x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Semne de viata

Semne de viata

de Simona Chiriac    |    22 Mar 2006   •   00:00
Semne de viata

De Blagovestenie sau de Buna Vestire (25 martie) natura se coloreaza in verde. Incepe sa dea coltul ierbii si mugurii copacilor isi dezvaluie rodul. Cel putin asa spun batranii.

CALENDAR GASTRONOMIC
De Blagovestenie sau de Buna Vestire (25 martie) natura se coloreaza in verde. Incepe sa dea coltul ierbii si mugurii copacilor isi dezvaluie rodul. Cel putin asa spun batranii. Si tot de Buna Vestire se dezleaga limba cucului. Interesant este ca acesta a fost tot timpul iernii uliu, iar odata cu sosirea primaverii se transforma in pasare cantatoare pana catre Sfantul Petru si Sanziene. Cantecul cucului poate oferi informatii despre soarta celui care-l asculta: cati ani va trai sau daca va avea spor in ceea ce va intreprinde. De aceea, este bine ca primul cantec al cucului sa te prinda sanatos, cu buzunarele pline cu bani si cu zambetul pe buze. Tot experienta populara ne spune ca de Buna Vestire se intorc randunelele si incep sa construiasca primele cuiburi.

Este o zi in care nu se lucreaza, fiind mare pacat. De exemplu, daca se macina faina, se face o mamaliga si se arunca in apa, pestii nu o vor manca. Faina de grau macinata si aruncata la radacina unui copac, va face ca el sa se usuce repede. In schimb, se pot desfasura ritualuri de protectie a gospodariei. Se inconjoara de trei ori casele si se afuma cu tamaie. Se fac focuri mocnite langa tulpina copacilor din livada si sunt amenintati cu securea cei care nu dau semne ca vor sa rodeasca prea curand.

Se pare ca amenintarea rostita atunci - "Daca nu rodesti, te tai!" - avea efect. Tot acum se obisnuia sa li se dea drumul albinelor din stupi. Pentru a fi sanatoase si puternice, erau nevoite sa treaca printr-o potcoava. Pentru ca albinele sa devina si mai agresive, ele erau eliberate printr-un gatlej de lup. In felul acesta imprumutau din puterile dihaniei: deveneau foarte rele, ucideau celelalte roiuri de albine si chiar le furau mierea.

Ouale stranse din cuibar de Buna Vestire nu sunt bune. Nu pot fi atinse, mancate si nici puse la clocit, pentru ca din ele ar iesi pui diformi. Exista si o explicatie pentru aceasta superstitie. Se stie ca de Buna Vestire Fecioara Maria a fost anuntata ca va avea un copil. Si cum nimic nu este mai important, in aceasta zi nimic pamantesc nu este demn sa-si anunte nasterea.

OFRANDE PENTRU INGERI


Se spune despre soare ca sta mai tot timpul incruntat si rade doar de doua ori de-a lungul unui an: de Pasti si de Buna Vestire. O alta vorba din batrani ne spune ca atunci cand soarele zambeste ingerii zboara. In calatoria lor ajung pana pe pamant. Pentru a-i imbuna, crestinii obisnuiau sa le ofere ofrande. Se facea un foc mare in curte, chiar in fata usii. Langa el se asezau paine, sare si apa. Ingerii vedeau focul, se opreau din zbor si se incalzeau la caldura lui. Apoi isi potoleau foamea si setea. Odata acest ritual indeplinit, painea, sarea si apa se dadeau de pomana.

22-28 MARTIE
Buna Vestire

  • 22 M Sf. Cuv. Mucenic Vasile, preotul din Ancira; Sf. Drosida, fiica imparatului Traian
  • 23 J Cuv. Mucenic Nicon si cei 199 ucenici ai lui
  • 24 V Inaintepraznuirea Bunei Vestiri. Cuv. Zaharia; Sf. Artemon episcopul
  • 25 S (†) Buna Vestire (Pomenirea mortilor. Dezlegare la peste)
  • 26 D Soborul Arhanghelului Gavriil; Sf. Mucenici Montanus preotul si sotia sa, Maxima. (Odovania Praznicului Bunei Vestiri)
  • 27 L Sf. Mucenita Matroana din Tesalonic; Sf. Prooroc Anania; Sf. Mucenici Filit si Lidia
  • 28 M Cuv. Ilarion cel Nou si Cuv. Stefan, facatorul de minuni
  • ×
    Subiecte în articol: vestire buna vestire