x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3213


Mai multe titluri din categorie

Carla’s Dreams canta cu Zdob si Zdub  in super-concertul Blending Spirits Arena, la Arenele Romane

Carla’s Dreams canta cu Zdob si Zdub  in super-concertul Blending Spirits Arena, la Arenele Romane
Galerie Foto In 19 mai, la Arenele Romane, Delia, Vita de Vie, COMA, Macanache, Zdob si Zdub, Taraf de Haidouks si alti artisti ai momentului sunt prezenti  in fata fanilor, pentru a lua parte la experimentul muzical al...

Horoscopul săptămânii 28 aprilie - 4 mai 2017

Horoscopul săptămânii 28 aprilie - 4 mai 2017
Descoperă ce-ți prezic astrele în următoare săptămână, scrie ziarulring.ro. Berbec Au senzaţia că se înţeleg cu toată lumea, că lucrurile merg de la sine, dar nu reuşesc să treacă...

Cea mai bună rețetă de sos barbeque

Cea mai bună rețetă de sos barbeque
Carnea preparată la grătar are un gust inconfunfabil. Pentru a-i da o aromă deosebită este important să o ungi din când în când cu un sos barbeque. Noi îți dăm cea mai bună rețetă de...

Florin Zamfirescu: “M-au îngropat de viu, la 9 dimineaţa şi m-au scos la asfinţit!”

Florin Zamfirescu: “M-au îngropat de viu, la 9 dimineaţa şi m-au scos la asfinţit!”
Este unul dintre cei mai mari actori de teatru şi film din România, dar pentru a ajunge aici, maestrul Florin Zamfirescu a făcut nenumărate sacrificii şi nimic nu l-a clintit din parcursul său în...

O companie aeriană australiană este considerată cea mai proastă din lume

O companie aeriană australiană este considerată cea mai proastă din lume
Compania australiană low-cost Jetstar este considerată de pasagerii săi cea mai proastă din lume, informează vineri Xinhua. Unul din trei respondenţi la un sondaj internaţional care a chestionat persoane...

Staţiunile tradiţionale, cele mai căutate pe Valea Prahovei în minivacanţa de 1 Mai

Staţiunile tradiţionale, cele mai căutate pe Valea Prahovei în minivacanţa de 1 Mai
Staţiunile tradiţionale de pe Valea Prahovei, Sinaia şi Buşteni, urmate de Azuga, dar şi Cheia sunt cele mai căutate în această perioadă, aproximativ 80% din locuri fiind deja ocupate pentru minivacanţa...

Șase femei foarte frumoase și pline de îndrăzneală vor fi ispitele perfecte în sezonul al treilea al emisiunii „Insula iubirii”

Șase femei foarte frumoase și pline de îndrăzneală vor fi ispitele perfecte în sezonul al treilea al emisiunii „Insula iubirii”
Galerie Foto Sexy, provocatoare, apetisante! Așa sunt cele șase ispite care îi vor fermeca pe bărbații concurenți înscriși în cea de a treia ediție a emisiunii „Temptation Island – Insula...

Limba soacrei (rețetă din Basarabia)

Limba soacrei (rețetă din Basarabia)
Limba soacrei este, în cazul de față, nu o metaforă (sau un adevăr, ziceți-i cum vreți) cu referire directă la anumite relații de familie, ci, după cum se va vedea, o rețetă delicioasă pe care am avut...

Copane de curca la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe)

Copane de curca la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe)
Copane de curca la tigaie, dupa reteta lui Tudor Gheorghe! Nu-i asa ca-i delicios? Fusei in Oltenia! Luai cu mine o papornita si-o umplui cum se putu mai bine cu retete si sfaturi culinare de prin cuhniile de pe Jii...

Reteta de sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman)

Reteta de sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman)
Reteta de sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman) e unul dintre cele mai savuroase preparate traditionale romanesti. „Din cale afară de fine, sărmăluțele din carne de gâscă cer un vi...

Madonna, furioasă pe proiectul unui film despre începuturile carierei sale

Madonna, furioasă pe proiectul unui film despre începuturile carierei sale
Madonna este furioasă pe proiectul Universal Studios de a realiza un film despre perioada petrecută de ea la New York, la începutul anilor '80 - calificându-l drept "şarlatan" pe oricine...

Bucătarul şef al galei Oscarurilor a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood

Bucătarul şef al galei Oscarurilor a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood
Austriacul Wolfgang Puck, "chef" al galei Oscarurilor de peste 20 de ani, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, în cadrul unei ceremonii la care a fost însoţit de regizorul Brett Ratner ş...

Unic pe plaiuri mioritice. Inlăceni, satul-labirint unic în România

Unic pe plaiuri mioritice. Inlăceni, satul-labirint unic în România
În sud-vestul județului Harghita, la 25 de kilometri de Odorheiu Secuiesc, vei da peste un sat unic în țara noastră. Inlăceni este un sat-labirint care are mai multe ulițe decât case. Cea mai...

REŢETA ZILEI: Stracciatella alla romana (supa tradiţională a Romei)

REŢETA ZILEI: Stracciatella alla romana (supa tradiţională a Romei)
Ingrediente: 1,5 l supă de carne, 4 ouă, 50 g parmezan, un praf de nucşoară, o linguriţă coajă de lămâie, un praf de sare Mod de preparare: Într-un bol, se bat bine ouăle, cu telul, apoi se...

Tai Chi, relaxare cu practici chinezești vechi de mii de ani

Tai Chi, relaxare cu practici chinezești vechi de mii de ani
Lumea orientală a adus omenirii numeroase tehnici de vindecare, de relaxare și de apărare. Tehnici fascinan­te, vechi de mii de ani, sunt aplicate și în zilele noastre. Poate că cea mai...
Serviciul de email marketing furnizat de