x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 2028


Mai multe titluri din categorie

În pragul vacanțelor, atenţie la agențiile țepare!

În pragul vacanțelor, atenţie la agențiile țepare!
De ani buni, nu trece niciun sezon turistic fără să fi auzit de turişti care au trăit coşmarul vieţii lor într-o vacanţă. Fie au cumpărat de la o agenţie- fantomă, fie au cumpărat ceva ce nu exista în...

Rețeta zilei de miercuri. Borș „holtei” cu sfeclă roșie

 Rețeta zilei de miercuri. Borș „holtei” cu sfeclă roșie
Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit "holtei", adică lipsit cu totul de vreo bucăţică de carne. În locul lor se puneau legumele care se găseam prin grădini sau...

Un muzeu etnografic construit într-un sediu de CAP

Un muzeu etnografic construit într-un sediu de CAP
În general CAP-urile din România au fost distruse. Unul singur și-a gasit o frumoasă întrebuințare. A fost transformat în Muzeu Etnografic. Satul românesc s-a transformat ireversibil, iar cei mai tineri locuitori...

CĂPŞUNA - vedeta simandicoasă a fructelor ne îmbie cu parfumul ei. Elixir din căpşuni şi lămîie

CĂPŞUNA - vedeta simandicoasă a fructelor ne îmbie cu parfumul ei. Elixir din căpşuni şi lămîie
În sfârşit este iar sezonul parfumatelor căpşuni. Aceste fructe roşii, dulci şi cu aromă îmbătătoare sunt vedetele momentului. Căpşunile le putem mânca proaspete cu un pic de zahăr pudră cu sau fără...

Destinația săptămânii. Între mister şi tradiţie

Destinația săptămânii. Între mister şi tradiţie
Este perioada perfectă pentru un sejur în Iordania, țară în care turiștii sunt primiți cu o deosebită ospitalitate. În ciuda conflictelor din Orientul Mijlociu, Iordania a reușit să se ferească de toate...

Ponturi de călătorii. Cum să nu dai mulţi bani pentru cazare

Ponturi de călătorii. Cum să nu dai mulţi bani pentru cazare
Dacă hotelurile din destinaţia de vacanţă pe care o alegeţi vi se par prea scumpe, există o alternativă. AIRBNB este una dintre cele mai mari platforme de booking pentru cazare. Acolo, în funcţie de destinaţia...

All-inclusive mioritic

All-inclusive mioritic
Litoralul românesc este gata să-şi primească oaspeţii. Cel puţin asta susţin autorităţile, care promit condiţii mai bune de cazare dar şi mai multe posibilităţi de relaxare și distracție. În plus, se...

Alina Pușcaș va avea un băiețel: “Se va numi Filip sau Alexandru”

Alina Pușcaș va avea un băiețel: “Se va numi Filip sau Alexandru”
Alina Pușcaș, prezentatoarea transforming-show-ului “Te cunosc de undeva!”, va avea un băiețel, pe care îl va aduce pe lume, la sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie.“Am aflat că vom avea un...

Rețeta zilei de marți. Ciorbă țărănească

Rețeta zilei de marți. Ciorbă țărănească
Întâia oară, sintagma "bucătărie românească" o întâlnim la un autor de cărţi de bucate din deceniul şapte al veacului al XIX-lea, Christ Ionnin, din Bucureşti. Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o...

Cu bagajul făcut, în „last minute”

Cu bagajul făcut, în „last minute”
Vara se apropie cu paşi repezi, iar agenţiile de turism au pregătit oferte fel de fel, în destinaţii deja apreciate de turiştii români, dar și în locaţii mai puţin cunoscute. Însă cuvântul la ordinea zilei...

Chef Cătălin Scărlătescu organizează Festivalul Scoicilor, în Laguna Verde

Chef Cătălin Scărlătescu organizează Festivalul Scoicilor, în Laguna Verde
După ce anul trecut s-a bucurat de multe aprecieri, chef Cătălin Scărlătescu a decis să ducă mai departe tradiția gătitului de scoici și să organizeze și în această vară Festivalul Scoicilor, în perioada...

Desert pentru o duminică relaxată. Rețetă franțuzească de MOUSSE DE CIOCOLATĂ ALBĂ

Desert pentru o duminică relaxată. Rețetă franțuzească de MOUSSE DE CIOCOLATĂ ALBĂ
Timp de preparare: 20 minuteDificultate: foarte ușoaraCalorii: 330 Kcal/ porțieNumăr de porții: 6Pentru acest mousse avem nevoie de următoarele ingrediente:300g de ciocolată albă6 albușuri10 cl de smântână...

Legume de sezon. Reţete cu MĂCRIŞ

Legume de sezon. Reţete cu MĂCRIŞ
Macrişul este o plantă mai puţin folosită de gospodinele din România. Ca proprietăţi curative este indicat consumul de măcriş celor care suferă de boli ale ficatului, atenţie însă pentru cei care sunt...

Destinații de weekend 23 - 24 mai

Destinații de weekend 23 - 24 mai
Bookfest 2015A zecea ediție Bookfest are loc la Romexpo, între 22 şi 24 mai. Accesul la Bookfest și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit. Program vizitare: vineri, 22 mai: 10:00-21:00;sâmbătă,...

PARADIS turistic, aproape distrus de secetă

PARADIS turistic, aproape distrus de secetă
Vremea caniculară şi lipsa precipitaţiilor a dus la această stuaţie critică. În unele părţi ale insulei, aprovizionarea cu apă este atât de mică, încăt s-a ajuns la furnizarea a doar 10% din necesarul...