x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3278


Mai multe titluri din categorie

Delta Dunării devine destinația în trend a anului 2017. Undițe și momeală, direct prin agenție

Delta Dunării devine destinația în trend a anului 2017. Undițe și momeală, direct prin agenție
Agențiile de turism și asociațiile patronale promovează intens, anul acesta, Delta Dunării. Noile zboruri de pe Aeroportul Kogălniceanu cresc vânzările pachetelor turistice pe litoral, dar și în...

Arii protejate ale României. Crovul de la Larion

Arii protejate ale României.  Crovul de la Larion
Crovul de la Larion este o arie protejată situată în județul Bistrița-Năsăud, pe teritoriul administrativ al comunei Lunca Ilvei. Aria protejată este o rezervație naturală de tip botanic, unde găsim o...

REŢETA ZILEI: Supă de dovlecei

REŢETA ZILEI: Supă de dovlecei
Ingrediente: 2 dovlecei (800 gr), 1 ceapă mare, 50 gr unt, 1 lingură vegeta (naturală sau din comerţ), maioneză, 1 iaurt mic, mărar, sare Mod de preparare:  Topiţi untul şi căliţi ceapa tocată mărunt...

Destinația săptămânii. Ibiza cea fierbinte

Destinația săptămânii. Ibiza cea fierbinte
Ibiza este insula petrecerilor și a distracției încă din anii ’60, găzduind unele dintre cele mai faimoase cluburi din lume. Doar că are și o latură liniștită, așa că ritmul nebun al muzicii nu...

Unic pe plaiuri mioritice. Cea mai veche farmacie din Banat

Unic pe plaiuri mioritice. Cea mai veche farmacie din Banat
În orașul Oravița din județul Caraș-Severin se află cea mai veche farmacie din Banat, care datează din anul secolul XVIII. Totuși nu vă duceți acolo să vă luați medicamente pentru că din 1994...

Moldova nu este a noastră, ci a turiștilor străini

 Moldova nu este a noastră, ci a turiștilor străini
Românii își cunosc mai puțin propria țară, iar despre turismul pe care-l pot face în Moldova știu câte ceva despre mănăstirile din nord sau despre ofertele pensiunilor agroturistice, mai...

Află în ce semn este sufletul tău pereche

Află în ce semn este sufletul tău pereche
Indiferent dacă ţi-ai găsit deja sau nu sufletul pereche, nu strică să cunoşti şi ce îţi rezervă astrele pe plan amoros, mai ales atunci când e vorba de zodiacul chinezesc. Astfel, aflii dacă ai...

De ce e bine să mergi cu picioarele goale prin iarbă

 De ce e bine să mergi cu picioarele goale prin iarbă
S-a tot vorbit despre cât de bine e să mergi cu tălpile goale printr-un covor de iarbă. Oamenii de știință spun că dacă umbli desculț prin nisipul fin, pe pământ ori pe iarbă, nefiind...

De ce e periculos să bei alcool când e foarte cald

 De ce e periculos să bei alcool când e foarte cald
Cercetătorii au descoperit că nu e indicat să bei băuturi pe bază de alcool atunci când ești la plajă sau când te afli la un grătar, undeva la orele amiezii, într-o zi cu soare puternic, scrie...

Ce să nu faci înainte de a merge la sală

Ce să nu faci înainte de a merge la sală
Dacă te-ai hotărât să te apuci de antrenamente la sală, ține cont de micile secrete care pot face diferența dintre reușită și eșec, scrie clicksanatate.ro. Exerciţii pentru...

Beneficiile dansului asupra sănătății

Beneficiile dansului asupra sănătății
Cea mai bună modalitate de a face mișcare și de a te destinde, dansul pare a fi remediul perfect pentru buna dispoziție și sănătatea ta, scrie clicksanatate.ro. Este considerat ca fiind o terapie de succes ce...

Accidentul lui DeeDee a scos la iveală faptul că ea lua calmante în timp ce consuma băuturi alcoolice

Accidentul lui DeeDee a scos la iveală faptul că ea lua calmante în timp ce consuma băuturi alcoolice
Galerie Foto Cu cel de-al nouălea episod al emisiunii „Insula iubirii”, difuzat luni, 26 iunie, în intervalul orar 20:29 - 23:47, Antena 1 a fost lider de piață în rândul publicului comercial, cu...

Au început filmările pentru cel de-al patrulea sezon „Chefi la cuțite”

Au început filmările pentru cel de-al patrulea sezon „Chefi la cuțite”
Galerie Foto Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu au început filmările pentru cel de-al patrulea sezon „Chefi la cuțite”. Și pentru că fiecare dintre ei a câștigat deja câte un sezon, miza...

Cum se prepară corect o salată sănătoasă

 Cum se prepară corect o salată sănătoasă
Pe perioada verii, salatele reprezintă un preparat plin de gust, savoare și ușor de digerat. Pentru a te bucura de porția ta de sănătate și pentru ca silueta ta să nu aibă de suferit, ține cont de aceste...

Cum poți slăbi fără să renunți la dulciuri

 Cum poți slăbi fără să renunți la dulciuri
De fiecare dată când vrei să slăbești și începi o nouă dietă, tentația în fața dulciurilor este din ce în ce mai mare. Acum este posibil să slăbești fără să renunți la micile tale...
Serviciul de email marketing furnizat de