x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3423


Mai multe titluri din categorie

Trucuri pentru reorganizarea zilei. În căutarea timpului pierdut

Trucuri pentru reorganizarea zilei. În căutarea timpului pierdut
Ne plângem că nu avem timp şi că muncim mult, dar poate că totul ţine de felul în care ne organizăm viaţa de zi cu zi. Accesul nelimitat la reţelele de socializare ne distrage atenţia, seara pierdem...

Rețeta zilei: Pricomigdale

Rețeta zilei: Pricomigdale
Ingrediente 125 g unt 90 g zahăr brun 90 g zahăr alb 2 ouă ½ lingură bicarbonat de sodiu ½ lingură esenţă de migdale sare 90 g făină 1 pahar lapte 150 g făină de ovăz 125 g...

Manichiura cu imprimeu de ziar. Cum se face, pas cu pas

Manichiura cu imprimeu de ziar. Cum se face, pas cu pas
Ideisanatoase.ro îți arătă noi trucuri pentru o manichiură de efect, pe care o poți face la tine acasă. Poți testa acest model original, cu imprimeu de ziar, care va atrage toate privirile. Ți-am...

Ioana Ginghină dezvăluie secretul unei relații lungi și fericite

Ioana Ginghină dezvăluie secretul unei relații lungi și fericite
Au împlinit, recent, un deceniu de când și-au unit destinele în fața lui Dumnezeu, iar în curând, vor sărbători 11 ani de la cununia civilă. Ioana Ginghină, actrița care o...

Cum să-ți alegi culoarea părului, în funcție de zodie

Cum să-ți alegi culoarea părului, în funcție de zodie
Dacă vrei să îți schimbi culoarea părului, dar nu ești hotărâtă ce să alegi, te-ar putea ajuta particularitățile zodiei tale. Află mai jos ce culoare ți se potrivește, în funcție de...

Rețeta zilei: Negrese

Rețeta zilei: Negrese
Ingrediente 300 g făină 300 g zahăr 200 g ciocolată 100 ml lapte 6 ouă 1 plic praf de copt esență de rom Preparare Se pun într-o crăticioară untul, laptele și ciocolata rasă....

Melanie Griffith, dezvăluie că a fost diagnosticată cu o boală gravă

Melanie Griffith, dezvăluie că a fost diagnosticată cu o boală gravă
Actriţa Melanie Griffith a dezvăluit săptămâna aceasta că a fost diagnosticată cu epilepsie în urmă cu şase ani. Ea a vorbit miercuri noaptea, în Beverly Hills, California, la un panel despre s

Un model transgender, într-un pictorial Playboy

Un model transgender, într-un pictorial Playboy
Un model transgender va apărea pentru prima dată în pictorialul central al revistei Playboy, în numărul din noiembrie, o iniţiativă care, speră modelul, va crea oportunităţi pentru ''toate...

Mărturisire surprinzătoare a lui Rita Mureșan:  ”În ultimul an am simțit că am îmbătrânit 20 de ani”

Mărturisire surprinzătoare a lui Rita Mureșan:  ”În ultimul an am simțit că am îmbătrânit 20 de ani”
Rita Mureșan, fost model și acum designer de renume, trece ”Dincolo de aparențe” în cadrul unui amplu interviu oferit Florentinei Fântânaru, în care vorbește despre familia ei,...

Horia Brenciu, dispus să facă sacrificii: ”Pe mine mă interesează ca, peste 10 ani, copiii mei să vadă pește în mare”

Horia Brenciu, dispus să facă sacrificii: ”Pe mine mă interesează ca, peste 10 ani, copiii mei să vadă pește în mare”
Pasionat de scufundări și îngrijorat pentru soarta mărilor și oceanelor lumii, juratul ”X Factor” Horia Brenciu este dispus să ia măsuri și să facă sacrificii. În timp ce...

Quentin Tarantino recunoaşte că ştia despre abuzurile sexuale comise de Weinstein

Quentin Tarantino recunoaşte că ştia despre abuzurile sexuale comise de Weinstein
Regizorul Quentin Tarantino a mărturisit că era la curent cu abuzurile sexuale comise de producătorul hollywoodian Harvey Weinstein şi a recunoscut că ar fi trebuit să ia atitudine în acest sens, relatează...

VIDEO - Momente de groază pentru cântăreața Katy Perry. Accident nefericit în plin concert

VIDEO - Momente de groază pentru cântăreața Katy Perry. Accident nefericit în plin concert
Video Artista abia terminase de cântat melodia ''Thinking Of You'' şi se înălţase deasupra audienţei pe un mulaj al planetei Saturn.  Cântăreaţa Katy Perry a rămas suspendată...

Prințul Harry și-a prezentat iubita într-o întâlnire privată cu Elisabeta a II-a

Prințul Harry și-a prezentat iubita într-o întâlnire privată cu Elisabeta a II-a
Iubita prinţului Harry, actriţa americană Meghan Markle, a avut joi o întâlnire privată la Palatul Buckingham, cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, relatează online ziarul spaniol...

Horoscopul săptămânii 20 - 26 octombrie 2017

Horoscopul săptămânii 20 - 26 octombrie 2017
Descoperă ce-ți prezic astrele pentru următoarea perioadă, scrie clickpentrufemei.ro. Berbec Norocul va fi de partea lor, dar acesta depinde de cât sunt de capabile să se concentreze și de cât de...

Unic pe plaiuri mioritice - Semeringul bănățean 

 Unic pe plaiuri mioritice - Semeringul bănățean 
„Semeringul bănățean” este prima și cea mai spectaculoasă cale ferată din România care îi vrăjește pe toți turiștii care ajung în zonă. Calea ferată leagă Oravița de Anina,...
Serviciul de email marketing furnizat de