x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 1340


Mai multe titluri din categorie

Dan Capatos, selfie de colecţie cu Tom Hanks

Dan Capatos, selfie de colecţie cu Tom Hanks
Galerie Foto Prezentatorul emisiunii „Un Show Pacatos”, care revine din 1 septembrie, de la 23:00, la Antena 1Campionul nopţilor albe, Dan Capatos, revine luni, 1 septembrie, începând cu ora 23:00 la Antena 1, cu un nou...

Iulian Barbu („Piticul porno”) face o săritură periculoasă

Iulian Barbu („Piticul porno”) face o săritură periculoasă
Vineri, 29 august, în cea de-a doua semifinală “Splash! Vedete la apă”În cea de-a doua semifinală a show-ului “Splash! Vedete la apă”, vineri, 29 august, de la ora 20.30, la Antena 1, Iulian Barbu,...

Publicul şi-a desemnat favoritele din casa “Mireasă pentru fiul meu”

Publicul şi-a desemnat favoritele din casa “Mireasă pentru fiul meu”
Cu doar o zi înainte de marea finală a celui mai îndrăgit reality show matrimonial din România, difuzată mâine la Antena 1,Mâine, telespectatorii celui mai îndrăgit reality show matrimonial din România,...

TESTUL FERICIRII. Răspunde întrebărilor și citește interpretările. Află cum poți fi fericit!

TESTUL FERICIRII. Răspunde întrebărilor și citește interpretările. Află cum poți fi fericit!
 1. Care este culoarea care te reprezintă, cu care te identifici? a. roşub. galbenc. verded. albastru2. Să presupunem că ar trebui să alegi un animal pentru a te înveseli. Care dintre următoarele ţi-ar păre...

Coniacul de 2 milioane de dolari

Coniacul de 2 milioane de dolari
Pasiunile a cincizeci de oameni au făcut ca un simplu pahar de coniac să cuprindă întreaga lume într-un echilibru perfect. Ne putem închipui doar ce foc de artificii ar putea stârni cel mai scump coniac din lume -...

Haideţi la show! Şef de scaune, ediţia din 30 august

Haideţi la show! Şef de scaune, ediţia din 30 august
Există funcţia de şef de scaune? Unde, cine, cum şi  când? Veţi putea afla în ediţia de sâmbătă a emisiunii “Haideţi la show!”  Este un secret pe care îl dezvăluie invitata noastră ...

Ana Maria Gheorghe: „Fac curat, iau comenzi, debarasez, mă pot numi omul-orchestră”

Ana Maria Gheorghe: „Fac curat, iau comenzi, debarasez, mă pot numi omul-orchestră”
Prezentatoarea rubricii Meteo din cadrul Observatorului de la Antena 1Ana Maria le aduce zilnic telespectatorilor cele mai noi informaţii despre vreme, în cadrul Observatorului de la Antena 1, iar atunci când nu se...

Nicolae Mitea anunță data nunții cu Andreea Tonciu

Nicolae Mitea anunță data nunții cu Andreea Tonciu
Vineri, la “Splash! Vedete la apă”, la Antena 1În cea de-a doua semifinală a show-ului “Splash! Vedete la apă”, vineri, 29 august, de la ora 20.30, la Antena 1, Andreea Tonciu va sări în sincron cu iubitul ...

Sărituri periculoase și amenințări la adresa juriului, în cea de-a doua semifinală “Splash! Vedete la apă”

Sărituri periculoase și amenințări la adresa juriului, în cea de-a doua semifinală “Splash! Vedete la apă”
Iulian Barbu, alias Piticul Porno, face o săritură foarte periculoasă, mama Aneimaria Ferentz, pentru prima oară la o emisiune de televiziune, sare de la platforma de cinci metri, deși nu știe să înoate, iar Vica...

Toamna asta vrei mai mult la Antena 1

Toamna asta vrei mai mult la Antena 1
Vara aceasta telespectatorii au “aprins distacția” la Antena 1. Conform Kantar Media, în perioada 1 iunie – 25 august postul de televiziune a avut o creștere în rândul publicului comercial din mediul urban...

Casa ecologică: Principalele avantaje unei locuinţe din lemn

Casa ecologică: Principalele avantaje unei locuinţe din lemn
Romanii au început să se gândească serios, atunci când vor să îşi construiască casă, şi la varianta unei locuinţe din lemn. Principalele avantaje ale cumpărării unei case de lemn sunt preţul mai mic, o...

Vica Blochina face o săritură în apă împreună cu fiul ei, Edan: “Era emoționat și nerăbdător să sară”

 Vica Blochina face o săritură în apă împreună cu fiul ei, Edan: “Era emoționat și nerăbdător să sară”
În cea de-a doua semifinală “Splash! Vedete la apă”, vineri, 29 august, de la ora 20.30, la Antena 1Frumoasa Vica Blochina, una dintre semifinalistele celui mai îndrăzneț show al acestei veri, “Splash!...

Un „clasic” al bucăriei: „buchetul de ierburi aromatice”. Bonus: rețeta de CRAP ALSACIAN!

Un „clasic” al bucăriei: „buchetul de ierburi aromatice”. Bonus: rețeta de CRAP ALSACIAN!
A fost folosit probabil pentru prima dată in Evul Mediu, pentru a "acoperi" mirosul greu al cărnurilor mai puţin proaspete. Astăzi insă este o dovadă de rafinament şi cultură culinară să ştii să dozezi...

Știucă umplută, rachiu de floare de salcâm, „pirjeciki” - câteva rețete tradiționale din Delta Dunării

Știucă umplută, rachiu de floare de salcâm, „pirjeciki” - câteva rețete tradiționale din Delta Dunării
Femeia din faţa mea îşi potriveşte cununa cu flori pe creştetul capului, după care mă îmbie să gust din rachiul de floare de salcâm. "Da' luaţi, că n-aţi mai băut aşa ceva..." O cheamă Elena Ivanov. E din...

O salată răcoroasă pentru sfârșitul verii, de la Jamie Oliver. Vezi rețeta!

O salată răcoroasă pentru sfârșitul verii, de la Jamie Oliver. Vezi rețeta!
Nu te poţi stăpâni să nu exclami „wow” în vreme ce îl priveşti bucătărind la televizor sau îi răsfoieşti cărţile de bucate. Şi ceea ce îţi doreşti imediat este să treci dincolo de sticlă şi să...