x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Reţeta zilei: Spaghete cu rosii, ciuperci si busuioc

Reţeta zilei: Spaghete cu rosii, ciuperci si busuioc
Ingrediente 250 g spaghete integrale 2 linguri ulei de masline 150 g ciuperci champignon 500 g rosii cherry 200 ml suc de rosii 4-5 catei de usturoi frunze...

Anunț surpriză al unei cunoscute cântărețe din România. Este însărcinată cu primul ei copil

Anunț surpriză al unei cunoscute cântărețe din România. Este însărcinată cu primul ei copil
Video Feli Donose este în culmea fericirii. Artista, în vârstă de 31 de ani, a anunțat că este însărcinată cu primul ei copil.  Anunțul a fost făcut chiar de Feli, prin intermediul unei piese impresionante,...

Ciorba de pasăre cu ouă fierte, pentru masa de Sfinții Împărați

Ciorba de pasăre cu ouă fierte, pentru masa de Sfinții Împărați
Unele credinţe populare stabilesc începutul verii chiar de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena (21 mai). Tot această zi trebuie privită ca dată-limită la care se mai pot semăna terenurile cu porumb,...

10 superstiții, interdicții și credințe populare de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să nu faci azi și ce trebuie musai să împlinești

10 superstiții, interdicții și credințe populare de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să nu faci azi și ce trebuie musai să împlinești
10 superstiții, interdicții și credințe populare - le aflăm adeseori, în calendarul popular, urmând datele bine stabilite ale calendarului religios. Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt sarbatoriti pe 21 mai...

A 14-a noapte la muzeu

A 14-a noapte la muzeu
Bucureştenii au participat în număr foarte mare sâmbătă spre duminică, la "Noaptea Muzeelor", eveniment cultural ajuns la a 14-a ediţie. „În general, în Bucureşti, există un minim şi un maxim, în...

Tartă cu ciocolată. Delicioasă, sănătoasă și nu îngrașă

Tartă cu ciocolată. Delicioasă, sănătoasă și nu îngrașă
Fiindcă problema dulciurilor e cea mai spinoasă când vine vorba de mâncat sănătos și fără să ne îngrășăm, am zis să vă dau din când în când exemple de dulciuri care să respecte toate criteriile...

Rețeta zilei:Somon la cuptor, pe pat de cous-cous

Rețeta zilei:Somon la cuptor, pe pat de cous-cous
Ingrediente 1 bucata somon (150-200 g), cous-cous  1 lime 2 rosii cherry ulei de masline sare piper Mod de preparare Incingem bine gratarul uns cu putin ulei. Punem bucata de somon si doar...

Unde se duc românii în vacanța de Rusalii

Unde se duc românii în vacanța de Rusalii
Majoritatea românilor aleg, de Rusalii, destinaţii din România, în special staţiuni de pe litoral, dar şi pensiuni rurale din diverse regiuni sau staţiuni montane, a precizat pentru AGERPRES, Traian Bădulescu, co...

Deschis și la MapN, de Noaptea Muzeelor

Deschis și la MapN, de Noaptea Muzeelor
Noaptea Muzeelor se sărbătorește și la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române și Muzeul Marinei Române, din Constanța. În premieră, doritorii vor putea vizita Memorialul Eroilor Neamului, din Parcul Carol I,...

Noaptea Muzeelor 2018. Expoziţii, concerte, ateliere, proiecţii în Bucureşti

Noaptea Muzeelor 2018. Expoziţii, concerte, ateliere, proiecţii în Bucureşti
Noaptea Muzeelor 2018. Instituţiile muzeale din Capitală îşi deschid porţile sâmbătă, până târziu în noapte, la Noaptea Muzeelor, pregătind pentru vizitatori diferite expoziţii, concerte, ateliere...

NUNTĂ REGALĂ: Publicul rugat să nu arunce cu confeti!

NUNTĂ REGALĂ: Publicul rugat să nu arunce cu confeti!
Forţele de poliţie care asigura securitate în ziua nunţii regale le-au cerut oamenilor din public să nu arunce cu confeti pentru a celebra participarea lor la fericitul moment.   Poliţia din Thames...

Răzvan și Dani au făcut anunțul care i-a intristat pe fani: „Simplu, direct, de anul acesta nu mai prezentăm...”

Răzvan și Dani au făcut anunțul care i-a intristat pe fani: „Simplu, direct, de anul acesta nu mai prezentăm...”
După şapte sezoane, Răzvan şi Dani se despart de proiectul „X Factor”, de la Antena 1. „Simplu, direct, de anul acesta nu mai prezentăm X Factor. Au fost şapte ani minunaţi. Au fost şapte ani de emoţie...

Mărturisire surprinzătoare a Mirabelei Dauer: ”Dumnezeu m-a trimis la analize”

Mărturisire surprinzătoare a Mirabelei Dauer: ”Dumnezeu m-a trimis la analize”
Galerie Foto Mirabela Dauer, una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de la noi, a povestit pe larg despre felul în care a reușit să treacă peste problemele de sănătate și le arată telespectatorilor casa și grădina sa,...

”De ce se complac femeile cu rolul de amantă?”  O cântăreață înșelată de soț și o fostă ispită de la ”Insula Iubirii” își spun poveștile

”De ce se complac femeile cu rolul de amantă?”  O cântăreață înșelată de soț  și o fostă ispită de la ”Insula Iubirii” își spun poveștile
Galerie Foto Ediția de astăzi a emisiunii ”Totul pentru dragoste”, moderată de Mirela Vaida și difuzată de la ora 14.00, la Antena 1, va avea ca temă femeile care acceptă rolul de amantă, subiect ce va fi dezbătut atât...

Locuri în care să călătorești în funcție de cât de singur ești

Locuri în care să călătorești în funcție de cât de singur ești
Pe măsură ce vara se apropie, temperatura devine tot mai potrivită pentru a călători. Nu este nevoie să fii înconjurat de o mulțime de oameni pentru a vizita locuri superbe și pentru a te bucura de vară. Elite...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de