x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 2843


Mai multe titluri din categorie

Ediția „X Factor” de vineri a fost cucerită de juniori

Ediția „X Factor” de vineri a fost cucerită de juniori
Cu siguranță ediția „X Factor” de vinerea aceasta le-a aparținut juniorilor. Asta pentru că pe scena show-ului de la Antena 1 și-au făcut apariția aseară mulți adolescenți cu factor X, talent...

Reţetă uşoară: File pangasius pane

Reţetă uşoară: File pangasius pane
Ingrediente: 1 kg file pangasius, 4 ouă, o cană făină, o cană pesmet, un pliculeţ condimente peşte, sare, piper Mod de preparare: se usucă fileurile cu un şerveţel, apoi se dau prin făină. Se bat gălbenu

Brad Pitt şi Angelina Jolie dormeau de mult timp în paturi separate în propria lor casă

Brad Pitt şi Angelina Jolie dormeau de mult timp în paturi separate în propria lor casă
Angelina Jolie avea la dispoziţie o aripă întreagă în reşedinţa lor din California, în timp ce Brad Pitt avea propriul dormitor separat, relatează online ziarul spaniol La Vanguardia. Decizia...

Horoscopul sănătății pe luna octombrie. Vești proaste pentru tauri

Horoscopul sănătății pe luna octombrie. Vești proaste pentru tauri
Toamna este anotimpul în care multă lume se confruntă cu probleme de sănătate, iar semnul în care te-ai născut va avea influența asupra lor. În funcție de zodia ta, află dacă bolile care te...

Cum a facut Amna primii bani la nunti, botezuri. "Ii sunt recunoscatoare"

Cum a facut Amna primii bani la nunti, botezuri. "Ii sunt recunoscatoare"
Amna, pe care telespectatorii Antenei 1 o vor vedea simbata, 1 octombrie, de la ora 20.00, la "Te cunosc de undeva!" cu o transformare in Tina Turner, spune ca artista pe care o va imita a ajutat-o la...

Cântăreaţa Romina Power împlineşte 65 de ani

Cântăreaţa Romina Power împlineşte 65 de ani
Cântăreaţa Romina Power s-a născut la 2 octombrie 1951 la Los Angeles, în California şi este cea mai mare fiică a actorilor Linda Christian şi Tyrone Power. După divorţul părinţilor din 1956,...

Gabriel Cotabiță s-a căsătorit în secret

Gabriel Cotabiță s-a căsătorit în secret
A trecut prin cea mai grea cumpănă, dar se pare că acum Gabriel Cotabiță vrea să se bucure din plin de viață, scrie Antena 3. Drept pentru care artistul a decis să se căsătorească cu aleasa inimii sale,...

Ghidul bunelor maniere. Care sunt culorile de DOLIU la români

Ghidul bunelor maniere. Care sunt culorile de DOLIU la români
Ziua bună om bine educat și cu alese însușiri. Nu vreau să-ți întunec ziua, dar pentru că tot am fost întrebată în vremea din urmă care sunt culorile pe care se cuvine să le porți...

Ghidul bunelor maniere. Cine și cui oferă locul în autobuz

Ghidul bunelor maniere. Cine și cui oferă locul în autobuz
Bună ziua om bine educat și cu alese însușiri. Fiind mijloc de săptămână activă, cu lume multă care se mișcă dintr-un loc în altul – cu RATA, cu trenul, cu microbuzul și cu alte...

12 plante care supraviețuiesc și în cele mai întunecate locuri ale camerei

12 plante care supraviețuiesc și în cele mai întunecate locuri ale camerei
Pentru camerele şi spaţiile în care lumina soarelui ajunge rar, aceste plante pot fi o adevărată salvare. Ele se simt minunat la umbră sau în locurile slab luminate. La majoritatea acestor plante,...

Secretele grădinaritului. 5 metode naturale eficiente de îmbunătățire a solului

Secretele grădinaritului. 5 metode naturale eficiente de îmbunătățire a solului
Grădinăritul este o îndeletnicire care atrage tot mai mulți oameni, dornici de a consuma produse naturale de calitate. Grădina ta poate arăta surprinzător dacă acorzi sănătății plantelor atenția...

Trucuri de frumuseţe de pe vremea bunicii

Trucuri de frumuseţe de pe vremea bunicii
Frumusetea este darul lui Dumnezeu spunea Aristotel, iar scriitorul francez Voltaire completa că adevarata frumusețe izvorăște din sublim și simplitate. Fiecare om a primit o doză de frumusețe, pe care fie o...

Clătite brașovene (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Clătite brașovene (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Printre puținele bucate țărănești-o mixtură săseasco-românească-care au pătruns (îmbrăcate cum au putut ori le-au „ajutat“ gazdele) în menu-urile unor cârciumi (mai mult sau...

Brad Pitt s-a supus voluntar unui test antidroguri

Brad Pitt s-a supus voluntar unui test antidroguri
Brad Pitt colaborează deplin la investigaţiile realizate de Department of Children and Families din SUA pentru a recăpăta încrederea Angelinei şi a copiiilor săi, potrivit unei surse apropiate anturajului...

Zodiile care te cuceresc pe viață

Zodiile care te cuceresc pe viață
Există oameni care trec prin viața ta ca niște umbre, nu îți transmit și nu te marchează cu nimic. Dar există și alții care te cuceresc pe viață, pe care nu îi mai poți uita nicicând, chiar...