x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 1480


Mai multe titluri din categorie

Zodiacul EROTIC. Cum se comportă la pat nativii fiecărei zodii? Cum poți să-i stimulezi și ce le face plăcere? Cum ajung la orgasm?

Zodiacul EROTIC. Cum se comportă la pat nativii fiecărei zodii? Cum poți să-i stimulezi și ce le face plăcere? Cum ajung la orgasm?
Știi care sunt zonele erogene ale partenerului (partenerei) și cum să le stimulezi? Știi cum să-l ajuți să atingă paroxismul? Dar ce te face pe tine să ajungi la orgasm? Cât te cunoști, ca mirabilă ființă...

Carmen Brumă recunoaşte la Antena Stars că pentru a slăbi a băut chiar şi oţet

Carmen Brumă recunoaşte la Antena Stars că pentru a slăbi a băut chiar şi oţet
Galerie Foto Şi în această sâmbătă, de la ora 16.00, la “Refresh by Oana Turcu”, telespectatorii Antenei Stars află de la gazda emisiunii şi de la invitaţii săi, Carmen Brumă şi Mădălin Voicu, care sunt secretele...

Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns

Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns
Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns: “mama plângea şi mânca, mânca şi plângea”Chef Florin Dumitrescu, juratul de la “Hell’s Kitchen...

NUMAI DE BINE: Alegerea antrenorului personal, încetinirea îmbătrânirii şi vestimentaţia sezonului rece

NUMAI DE BINE: Alegerea antrenorului personal, încetinirea îmbătrânirii şi vestimentaţia sezonului rece
Duminică dimineaţa, la Antena 3, echipa „Numai de bine” ne învaţă cum să ne alegem antrenorul personal de fitness, dar şi ce putem face pentru a încetini procesul de îmbătrânire. Cât despre modă, atât...

Alimentele viitorului: burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar

Alimentele viitorului: burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar
Burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar: industria alimentară caută alternative la carne, considerată prea costisitoare. În Franța vânzările de carne au scăzut cu 7% între 1998 și 2012, deoarece...

Maria Coman, în juriul Premiul literar "Augustin Frăţilă"

Maria Coman, în juriul Premiul literar "Augustin Frăţilă"
Maria Coman, realizatoarea emisiunii „Se întâmplă în România”, de la Antena 3, face din nou parte din juriul Premiului literar „Augustin Frăţilă”, ediţia a III-a.“Pentru mine este din nou o onoare şi ...

Zece femei frumoase, bogate și celebre care nu au ajuns niciodată în fața altarului

Zece femei frumoase, bogate și celebre care nu au ajuns niciodată în fața altarului
Galerie Foto Mai multe vedete frumoase, bogate și celebre de la Hollywood resping ideea că viața unei femei este împlinită atunci când se căsătorește și susțin că se simt foarte bine chiar și dacă nu au ajuns vreodată...

Cine este fata care va reprezenta România la concursul Miss World 2014. Vouă cum vi se pare?

Cine este fata care va reprezenta România la concursul Miss World 2014. Vouă cum vi se pare?
Galerie Foto Câștigătoarea titlului Miss World România 2014, Bianca Fanu, a fost acceptată oficial să reprezinte România la ediția din acest an a competiției internaționale de frumusețe Miss World 2014, eveniment care se...

Nik Wallenda, legat la ochi, pe sârmă, deasupra “Oraşului vânturilor”

Nik Wallenda, legat la ochi, pe sârmă, deasupra “Oraşului vânturilor”
Galerie Foto Nik Wallenda, “Regele mersului pe sârmă”, se întoarce cu o nouă aventură la înălţime! În ”Oraşul Vânturilor”, aşa cum este supranumit Chicago, Wallenda va executa cel mai îndrăzneţ şi mai dificil...

Michael Jackson, pe primul loc în topul vedetelor decedate cu cele mai mari venituri

Michael Jackson, pe primul loc în topul vedetelor decedate cu cele mai mari venituri
Pentru al doilea an consecutiv, Michael Jackson se află pe primul loc în clasamentul întocmit de Forbes al celebrităților cu cele mai mari venituri postume, conform starpulse.com.Numele și muzica fostului rege pop...