x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4003


Mai multe titluri din categorie

Cătălin Oprișan a învățat să înoate, la 40 de ani, la “Splash! Vedete la apă”

Cătălin Oprișan a învățat să înoate, la 40 de ani, la “Splash! Vedete la apă”
Cătălin Oprișan, ziaristul sportiv care prezintă știrile amuzante ale zilei la Neatza cu Răzvan și Dani, a acceptat să vină la “Splash! Vedete la apă”, emisiune difuzată în fiecare vineri seara de Antena...

Don Baxter face o cucerire: proprietara unei pensiuni îl vede „bărbat bine”

Don Baxter face o cucerire: proprietara unei pensiuni îl vede „bărbat bine”
Aflat la Bran pentru filmările de la „Poftiți pe la noi!” Don Baxter nu va fi uitat cu siguranță de proprietara pensiunii la care a ajuns odată cu filmările pentru emisiunea „Poftiți pe la noi!”,...

Delia, apariţie excentrică la X Factor. Uite ce pantofi a ales diva să poarte

Delia, apariţie excentrică la X Factor. Uite ce pantofi a ales diva să poarte
Galerie Foto Atunci când spui X Factor, spui emoţie, suspans, adrenalină, tensiune, euforie, muzică, toate reunite într-un adevărat spectacol al căutării noii generaţii de concurenţi pentru cel mai nou sezon al super...

De ce rata divorţurilor este mai mare în rândul părinţilor de fete

De ce rata divorţurilor este mai mare în rândul părinţilor de fete
Nu este o noutate faptul că rata divorţurilor este mai mare în rândul părinţilor de fete. Cercetătorii au analizat de-a lungul anilor care poate fi cauza reală pentru acest fenomen. Reprezintă fetele o povară...

Horia Brenciu, detaliul pe care nu l-ar vrea ştiut. „Doamnă, nu trebuia să faceţi public asta!”

Horia Brenciu, detaliul pe care nu l-ar vrea ştiut. „Doamnă, nu trebuia să faceţi public asta!”
Pasiunea pentru muzică aduce laolaltă oameni din cele mai diverse domenii de activitate, iar acest lucru l-au aflat pe pielea lor juraţii X Factor, în timpul audiţiilor cu juriu pentru cel de-al patrulea sezon al...

Don Baxter îl lipește de perete pe nea Mărin

Don Baxter îl lipește de perete pe nea Mărin
În timpul filmărilor pentru emisiunea “Poftiți pe la noi!” Cu nea Mărin nu te joci când vine vorba de muncă. Sătul până peste cap de tot ceea ce trebuie făcut în pensiunea de la Bran, Don Baxter urzeste...

Sore, Alina Pușcaș, Ruby, Elena de la Mandinga vin la “Splash! Vedete la apă”

Sore, Alina Pușcaș, Ruby, Elena de la Mandinga vin la “Splash! Vedete la apă”
Frumoasele Alina Pușcaș, Sore, Ruby, Elena Ionescu de la Mandinga, alături de Florin Ristei, Doru Todoruț, Cătălin Oprișan și Mike Diamondz sunt gata să sară de la platformele de 3, 5, 7, respectiv 10 metri,...

Cătălin Scărlătescu și-a serbat ziua de naștere pe plajă

Cătălin Scărlătescu și-a serbat ziua de naștere pe plajă
Juratul din show-ul de la Antena 1, “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”Soare, nisip, bucate alese, haine de marinar și mulți prieteni buni. Astfel și-a sărbătorit Cătălin Scărlătescu ziua de naștere...

Florin Ristei flirtează cu Alina Pușcaș, la “Splash! Vedete la apă”

Florin Ristei flirtează cu Alina Pușcaș, la “Splash! Vedete la apă”
“Ristei se jughinește toată ziua cu Alina Pușcaș”, asta e concluzia la care au ajuns antrenorii celor doi de la “Splash! Vedete la apă”, după antrenamentele acestora pentru show-ul din 25 iulie, de la...

Andreea Mantea, în lacrimi la „Burlăciţa”. „Nu vă ţine nimeni cu forţa aici!”

Andreea Mantea, în lacrimi la „Burlăciţa”. „Nu vă ţine nimeni cu forţa aici!”
A decis să îşi găsească sufletul pereche în reality-show-ul „Burlăciţa” de la Antena 1, însă Andreea nu a ştiut niciun moment cât de greu îi va fi să reuşească să îşi cunoască, cu adevărat,...

Horoscopul JAPONEZ. Află ce personalitate ai, după zodiacul de la Soare-Răsare!

Horoscopul JAPONEZ. Află ce personalitate ai, după zodiacul de la Soare-Răsare!
Zodiacul japonez este menționat pentru prima dată în secolul I î.Hr., însă în forma în care este cunoscut acum a fost așezat abia într-un document din secolul XV. Spre deosebire de horoscopul european, este...

Fermier într-o orezărie: „Dezbrăcat la chiloți, cu o bucată de pânză care să-mi acopere bustul, am urcat pe plug pentru a-l împinge mai bine în mâl...”

Fermier într-o orezărie: „Dezbrăcat la chiloți, cu o bucată de pânză care să-mi acopere bustul, am urcat pe plug pentru a-l împinge mai bine în mâl...”
 Își încep ziua la 6:30 iar la 17 o încheie. Pare frumos când petreci doar câteva ore în mâl, la seceriș, în soare, printre fire de orez și plantații de flori. Mâlul este răcoros și îți masează...

Lupte medievale la Curtea Veche

Lupte medievale la Curtea Veche
Galerie Foto În spaţiul special oferit de Curtea Veche, săptămânal, miercurea de la ora 19:30 şi sâmbăta de la ora 11:00, au loc lupte medievale oferite de trupa de reenactment "Societas Milites Getae". «Situat în Centrul...

„Poftiți pe la noi!” a fost lider incontestabil de audiență pe toate segmentele de public

„Poftiți pe la noi!” a fost lider incontestabil de audiență pe toate segmentele de public
Ediția de ieri a emisiunii a fost urmărită în minutul de aur de peste 2.000.000 de români Parte a doua a primei ediții a emisiunii „Poftiți pe la noi”, difuzată de Antena 1 în intervalul orar 20:30 –...

Mirela Boureanu Vaida vorbeşte miercuri, 23 iulie, de la 20:30, la „Te pui cu blondele?” despre părinţii ei

Mirela Boureanu Vaida vorbeşte miercuri, 23 iulie, de la 20:30, la „Te pui cu blondele?” despre părinţii ei
Mirela Boureanu Vaida: „Tata îmi cânta pe ritmuri de muzică populară tabla înmulţirii. Aşa m-am îndrăgostit de folclor şi de matematică”Prezentatoarea reality show-ului de la Antena 1 „Mireasă pentru...