x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 1406


Mai multe titluri din categorie

Filmări pe câmp cu văcuţe şi Ice Bucket Challenge pentru promo-ul noului sezon “SRC – Fun Factory”

Filmări pe câmp cu văcuţe şi Ice Bucket Challenge pentru promo-ul noului sezon “SRC – Fun Factory”
Toamna are mai mult umor când intră în acţiune agenţii SRC. Noul sezon al emisiunii de la Antena 1, ”Serviciul Român de Comedie – Fun Factory”, se află în plină pregătire, iar umoriştii din gaşca lui...

Rona Hartner a devenit extrem de agitată la “Te cunosc de undeva!”

Rona Hartner a devenit extrem de agitată la “Te cunosc de undeva!”
Rona Hartner se transformă în interpretul Mory Kante, originar din Guineea, și cântă o piesă într-un dialect din Mali sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 20.30, la “Te cunosc de undeva!”. “Îmi aduce...

Te cunosc de undeva - Maximilian s-a dezbrăcat pentru Anda Adam

Te cunosc de undeva - Maximilian s-a dezbrăcat pentru Anda Adam
Cântărețul de muzică hip-hop Maximilian i-a trimis Andei Adam hainele sale pentru ca aceasta să le îmbrace la “Te cunosc de undeva!”, sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 20.30, când va trebui să-l imite cu...

Prezenţă neaşteptată! Antonia a făcut furori pe scena X Factor

Prezenţă neaşteptată! Antonia a făcut furori pe scena X Factor
Aproape 5000 de concurenţi s-au înscris la audiţiile celui de-al patrulea sezon X Factor, pregătiţi să dea piept cu noua generaţie de juraţi X Factor şi să convingă că au voce, charismă, prezenţă scenică,...

Daniel Osmanovici, prezentatorul Observatorului de weekend, antrenor de bune maniere

Daniel Osmanovici, prezentatorul Observatorului de weekend, antrenor de bune maniere
În fiecare sâmbătă şi duminică, Daniel Osmanovici, alături de colega lui de prezentare, Geanina Ilieş, aduce telespectatorilor Antenei 1, în cadrul Observatorului  de la ora 6.00, 13.00 şi 16.00, cele mai...

Zodiacul Etrusc. Află ce zodie îţi corespunde şi ce zeu te protejează, în funcţie de anotimpul în care te-ai născut!

Zodiacul Etrusc. Află ce zodie îţi corespunde şi ce zeu te protejează, în funcţie de anotimpul în care te-ai născut!
Cele 16 zodii poartă numele a 16 zeități din pantheonul etrusc. Una dintre cele mai importante zeități etrusce era Nortia sau zeița sorții, ea fiind și ocrotitoarea zodiacului și a divinațiilor...

Jorge și-a făcut dinții ca ai lui Freedie Mercury

Jorge și-a făcut dinții ca ai lui Freedie Mercury
Galerie Foto Pentru ediția de sâmbătă, 20 septembrie, a show-ului “Te cunosc de undeva!”Ca să semene perfect cu Freedie Mercury, personajul în care se va transforma sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 20.30, la „Te cunos...

Dan Negru, Lora, Connect-R și Pepe învață să cânte la pahare de la o concurentă “Next Star”

Dan Negru, Lora, Connect-R și Pepe învață să cânte la pahare de la o concurentă “Next Star”
Astăzi, de la 20:30, în prima ediție din cel de-al patrulea sezon al emisiunii Cine spune că doar de la cei mari poți învăța? Astăzi, de la 20:30, în prima ediție a emisiunii „Next Star”, Dan Negru, Lora,...

Răzvan şi Dani se pregătesc de război

Răzvan şi Dani se pregătesc de război
Prezentatorii super show-ului X Factor, ce va avea premiera vineri, 19 septembrie, de la 20:30, la Antena 1 Atunci când spui X Factor spui emoţie, suspans, adrenalină, tensiune, euforie, muzică, toate reunite...

Apariție-bombă în prima ediție a emisiunii „Next Star”

Apariție-bombă în prima ediție a emisiunii „Next Star”
Marți, de la 20:30, la Antena 1 începe cel de-al patrulea sezon al show-uluiCopiii românilor sunt extraordinari, iar Dan Negru demonstrează din nou asta marți, 16 septembrie, de la 20:30, când la Antena 1 debuteaz

Duminică, vedetele Antena 3 şi Antena 1 au ieşit la squash

Duminică, vedetele Antena 3 şi Antena 1 au ieşit la squash
Galerie Foto Peste 100 de jucători profesionişti din ţară şi din străinătate s-au întrecut în două mari competiţii de squash la Bucureşti, la Aerosquash Băneasa: Romania PSA International 2014 şi Cupa Wilson Aerosquash,...

Fiecare membru al juriului a fost de mic un „Next Star”

Fiecare membru al juriului a fost de mic un „Next Star”
Începând din 16 septembrie, hotărăsc cine are cele mai multe șanse să devină un viitor “Next Star” Începând din 16 septembriei, de la 20:30, Maria Cârneci, Lora, Vasile Muraru, Pepe și Connect-R trebuie...

În această toamnă, în fiecare duminică, la Antena 1, Muneer „Dansează printre vise”

În această toamnă, în fiecare duminică, la Antena 1, Muneer „Dansează printre vise”
Muneer a acceptat provocarea Antenei 1 și în această toamnă „Dansează printre vise”. „Eu sunt o persoană foarte sinceră și dură cu mine, cred că ai nevoie să te cunoști înainte de a face orice în...

În această toamnă, într-un show difuzat exclusiv în direct

În această toamnă, într-un show difuzat exclusiv în direct
Nicolai Tand: „Mă bucur că am ocazia să învăț să dansez cu adevărat la 40 de ani, chiar la Dansează printre vise” De câteva luni merge la sală și a reușit să slăbească deja 8 kg, iar noul stil de...

Horia Brenciu, despre veste de po...veste

Horia Brenciu, despre veste de po...veste
Galerie Foto Juratul X Factor, super show a cărui premieră va avea loc vineri, 19 septembrie, de la 20:30, la Antena 1 Showman-ul Horia Brenciu trăieşte la intensitate maximă fiecare reprezentaţie pe scena X Factor, super sho...