi superstiţioşi? 7 obiceiuri care atrag succesul şi prosperitatea de partea voastră!

Sunteţi superstiţioşi? 7 obiceiuri care atrag succesul şi prosperitatea de partea voastră!
Trăim toţi cu speranţa ca viaţa să ne fie presarată cu noroc şi să fie lipsită de griji. Tradiţia noastră populară este plină de obiceiuri legate de noroc, menite să îmblânzească soarta celor...

REŢETA ZILEI: Sangria

REŢETA ZILEI: Sangria
Ingrediente: 750 ml vin roşu, două portocale, 30 ml de rom, două linguriţe de zahăr, un lime, o lămâie, cuburi de gheaţă Mod de preparare: Pentru sangria, se folosesc în special citrice...

Ciorba rumeliota de burtă

Ciorba rumeliota de burtă
Din retetarul otoman, care ajunge sa acopere intreg spatiul balcanic, aducem dinaintea dv aceasta ciorba din Rumelia, pe care cu mare placere o mai mancau ienicerii si spahiii care impanzisera campiile la sud de Dunare,...

Găluște cu carne și crumpe (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Găluște cu carne și crumpe (Rețeta lui Radu Anton Roman)
O fi el grâul, ba chiar și puii și cartofii, de pe dealurile Rupei, dar tuciul e săsesc. Intr-un ceas, sosul s-a uscat, mancarea-i gata, grasa, binemirositoare si rumena. Se mai presara ceva marar si se da ...

Care sunt păcatele celor 12 semne astrale

 Care sunt păcatele celor 12 semne astrale
Fiecare zodie se bucură de calități incontestabile, însă toate cele 12 semne astrale au și defecte. Unele mai puțin știute, pe care le poți afla în aceste rânduri, scrie ziarulring.ro. Că...

Ce lecții învață zodiile în 2017

Ce lecții învață zodiile în 2017
2017 se apropie cu pași grăbiți și se anunță a fi un an plin de provocări pe toate planurile. Fiecare zodie va avea parte de obstacole, dar și de bucurii în calea ei, dar ce este cel mai important este că...

Ce femeie fuge de Dorian Popa, când e ameninţată cu un şarpe uriaş

Ce femeie fuge de Dorian Popa, când e ameninţată cu un şarpe uriaş
Galerie Foto Dorian Popa susține proba curajului în Finala de popularitate a show-ului “Next Star” de joi, 8 decembrie, de la ora 20.30, când va accepta să fie țintă vie pe un panou de lemn în care...

Lady Gaga a dezvăluit că suferă de stres post-traumatic după ce a fost victima unui viol în adolescenţă

Lady Gaga a dezvăluit că suferă de stres post-traumatic după ce a fost victima unui viol în adolescenţă
Extravaganta vedetă pop Lady Gaga a dezvăluit că suferă de Sindromul Stresului Post-Traumatic (SSPT), provocat de un viol când era adolescentă, relatează AFP  Cântăreaţa cunoscută şi pentru...

REŢETA ZILEI: Frittata cu legume

REŢETA ZILEI: Frittata cu legume
Ingrediente: 6 ouă, 50 g bacon, o jumătate de ardei kapia, o jumătate de ceapă, 20 g unt, 50 g parmezan, sare, piper Mod de preparare: Se taie legumele şi baconul după preferinţe, se încinge o...

Din Fundata în Zanzibar, peste tot se va auzi româneşte la trecerea dintre ani

Din Fundata în Zanzibar, peste tot se va auzi româneşte la trecerea dintre ani
Luna cadourilor și a vacanțelor a venit, iar românii sunt deja cu gândul la pârtiile de schi sau la plajele exotice. Apetitul pentru vacanțe extravagante este tot mai mare în ultimii ani. Cei d...

Alina Eremia, cerere surpriză în căsătorie! Cine este pretendentul

Alina Eremia, cerere surpriză în căsătorie! Cine este pretendentul
Galerie Foto Alina Eremia a fost cerută de soție în Finala de popularitate a show-lui “Next Star” de joi, 8 decembrie, ora 20.30, la Antena 1. Cererea a venit din partea lui Angel (cinci ani), care a prezentat-o...

E rost de șezătoare în buricul Bucureștiului

E rost de șezătoare în buricul Bucureștiului
Galerie Foto Portul popular românesc a revenit din nou în atenția publicului, așa că vedem la tot pasul, haine inspirate din folclor. În vremuri­le astea, când iile făcute din materiale proaste și...

Ceafă de mistreț la cuptor cu legume

Ceafă de mistreț la cuptor cu legume
Vânătoarea. Pentru unii, controversă. Pentru alții, normalitate. Se știe că omul își procura hrana practicând această îndeletnicire. Cu timpul, a vâna a trecut de limita strict...