x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 1147
 


Mai multe titluri din categorie

Juraţii Next Star au căzut din picioare pe platourile de filmare

Juraţii Next Star au căzut din picioare pe platourile de filmare
Dacă e joi, e seara marelui spectacol făcut de micile talente de la Next Star. Cu fiecare ediţie, misiunea celor cinci juraţi - Lora, Pepe, Connect-R, Maria Cârneci şi Vasile Muraru e din ce în ce mai dificilă,...

Jurata Next Star, Lora, ia în calcul varianta adopţiei. „Nu-mi doresc un copil, îmi doresc toţi copiii!”

Jurata Next Star, Lora, ia în calcul varianta adopţiei. „Nu-mi doresc un copil, îmi doresc toţi copiii!”
Face parte din juriul unei emisiuni de succes, Next Star, are o carieră de invidiat şi un soţ extraordinar, care o iubeşte şi o apreciază foarte mult. Frumoasa Lora îşi doreşte însă foarte mult un copil, iar...

Roxana Ionescu a petrecut Paştele cu iubitul şi părinţii lui:„Nu m-am logodit, am primit un cadou superb, dar nu un inel”

Roxana Ionescu a petrecut Paştele cu iubitul şi părinţii lui:„Nu m-am logodit, am primit un cadou superb, dar nu un inel”
Galerie Foto Roxana Ionescu, frumoasa prezentatoare a unicului show culinar cu copii din România, „Junior Chef”, a petrecut Paştele la Timişoara, alături de iubitul său, Tinu Vidaicu, şi de părinţii lui. Cu toate că...

Florin Ristei a dat-o pe muzică lăutărească

Florin Ristei a dat-o pe muzică lăutărească
Galerie Foto În ediția de sâmbătă, 26 aprilie, a show-ului “Te cunosc de undeva!”, Florin Ristei se transformă în Romica Puceanu și cântă “Șatra”. Și nu e o schimbare de look prea confortabilă pentru tânărul...

Machiajul SPA - o idee 100% românească

Machiajul SPA - o idee 100% românească
 Machiajul spa este un concept nou ce are ca scop transformarea unei şedinţe de machiaj într-o experienţă senzorială spa. Masaje şi infuzii speciale detensionează musculatura şi iluminează pielea în mod...

Doru Todoruț a plătit 200 de euro, ca să-și pună dinți ca ai lui Jim Carrey

Doru Todoruț a plătit 200 de euro, ca să-și pună dinți ca ai lui Jim Carrey
Galerie Foto Sâmbătă, 26 aprilie, la “Te cunosc de undeva!”, Doru Todoruț, solistul trupei Deepcentral, se transformă în Jim Carrey și ia înfățișarea acestuia din filmul “Masca”, pentru a interpreta piesa “Cuban...

Invitatul special al “Happy show” este cel mai bun jucător de fotbal freestyle din lume

Invitatul special al “Happy show” este cel mai bun jucător de fotbal freestyle din lume
Toni Grecu l-a remarcat pe plajă, în insula LefkadaPe grecul Ertil Kondakciou, invitatul Serviciului Român de Comedie, de azi, de la ora 20.30, Toni Grecu l-a întâlnit personal, vara trecută, în insula...

Audrey Hepburn, desemnată cea mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani

Audrey Hepburn, desemnată cea mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani
Actriţa Audrey Hepburn a fost desemnată mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani.Ea este urmată în acest top de Prinţesa Diana şi de Grace Kelly, scrie antena3.Imaginea lui Audrey Hepburn a fost folosită în...

Florin Ristei s-a îngrășat două kilograme de Paști

Florin Ristei s-a îngrășat două kilograme de Paști
Artistul concurent de la “Te cunosc de undeva!” a fost acasă, la Galați, de Paști. Nu singur, ci cu ai săi colegi de la FreeStay, alături de care a cântat în prima zi de Paști, într-un club din localitate....

Soția lui Cosmin Seleși a desenat 11 tatuaje pe corpul lui Alex Mațaev

 Soția lui Cosmin Seleși a desenat 11 tatuaje pe corpul lui Alex Mațaev
Galerie Foto Unsprezece tatuaje, mai mici sau mai mari, mai simple sau mai complicate au fost desenate pe corpul lui Alex Mațaev, pentru ediția de sâmbătă, 26 aprilie, a show-ului “Te cunosc de undeva!”, când acesta va fi...

Areta de la Serviciul Român de Comedie îi urează lui Jojo, la aniversare, la câte mai multe perechi de pantofi

Areta de la Serviciul Român de Comedie îi urează lui Jojo, la aniversare, la câte mai multe perechi de pantofi
Galerie Foto Astăzi, actriţa Serviciului Român de Comedie, Cătălina Grama- Jojo, îşi aniversează ziua de naştere. “Pentru prima dată mă sărbătoresc în preajma Paştelui şi este un lucru minunat în contextul în...

De Paşti, Negru l-a vizitat la spitalul Fundeni pe Sami Crişan, băieţelul cu leucemie care a prezentat “Next Star”

De Paşti,  Negru l-a vizitat la spitalul Fundeni pe Sami Crişan, băieţelul cu leucemie care a prezentat “Next Star”
In editia speciala de Paste a emisiunii Next Star, Dan Negru a avut, in premiera, coprezentator: Sami Crisan, un baietel de 12 ani din Aiud, care sufera de o forma grava de leucemie, si care isi doreste mai mult decat...

La Meteora, pe urmele lui... James Bond

La Meteora, pe urmele lui... James Bond
Galerie Foto Venind dinspre Salonic tot mai la sud, dincolo de muntele sacru al grecilor antici, Olimp, drumul se-abate, de la cetatea Promahonas, spre dreapta, pe valea raului Pinio, la Kalambaka. Strabatem soseaua ingusta, sapata...

SUPER FEMEILE din viaţa lui Adrian Mutu. Care ţi se pare cea mai SEXY? - GALERIE FOTO

SUPER FEMEILE din viaţa lui Adrian Mutu. Care ţi se pare cea mai SEXY? - GALERIE FOTO
Adrian Mutu a anuntat ca va sarbatori Pastile alaturi de parintii sai, deoarece sotia, Consuelo, si cele doua fiice, Adriana si Maya Vega, se afla in Republica Dominicana. De asemenea, Mario, fiul din...

REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (15) Cozonac cu nucă / Miel de Paști / Pască pentru Paște (de la 1871)

REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (15) Cozonac cu nucă / Miel de Paști / Pască pentru Paște (de la 1871)
E ultima zi înainte de noaptea cea sfântă a Învierii. Sunt ultimele ceasuri în care, în gospodăriile creștinilor, se mai pregătesc bucatele pentru masa de Paști. Acelora dintre dumneavoastră care încă nu au...
Abuzurile împotriva lui MIRCEA DIACONU trebuie pedepsite. Semnează petiţia online a JURNALULUI NAŢIONAL pentru demiterea şefului ANI, Horia Georgescu