x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 1980


Mai multe titluri din categorie

Belgradul turistic, renăscut de 45 de ori din propria-i cenuşă

Belgradul turistic, renăscut de 45 de ori din propria-i cenuşă
Galerie Foto Străzile Belgradului, invadate astăzi de turişti din întreaga lume, clădirile-monument, cu o arhitectură impresionantă, viaţa agitată de noapte de pe malurile Dunării şi ale Savei sau blocurile-turn, ridicate...

Bucureştiul "superstar" în topul destinaţiilor de vacanţă

Bucureştiul "superstar" în topul destinaţiilor de vacanţă
TripAdvisor a intocmit un top al celor mai ieftine zboruri dinspre SUA, pentru perioada verii. Printre detinaţiile preferate de americani numărându-se şi Capitala României. Site-ul a luat în calcul 25 de...

Soţia lui Gheorghe Dinică: Scriu în fiecare seară, îi scriu să afle ce s-a întâmplat cu mine VIDEO

Soţia lui Gheorghe Dinică: Scriu în fiecare seară, îi scriu să afle ce s-a întâmplat cu mine VIDEO
I-a stat alături omului iubit până la moarte, iar acum încă îi scrie câteva cuvinte în fiecare seară. Gabriela Dinică, soţia regretatului actor - maestrul Gheorghe Dinică, a povestit în...

Mirabela Dauer a fost cerută de soție

Mirabela Dauer a fost cerută de soție
Mirabela Dauer a fost cerută de soție! Totul s-a întâmplat vara trecută, la mare, într-un cadru perfect, iar duminică, de la 12:00, la „Star Chef”, îndrăgita artistă face marea dezvăluire: „Am un soț la...

Laura Cosoi a avut primul atac de panică în avion

Laura Cosoi a avut primul atac de panică în avion
Este foarte frumoasă și senzuală, dar sâmbătă, Dincolo de aparențe, Laura Cosoi îi vorbește deschis Florentinei Fântânaru despre problemele de sănătate care nu au ocolit-o. După o perioadă foarte...

Mara Bănică este „Star salvator” pentru trei copii părăsiți de mamă

Mara Bănică este „Star salvator” pentru trei copii părăsiți de mamă
De cinci ani, pentru trei copii din Siliștea de Videle, județul Teleorman, cuvântul „mamă” și-a denaturat sensul. Cea care i-a adus pe lume i-a părăsit și a plecat de acasă cu un prieten al tatălui lor, iar...

Andreea Raicu: „Am vrut să-mi fac foarte multe operații estetice”

Andreea Raicu: „Am vrut să-mi fac foarte multe operații estetice”
Sâmbătă, 18 aprilie, de la 13:00, Andreea Raicu îi mărturisește Florentinei Fântânaru toate temerile pe care le-a avut până să ajungă la starea de echilibru pe care o prețuiește atât de mult în prezent....

Liviu Vârciu și-a luxat piciorul, la “Te cunosc de undeva!”

Liviu Vârciu și-a luxat piciorul, la “Te cunosc de undeva!”
La filmările pentru ediția de sâmbătă, 18 aprilie, a show-ului “Te cunosc de undeva!”, Liviu Vârciu și-a scântit piciorul și a avut nevoie de ajutor medical. “Am călcat strâmb și mi-am luxat piciorul.

De Paște, Oana Turcu și Cristi Brancu au înotat și au făcut drumeții

De Paște, Oana Turcu și Cristi Brancu au înotat și au făcut drumeții
Oana Turcu și Cristi Brancu s-au bucurat de o minivacanță de Paști alături de fiul lor, Teddy. Cei doi prezentatori de la Antena Stars au plecat la Predeal, acolo unde s-au relaxat, au făcut drumeții și chiar...

Oana Roman a avut dublu motiv de sărbătoare: ziua ei de naștere a picat în a doua zi de Paște

Oana Roman a avut dublu motiv de sărbătoare: ziua ei de naștere a picat în a doua zi de Paște
Anul acesta, prezentatoarea emisiunii “Star salvator” de la Antena Stars a avut motiv dublu de bucurie: Oana Roman a sărbătorit nu doar Paștele, ci și ziua ei de naștere, care a fost luni, pe 13 aprilie. “De...

Daniel Osmanovici face curse cu bicicleta: 93 de kilometri dintr-o lovitură

Daniel Osmanovici face curse cu bicicleta: 93 de kilometri dintr-o lovitură
Prezentatorul Observatorului din week-end, Daniel Osmanovici, are o nouă preocupare: traseele cu o bicicletă de curse. În a doua zi de Paște acesta a încercat pentru prima oară o astfel de bicicletă și a făcut...

Vasile Muraru câștiga toate concursurile de ciocnit ouă de Paște cu un ou de lemn

Vasile Muraru câștiga toate concursurile de ciocnit ouă de Paște cu un ou de lemn
Actorul Vasile Muraru are Chef de râs de când se știe. În preajma Paștelui, marele umorist își amintește cu drag de momentele din copilărie când câștiga toate concursurile de ciocnit ouă pentru că apela la...

"Te cunosc de undeva!", lider de audienta in mediul urban

"Te cunosc de undeva!", lider de audienta in mediul urban
Emisiunea "Te cunosc de undeva!", care a desemnat-o castigatoare pe Oana Sirbu, cu o transformare in Patricia Kaas, a fost sambata seara lider de audienta la nivelul publicului din mediul urban. Cea de-a noua editie a...

Gest de milioane al Deliei pentru un pusti de 7 ani

Gest de milioane al Deliei pentru un pusti de 7 ani
Ieri seara a fost randul Deliei sa se alature campaniei de Paste desfasurate de Antena 1, “Cioc-cioc”. Jurata X-Factor a fost protagonista unui moment extrem de emotionant, o surpriza pusa la care pentru Rares, un...

Recomandari din partea juratilor ”Hell’s Kitchen”

Recomandari din partea juratilor ”Hell’s Kitchen”
In ce combinatii putem gati carnea de miel astfel incat aceasta sa nu fie grea?Sorin Bontea: Eu recomand sa combinati carnea de miel cu salate verzi, spanac proaspat, leurda, untisor, ceapa verde. Primavara ne pune la...