x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 7905


Mai multe titluri din categorie

Motivul pentru care Adrian Mutu A ANULAT cununia cu Sandra

Motivul pentru care Adrian Mutu A ANULAT cununia cu Sandra
Adrian Mutu a anulat cununia civilă, programată sâmbătă, cu logodnica lui, Sandra. Incredibil, dar adevărat, Briliantul este deja însurat! Briliantul a divorţat de Consuelo în iunie 2012, &ic...

4 locuri sacre în care femeilor NU le este permis să intre

4 locuri sacre în care femeilor NU le este permis să intre
Deși suntem în secolul XXI, există încă locuri în care prezența femeilor este interzisă pentru faptul că tradiția religioasă impune această cutumă. Iată care sunt aceste locuri și...

Sunteţi superstiţioşi? 7 obiceiuri care atrag succesul şi prosperitatea de partea voastră!

Sunteţi superstiţioşi? 7 obiceiuri care atrag succesul şi prosperitatea de partea voastră!
Trăim toţi cu speranţa ca viaţa să ne fie presarată cu noroc şi să fie lipsită de griji. Tradiţia noastră populară este plină de obiceiuri legate de noroc, menite să îmblânzească soarta celor...

REŢETA ZILEI: Sangria

REŢETA ZILEI: Sangria
Ingrediente: 750 ml vin roşu, două portocale, 30 ml de rom, două linguriţe de zahăr, un lime, o lămâie, cuburi de gheaţă Mod de preparare: Pentru sangria, se folosesc în special citrice...

Ciorba rumeliota de burtă

Ciorba rumeliota de burtă
Din retetarul otoman, care ajunge sa acopere intreg spatiul balcanic, aducem dinaintea dv aceasta ciorba din Rumelia, pe care cu mare placere o mai mancau ienicerii si spahiii care impanzisera campiile la sud de Dunare,...

Găluște cu carne și crumpe (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Găluște cu carne și crumpe (Rețeta lui Radu Anton Roman)
O fi el grâul, ba chiar și puii și cartofii, de pe dealurile Rupei, dar tuciul e săsesc. Intr-un ceas, sosul s-a uscat, mancarea-i gata, grasa, binemirositoare si rumena. Se mai presara ceva marar si se da ...

Care sunt păcatele celor 12 semne astrale

 Care sunt păcatele celor 12 semne astrale
Fiecare zodie se bucură de calități incontestabile, însă toate cele 12 semne astrale au și defecte. Unele mai puțin știute, pe care le poți afla în aceste rânduri, scrie ziarulring.ro. Că...

Ce lecții învață zodiile în 2017

Ce lecții învață zodiile în 2017
2017 se apropie cu pași grăbiți și se anunță a fi un an plin de provocări pe toate planurile. Fiecare zodie va avea parte de obstacole, dar și de bucurii în calea ei, dar ce este cel mai important este că...

Ce femeie fuge de Dorian Popa, când e ameninţată cu un şarpe uriaş

Ce femeie fuge de Dorian Popa, când e ameninţată cu un şarpe uriaş
Galerie Foto Dorian Popa susține proba curajului în Finala de popularitate a show-ului “Next Star” de joi, 8 decembrie, de la ora 20.30, când va accepta să fie țintă vie pe un panou de lemn în care...

Lady Gaga a dezvăluit că suferă de stres post-traumatic după ce a fost victima unui viol în adolescenţă

Lady Gaga a dezvăluit că suferă de stres post-traumatic după ce a fost victima unui viol în adolescenţă
Extravaganta vedetă pop Lady Gaga a dezvăluit că suferă de Sindromul Stresului Post-Traumatic (SSPT), provocat de un viol când era adolescentă, relatează AFP  Cântăreaţa cunoscută şi pentru...

REŢETA ZILEI: Frittata cu legume

REŢETA ZILEI: Frittata cu legume
Ingrediente: 6 ouă, 50 g bacon, o jumătate de ardei kapia, o jumătate de ceapă, 20 g unt, 50 g parmezan, sare, piper Mod de preparare: Se taie legumele şi baconul după preferinţe, se încinge o...

Din Fundata în Zanzibar, peste tot se va auzi româneşte la trecerea dintre ani

Din Fundata în Zanzibar, peste tot se va auzi româneşte la trecerea dintre ani
Luna cadourilor și a vacanțelor a venit, iar românii sunt deja cu gândul la pârtiile de schi sau la plajele exotice. Apetitul pentru vacanțe extravagante este tot mai mare în ultimii ani. Cei d...

Alina Eremia, cerere surpriză în căsătorie! Cine este pretendentul

Alina Eremia, cerere surpriză în căsătorie! Cine este pretendentul
Galerie Foto Alina Eremia a fost cerută de soție în Finala de popularitate a show-lui “Next Star” de joi, 8 decembrie, ora 20.30, la Antena 1. Cererea a venit din partea lui Angel (cinci ani), care a prezentat-o...

E rost de șezătoare în buricul Bucureștiului

E rost de șezătoare în buricul Bucureștiului
Galerie Foto Portul popular românesc a revenit din nou în atenția publicului, așa că vedem la tot pasul, haine inspirate din folclor. În vremuri­le astea, când iile făcute din materiale proaste și...

Ceafă de mistreț la cuptor cu legume

Ceafă de mistreț la cuptor cu legume
Vânătoarea. Pentru unii, controversă. Pentru alții, normalitate. Se știe că omul își procura hrana practicând această îndeletnicire. Cu timpul, a vâna a trecut de limita strict...