x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 1280


Mai multe titluri din categorie

Cum și-au pierdut vedetele virginitatea? Angelina Jolie: „De emoție, nu simțeam nimic. Am luat un cuțit și l-am tăiat, el m-a tăiat înapoi”

Cum și-au pierdut vedetele virginitatea? Angelina Jolie: „De emoție, nu simțeam nimic. Am luat un cuțit și l-am tăiat, el m-a tăiat înapoi”
Superba actriță care deține un Oscar și trei Globuri de Aur a debutat în film la vârsta de 7 ani, alături de tatăl său, actorul Jon Voight (în 1982, „Lookin'n to Get Out). Totuși, cariera ei de actriță...

ELVIS este acuzat că și-ar fi VIOLAT NEVASTA! Fanii sunt disperați

ELVIS este acuzat că și-ar fi VIOLAT NEVASTA! Fanii sunt disperați
 Acuzațiile nu se opresc aici: pornografie infantilă, pedofilie, cruzime asupra animalelor, tratarea cu brutalitate a propriului copil. După mulți, mulți ani în care s-a bucurat de admirația și susținerea...

Locuri unice în România: Pădurea de Piatră din Grădina Zmeilor

Locuri unice în România: Pădurea de Piatră din Grădina Zmeilor
În judeţul Sălaj, la doar 10 km de Jibou, se află un loc mirific, de o frumuseţe deosebită, rezervaţia naturală geologică Grădina Zmeilor. Această Pădure de Piatră din Munţii Meseş se găseşte pe teritori...

(Video) GENIAL! Acest CORB rezolvă probleme de FIZICĂ APLICATĂ, ca să primească RECOMPENSA

(Video) GENIAL! Acest CORB rezolvă probleme de FIZICĂ APLICATĂ, ca să primească RECOMPENSA
Ai auzit vorbindu-se de multe ori despre inteligența corbilor! Sau măcar l-ai cititi pe La Fontaine (deși acolo corbul s-a lăsat păcălit). Dar ai văzut vreodată cât de deștepți pot fi?Îmi place când...

New York, cel mai nefericit oraș din Statele Unite

New York, cel mai nefericit oraș din Statele Unite
Pentru multe persoane, o viață în New York este un vis devenit realitate, însă un studiu recent a constatat că orașul are cei mai nefericiți locuitori din Statele Unite, informează joi DPA. Cele mai fericite...

Poveștile Ancorei: Cum să mănânci un pește de Guiness Book!

Poveștile Ancorei: Cum să mănânci un pește de Guiness Book!
Era în primăvara lui 2013. Pe un râu din Angola, Thomas Gibson și Cam Nicolson pândeau apele întunecate, în așteptarea unui trofeu. Nu se gândeau însă nici o clipă că așteptarea le va fi răsplătită cu un...

DEFECTELE SECRETE ale VEDETELOR! Sunt celebre, dar ascund drame și beteșuguri despre care știu puțini

DEFECTELE SECRETE ale VEDETELOR! Sunt celebre, dar ascund drame și beteșuguri despre care știu puțini
Le vezi strălucind pe ecran dar nici nu-ți poți închipui că trupurile lor „perfecte” nu sunt atât de perfecte pe cât par. Andy Garcia, pe numele său adevărat Andrés Arturo García Menéndez, actor american...

Bianca Drăguşanu recunoaşte că încă se vede mireasă

Bianca Drăguşanu recunoaşte că  încă se vede mireasă
Sâmbătă, de la ora 16.00, Bianca Drăguşanu face dezvăluiri despre fostul ei soţ, Victor Slav, în emisiunea “Refresh by Oana Turcu”, de la Antena Stars. Întrebată de Oana  dacă  mai are sentimente...

Bianca Drăguşanu recunoaşte la “Refresh by Oana Turcu” că încă se vede mireasă

Bianca Drăguşanu recunoaşte la “Refresh by Oana Turcu” că încă se vede mireasă
Mâine, de la ora 16.00, Bianca Drăguşanu face dezvăluiri despre fostul ei soţ, Victor Slav, în emisiunea “Refresh by Oana Turcu”, de la Antena Stars. Întrebată de Oana dacă mai are sentimente pentru cel...

ANTONIA este ÎNSĂRCINATĂ. Vezi anunţul făcut acum câteva minute de TĂTIC

ANTONIA este ÎNSĂRCINATĂ. Vezi anunţul făcut acum câteva minute de TĂTIC
Alex Velea le-a spus vineri după-amiază celor peste 1.600.000 de prieteni ai săi de pe Facebook cât de fericit este pentru că va deveni tătic, iar mama copilului său va fi iubita sa, Antonia."Nu sunt multe de...

Chef Cătălin Scărlătescu și-a lansat propria linie de produse din carne

Chef Cătălin Scărlătescu și-a lansat propria linie de produse din carne
Juratul de la “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”, show ce va începe în această toamnă la An tena 1Îndrăgostit de tradițiile și preparatele culinare românești, chef Cătălin Scărlătescu are o...

Silviu Rotariu a părăsit competiţia „Burlăciţa”

Silviu Rotariu a părăsit competiţia „Burlăciţa”
Galerie Foto Antena 1, lider incontestabil de audienţă la nivelul întregii zileEmoţii, tensiune, suspans, bucurie, dramă, euforie sau inedit, asta au simţit-o telespectatorii postului din Băneasa care au urmărit aseară, în...

“Acces Direct” și “Un show păcătos”, lideri de audiență pe toate publicurile

“Acces Direct” și “Un show păcătos”, lideri de audiență pe toate publicurile
Galerie Foto Joi, 24 iulie, emisiunile Antenei 1, “Acces Direct” și “Un show păcătos”, au fost lideri incontestabili de piață pe toate categoriile de public. Așa se face că cei mai mulți telespectatori au ales să...

La “Dincolo de aparenţe”, de la Antena Stars, Mirela Boureanu Vaida face declaraţii despre propria ei soacră: “soacra trebuie să fie la 500 de kilometri distanţă”

La “Dincolo de aparenţe”, de la Antena Stars, Mirela Boureanu Vaida face declaraţii despre propria ei soacră: “soacra trebuie să fie la 500 de kilometri distanţă”
Telespectatorii s-au obişnuit să o vadă pe Mirela Boureanu Vaida la cârma emisiunii “Mireasa pentru fiul meu”, în fiecare zi, de luni până sâmbătă, la Antena 1. La invitaţia Florentinei Fântânaru,...

Ce se întâmplă dacă mănânci roşii cu brânză

Ce se întâmplă dacă mănânci roşii cu brânză
Vara este sezonul salatelor, iar ce alta salata este mai iubita de noi toti decat cea care consta in combinatia clasica de rosii cu branza? Dar cat de indicata este salata de rosii cu branza daca ne dorim sa slabim?Ce...