x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sarmale pentru un pui de om

Sarmale pentru un pui de om

19 Apr 2005   •   00:00

  • de VERONICA GUZUN
  • GURMANDUL IN BUCATE
  • Pe langa zambetul american si r-ul rulat altfel decat in romaneste, avea ceva de-al nostru copilul acela. Si nu pentru ca stiam ca mama lui era basarabeanca si nici pentru ca il vedeam invatand foarte repede cuvinte pe care le vorbeau stramosii nostri comuni, ci pentru alte lucruri, de care mi-am dat seama mai tarziu. O data m-a privit lung cu ochii lui mari si setosi de a gasi raspuns la orice nedumerire, caci era un copil la varsta "de ce"-urilor si m-a intrebat: "Cum se face ca vorbesti atat de bine americana si moldoveneasca?" Naivitatea lui m-a blocat. Imi era mult prea complicat sa ii explic in doua propozitii simple istoria unui popor zbuciumat ca al nostru. Cu americana - la fel de imposibil. Nu mai stiu ce am balmajit, in incercarea de a fugi de raspuns. Ochii lui mari s-au facut si mai mari de nedumerire. "Whatever", a spus el dand a lehamite din mana. Baiatul acela cu "r"-ul rulat neromaneste m-a invatat cateva lucruri pe care nu am reusit sa le prind de la cei mari.

    AMERICANUL. Era un copil ca oricare altul, neinhibat, curios si foarte energic. O data mi-a zis: "Hai sa facem curat si apoi sa cerem adultilor sa ne plateasca". S-a suparat foc atunci cand nu i-am acceptat jocul si mi-a reprosat: "Nu vrei sa faci bani, sa-ti fie rusine!".

    …Cum am mai spus, avea ceva de-al nostru copilul acela. Un lucru ne-a unit - aceleasi gusturi gastronomice. Nu e vorba aici despre dulciuri sau sucuri carbogazoase, ci chiar despre traditionalele sarmale romanesti.

    ROMANUL. Intr-o zi, dupa o lunga plimbare prin parc, care pana si pe acel titirez l-a obosit, a spus: "Bunica, I’m hungry". Matusa mea, pentru ca insista ca micutul sa vorbeasca romaneste, l-a intrebat: "Ce vrei sa iti pregatesc?". "Sarmaliiiiiiii", a exclamat copilul cu par blond. "De data aceasta, bunica va pregati sarmale dupa o reteta veche. Vor fi sarmale fara carne, caci suntem in Postul Pastelui." "Post? Ce este aceasta post?" Matusa mea, cu foarte multa rabdare, ca si cand i s-ar adresa unui copil, dar si cu foarte multa seriozitate, ca si cand ar povesti unui adult, a inceput sa spuna: "Postul este o perioada in care toti credinciosii trebuie sa se purifice sufleteste si trupeste. Ei nu trebuie sa manance alimente care contin carne, lactate sau oua, adica tot ceeea ce provine de la animale, si sa fie buni cu toti oamenii, sa raspunda cu bine la bine si la rau". "Bunica, zise atunci copilul, nu inteleg, de ce oamenii mari trebuie sa fie buni numai cand e post?" Iata ca si matusa mea a fost pusa un pic in incurcatura. I-a luat cateva clipe sa-si adune argumentele, dar baiatul a sarit inainte si a spus: "Whatever, hai mai repede acasa sa imi faci sarmali de acelea fara carne".

    RETETA. Pentru ca nici eu nu am mai vazut cum se fac sarmalele de post, am stat cuminte la bucatarie, langa un copil romano-american si langa bunica lui. Noi doi eram asistentii, care ne supuneam poruncilor gospodinei. Am tras cu coada ochiului si am invatat reteta. Matusa mea a folosit doua bucati de varza murata, jumatate de kilogram de orez, trei cepe mari, doua bucati de ardei gras, piper, sare, patru rosii, 100 de grame de stafide, 200 de grame de ciuperci, 50 de grame de ulei si 50 de grame de pasta de tomate. Ea a tocat ceapa si ardeiul gras, apoi le-a calit, a adaugat orezul si le-a calit impreuna. Apoi a adaugat un litru de apa si a fiert amestecul pe jumatate. Dupa aceea am vazut cum matusa mea a adaugat stafidele, ciupercile si rosiile tocate marunt. A potrivit de sare si piper si a scos amestecul la balcon sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, am infasurat impreuna sarmalele, le-am asezat in ceaun si am supravegheat fierberea. Cand au fost aproape gata, le-am scos de pe foc si le-am pus pentru inca un sfert de ora in cuptor. Dupa care a venit momentul preferat: am putut contempla si apoi savura rezultatul muncii noastre. Sarmalele de post cu rosii murate au fost delicioase. Ce fericire pentru baiatul din povestea noastra!

    CUM SE MUREAZA ROSIILE?

    Se aleg doua kilograme de rosii mai mici si mai tari, se spala si se introduc intr-un borcan adecvat, intercalate cu dintii de la patru capatani de usturoi in coaja taiati in doua si cu doua bucati de ardei iuti, cu o radacina de telina taiata bucati si doua frunze de dafin. Peste toate se asaza o legatura de marar. Separat, se fierb intr-un vas 3-4 litri de apa. Se lasa apa sa se raceasca pana la 30 de grade, se dizolva sarea in apa prin amestec usor si se umple vasul cu rosii pana la inchiderea capacului. Se strange bine capacul. Vara, rosiile murate vor fi gata in 10-12 zile. In zilele reci, cam o luna. Borcanul cu muraturi se pastreaza la frigider, acoperit cu capac.

    SARMALE DIN VARZA CU OREZ
  • Ingrediente: O varza dulce, un pahar orez, un morcov, doua cepe, doua lingurite verdeata tocata, sare, piper, o lingura bulion, un litru bors, 3-4 linguri ulei
  • Preparare: Ceapa tocata se inabusa in ulei. Se adauga orezul ales si spalat si morcovul ras. Se lasa sa se prajeasca putin. Se adauga bulionul, doua linguri de apa, sarea si piperul. Se lasa la foc mic, amestecand pana scade zeama. Se ia de la foc, se adauga verdeata si se infasoara sarmalele. Varza se opareste. Dupa ce au fost asezate sarmalele intr-o cratita, se toarna bors cat sa le acopere. Se lasa sa fiarba la foc mic 20 de minute, apoi se dau la cuptor sa scada bine.
  • SARMALE IN FOI DE VITA CU CIUPERCI
  • Ingrediente: Jumatate de cana de orez, jumatate de kg de ceapa, o cutie cu ciuperci, frunze de vita, Vegeta

  • Preparare: Se taie ceapa si se pune sa se caleasca in ulei. Cand este aurie, se pun si ciupercile taiate si spalate. Se lasa putin sa-si ia gustul cepei si se adauga vegeta si apoi orezul ales si spalat. Se lasa totul pe foc pana se umfla orezul si apoi se stinge focul. Dupa ce compozitia s-a racit putin, se infasoara sarmalutele in frunza de vita. Peste ele, se toarna un sos facut din: apa, bors si bulion. Daca sunt prea slabe, se adauga si ulei.
  • ×
    Subiecte în articol: sarmale