x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 1786


Mai multe titluri din categorie

“Burlacul” Andrei Andrei zboară cu parapanta în timpul unei întâlniri

 “Burlacul” Andrei Andrei zboară cu parapanta în timpul unei întâlniri
Galerie Foto Mâine, de la 20:30, adrenalina ia locul romantismului în show-ul “Burlacul” preț de o întâlnire. Andrei îi propune uneia dintre concurente să petreacă ceva timp împreună și zboare cu parapanta. Tânăra...

Cezar Ouatu: “Mă pregăteam să mă întorc în Italia, când am fost invitat să particip la “Te cunosc de undeva!””

 Cezar Ouatu: “Mă pregăteam să mă întorc în Italia, când am fost invitat să particip la “Te cunosc de undeva!””
Propunerea de a participa la “Te cunosc de undeva!”, show-ul care va începe la Antena 1, din 14 februarie, a venit pentru Cezar Ouatu într-un moment de cumpănă. “Mă pregăteam să plec din țară, să mă...

Cum a căzut Olivia Păunescu de trei ori pe scari si ce canta Valentin Butnaru inainte de live

Cum a căzut Olivia Păunescu de trei ori pe scari si ce canta Valentin Butnaru inainte de live
 Pe 28 ianuarie aniversează doi ani de când prezintă împreună știrile la Antena 1:De doi ani de zile își petrec diminețile la pupitrul Observatorului 06.00. Își beau cafeaua împreună și se ajută...

“Te cunosc de undeva!”. Daniel Iordăchioae are o fetiță care-i moștenește talentul

“Te cunosc de undeva!”. Daniel Iordăchioae are o fetiță care-i moștenește talentul
Daniel Iordăchioae, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea, din 14 februarie, la “Te cunosc de undeva!”, are doi copii talentați. Darius și Salma au cântat deja alături de tatăl lor, însă doar unul...

“Te pui cu blondele?”, Delia, Pepe și Ozana Barabancea, discuții haioase, povestiri interesante. mărturisiri neașteptate

“Te pui cu blondele?”, Delia, Pepe și Ozana Barabancea, discuții haioase, povestiri interesante. mărturisiri neașteptate
Delia, Pepe și Ozana Barabancea vin miercuri, 28 ianuarie, la Antena 1, pentru a se confrunta pe teme de cultură generală cu armata celor 50 de blonde, în platoul emisiunii prezentate de Dan Negru. Prilej de...

Radu Valcan prezinta “Temptation Island – Insula iubirii” la Antena 1

Radu Valcan prezinta “Temptation Island – Insula iubirii” la Antena 1
Radu Valcan va prezenta in aceasta primavara la Antena 1 show-ul “Insula Iubirii”. Vedeta face ultimele pregatiri inainte de a pleca in Thailanda, tara in care vor avea loc filmarile. “Sa fii prezentatorul unui...

Burlacul Andrei Andrei: „Un copil dintr-o relație anterioară nu o să fie niciodată o piedică între mine și femeia vieții mele”

Burlacul Andrei Andrei: „Un copil dintr-o relație anterioară nu o să fie niciodată o piedică între mine și femeia vieții mele”
Galerie Foto În lupta pentru inima lui Andrei au fost aruncate nu doar toate armele de seducție, ci și replici usturătoare aseară, când Antena 1 a difuzat cea de-a doua edițiie din acest sezon al emisiunii. Tinerele aflate în...

Chef Bontea, chef Scărlătescu și chef Dumitrescu au început filmările pentru sezonul al doilea ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”

Chef Bontea, chef Scărlătescu și chef Dumitrescu au început filmările pentru sezonul al doilea ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”
Căutarea următorului chef capabil să treacă prin iadul bucătarilor a început. Cei trei jurați, chef Sorin Bontea, chef Florin Dumitrescu și chef Cătălin Scărlătescu, au început filmările pentru cel de-al...

“Burlacul”. 10 femei luptă cu toate armele să îl cucerească pe Andrei Andrei în Portugalia

“Burlacul”. 10 femei luptă cu toate armele să îl cucerească pe Andrei Andrei în Portugalia
Galerie Foto Mâine, de la 20:30, la Antena 1, cele 10 femei rămase în competiția pentru inima lui Andrei Andrei își aruncă toate armele în joc. Cea de-a doua ediție “Burlacul” le surprinde pe concurente în Lisabona,...

"Te pui cu blondele?”. Corneliu Vadim Tudor le dedică o poezie blondelor lui Dan Negru

"Te pui cu blondele?”. Corneliu Vadim Tudor le dedică o poezie blondelor lui Dan Negru
Miercuri, la Antena 1, Corneliu Vadim Tudor se confruntă pe teme de cultură generală cu “armata” celor 50 de blonde, la “Te pui cu blondele?”. Prilej de replici savuroase între scriitor și blondele din...

Direcția 5 lansează un album de colecție la Cinema Patria

Direcția 5 lansează un album de colecție la Cinema Patria
Direcția 5 își reprogramează concertul din 14 februarie pentru 22 martie a.c. tot la Cinema Patria și la aceeași oră, 20:00. Marian Ionescu & Co au decis să le ofere fanilor un cadou muzical sub forma unui...

Cargo aniversează 30 de ani la Metalhead Meeting 2015

Cargo aniversează 30 de ani la Metalhead Meeting 2015
Pe 11 iunie, Cargo, una dintre cele mai mari formații rock din Romania, aniversează 30 de ani de activitate în cadrul festivalului Metalhead Meeting 2015. Manifestarea va avea loc în zilele de 11,12,13 și 14 iunie,...

“Te pui cu blondele?”. Paula Seling vine să-i cânte lui Corneliu Vadim Tudor

“Te pui cu blondele?”. Paula Seling vine să-i cânte lui Corneliu Vadim Tudor
Paula Seling vine miercuri, la “Te pui cu blondele?”, pentru a le adresa “întrebarea vedetei” invitatului principal al serii, Corneliu Vadim Tudor, și celor 50 de blonde care se vor confrunta cu acesta pe teme...

Insula misterioasă, cu un singur anotimp

Insula misterioasă, cu un singur anotimp
Galerie Foto  Destinaţie aproape exclusiv turistică si care îsi păstrează în întregime tradiţiile, Insula Djerba se găseste în partea de sud-est a Tunisiei, în Golful Gabes, are o suprafaţă de 514 kilometri...

7 hoteluri cu nori în cap

7 hoteluri cu nori în cap
 Lux, opulenţă şi servicii de cea mai bună calitate , cam aşa s-ar defini serviciile unui hotel de cinci stele. Dar dacă la toate acestea s-ar adăuga şi un pic de înălţime? Panorame surprinzătoare şi...