x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sarbatoarea Ovideniei

Sarbatoarea Ovideniei

17 Noi 2004   •   00:00

CALENDAR GASTRONOMIC
Pentru credinciosii ortodocsi, 21 noiembrie reprezinta ziua in care Fecioara Maria a intrat in biserica. Parintii Fecioarei Maria, Ana si Ioachim, au fagaduit ca atunci cand vor avea un copil sa-l ofere Domnului. Asa se face ca la implinirea varstei de 3 ani, ea este dusa la Templu si incredintata preotilor. Timp de 12 ani a studiat Sfanta Scriptura si s-a inchinat Domnului. Biserica a sarbatorit ziua de 21 noiembrie, numita in popor si Ovidenia, incepand cu anul 750.
SIMONA CHIRIAC

Dar aceasta sarbatoare poate fi incarcata si cu alte simboluri. In credinta populara, acum se intalneste iarna cu vara, fiind prin excelenta o perioada de tranzitie si de permanente schimbari. Astfel, nu ne mai mira de ce se credea ca, in noaptea de Ovidenie, se deschide cerul, iar animalele pot vorbi. Este bine ca in aceasta noapte sa nu doarma nimeni si sa se stea de veghe la lumina unei lumanari. Langa ea trebuie sa se afle o strachina cu apa, simbolizand apa vietii. Nu este bine sa se faca focul pentru a nu se deschide cerul. Este timpul propice pentru farmece si descantece, cu ajutorul carora se poatea influenta soarta.

Tot acum se celebreaza o straveche divinitate a lupilor, Filipul cel schiop sau Filipul cel Mare. Exista credinta ca in aceasta noapte strigoii umbla nestingheriti si, pentru a-i opri, era bine sa ungi cu usturoi tocurile usilor, vatra, hornul casei, in general acele locuri ce ofereau deschidere spre exterior. Totodata, era interzis sa faci focul. Pentru a proteja turmele de oi, important era sa amani pentru alta ocazie activitatile care presupun prelucrarea lanii. Si pentru a accentua parca puterea acestei nopti, in unele zone din Bucovina se considera ca in aceasta zi s-a nascut Iisus Hristos.

De Ovidenie se faceau praznice si se imparteau pomeni pentru oamenii morti fara lumanare sau pentru copiii morti nebotezati. Exista obiceiul de a imparti si haine, pe langa mancare. Se puteau duce la biserica si cosuri cu coliva, fructe, ulei, faina si vin, pentru a fi sfintite. Dupa terminarea slujbei, coliva si fructele erau impartite, cu o lumanare aprinsa, oamenilor sarmani. Uleiul si faina sfintite erau folosite pentru prepararea mancarii din aceasta perioada, accentuandu-se efectele postului: curatirea trupului si sufletului.

COLIVA DE POMENIRE
Pentru prepararea colivei sunt necesare: 1/2 kg arpacas, 1 l 1/2 apa, zahar, nuca tocata, coaja de lamaie, rom, vanilie. Se spala arpacasul in noua ape (in credinta populara inseamna ca va fi curat). Se pune apa peste arpacas si se fierbe pana se ingroasa. Se adauga zaharul cu 5 minute inainte de a stinge focul. Se lasa oala acoperita pana a doua zi. Se amesteca arpacasul cu nuca taiata sau macinata, rom, vanilie. Fiecare portie de coliva se ofera impreuna cu o lumanare aprinsa.

17 - 23 NOIEMBRIE
  • 17 M Sf.Grigorie Taumaturgul, Episcopul Neocezareei; Cuv. Lazar Zugravul si Zaharia
  • 18 J Sf. Mare Mucenic Platon; Sf. Mc. Romano si Zahei
  • 19 V Sf.Proroc Avdie; Sf.Sfintit Mucenic Varlaam
  • 20 S †Inaintepraznuirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului; †) Sf. Grigorie Decapolitul; Sf. Mucenic Dasie; Sf. Ierarh Proclu
  • 21 D (†) Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. (Dezlegare la peste). Duminica a 26-a dupa Rusalii; Ap. Efeseni 5, 8-19; Ev.Luca 12, 16-21 (Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina); glas 8, voscr.3
  • 22 L Sf.Apostoli: Filimon, Arhip si Onisim; Sf. Mucenita Cecilia
  • 23 M †) Cuviosul Antonie de la Iezeru-Valcea; Sf. Ierarh Amfilohie. (Dezlegare la peste)
  • ×