x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3160


Mai multe titluri din categorie

Ce semnificație are numele tău dacă începe cu litera S

 Ce semnificație are numele tău dacă începe cu litera S
Câteva litere din alfabet sunt cunoscute pentru impactul pe care-l au asupra vieții unei persoane și, prin urmare, multe dintre numele încep cu aceste litere. Cele mai puternice sunt:”A, J, O și...

Zodii cu destin măreț. Cine are noroc

 Zodii cu destin măreț. Cine are noroc
Se spune că destinul este implacabil și nu poate fi schimbat, dar adevărul este că de multe ori și noi contribuim la crearea lui într-o oarecare măsură, mai ales dacă suntem obișnuiți să luptăm și să...

Babele, tradiții și obiceiuri la început de primăvară

Babele, tradiții și obiceiuri la început de primăvară
Un nou început de martie, aceeași tradiție din fiecare an. Începutul primăverii marchează un capitol nou, plin de dorințe și speranțe. Așa că, dacă vrei să ştii care va fi starea ta de spirit...

Licitaţia unui prânz cu Berlusconi a ajuns la 25.000 de euro

Licitaţia unui prânz cu Berlusconi a ajuns la 25.000 de euro
La 80 de ani, fostul premier italian Silvio Berlusconi mai are încă disponibilitate pentru întâlniri, însă de data aceasta pentru o cauză bună. Berlusconi a acceptat să participe la...

VIDEO - Angelina Jolie şi copiii ei au mâncat păianjeni şi scorpioni în Cambodgia

VIDEO - Angelina Jolie şi copiii ei au mâncat păianjeni şi scorpioni în Cambodgia
În cadrul recentei sale vizite în Cambodgia pentru a-şi prezenta noul său film în calitate de regizoare "First they killed my father", Angelina Jolie a vrut să împartă cu copiii ei...

Zodiacul chinezesc al banilor

 Zodiacul chinezesc al banilor
Din punct de vedere economic anul 2017 - al Cocoșului - este despre cei harnici, despre muncitori, despre perseverență și reușite. Este un an generos cu cei serioși și competitivi și mai puțin prietenos cu cei...

Andrei Ștefănescu a devenit tată de băiat! Ce nume i-a pus artistul copilului

Andrei Ștefănescu a devenit tată de băiat! Ce nume i-a pus artistul copilului
Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl văd în fiecare seară de sâmbătă, de la ora 20.00, în postura de concurent la “Te cunosc de undeva!” este, de două zile, tată! Iubita lui, Antonia,...

REŢETA ZILEI: Pui întreg la cuptor cu usturoi şi lămâie

REŢETA ZILEI: Pui întreg la cuptor cu usturoi şi lămâie
Ingrediente: Un pui întreg de 1,6 kg, 1 kg de cartofi, 2 căpățâni de usturoi, 100 ml vin alb, 100 ml supă de pui/legume,  unt, 2 fire rozmarin, 6 frunze dafin, o lămâie Mod de...

Reguli de etichetă, cu Nadina Câmpean. Șapte secunde decisive pentru o relație

Reguli de etichetă, cu Nadina Câmpean. Șapte secunde decisive pentru o relație
Șapte secunde sunt suficiente pentru a ne forma o părere despre un om pe care abia l-am cunoscut, spun cercetătorii englezi. Și cine suntem noi să-i contrazicem? Ba mai mult, aceiași oameni de știinţă susțin c

Maria Coman (Antena 3): Știe toate versurile trupei Ace of Base

Maria Coman (Antena 3): Știe toate versurile trupei Ace of Base
Pe Maria Coman o puteţi vedea sâmbăta şi duminica la Antena 3, unde prezintă “News Magazine”. Dincolo de ecran, prezentatoarea e un om ca toţi oamenii, îndrăgostită de viaţă, de vacanţe...

Horoscopul iubirii în luna martie

Horoscopul iubirii în luna martie
Îți vei întâlni marea dragoste? Vei avea parte de surprize plăcute din partea iubitului? Veți trece peste divergențe sau relația voastră se va destrăma? Află ce îți rezervă astrele...

Horoscopul săptămânii viitoare. Ce-ți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii viitoare. Ce-ți rezervă astrele
Descoperă ce-ți prezic astrele pentru finele lunii februarie, scrie clickpentrufemei.ro. BERBEC Foarte optimistă şi admirată, este posibil să încheiaţi o relaţie sentimentală frumoasă, deoarece...

Cea mai bună rețetă de plăcintă cu afine

 Cea mai bună rețetă de plăcintă cu afine
Aluatul foitaj poate fi un ajutor binevenit atunci când îţi propui să prepari câteva deserturi simple şi rapide. Încearcă şi tu această reţetă de plăcinte cu afine şi te vei convinge de...

Cum se distrau românii în comunism

Cum se distrau românii în comunism
Te-ai întrebat vreodată cum se distrau oamenii pe vremea lui Ceaușescu? Unde mergeau sâmbătă seara, unde mâncau, ce haine îmbrăcau și cum anume își petreceau timpul? Dacă acum avem...

O cunoscută vedetă Antena 1 explică de ce nu se îngrașă

O cunoscută vedetă Antena 1 explică de ce nu se îngrașă
Dan Negru, cunoscutul prezentator de la Antena 1, reacționează după ce subiectul privind geutatea sa a fost abordat într-o emisiune mondenă, dezvăluind motivul pentru care nu se...