x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 2716


Mai multe titluri din categorie

Cel mai scump divort britanic. Câți bani cere femeia de la fostul soț

Cel mai scump divort britanic. Câți bani cere femeia de la fostul soț
Christina Estrada, un fost top model pentru Pirelli, căsătorită cu un saudit bogat timp de 13 ani, îi cere fostului soţ 237 de milioane de euro. Ar putea fi cel mai scump divorţ din istoria Marii Britanii,...

Tribut pentru Michael Jackson. România este prima ţară din lume care va găzdui un show în care foştii colegi ai megastarului vor cânta alături de… holograma acestuia

Tribut pentru Michael Jackson. România este prima ţară din lume care va găzdui un show în care foştii colegi ai megastarului vor cânta alături de… holograma acestuia
Galerie Foto După 20 de ani, fanii lui Michael Jackson au din nou motive de bucurie. Chiar dacă megastarul a încetat din viaţă în 2009, acesta va încânta din nou publicul român în Piaţa...

Chef Cătălin Scărlătescu ne recomandă: Salată cu mazăre

Chef Cătălin Scărlătescu ne recomandă: Salată cu mazăre
Chef Cătălin Scărlătescu ne propune o salată pe cât de simplă şi rapid de făcut, pe atât de gustoasă. Ingrediente: rucola, roşii cherry, ceapă roşie, mazăre,...

Rețeta zilei de miercuri. Chiftele de năut ca la Simonopetra, în Muntele Athos

Rețeta zilei de miercuri. Chiftele de năut ca la Simonopetra, în Muntele Athos
Și dacă astăzi vă aducem dinainte un fel de mâncare din altă parte a lumii, nu înseamnă că am renunțat la preocuparea noastră pentru adevăratele retete romanesti. Doar că rețeta de chiftele de...

Superlativele mapamondului. Legenda URIAȘILOR DIN ROMÂNIA. Dezvăluiri incredibile ale unui bărbat care a participat la săpături

Superlativele mapamondului. Legenda URIAȘILOR DIN ROMÂNIA. Dezvăluiri incredibile ale unui bărbat care a participat la săpături
România abundă de legende care amintesc de uriașii care au populat cândva planete și care, în trecere prin locurile noastre, au lăsat semne. Ce faci atunci când știința se împletește...

Rețeta zilei.Chec cu mere văratice, ca pentru Moșii lui Sânpetru

Rețeta zilei.Chec cu mere văratice, ca pentru Moșii lui Sânpetru
Sarbatorile religioase sunt marcate de un retetar specific, iata motivul pentru care, daca esti in cautarea de retete romanesti, la aceste momente din an trebuie sa fii atent. Sfantul Petru este cel mai de seama...

Ce să mănânci la prânz ca să nu te îngrași. 7 exemple de meniu

Ce să mănânci la prânz ca să nu te îngrași. 7 exemple de meniu
Galerie Foto Masa de prânz este, și ea, foarte importantă pentru că te găsești în momentul zilei cu cea mai mare activitate și ai nevoie de energie. Pentru cei care obișnuiesc să sară peste micul dejun este...

SFATURI. Top 3 destinații gustoase

SFATURI. Top 3 destinații gustoase
Pentru foarte mulți dintre turiști, în alegerea destinației perfecte de vacanță un criteriu important îl reprezintă mâncarea. Specifiul fiecărei țări sau regiuni în parte este un element...

Grecia, destinația vedetă a verii. Pe când și România?

Grecia, destinația vedetă a verii. Pe când și România?
Sezonul estival este încă la început, iar românii încă mai caută cele mai potrivite destinații pentru familia și bugetul lor. Cei care nu au făcut rezervări din timp, se orientează spre of...

Am decis sa duc milieul mamei mai departe

Am decis sa duc milieul mamei mai departe
Astăzi am să vă spun o poveste frumoasă din care fac parte și eu. Niciodată n-am vorbit despre mine, niciodată n-am scris despre mine, dar de data asta m-am decis să vă scriu câteva cuvinte despre mine...

Rețeta zilei de luni. Linte făcăluită (rețetă din bătrâni)

Rețeta zilei de luni. Linte făcăluită (rețetă din bătrâni)
Cine știe câte dintre vechile retete romanesti sunt pierdute? Dar, cu răbdare, le putem regăsi... Fără îndoială, bucătăria românească mai are în­că multe reţete neştiute, care...

Gina Pistol a mers aproape pe jos 1.000 de kilometri

 Gina Pistol a mers aproape pe jos 1.000 de kilometri
Galerie Foto Frumoasa Gina Pistol a renunţat la tocuri şi la confort pentru o expediţie la care visa de ani buni: un pelerinaj pe El Camino, un drum de aproape 1.000 km, pe care l-a străbătut pe jos şi care i-a pus la...

Un nou DIVORȚ de milioane la Hollywood

Un nou DIVORȚ de milioane la Hollywood
Actorul american Nicolas Cage şi cea de-a treia sa soţie Alice Kim s-au despărţit încă din luna ianuarie, a anunţat reprezentantul actorului pentru relaţia cu presa, scrie UPI.com. Cei doi, care s-au căs...

Ieși la alergat!

Ieși la alergat!
Marile orașe ale României sunt luate cu asalt, aproape în fiecare weekend, de iubitorii de alergat care se întrec la diverse maratoane. Evenimentele sunt dedicate atât profesioniștilor...

Probleme MARI pentru Stela Popescu: ”Eu pe mine mă învinovățesc”

Probleme MARI pentru Stela Popescu: ”Eu pe mine mă învinovățesc”
Cunoscuta actriță Stela Popescu a fost jefuită de menajera pe care o avea în casă. Actrița a rămas fără un inel cu briliante, o pereche de cercei și un ceas vechi din 1969. Stela Popescu a dorit să...