x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 2069


Mai multe titluri din categorie

Sinaxar. Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, duhovnicul lui Daniil Sihastrul. Cum au scăpat moaștele lui din mâna tâlharilor

Sinaxar. Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, duhovnicul lui Daniil Sihastrul. Cum au scăpat moaștele lui din mâna tâlharilor
Pe data de 01 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți. Acesta s-a născut la începutul secolului al XIV-lea. Sfântul a intrat în monahism de tânăr, la Mănăstirea...

Rețeta zilei de miercuri. Pâine bucovineană cu cartofi

Rețeta zilei de miercuri. Pâine bucovineană cu cartofi
O vară așa, ca aceasta de-acum. Și-un "dor de ducă" prin țară, căutând oameni, întâmplări și rețete noi, care să-mi descopere lumi fabuloase. O duminică împlinită în rugăciune la Mănăstirea Sucevița...

Ponturi de călătorii. A venit vacanța cu trenul din Franța!

Ponturi de călătorii. A venit vacanța cu trenul din Franța!
Bucuria elevilor și grija părinților. E sezonul taberelor școlare, așa că, atunci când vă trimiteți copilul în vacanță, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi.Citeste si Des...

Destinația săptămânii: Istanbul

Destinația săptămânii: Istanbul
Galerie Foto O escapadă de câteva zile în capitala capitalelor vă poate energiza din plin. Istanbulul este impresionant. Este singurul oraș din lume care se întinde pe două continente. Citeste si Turist pe urmele Mioriței....

Turist pe urmele Mioriței. Cultură, tradiție, folclor și-un strop de vin

Turist pe urmele Mioriței. Cultură, tradiție, folclor și-un strop de vin
Galerie Foto România abundă în locuri pitorești de o frumusețe rară, însă lipsa mediatizării le lasă, pe nedrept, în umbră. „Fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o...

Rețeta zilei de marți. Sturion cu spumă de unt (rețetă regală)

Rețeta zilei de marți. Sturion cu spumă de unt (rețetă regală)
 Cineva numea sturionii "liniștite ierbivore marine". Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte și era doar vorbă cuminte, de om înțelepțit de soarta, de pescar ce-și duce viața în perimetrul acela...

Sinaxar. Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț. Duhovnicul sătenilor din Țara Moților

Sinaxar. Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț. Duhovnicul sătenilor din Țara Moților
Pe data de 30 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Ierarh Ghelasie de la Ramet. Acesta s-a nevoit în veacul al XIV-lea, mai întâi ca sihastru pe valea pârâului Ramet din Munții Apuseni și...

Românii se pot duce liniştiţi în vacanţele din Grecia

Românii se pot duce liniştiţi în vacanţele din Grecia
Românii pot merge liniştiţi în vacanţele cumpărate în Grecia, dar ar trebui să aibă la ei lichidităţi în euro, precizează reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), într-o...

Ziua în care SFÂNTUL PAVEL A CREȘTINAT PRIMUL EUROPEAN: o femeie pe nume LIDIA

Ziua în care SFÂNTUL PAVEL A CREȘTINAT PRIMUL EUROPEAN: o femeie pe nume LIDIA
Numele Lidiei este legat de trecerea creştinismului din vestul Asiei Mici în sud-estul Europei. Suntem, îndeobşte, tentaţi să apreciem începutul creştinării Europei dacă nu chiar în timpul vieţii lui Iisus,...

Rețeta zilei de luni. Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos)

Rețeta zilei de luni. Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos)
Se spune că, odată, un călugăr era nemulţu­mit de sine, pentru că nu se putea stăpîni de la a mînca mult. Ceruse sfatul duhovnicului său, iar acesta i-a spus că va rezolva problema dacă „va sta de vorbă...

Acum 300 de ani, A PICTAT ÎN BISERICĂ OZN-uri și SFINȚI CU HAINE DE COSMONAUT. „Roata Lumii” din Șchei sau PROFEȚIA schimbării polilor magnetici

Acum 300 de ani, A PICTAT ÎN BISERICĂ OZN-uri și SFINȚI CU HAINE DE COSMONAUT. „Roata Lumii” din Șchei sau PROFEȚIA schimbării polilor magnetici
 I se spune „Ochiul lui David” sau „Roata Lumii” și are ca reprezentare o sferă - Pământul - susținută de patru personaje care, practic, o îmbrățișează. Sau, după unele teorii, încearcă să......

Acum un secol, O ROMÂNCĂ friza limitele curajului: CORESPONDENT DE RĂZBOI și PILOT DE AVION pe FRONT

Acum un secol, O ROMÂNCĂ friza limitele curajului: CORESPONDENT DE RĂZBOI și PILOT DE AVION pe FRONT
Au trecut o sută de ani și încă unul de când Elena Caragiani-Stoenescu înscria în ceasloavele lumii un record absolut pentru România. Este prima dintre românce care obţine un brevet internaţional de pilotaj...

Românii au început să-şi rezerve din timp vacanţele

Românii au început să-şi rezerve din timp vacanţele
Peste 55% din concediile în străinătate sunt cumpărate cu luni de zile înainte în sistemul early booking (rezervări timpurii). Agenţiile de turism scot la vânzare din octombrie biletele pentru vara anului...

SINAXAR. Sfinții Apostoli Petru și Pavel

SINAXAR. Sfinții Apostoli Petru și Pavel
 Sfântul Apostol PetruPe data de 29 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Apostol Petru - fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu...

S-a redeschis tot Transfăgărașanul, până pe 31 octombrie

S-a redeschis tot Transfăgărașanul, până pe 31 octombrie
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat că, începând de sâmbătă, 27 iunie, a fost deschis circulaţiei publice DN7C – Transfăgărăşan, pe întreg tronsonul cuprins între...