x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 1473


Mai multe titluri din categorie

Maria Coman, în juriul Premiul literar "Augustin Frăţilă"

Maria Coman, în juriul Premiul literar "Augustin Frăţilă"
Maria Coman, realizatoarea emisiunii „Se întâmplă în România”, de la Antena 3, face din nou parte din juriul Premiului literar „Augustin Frăţilă”, ediţia a III-a.“Pentru mine este din nou o onoare şi ...

Zece femei frumoase, bogate și celebre care nu au ajuns niciodată în fața altarului

Zece femei frumoase, bogate și celebre care nu au ajuns niciodată în fața altarului
Galerie Foto Mai multe vedete frumoase, bogate și celebre de la Hollywood resping ideea că viața unei femei este împlinită atunci când se căsătorește și susțin că se simt foarte bine chiar și dacă nu au ajuns vreodată...

Cine este fata care va reprezenta România la concursul Miss World 2014. Vouă cum vi se pare?

Cine este fata care va reprezenta România la concursul Miss World 2014. Vouă cum vi se pare?
Galerie Foto Câștigătoarea titlului Miss World România 2014, Bianca Fanu, a fost acceptată oficial să reprezinte România la ediția din acest an a competiției internaționale de frumusețe Miss World 2014, eveniment care se...

Nik Wallenda, legat la ochi, pe sârmă, deasupra “Oraşului vânturilor”

Nik Wallenda, legat la ochi, pe sârmă, deasupra “Oraşului vânturilor”
Galerie Foto Nik Wallenda, “Regele mersului pe sârmă”, se întoarce cu o nouă aventură la înălţime! În ”Oraşul Vânturilor”, aşa cum este supranumit Chicago, Wallenda va executa cel mai îndrăzneţ şi mai dificil...

Michael Jackson, pe primul loc în topul vedetelor decedate cu cele mai mari venituri

Michael Jackson, pe primul loc în topul vedetelor decedate cu cele mai mari venituri
Pentru al doilea an consecutiv, Michael Jackson se află pe primul loc în clasamentul întocmit de Forbes al celebrităților cu cele mai mari venituri postume, conform starpulse.com.Numele și muzica fostului rege pop...

Poveștile Ancorei. Legenda Crapului și a Cărășoaicei

Poveștile Ancorei. Legenda Crapului și a Cărășoaicei
Galerie Foto „Pescarii Deltei și ai Dunării nu se mulțumesc să boteze peștii după soi, ci și după mărime”, îmi zicea cândva prietenul meu cel dedulcit la bucate deltatice, Radu Anton Roman. „Crapul se numește mai...

“Calea Iubirii, Conştienţei şi Puterii”, cu dr. Nicoleta Svârlefus

“Calea Iubirii, Conştienţei şi Puterii”, cu dr. Nicoleta Svârlefus
Transcenderea iluziei în care ne ţine captivi mintea este mijlocul prin care putem experimenta adevărul interior. Cu toţii ne dorim încredere în sine, pace, putere, abundenţă. De fapt, ceea ce ne dorim este...

Tatuajele albe, o nouă tendință este pe cale de a se impune în designul tatuajelor corporale

Tatuajele albe, o nouă tendință este pe cale de a se impune în designul tatuajelor corporale
Video O nouă tendință este pe cale de a se impune în designul tatuajelor corporale, și anume utilizarea tușului alb, scrie agenția DPA.Manechine cum sunt Bar Refaeli și Cara Delevinge, precum și cântăreața și...

După Brașov și București, celebrul Oktoberfest ajunge și la Timișoara

După Brașov și București, celebrul Oktoberfest ajunge și la Timișoara
Evenimentul se va desfășura în perioada 16-19 octombrie, la prima ediție a Festivalului Oktoberfest fiind așteptate peste 80.000 de persoane.În ultimul sfert de veac, sate întregi din Banat au fost depopulate...

Spaniolul Javier Bardem, noul negativ din “Piraţii din Caraibe”

Spaniolul Javier Bardem, noul negativ din “Piraţii din Caraibe”
Actorul spaniol Javier Bardem îşi negociază apariţia în partea a 5-a a seriei “Piraţii din Caraibe” - “Dead Men Tell No Tales”, în care ar trebui să joace rolul negativ. Anterior se specula că actorul...

Robert Downey Jr în “Captain America 3”

Robert Downey Jr în “Captain America 3”
Robert Downey Jr. se află în negocieri avansate pentru a interpreta rolul lui Tony Stark (alias Iron Man) în superproducţia “Captain America 3”, ce va fi lansată în 2016. Downey va reîmbrăca costumul Iron Man...

Un început de poveste maramureşană, la Muzeul Ţăranului Român

Un început de poveste maramureşană, la Muzeul Ţăranului Român
Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează în perioada 16 octombrie – 9 noiembrie 2014 un eveniment cu totul special, prin care publicul este invitat să descopere, dincolo de Maramureşul fotografilor sau al...

Richard Gere este din nou singur, după o relație discretă de șase luni cu Padma Lakshmi

Richard Gere este din nou singur, după o relație discretă de șase luni cu Padma Lakshmi
Actorul Richard Gere și-a încheiat relația cu Padma Lakshimi, una dintre vedetele variantei americane a emisiunii "Top Chef", după doar șase luni, înainte chiar ca informațiile despre această relație să ajungă...

“Albastru de Voroneţ", o spectaculoasă declaraţie de dragoste pentru România, a creatoarei de modă Liza Panait

“Albastru de Voroneţ", o spectaculoasă declaraţie de dragoste pentru România, a creatoarei de modă Liza Panait
Galerie Foto Spectaculoase. Fine. Uşoare. Călduroase. Albastre. Aurii. Negre. Toate încununate de o senzaţie acută de nobleţe. Creaţiile de poveste ale Lizei Panait. A fost seara în care “Albastru de Voroneţ” a...

Săptămâna Culturală a Mexicului: Prezentarea regiunii Oaxaca în România

Săptămâna Culturală a Mexicului: Prezentarea regiunii Oaxaca în România
Ambasada Mexicului, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează în perioada 22-29 octombrie 2014, în cadrul Săptămânii Culturale a Mexicului: Prezentarea...