x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 7454


Mai multe titluri din categorie

Cum se curăță urmele de marker permanent

Cum se curăță urmele de marker permanent
 Deși este numit marker permanent, urmele acestuia de pe suprafețele din lemn, parchet sau mobilă nu ar trebui să vă sperie. Curățarea lor nu este o misiune imposibilă, ci mai degrabă o joacă de copil....

Descoperă pașii fierbinți de Kizomba

Descoperă pașii fierbinți de Kizomba
Dansurile latino sunt extrem de îndrăgite de români: de la salsa la tango, ringurile sunt încinse în toată țara. Însă dacă deschidem ușile unor studiouri de dans, descoperim și alte s...

Contul de iCloud al actriţei Leslie Jones a fost atacat de hackeri

Contul de iCloud al actriţei Leslie Jones a fost atacat de hackeri
Contul de iCloud al actriţei de comedie Leslie Jones, 48 de ani, a fost atacat de hackeri, aceştia publicând fotografiile vedetei în mediul online. Departamentul american de securitate internă a preluat an...

Chef-ul de la Antena Stars şi-a făcut timp pentru familie! Nicolai Tand şi Monica, weekend romantic la Budapesta

Chef-ul de la Antena Stars şi-a făcut timp pentru familie! Nicolai Tand şi Monica, weekend romantic la Budapesta
Galerie Foto Nicolai Tand, simpaticul “Star Chef” de la Antena Stars, se ține de gesturi romantice. De curând, acesta și-a dus soția într-un weekend de poveste la Budapesta. Aflați la Baia Sprie, la casa...

Cascada Vânturătoarea, un obiectiv de neratat pe Valea Cernei

Cascada Vânturătoarea, un obiectiv de neratat pe Valea Cernei
Valea Cernei oferă unele dintre cele mai fru­moase peisaje din ţară. Dacă staţiunea Băile Her­culane se zbate să iasă din negura în care au îngro­pat-o diverşi milionari de carton,...

„Carmen – Rock Version”, o Carmen îmbrăcată în piele, cu lanţuri

„Carmen – Rock Version”, o Carmen îmbrăcată în piele, cu lanţuri
Opera „Carmen”, de Georges Bizet, va fi prezentată la Sala Palatului, pe 14 decembrie, într-o versiune rock, modernă. Formaţia instrumentală de renume internaţional, cu un specific timbral aparte...

Cheloo către Mihai Bendeac: “Mie de ce nu-mi cânți piesele?”

Cheloo către Mihai Bendeac:  “Mie de ce nu-mi cânți piesele?”
Cel de-al doilea sezon  iUmor revine din această toamnă la Antena 1 cu cele mai bune și amuzante momente de teatru, stand-up comedy, magie,  muzică și coregrafie.  Așa cum era de așteptat,...

Scărișoara și Ineleț – satele în care ajungi pe trepte de salcâm

Scărișoara și Ineleț – satele în care ajungi pe trepte de salcâm
Comuna Cornereva, situată în sudul judeţului Caraş-Severin, adună nu mai puţin de 40 de sate. Adună este cunvântul potrivit, fiindcă cele 40 de aşezări sunt risipite în munţii Cernei, prin...

Să mâncăm fructe de mare - Creveți în sos alb

Să mâncăm fructe de mare - Creveți în sos alb
400 g crevete decorticate, 100 g pesmet, 30 g făină, două ouă, 300 ml smîntînă, o legătură de mărar, doi căţei de usturoi, o linguriţă cu boia dulce, o lămîie, ulei de floarea-soarelui,...

A pastrat 10 ani o comoara de 100 milioane de dolari sub pat. De ce a renuntat la ea

A pastrat 10 ani o comoara de 100 milioane de dolari sub pat. De ce a renuntat la ea
Galerie Foto O perlă masivă ţinută de un pescar sub pat se ridică la valoarea de 76 de milioane de lire sterline( 100 milioane dolari). Pescarul a găsit perla de 35 de kilograme pe mare, lângă coasta insulei Palawan d...

Rețetă de la Chef Paul Siserman - Tocăniță de burtă

Rețetă de la Chef Paul Siserman - Tocăniță de burtă
Ingrediente: 10 porții slănină afumată 0,5 kg burtă de vită 2 kg ceapă 0,5 kg ardei roșu 150gr roșii 150gr usturoi 20 gr pastă ardei iuți 00gr pastă ardei dulci 200 gr foi dafin...

Delta Ardealului - o ciudățenie a naturii

Delta Ardealului - o ciudățenie a naturii
Jurnalul Naţional a identificat 15 dintre cele mai inedite aşezări ale României. Fiecare cu atuu-ul său. Şi cu unicitatea sa. Astăzi, DELTA ARDEALULUI Despre Delta Dunării toată lumea ştie că este una...

Destinaţia săptămânii. Sunny Beach, Ibitza din Balcani

Destinaţia săptămânii. Sunny Beach, Ibitza din Balcani
La numai 323 de km de Bucureşti se află Sunny Beach, cea mai mare staţiune bulgărească de la ţărmul Mării Negre. De la Bucureşti, distanţa poate fi parcursă în mai puţin de cinci ore, de altfel...

Cât costă o vacanţă în podgoriile româneşti

Cât costă o vacanţă în podgoriile româneşti
Galerie Foto Românii au început să prindă gustul degustărilor de vinuri şi chiar al vacanţelor  în podgorii. Din cele 140 de crame existente în România, 60 pot primi turiști în vizită...

Ponturi de călătorie. Ce să faci dacă ai rău de maşină

Ponturi de călătorie. Ce să faci dacă ai rău de maşină
Oricât de mult ai fi aşteptat să vină vacanţa, instalarea stării de greaţă, a durerilor de cap, a transpiraţiilor chiar şi a vărsăturilor îţi strică începutul sejurului. Nu este o...