x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5502


Mai multe titluri din categorie

În pragul vacanțelor, atenţie la agențiile țepare!

În pragul vacanțelor, atenţie la agențiile țepare!
De ani buni, nu trece niciun sezon turistic fără să fi auzit de turişti care au trăit coşmarul vieţii lor într-o vacanţă. Fie au cumpărat de la o agenţie- fantomă, fie au cumpărat ceva ce nu exista în...

Rețeta zilei de miercuri. Borș „holtei” cu sfeclă roșie

 Rețeta zilei de miercuri. Borș „holtei” cu sfeclă roșie
Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit "holtei", adică lipsit cu totul de vreo bucăţică de carne. În locul lor se puneau legumele care se găseam prin grădini sau...

Un muzeu etnografic construit într-un sediu de CAP

Un muzeu etnografic construit într-un sediu de CAP
În general CAP-urile din România au fost distruse. Unul singur și-a gasit o frumoasă întrebuințare. A fost transformat în Muzeu Etnografic. Satul românesc s-a transformat ireversibil, iar cei mai tineri locuitori...

CĂPŞUNA - vedeta simandicoasă a fructelor ne îmbie cu parfumul ei. Elixir din căpşuni şi lămîie

CĂPŞUNA - vedeta simandicoasă a fructelor ne îmbie cu parfumul ei. Elixir din căpşuni şi lămîie
În sfârşit este iar sezonul parfumatelor căpşuni. Aceste fructe roşii, dulci şi cu aromă îmbătătoare sunt vedetele momentului. Căpşunile le putem mânca proaspete cu un pic de zahăr pudră cu sau fără...

Destinația săptămânii. Între mister şi tradiţie

Destinația săptămânii. Între mister şi tradiţie
Este perioada perfectă pentru un sejur în Iordania, țară în care turiștii sunt primiți cu o deosebită ospitalitate. În ciuda conflictelor din Orientul Mijlociu, Iordania a reușit să se ferească de toate...

Ponturi de călătorii. Cum să nu dai mulţi bani pentru cazare

Ponturi de călătorii. Cum să nu dai mulţi bani pentru cazare
Dacă hotelurile din destinaţia de vacanţă pe care o alegeţi vi se par prea scumpe, există o alternativă. AIRBNB este una dintre cele mai mari platforme de booking pentru cazare. Acolo, în funcţie de destinaţia...

All-inclusive mioritic

All-inclusive mioritic
Litoralul românesc este gata să-şi primească oaspeţii. Cel puţin asta susţin autorităţile, care promit condiţii mai bune de cazare dar şi mai multe posibilităţi de relaxare și distracție. În plus, se...

Alina Pușcaș va avea un băiețel: “Se va numi Filip sau Alexandru”

Alina Pușcaș va avea un băiețel: “Se va numi Filip sau Alexandru”
Alina Pușcaș, prezentatoarea transforming-show-ului “Te cunosc de undeva!”, va avea un băiețel, pe care îl va aduce pe lume, la sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie.“Am aflat că vom avea un...

Rețeta zilei de marți. Ciorbă țărănească

Rețeta zilei de marți. Ciorbă țărănească
Întâia oară, sintagma "bucătărie românească" o întâlnim la un autor de cărţi de bucate din deceniul şapte al veacului al XIX-lea, Christ Ionnin, din Bucureşti. Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o...

Cu bagajul făcut, în „last minute”

Cu bagajul făcut, în „last minute”
Vara se apropie cu paşi repezi, iar agenţiile de turism au pregătit oferte fel de fel, în destinaţii deja apreciate de turiştii români, dar și în locaţii mai puţin cunoscute. Însă cuvântul la ordinea zilei...

Chef Cătălin Scărlătescu organizează Festivalul Scoicilor, în Laguna Verde

Chef Cătălin Scărlătescu organizează Festivalul Scoicilor, în Laguna Verde
După ce anul trecut s-a bucurat de multe aprecieri, chef Cătălin Scărlătescu a decis să ducă mai departe tradiția gătitului de scoici și să organizeze și în această vară Festivalul Scoicilor, în perioada...

Desert pentru o duminică relaxată. Rețetă franțuzească de MOUSSE DE CIOCOLATĂ ALBĂ

Desert pentru o duminică relaxată. Rețetă franțuzească de MOUSSE DE CIOCOLATĂ ALBĂ
Timp de preparare: 20 minuteDificultate: foarte ușoaraCalorii: 330 Kcal/ porțieNumăr de porții: 6Pentru acest mousse avem nevoie de următoarele ingrediente:300g de ciocolată albă6 albușuri10 cl de smântână...

Legume de sezon. Reţete cu MĂCRIŞ

Legume de sezon. Reţete cu MĂCRIŞ
Macrişul este o plantă mai puţin folosită de gospodinele din România. Ca proprietăţi curative este indicat consumul de măcriş celor care suferă de boli ale ficatului, atenţie însă pentru cei care sunt...

Destinații de weekend 23 - 24 mai

Destinații de weekend 23 - 24 mai
Bookfest 2015A zecea ediție Bookfest are loc la Romexpo, între 22 şi 24 mai. Accesul la Bookfest și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit. Program vizitare: vineri, 22 mai: 10:00-21:00;sâmbătă,...

PARADIS turistic, aproape distrus de secetă

PARADIS turistic, aproape distrus de secetă
Vremea caniculară şi lipsa precipitaţiilor a dus la această stuaţie critică. În unele părţi ale insulei, aprovizionarea cu apă este atât de mică, încăt s-a ajuns la furnizarea a doar 10% din necesarul...