x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 2750


Mai multe titluri din categorie

Chef Cătălin Scărlătescu, vacanţă pe barcă, în Grecia

Chef Cătălin Scărlătescu, vacanţă pe barcă, în Grecia
Chiar înainte de a începe filmările pentru o nouă ediţie a emisiunii Chefi la cuţite, Cătălin Scărlătescu a dat o raită cu barca pe mare. Chef Cătălin şi-a adunat prietenii şi împreună au...

Nicolai Tand – prima vacanță în care nu a gătit absolut nimic

Nicolai Tand – prima vacanță în care nu a gătit absolut nimic
Nicolai Tand, gazda emisiunii Star Chef, difuzată de Antena Stars în fiecare sâmbătă și duminică de la ora 12.00, s-a întors de curând din Grecia, acolo unde și-a petrecut vacanța alături...

Mihaela Călin e îndrăgostită de Italia

Mihaela Călin e îndrăgostită de Italia
Mihaela Călin, prezentatoarea Observatorului de la Antena 1, va merge într-unul dintre cele mai spectaculoase zone din Italia, la Portofino, acolo unde stâncile întânesc marea, iar localnicii...

"Ispita" Matei şi-a etalat muşchii în Grecia

"Ispita" Matei şi-a etalat muşchii în Grecia
Galerie Foto Matei, ispita supremă din cel de-al doilea sezon al emisiunii „Temptation Island – Insula iubirii”, care se difuzează în fiecare miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1 este îndrăgostit...

Destinație de vacanță: 15 locuri magice din Grecia

Destinație de vacanță: 15 locuri magice din Grecia
O călătorie în Grecia ar trebui să însemne mai mult decât soare, plajă și mare, căci pe aceste tărâmuri mitice au trăit zeii, s-au născut nimfele și eroii au purtat războaie legendare....

Topul celor mai ieftine destinații de vacanță din Europa

Topul celor mai ieftine destinații de vacanță din Europa
Vrei să mergi în vacanță cu familia la un preț accesibil? Un nou studiu a găsit destinațiile cele mai accesibile din Europa pentru o vacanță de familie pe plajă. Pentru a găsi cele mai ieftine locuri...

Rețeta zilei. Pilaf cu praz, ca în satele dobrogene

Rețeta zilei. Pilaf cu praz, ca în satele dobrogene
Ești în căutarea unei retete romanesti (sau măcar a uneia care se pregătește în teritoriile noastre de sute de ani, deci e cazul să ne-o asumăm)? Atunci te afli unde trebuie. Rubrica de față este...

6 cele mai frecvente și mari greșeli pe care le faci în bucătărie

6 cele mai frecvente și mari greșeli pe care le faci în bucătărie
De cele mai multe ori, problemele de nutriție, în zilele noastre, vin din obiceiuri împământenite și răspândite chiar și de bucătării renumite. Așadar, poți să mănânci...

Cursuri de scufundări: din bazin, în Marea Neagră

Cursuri de scufundări: din bazin, în Marea Neagră
Galerie Foto Vara, marea ne cheamă la ea pentru distracție, relaxare și bălăceală. De ce să nu încercăm să îi descoperim și frumusețea ascunsă? După doar câteva cursuri de scufundare, putem apela la un...

De ce este periculos Pokemon Go. Cum îți afectează sănătatea

De ce este periculos Pokemon Go. Cum îți afectează sănătatea
Pokemon este o abreviere a cuvintelor Pocket Monsters, ce în traducere înseamnă monștri de buzunar. Pokemon Go este un nou joc ce poate fi instalat pe telefonul mobil, așa cum deja mare parte dintre voi ș...

Rețetă de Tartar de somon de la Chef Paul Siserman

Rețetă de Tartar de somon de la Chef Paul Siserman
Galerie Foto Din nordul Europei a intrat în culinăria noastră o rețetă pe bază de pește crud: Tartar de somon.  Unii dintre voi veți avea o reticență la ideea de carne crudă, însă trebuie să știți că...

Prăjitură cu frişcă

Prăjitură cu frişcă
Ingrediente: un litru lapte dulce, 250 g făină, 450 g zahăr tos, 5 ouă, 250 ml frişcă, o linguriţă cafea solubilă, un pachet de foietaj, două linguri de pudră de cacao, o conservă de ananas, un...

Şi vedetele Antena 3 pleacă în vacanţă

Şi vedetele Antena 3 pleacă în vacanţă
Galerie Foto Cătălina Porumbel, realizatoarea emisiunii "Ediţie de weekend",  în fiecare sâmbată şi duminică, de la ora 11.00 şi de la ora 16.00, a ales să plece în vacanţă aproape de...

Fundaţia Leonardo DiCaprio a strâns 45 de milioane de dolari într-o seară! Care e cauza

Fundaţia Leonardo DiCaprio a strâns 45 de milioane de dolari într-o seară! Care e cauza
Fundaţia Leonardo DiCaprio a strâns la gala din acest an, a treia, organizată la Saint-Tropez, 45 de milioane de dolari pentru cauze de mediu. "Reprezentăm ultima generaţie care are o şansă să stopeze...

Redman şi Dilated Peoples, la Bucureşti

Redman şi Dilated Peoples, la Bucureşti
Creative Fest are loc în acest sfârşit de săptămână la Romexpo, iar intrarea este liberă.  Creative Fest înseamnă trei zile de muzică, street dance, demonstraţii de graffiti, space pa...