x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei: Risotto cu homar

Rețeta zilei: Risotto cu homar
Ingrediente 4 buc homar ulei de măsline ceapă galbenă usturoi morcovi praz țelină 500 ml vin alb sec foi de dafin 300 g orez 20 g unt   Mod de preparare Decongelăm...

Primele poze cu gemenii lui Enrique Iglesias şi Annei Kournikova

Primele poze cu gemenii lui Enrique Iglesias şi Annei Kournikova
Cântăreţul spaniol Enrique Iglesias şi fosta tenismenă Anna Kournikova au postat amândoi fotografii în care sunt văzuţi, pentru prima dată alături de gemenii lor, un băiat şi o fată,...

Cele mai frumoase gări. Cluj-Napoca

Cele mai frumoase gări. Cluj-Napoca
Gara din Cluj-Napoca, cunoscută şi sub denumirea de Gara Mare, e una dintre primele clădiri cu această destinație din țară, fiind inaugurată în anul 1870. A fost construită de firma engleză Warring,...

Staţiuni balneare din România. Sovata

Staţiuni balneare din România. Sovata
Staţiunea Sovata este aşezată în depresiunea Praid, la poalele Munţilor Ghiurghiului. Înconjurată atât de păduri de foioase, cât şi de Muntele de Sare, Sovata oferă posibilităţi...

Reteta zilei: Salată de fructe verzi

Reteta zilei: Salată de fructe verzi
Ingrediente pere struguri albi kiwi Kiwona mere 2 linguri miere 2 linguri suc de lămâie mentă Mod de preparare Se amestecă sucul de limeta cu mierea într-un bol mare. Merele și perele se...

Unde mergem în vacanţa din februarie. Ne luăm schiurile sau costumul de baie şi ochelarii de soare

Unde mergem în vacanţa din februarie. Ne luăm schiurile sau costumul de baie şi ochelarii de soare
Peste mai puțin de două săptămâni elevii intră în vacanța intersemestrială, pentru mulți părinți fiind încă un prilej de concediu. Și, cum majoritatea companiilor aeriene au lansat...

Vica Blochina – criza de nervi la “Asia Express”

Vica Blochina – criza de nervi la “Asia Express”
Galerie Foto Conditiile grele în care a fost nevoitã sã trãiascã, lipsa confortului, lipsa banilor, misiunile grele pe care a trebuit sã le îndeplineascã, toate aceste lucruri au...

Tratament semi-permanent de netezire a parului cu keratina naturala și elastină Discovhair

Tratament semi-permanent de netezire a parului cu keratina naturala și elastină Discovhair
Vorbim despre un tratament de pionierat de netezire a parului, bogat in aminoacizi, ce menține rezistența și calitatea părului după tratament timp de 24 de saptamani. Datorită sinergiei naturale dintre proteina...

Rețeta zilei: Plăcinte cu şuncă şi caşcaval

Rețeta zilei: Plăcinte cu şuncă şi caşcaval
Ingrediente 150 g şuncă afumată 100 g brânză de vaci 100 g caşcaval 1 gălbenuş 1 lingură ketchup 400 g foitaj 2 linguri pătrunjel verde tocat 1 linguriţă piper măcinat Mod de...

Gabi Toncean organizează Gala Fitness-ului românesc, primul eveniment de amploare al anului 2018!

Gabi Toncean organizează Gala Fitness-ului românesc, primul eveniment de amploare al anului 2018!
Foarte multe personalități din sport, showbiz și politică și-au anunțat prezența la primul eveniment de amploare al anului 2018: Gala Fitness-ului Românesc, organizată de Gabriel Toncean, președintele...

Rețeta zilei: Păstrăv la cuptor cu piure de mazăre

Rețeta zilei: Păstrăv la cuptor cu piure de mazăre
Ingrediente 2 păstrăvi 1 lămâie, tăiată rondele mărar proaspăt 1 lingură cu ulei de măsline extravirgin sare piper foaie de copt 500 grame de mazăre congelată mentă 1...

Hotelul de Gheață inspiră lumea modei

Hotelul de Gheață inspiră lumea modei
Galerie Foto Designerii au găsit în Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac spațiul ideal pentru a-și promova colecțiile de iarnă. Mai ales pentru că imaginea hotelului din acest sezon este foarte tânăra Bianca...

Cel mai mare secret al Irinei Rimes a ieşit la iveală! S-a aflat adevăratul motiv pentru care cântăreața a divorțat de soțul ei

Cel mai mare secret al Irinei Rimes a ieşit la iveală! S-a aflat adevăratul motiv pentru care cântăreața a divorțat de soțul ei
Este o artistă la mare modă în România, iar toată lumea știe că majoritatea cântecelor sale sunt inspirate din viața reală. Puțini sunt însă cei care știu adevăratul motiv pentru care...

Ultimele preferinte ale romanilor in materie de nunti!

Ultimele preferinte ale romanilor in materie de nunti!
Un trend social interesant, care reprezintă o provocare pentru agenţiile de turism, chiar dacă se află încă la început de drum în România, este acela al nunţilor organizate în...

Lamia Beligan, despre tatăl ei, cu lacrimi în ochi: ”Cred că mă veghează de acolo de unde este”

Lamia Beligan, despre tatăl ei, cu lacrimi în ochi:  ”Cred că mă veghează de acolo de unde este”
Galerie Foto Îndrăgita actriță Lamia Beligan, fiica maestrului Radu Beligan, vorbește cu lacrimi în ochi despre sentimentele pe care le are față de tatăl ei și despre felul cum îi simte prezența în ce...
Serviciul de email marketing furnizat de