x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 2133


Mai multe titluri din categorie

Descoperă România cu rulota! Trei locuri de popas

Descoperă România cu rulota! Trei locuri de popas
Galerie Foto Ne aflăm la final de vară, dar perioada vacanțelor nu s-a încheiat. Mulți români preferă să-și lase concediul pe finalul verii, când temperaturile sunt ceva mai suportabile, iar destinația preferată pare a fi...

Anca Lungu și-a dus fetița la plajă și în Deltă. Prezentatoarea Observatorului de la Antena 1 a fost şi în Bucovina natală

 Anca Lungu și-a dus fetița la plajă și în Deltă. Prezentatoarea Observatorului de la Antena 1 a fost şi în Bucovina natală
Galerie Foto Nu trece vară fără ca Anca Lungu să își viziteze familia din Bucovina, iar în această vacanță prezentatoarea Observator de la Antena 1 s-a bucurat de cele mai relaxante zile petrecute în Moldova. Turul...

Destinația de weekend 29-30 august 2015

Destinația de weekend 29-30 august 2015
Bregovic, la București Sâmbătă, 29 august, începând cu ora 18.00, la Arenele Ro- mane din Capitală are loc prima ediție a festivalului intercultural „Baro Foro”. Principalul invitat al evenimentului este...

Invenție-minune: cămașa în care nu transpiri

Invenție-minune: cămașa în care nu transpiri
Compania americană Ministry of Supply a anunțat inventarea cămășii în care nu transpiri. Este vorba de un nou tip de material, iar cercetătorii s-au inspirat de la tehnologia folosită de NASA pentru a dezvolta...

Conserve pentru iarnă. REȚETE pentru gogoșari murați cu conopidă și vinete marinate

Conserve pentru iarnă. REȚETE pentru gogoșari murați cu conopidă și vinete marinate
Gogoșari cu conopidăIngrediente: 1 kg gogoşari, 1 kg conopidă, 0,5 l oţet, 1 l apă, 250 g zahăr, foi de dafin, boabe de piper, 100 g hrean, 2 frunze ţelină. Preparare: Gogoşarii se spală şi se taie în sfert...

Ce spune Elenea Udrea despre despărţirea de iubitul său

Ce spune Elenea Udrea despre despărţirea de iubitul său
Presa mondenă scrie că Elena Udrea s-ar fi despărţit de iubitul ei, Valentin. Fostul ministru al Turismului şi Valentin Chifu s-au întâlnit prima oară în 2013, însă cei doi nu s-au afişat în public... până...

Rețeta zilei de vineri. Zamă de „păstări” (rețeta bunicii)

Rețeta zilei de vineri. Zamă de „păstări” (rețeta bunicii)
Copilăria mea era plină de regionalisme. Asta și pentru că vacanțele școlare mi le-am petrecut în satele bunicilor, despărțite doar de apa Tazlăului, peste care fusese aruncată o punte lată, susținută de...

Rețeta zilei de joi. Rulouri cu nuci

Rețeta zilei de joi. Rulouri cu nuci
Imediat după cel dintâi mare război, la Ministerul Școalelor, ajungea inspectoarea Învățământului gospodăresc consoarta generalului Dobrescu. Maria Dobrescu. Făcuse școli înalte de menaj la Freibourg, în...

Justin Bieber este amorezat de o moldoveancă (VIDEO)

Justin Bieber este amorezat de o moldoveancă (VIDEO)
Xenia Deli, o tânără din Republica Moldova care a pozat pentru revista Playboy, ar putea fi noua iubită a lui Justin Bieber, relatează ziarul spaniol ABC, care observă o oarecare asemănare între fotomodel şi...

Jurnal de vacanță. O întâlnire cu marinari români, cu un mire și cu o mireasă, la Odessa

Jurnal de vacanță. O întâlnire cu marinari români, cu un mire și cu o mireasă, la Odessa
Galerie Foto Orașul ucrainian Odessa l-am vizitat chiar și înainte de Maidan, în vremurile bune. Abia seara am avut răgaz să iau pulsul frumoasei urbe de la Malul Mării Negre. Un marinar român aflat pe stradă, parcă...

Drama pentru o cantareata iubita de milioane de romani. ”Vreau să mor în brațele tale”

Drama pentru o cantareata iubita de milioane de romani. ”Vreau să mor în brațele tale”
Interpreta canadiană Celine Dion își va relua la 27 august concertele la Caesars Palace din Las Vegas, după o întrerupere de un an, în care a renunțat la activitatea artistică pentru a fi alături de soțul ei,...

Redescoperă țara la galop

Redescoperă țara la galop
Galerie Foto Pentru cei mai mulţi dintre noi descoperirea plăcerii de a călării a fost legată de vacanţele petrecute la ţară, la bunici. Era una din micile bucurii ale copilăriei. Timpul s-a scurs şi această bucurie a...

10 din cele mai populare cocktail-uri care se beau în cluburi

10 din cele mai populare cocktail-uri care se beau în cluburi
Galerie Foto Cocktail-urile sunt cele mai căutate băuturi în cluburi sau restaurante în întreaga lume. Indiferent de anotimp sau continent, acestea sunt soluţii excelente pentru o bună dispoziţie în diferite împrejurări....

Câștigătorul celui de-al doilea sezon „Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor” de la Antena 1, Michael Pascale, a devenit tătic

Câștigătorul celui de-al doilea sezon „Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor” de la Antena 1, Michael Pascale, a devenit tătic
Galerie Foto Câștigătorul celui de-al doilea sezon „Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor” este în culmeafericirii. Michael Pascale și iubita sau au devenit părinți pe 21 august, când a venit pe lumemicuța Ana...

Adela Popescu şi Radu Vâlcan s-au căsătorit, după o relaţie de 5 ani (FOTO)

Adela Popescu şi Radu Vâlcan s-au căsătorit, după o relaţie de 5 ani (FOTO)
Galerie Foto Adela Popescu (28 de ani) şi Radu Vâlcan (38 de ani) s-au căsătorit sâmbătă, 22 august pe domeniul Hadar Chalet din judeţul Braşov, alături de de 60 de invitaţi.După două zile, chiar în drum spre luna lor...