x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 2665


Mai multe titluri din categorie

Ingredientele secrete din cele mai utilizate produse de curăţenie au fost dezvăluite. Iată de ce a fost luată această decizie

Ingredientele secrete din cele mai utilizate produse de curăţenie au fost dezvăluite. Iată de ce a fost luată această decizie
Unul dintre cei mai mari producători de produse de curăţenie din lume a hotărât să dezvăluie  ingredientele celor mai utilizate soluţii, menţionând inclusiv chimicalele considerate...

Mihai Mitoşeru trece prin momente cumplite. Tatăl lui a murit

Mihai Mitoşeru trece prin momente cumplite. Tatăl lui a murit
"Astăzi tata a plecat în Ceruri. Te iubesc şi Dumnezeu să te odihnească", a scris Mihai pe pe contul de Facebook. Bărbatul suferea de un cancer la vezică, care ulterior s-a extins la plăm&a...

Prima piscină cu bile pentru adulți din România

Prima piscină cu bile pentru adulți din România
Galerie Foto De multe ori trecem pe lângă spațiile de joacă pentru copii și îi vedem cum se bucură în micile piscine cu bile și parcă ne-am dori și noi să ne aruncăm alături de de cei mici. De ce? Să ne...

Destinatia de Weekend 27 - 29 mai

Destinatia de Weekend 27 - 29 mai
East European Comic Con East European Comic Con are loc în perioada 27-29 mai, la Romexpo, în București. Este cel mai mare eveniment din estul Europei dedicat pasionaților de filme, seriale, benzi...

Sebastian Papaiani, internat de urgență in spital!

Sebastian Papaiani, internat de urgență in spital!
Actorul Sebastian Papaiani a fost internat de urgență la Spitalul Universitar din București, după ce i s-ar fi făcut rău în noaptea de 23-24 mai. Reporterul Antena 3 Adina Lăcătușu a explicat că...

Divorț cu SCANDAL la Hollywood. Au fost căsătoriți doar 15 luni

Divorț cu SCANDAL la Hollywood. Au fost căsătoriți doar 15 luni
Johnny Depp şi Amber Heard divorţează după 15 luni de căsnicie, la cererea actriţei care a invocat "diferenţe ireconciliabile", au anunţat miercuri mai multe publicaţii americane, citate de...

Spectacol pentru copii la Domeniul Ştirbey

Spectacol pentru copii la Domeniul Ştirbey
Copiii sunt aşteptaţi, de 1 Iunie, la domeniul Ştirbey, unde Gaşca Zurli, o trupă specializată în spectacole pentru cei mici, îi vor aştepta cu jocuri, concursuri, teatru, provocări şi surprize....

PONTURI. Reguli pentru drumeții

PONTURI. Reguli pentru drumeții
Muntele nu înseamnă doar natură și distractie, el poate reprezenta, de asemenea, și un real pericol pentru cei care nu respectă cateva reguli elementare de protecție. Dacă vă plac excursiile sau vacanțele...

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Insula Marilor Zei

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Insula Marilor Zei
Samothraki sau “insula lui Aeolus”, cum i se mai spune, este cea mai mare insulă din Marea Egee. Potrivit însemnărilor lui Homer, de pe această insulă Poseidon a urmărit războiul troian. Insula es...

Spanacul, sursă de fier şi vitamine. Reţetă rapidă pentru piure de spanac

Spanacul, sursă de fier şi vitamine. Reţetă rapidă pentru piure de spanac
În felurile de mâncare gătite, spanacul nu trebuie fiert foarte mult. Ideal este să fie consumat crud, în special cel abia crescut (baby spinach), cu frunza mică şi fragedă. Spanacul dă gust bun...

PONTURI. Sfaturi pentru călătorii exotice

PONTURI. Sfaturi pentru călătorii exotice
Dacă plănuiți să mergeți în vacanță intr-o țară exotică, este bine să discutați cu medicul dumneavoastră cu cel puțin şase săptămâni înainte să plecați, pentru a avea timp să vă...

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Vacanță exclusivistă în Las Vegas

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Vacanță exclusivistă în Las Vegas
Celebrul oraș american este cu siguranță cea mai bună opțiune pentru cei care vor să aibă parte de o vacanță memorabilă. Las Vegas-ul este renumit ca orașul perfect pentru căsătorii, petreceri de burlaci, pe...

UNIC ÎN ROMÂNIA. Muzeul Ceasului din Ploiești

UNIC ÎN ROMÂNIA. Muzeul Ceasului din Ploiești
Muzeul Ceasului din Ploieşti, unic în Europa, a fost redeschis recent, după aproape doi ani și jumătate, timp în care a fost renovat. Potrivit conducerii instituției, clădirea a fost într-un...

Vacanţă în casa bunicilor de la ţară, un alt fel de all-inclusive

Vacanţă în casa bunicilor de la ţară, un alt fel de all-inclusive
Galerie Foto V-ați întrebat vreodată cum ar fi o vacanță în care, în locul unui sejur all-inclusive, ați putea afla cum trăiau străbunicii noștri? Cum își duceau oamenii de atunci traiul de zi cu zi,...

DRAMA unei mari actriţe din România: "Primul soţ a murit de cancer, m-a lăsat singură la 29 de ani"

DRAMA unei mari actriţe din România: "Primul soţ a murit de cancer, m-a lăsat singură la 29 de ani"
Galerie Foto O celebră doamnă a scenei româneşti a povestit, în cartea ”Poveşti de dragoste ale vedetelor”, apărută zilele trecute pe piaţă, cu lux de amănunte, despre înfrângerile sale &i...