x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3339


Mai multe titluri din categorie

Big Brother-ul pentru turism e de şapte ani în chinurile facerii

Big Brother-ul pentru turism e de şapte ani în chinurile facerii
Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor, anunţat recent, ca o noutate, de actualul ministru al Turismului, funcţionează de şapte ani. Aproape în fiecare an, din 2010 până acum, fiecare ministru al...

Bucureștenii sunt așteptați în Parcul Național de joi până duminică la Festivalul Plăcintelor

 Bucureștenii sunt așteptați în Parcul Național de joi până duminică la Festivalul Plăcintelor
Festivalul Plăcintelor, aflat la a 5-a ediţie, se va desfăşura în perioada 24 - 27 august în Parcul Naţional, bucureştenii fiind invitaţi să ia parte la festinul gastronomic cu sloganul "La...

Diana de la ”Insula iubirii” revine pe TV! În ce emisiune o puteţi revedea în toamnă

Diana de la ”Insula iubirii” revine pe TV! În ce emisiune o puteţi revedea în toamnă
Galerie Foto Diana Ionela Constantin de la "insula iubirii" doreste sa revina pe TV. Aceasta s-a înscris pe lista aspiranților la un sort în emisiunea ,,Chefi la cuțite” difuzată de Antena 1 cu...

Gestul făcut de Nea Mărin a stârnit admirația tuturor: “Este un om tare corect”

Gestul făcut de Nea Mărin a stârnit admirația tuturor: “Este un om tare corect”
Galerie Foto Cunoscut de toată lumea pentru energia lui debordantă, nea Mărin face senzație și de data aceasta. Tocmai datorită spiritului competitiv de care dă dovadă cu fiecare ocazie, și în Grecia, el este cel care...

O expoziţie inedită de fotografie, prezentată şi vizitată sub apă, o premieră pentru România şi Europa, va fi vernisată la Vama Veche

 O expoziţie inedită de fotografie, prezentată şi vizitată sub apă, o premieră pentru România şi Europa, va fi vernisată la Vama Veche
 În cadrul Festivalul Internaţional de Arte Vizuale 'Vama sub Lumini de Oscar' (VSLO) va fi prezentă o expoziţie inedită de fotografie, care poate fi vizitată sub apă, o premieră...

Oana Roman a ascuns adevărul despre cariera soțului ei. Acesta era un simplu angajat care... făcea cafele la un cabinet de avocatură

Oana Roman a ascuns adevărul despre cariera soțului ei. Acesta era un simplu angajat care... făcea cafele la un cabinet de avocatură
Oana Roman a susținut de când l-a cunoscut pe soțul ei că Marius a fost un bărbat de carieră, însă a renunțat la tot pentru ea. Se pare însă că soțul Oanei Roman nu are nicio...

Cristina Țopescu, pentru prima dată într-un reality-show. Vacanță atipică la ”Aventură cu 4 stele”

Cristina Țopescu, pentru prima dată într-un reality-show. Vacanță atipică  la ”Aventură cu 4 stele”
Antena 1 a pregătit pentru această vară o „Aventură cu 4 stele”, show filmat integral în Grecia, unde 4 vedete trec, săptămânal, prin diverse concursuri. Miza este vacanța petrecută...

Rețeta zilei : Fasole verde în bacon afumat

Rețeta zilei : Fasole verde în bacon afumat
Ingrediente -  1 kg fasole verde, 500 g bacon afumat, feliat subțire, sare, piper multicolor, 100 g unt Mod de preparare  Fierbem fasolea verde, în apă clocotită cu sare, doar până...

Intră în formă cu exerciţiile care au nume de femei

Intră în formă cu exerciţiile care au nume de femei
CrossFit este un antrenament care a cucerit lumea întreagă în scurt timp de la apariţie şi este considerat unul dintre cele mai grele programe din lume. Sunt multe opinii pro şi contra în...

Stephan Pelger la “Descoperă-ţi frumuseţea”: “Vreau ca schimbările să fie radicale”

Stephan Pelger la “Descoperă-ţi frumuseţea”: “Vreau ca schimbările să fie radicale”
Născut la Braşov, într-o familie de origine germană, renumitul designer Stephan Pelger a început să cocheteze cu moda încă de la vârsta de 10 ani. La 13 ani avea deja primul său job...

Mărturisiri din culisele “Iubire și răzbunare”: “Suhan este destul de fițoasă”

Mărturisiri din culisele “Iubire și răzbunare”: “Suhan este destul de fițoasă”
Galerie Foto Este una dintre cele mai iubite actrițe ale Turciei, iar în blockbusterul turcesc “Iubire și răzbunare”, difuzat în exclusivitate la Happy Channel, Tuba Büyüküstün îl...

Concerte, expoziţii, ateliere, demonstraţii şi activităţi pentru copii Festivalului "Bucureştii lui Caragiale".

Concerte, expoziţii, ateliere, demonstraţii şi activităţi pentru copii  Festivalului "Bucureştii lui Caragiale".
Spectacole prezentate de teatre din Capitală şi din ţară, concerte, expoziţii, ateliere, demonstraţii şi activităţi pentru copii sunt organizate în perioada 28 august - 3 septembrie, în Parcul...

Rețeta zilei : Tocăniţă de vinete

Rețeta zilei :  Tocăniţă de vinete
Galerie Foto Tocăniţă de vinete. Ingrediente: 3 vinete coapte şi scurse, 1 dovlecel, 3 cepe tăiate solzişori, 3 ardei tăiaţi fâşii, 1 morcov ras, 100 ml ulei de măsline,...

Dan Negru a răbufnit: „Mi-au spus că cei 22 de ani ai mei de televiziune sunt prea mulți!”

Dan Negru a răbufnit: „Mi-au spus că cei 22 de ani ai mei de televiziune sunt prea mulți!”
Dan Negru a scris, într-un mesaj pe Facebook, că, în România, i s-au reproșat „cei 22 de ani de televiziune, prea mulți”, în condițiile în care, în străinătate,...

Nea Mărin, vacanță în Palma de Mallorca cu familia

Nea Mărin, vacanță în Palma de Mallorca cu familia
”Aventură cu 4 stele” este reality-show-ul difuzat luni și marți de la 20.30, pe Antena 1, unde Nea Mărin poate fi văzut pentru prima dată în ipostaza de concurent. Filmările pentru emisiunea...
Serviciul de email marketing furnizat de