x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4873


Mai multe titluri din categorie

Capcana starurilor. Nico și Anca Țurcașiu au parte de o farsă de zile mari

Capcana starurilor. Nico și Anca Țurcașiu au parte de o farsă de zile mari
Mâine, de la 20:00, la Antena Stars, Nico e pusă într-o situație puțin spus inedită: i se propune o nouă metodă de fitness, care se bazează pe consumul de shaorma în timpul exercițiilor. Asta atrage însă...

Două concurente au părăsit show-ul “Burlacul”

Două concurente au părăsit show-ul “Burlacul”
A crezut că toate cele care l-au urmat în Portugalia sunt decise să îl cunoască și să îl cucerească, dar Andrei Andrei a descoperit aseară că nu e chiar așa. Monique, una dintre concurente, a decis să se...

După divorț, Denisa de la Bambi s-a mutat cu sora ei

După divorț, Denisa de la Bambi s-a mutat cu sora ei
Denisa și Raluca Tănase, cele două surori de la Bambi, pe care telespectatorii Antenei 1 le vor vedea, din 14 februarie, la “Te cunosc de undeva!”, locuiesc din nou împreună. De mai bine de două luni, de când...

“Te cunosc de undeva!”. Andrei Ștefănescu, de la Alb Negru, face box și este pasionat de snooker

“Te cunosc de undeva!”. Andrei Ștefănescu, de la Alb Negru, face box și este pasionat de snooker
 Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea din 14 februarie, alături de Kamara, colegul său de la Alb Negru, în transforming-show-ul “Te cunosc de undeva!”, este, de cinci ani,...

Lavinia Pârva: „Îmi plac foarte mult copiii, cred că aș fi o mamă bună”

Lavinia Pârva: „Îmi plac foarte mult copiii, cred că aș fi o mamă bună”
Sâmbătă, de la 13:00, la „Dincolo de aparențe”, emisiune difuzată de Antena Stars, „Anul trecut cred că a fost cel mai greu din viața mea, dar totodată a fost și cel mai bun”, îi mărturisește Lavinia...

“Burlacul” Andrei Andrei zboară cu parapanta în timpul unei întâlniri

 “Burlacul” Andrei Andrei zboară cu parapanta în timpul unei întâlniri
Galerie Foto Mâine, de la 20:30, adrenalina ia locul romantismului în show-ul “Burlacul” preț de o întâlnire. Andrei îi propune uneia dintre concurente să petreacă ceva timp împreună și zboare cu parapanta. Tânăra...

Cezar Ouatu: “Mă pregăteam să mă întorc în Italia, când am fost invitat să particip la “Te cunosc de undeva!””

 Cezar Ouatu: “Mă pregăteam să mă întorc în Italia, când am fost invitat să particip la “Te cunosc de undeva!””
Propunerea de a participa la “Te cunosc de undeva!”, show-ul care va începe la Antena 1, din 14 februarie, a venit pentru Cezar Ouatu într-un moment de cumpănă. “Mă pregăteam să plec din țară, să mă...

Cum a căzut Olivia Păunescu de trei ori pe scari si ce canta Valentin Butnaru inainte de live

Cum a căzut Olivia Păunescu de trei ori pe scari si ce canta Valentin Butnaru inainte de live
 Pe 28 ianuarie aniversează doi ani de când prezintă împreună știrile la Antena 1:De doi ani de zile își petrec diminețile la pupitrul Observatorului 06.00. Își beau cafeaua împreună și se ajută...

“Te cunosc de undeva!”. Daniel Iordăchioae are o fetiță care-i moștenește talentul

“Te cunosc de undeva!”. Daniel Iordăchioae are o fetiță care-i moștenește talentul
Daniel Iordăchioae, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea, din 14 februarie, la “Te cunosc de undeva!”, are doi copii talentați. Darius și Salma au cântat deja alături de tatăl lor, însă doar unul...

“Te pui cu blondele?”, Delia, Pepe și Ozana Barabancea, discuții haioase, povestiri interesante. mărturisiri neașteptate

“Te pui cu blondele?”, Delia, Pepe și Ozana Barabancea, discuții haioase, povestiri interesante. mărturisiri neașteptate
Delia, Pepe și Ozana Barabancea vin miercuri, 28 ianuarie, la Antena 1, pentru a se confrunta pe teme de cultură generală cu armata celor 50 de blonde, în platoul emisiunii prezentate de Dan Negru. Prilej de...

Radu Valcan prezinta “Temptation Island – Insula iubirii” la Antena 1

Radu Valcan prezinta “Temptation Island – Insula iubirii” la Antena 1
Radu Valcan va prezenta in aceasta primavara la Antena 1 show-ul “Insula Iubirii”. Vedeta face ultimele pregatiri inainte de a pleca in Thailanda, tara in care vor avea loc filmarile. “Sa fii prezentatorul unui...