x close

Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi

0
Autor: Veronica Bectas 30 Dec 2011 - 21:00
Retro revelioane. Sugestii culinare de prin meniurile vechi


Se poarta revelioanele... ca altadata. Cui ii da mana. Si punga. Desi, "ca altadata" poate sa-nsemne, la o adica, atat de mult! "Ca altadata" acum un veac sau "ca altadata" acum un sfert de secol?

Revelioanele de altadata? Oricare ar fi raspunsul dvs., eu ma pregatesc sa va ofer cateva sugestii, adunate de-a lungul vremii de prin... colectiile de meniuri vechi.

Pe vremuri, adica pe la finele secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, cand Bucurestiul devenise deja acel flamboaiant "Mic Paris" al Orientului european, de Anul Nou se organizau baluri – la Palatul Regal si, deopotriva, in palatele protipendadei vremii. Alde Sutu, Stirbey si Bibescu dadeau si ei petreceri, sa-si arate doamnele nurii si domnii butonii de argint.

Revelioane se faceau in restaurantele de pe Calea Victoriei – fostul Pod al Mogosaiei – caci aparusera deja "in scena" Capsa, Capitol, Continental Grand Hotel si Grand Hotel du Boulaverd (asta ca sa pomenim doar crema-cremelor in materie de restauratie damboviteana)… Si se mai organizau petreceri de... petrecere a Anului Vechi si-ntampinare a Anului Nou in cluburi. Doar ca pe vremea aceea cluburile nu erau ce sunt azi, si chiar de erau frecventate cu precadere de tineri sau de intelectualitatea timpului, erau tineau staiful sus! Nu se facea nimic fara tinuta de rigoare. Vorbim totusi de Jockey Club si de Automobil Club sau, cel mult, de Clubul Tinerimii Romane... Pana la primul razboi mondial vorbim de acea fantastica "la Belle Epoque", de care aminteste, in cronicile sale, si Misu Vacarescu, alias Claymoor, vorbim de o atmosfera pe care cu greu o mai poti reproduce azi... Poate pe la locanta Jaristea, unde seara de seara Kera Kalita reimprospateaza trecutul sa mai gasesti ceva care sa sune a cristal curat si sa straluceasca precum argintul bine lustruit. Argint in care ti se aduc limbi de vitel cu sos Dijon, cega afumata de Volga, morun in aspic, telemea de Pind si masline de Thassos, ca sa nu uiti ca oricum ai da-o si-ai coti-o, tot in Balcani ramai...

Despre ce mancau regii Romaniei de revelion, am mai scris noi de vreo cateva ori. Curca Taleyrand cu sos Cumberland, capatana de mistret, somn a la Mirabeau, consomeu Celestine... Asta ca sa citam doar vreo cateva feluri de mancare din meniurile asezate "in pagina' de bucatarii regali Edner sau Strassman. Dar sa vedem si ce meniuri aveau restaurantele si cluburile bucurestene, de revelion. In 31 decembrie 1903, la masa speciala de An Nou organizata de Clubul Tinerimii Romane s-a servit (o sa ma iertati ca nu va dau denumirile in franceza, ca in epoca, ci traduse pe limba noastra): caviar, supa de pasare, curcan in aspic, sunca de Praga, miel la frigare, salata de sezon, prajitura Capsa (restaurantul celebru facea si catering, cum am zice noi azi), inghetata "bulgare de zapada', bomboane, fructe, cafea, sampanie si-un vin de Dragasani, din podgoria familiei Stirbey – vin si podgorie care, la vremea aceea, erau celebre "pana la Viena si dincolo de ea".

Un meniu datat 31 decembrie 1918, la putina vreme dupa infaptuirea Romaniei Mari, dar inca in plin razboi mondial, ne ofera informatii despre ce au mancat ofiterii armatei romane in... noaptea militarilor. Cu baioneta la arma, ei au "atacat" antreurile, ciorba regala, sarmalele moldovenesti, muschiuletul de purcel, cartofii cu sos muslin, friptura de gasca, salata si... fica­tul de urangutan (probabil un pate de ficat obisnuit, dar care, sub efectul adrenalinei crescute, le va fi parut militarilor nostri cine stie ce preparat exotic).

O alta sugestie culinara pentru masa festiva de revelion o gasim tiparita pe meniul din 31 decembrie 1931 al Restaurantului Cina din Capitala (aflat pe vremea aceea pe strada C.A. Rosetti, in fosta casa Boerescu). "Cina" frantuzeasca din Bucuresti avea patron italina si doi maitres d’hotel, din care unul frantuz si altul... macaronar. Personalul era pestrit, romani si straini laolalta, dar clientela era din cea mai fina a Capitalei, numai oameni cu stare si... cu carte. Interesant la acest meniu din decembrie 1931 este faptul ca, odata cu Revelionul, mesenii s-au bucurat de o inca un eveniment festiv: o logodna. Cea a "Marutei". Cine va fi fost ea, n-avem cum sti. Nici colectionarul care are "in custodie" meniul cu pricina, Ion C. Rogojanu, nu are habar. Insa piesa – la meniu ma refer – este cu siguranta o raritate, cu toate inscrisurile de pe verso, si merita citata. Dar sa vedem si ce mancara, in prag de an 1932, tinerii logodnici si invitatii lor: caviar proaspat, supa de pasare, suprem de nisetru Richelieu, friptura de curcan, ciozvarta de miel cu patrunjel. Salata pariziana. Sparanghel cu sos divin, parfait de ananas, limbi de pisica, fructe, prajiturele si cafea.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3111


Mai multe titluri din categorie

Manechinul Alina Puşcău, despre iubitul celebru: “Anul ăsta îmi doresc să fiu nevastă şi să am copii”

Manechinul Alina Puşcău, despre iubitul celebru: “Anul ăsta îmi doresc să fiu nevastă şi să am copii”
Alina Puşcău, frumoasa românca ce a plecat în lume la doar 14 ani şi a cucerit podiumurile internaţionale, a revenit în ţară de curând şi şi-a deschis sufletul într-un interviu de ex...

Alexandra Velniciuc, la un pas de moarte în timpul unei filmări

Alexandra Velniciuc, la un pas de moarte în timpul unei filmări
Părăsită de mamă la doar trei ani, Alexandra Velniciuc face echipă, de când se ştie, cu tatăl său, actorul şi profesorul Ştefan Velniciuc. Nu au avut o viaţă uşoară, pentru că el a fost nevoit să &i...

GALERIE FOTO. Anca Țurcașiu, vacanță exotică în Africa de Sud și Zanzibar

GALERIE FOTO. Anca Țurcașiu, vacanță exotică în Africa de Sud și Zanzibar
Galerie Foto Anca Țurcașiu, prezentatoarea rubricii “Tribute” din emisiunea “Happy Day”, difuzată joia și vinerea, de la 16:30, pe Happy Channel, și-a petrecut vacanța de iarnă în destinații...

Drama personală a Andreei Bălan. ”Primeam corecţii fizice”

Drama personală a Andreei Bălan. ”Primeam corecţii fizice”
E mereu cu zâmbetul pe buze, dar doar ea ştie ce e în sufletul ei. Andreea Bălan a dezvăluit abia acum care au fost traumele copilăriei ei, notează SpyNews. Invitată în platoul "Xtra...

Manechinul Alina Puşcău: “Jay Z mi-a spus secretul vieţii lui”

Manechinul Alina Puşcău: “Jay Z mi-a spus secretul vieţii lui”
Alina Puşcău, frumoasa românca ce a plecat în lume la doar 14 ani şi a cucerit podiumurile internaţionale, a revenit în ţară de curând şi şi-a deschis sufletul într-un interviu de ex...

REŢETA ZILEI: Mug cake (prăjitură la cană)

REŢETA ZILEI: Mug cake (prăjitură la cană)
Ingrediente: 4 linguri făină, 4 linguri lapte, 2 linguri zahăr, 2 linguri cacao, 2 linguri ulei, 1/2 linguriţă praf de copt, un praf de...

Cea mai bună rețetă de negrese cu banane

 Cea mai bună rețetă de negrese cu banane
Îţi plac negresele, dar vrei să încerci ceva deosebit, care să te scoată din tiparul reţetei clasice? De ce nu încerci această reţetă de „negrese“ cu banane, scrie...

Zile norocoase în februarie, pentru fiecare zodie

 Zile norocoase în februarie, pentru fiecare zodie
Luna februarie este luna iubirii, însă dragostea nu prea ține de foame, de aceea când vorbim de zile norocoase  nu ne referim doar la partea amoroasă, ci și la cea financiară. Iată,deci, ce...

REŢETA ZILEI: Tartă cu legume

REŢETA ZILEI: Tartă cu legume
Ingrediente: un blat pentru tartă, 2 ouă, 350 g brânză ricotta, 100 g parmezan, 150 g mozzarella, o lingură oregano, nucşoară, sare. Pentru rulourile de legume: 3 morcovi, un dovlecel galben, un...

Vacanță de lux la țară: de la saună în pădure, la ateliere de țesut

Vacanță de lux la țară: de la saună în pădure, la ateliere de țesut
În ultimii ani, românii au învățat să fie tot mai pretențioși când vine vorba de locul de cazare. Pensiunile obişnuite scad în popularitate, pentru că turiștii caută locuri...

Carmen Tănase împlinește, astăzi, 56 ani! Cum își sărbătorește actriţa ziua de naștere

Carmen Tănase împlinește, astăzi, 56 ani! Cum își sărbătorește actriţa ziua de naștere
Galerie Foto Carmen Tănase, vedeta Happy Channel, împlinește astăzi 56 ani. Cunoscută publicului prin prisma rolurilor fascinante pe care le-a interpretat în seriale de televiziune, lungmetraje și piese de teatru, ac...

Pepe, cameraman profesionist! “Primii bani i-am făcut filmând la nunți... și chiar la înmormântări"

Pepe, cameraman profesionist! “Primii bani i-am făcut filmând la nunți... și chiar la înmormântări"
Galerie Foto În amintirea vremurilor când filma la nunți, Pepe se va transforma pentru câteva minute într-un cameraman profesionist miercuri, 18 ianuarie, de la ora 20.30, la “Te pui cu...

"Te pui cu blondele?" Află cum își câștiga Pepe banii, la 12 ani, care e legătura dintre nea Mărin și Dan Spătaru și ce origini are Liviu Vârciu!

"Te pui cu blondele?" Află cum își câștiga Pepe banii, la 12 ani, care e legătura dintre nea Mărin și Dan Spătaru și ce origini are Liviu Vârciu!
Pepe, Liviu Vârciu și nea Mărin vin miercuri, 18 ianuarie, de la ora 20.30, la “Te pui cu blondele?”, într-o ediție cu tema „clubbing versus petrecere”. Astfel, blonda supremă și...

Arii protejate ale României. Parcul Natural Apuseni

Arii protejate ale României. Parcul Natural Apuseni
Munții Apuseni ascund poate unele dintre cele mai frumoase comori ale țării. Parcul Natural Apuseni este o arie protejată ce se află pe teritoriile județelor Alba, Cluj și Bihor, în partea central-estică a ...

Destinația săptămânii. Milano, orașul marilor creatori de modă

Destinația săptămânii. Milano, orașul marilor creatori de modă
Îmbină istoria cu moda pentru câteva zile la Milano, capitala economică a Italiei, dar nu și cea oficială. Când zici Milano, te gândeși la marele Dom, dar și la marii designeri vestimentari...