x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 1430


Mai multe titluri din categorie

Surprize pentru Delia, la „X Factor”

Surprize pentru Delia, la „X Factor”
În cel de-al treilea episod „X Factor”, difuzat vinerea aceasta, de la 20:30, la Antena 1 Audiţiile cu juriul pentru cel de-al patrulea sezon al super show-ului „X Factor”, difuzat în fiecare vineri, de la...

Lili Sandu și Victor Slav sunt coprezentatorii show-ului „Dansează printre stele”

Lili Sandu și Victor Slav sunt coprezentatorii show-ului „Dansează printre stele”
Duminică, 5 octombrie, de la 20:30, la Antena 1, în prima ediție a emisiunii prezentate de Horia Brenciu Cel mai longeviv format de dans din lume, show-ul care a doborât recorduri de audiență și s-a bucurat de un...

Oana Sârbu a băgat „zâzanie” între juraţii X Factor, Ştefan Bănică şi Horia Brenciu

Oana Sârbu a băgat „zâzanie” între juraţii X Factor, Ştefan Bănică şi Horia Brenciu
În cel de-al treilea episod „X Factor”, difuzat vinerea aceasta, de la 20:30, la Antena 1Cel de-al treilea episod al super show-ului „X Factor”, difuzat vinerea aceasta, de la 20:30, la Antena 1 aduce în faţa...

Dani Oţil vrea să îşi deschidă şcoală de enduro

Dani Oţil vrea să îşi deschidă şcoală de enduro
Co-prezentatorul „Neatza cu Răzvan şi Dani”, emisiunea difuzată de luni până vineri, de la 08:00 la 11:00, la Antena 1 şi „X Factor”, show difuzat în fiecare vineri, de la 20:30, la Antena 1Matinalul Dani...

50.000 de euro va câștiga cea mai bună pereche care “Dansează printre stele”

50.000 de euro va câștiga cea mai bună pereche care “Dansează printre stele”
Începând de duminică, 5 octombrie, de la 20:30, la Antena 1 Lupta în pași de dans începe duminică, 5 octombrie, de la 20:30, la Antena 1, iar Alina Eremia și Iuri Ribac, Alina Pușcaș și Bogdan Boantă,...

“Între Isarlâk şi Bestiar”, expoziţie de pictură la Piteşti

“Între Isarlâk şi Bestiar”, expoziţie de pictură la Piteşti
Complexul Expoziţional Casa Cărţii din Piteşti găzduieşte, începând de marţi 30 septembrie, ora 17:00, o expoziţie cu totul specială: “Între Isarlâk şi Bestiar”, realizată de Cristina Aurelia...

Cursuri de Măiestrie Artistică pe 2 - 5 octombrie 2014 la Braşov

Cursuri de Măiestrie Artistică pe 2 - 5 octombrie 2014 la Braşov
MARIANA NICOLESCO: «Splendorile liedului românesc şi european  ne vor încânta într-un Recital Extraordinar»«Deceniul renaşterii liedului românesc ne-a oferit prilejul reînnoit de-a pune în valoare...

Horia Brenciu prezintă „Dansează printre stele”

Horia Brenciu prezintă „Dansează printre stele”
Începând din 5 octombrie, de la 20:30, în fiecare duminică, la Antena 1 Duminică, 12 perechi „Dansează printre stele”, iar prezentatorul acestui show cum nu s-a mai dansat vreodată este Horia Brenciu, care rev...

Alexandru Papadopol se alătură “Serviciului Român de Comedie”

Alexandru Papadopol se alătură “Serviciului Român de Comedie”
Din 1 octombrie, când la Antena 1 debutează un nou sezonNoul sezon “Serviciul Român de Comedie” debutează la Antena 1 miercuri, 1 octombrie, de la 20.30, cu două premiere: serialul “Romeo și Roxeta” si...

Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”
Icoane, cărţi, textile din secolele XVII –XX, splendide obiecte de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, au fost cuprinse într-o excepţională expoziţie care va fi deschisă...

Mirela Vescan: “Este mare nevoie de make-up artisti profesionisti in Romania”

Mirela Vescan: “Este mare nevoie de make-up artisti profesionisti in Romania”
Unul dintre cei mai buni make-up artisti romani, Mirela Vescan, va incepe, pe 6 octombrie un nou curs de machiaj la Intact Media Academy. “Este mare nevoie de machiori pregatiti in Romania, romancele nu sunt...

Tradiţia “struguritului” şi Ziua Recoltei

Tradiţia “struguritului” şi Ziua Recoltei
Fostul acţionar rapidist, Jean Valvis a organizat o nouă acţiune la Sâmbureşti, acolo unde invitat de onoare a fost Jean-Hubert Lebet, ambasadorul ElveţieiDevenită tradiţională, acţiunea organizată în...

“Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”: o concurentă a slăbit 15 kilograme

“Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”: o concurentă a slăbit 15 kilograme
Pentru fiecare concurent aflat în competiţia Hells Kitchen – Iadul Bucătarilor emoţiile îşi spun cuvântul clipă de clipă. O sensibilă declarată, Mihaela a povestit în show-ul de la Antena 1 că n-a mai avut...

Se deschide restaurantul de top din ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”

Se deschide restaurantul de top din ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”
Luni, 29 septembrie, de la 20.30, la Antena 1După ce săptămâna trecută au făcut cunoştinţă cu bucătăria şi casa în care vor locui pe tot parcursul competiţiei, concurenţii au parte săptămâna aceasta de...

Voci și poveşti extraordinare în cel de-al doilea episod „X Factor”, difuzat aseară la Antena 1

Voci și poveşti extraordinare în cel de-al doilea episod „X Factor”, difuzat aseară la Antena 1
Voci bune, emoţii puternice, momente amuzante şi un juriu pe placul tuturor generaţiilor, format din diva Delia, showmanul Horia şi rock-starul Bănică, au fost şi de această dată ingredientele unei seri magice....