x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 8134


Mai multe titluri din categorie

Ce semnificație are numele tău dacă începe cu litera S

 Ce semnificație are numele tău dacă începe cu litera S
Câteva litere din alfabet sunt cunoscute pentru impactul pe care-l au asupra vieții unei persoane și, prin urmare, multe dintre numele încep cu aceste litere. Cele mai puternice sunt:”A, J, O și...

Zodii cu destin măreț. Cine are noroc

 Zodii cu destin măreț. Cine are noroc
Se spune că destinul este implacabil și nu poate fi schimbat, dar adevărul este că de multe ori și noi contribuim la crearea lui într-o oarecare măsură, mai ales dacă suntem obișnuiți să luptăm și să...

Babele, tradiții și obiceiuri la început de primăvară

Babele, tradiții și obiceiuri la început de primăvară
Un nou început de martie, aceeași tradiție din fiecare an. Începutul primăverii marchează un capitol nou, plin de dorințe și speranțe. Așa că, dacă vrei să ştii care va fi starea ta de spirit...

Licitaţia unui prânz cu Berlusconi a ajuns la 25.000 de euro

Licitaţia unui prânz cu Berlusconi a ajuns la 25.000 de euro
La 80 de ani, fostul premier italian Silvio Berlusconi mai are încă disponibilitate pentru întâlniri, însă de data aceasta pentru o cauză bună. Berlusconi a acceptat să participe la...

VIDEO - Angelina Jolie şi copiii ei au mâncat păianjeni şi scorpioni în Cambodgia

VIDEO - Angelina Jolie şi copiii ei au mâncat păianjeni şi scorpioni în Cambodgia
În cadrul recentei sale vizite în Cambodgia pentru a-şi prezenta noul său film în calitate de regizoare "First they killed my father", Angelina Jolie a vrut să împartă cu copiii ei...

Zodiacul chinezesc al banilor

 Zodiacul chinezesc al banilor
Din punct de vedere economic anul 2017 - al Cocoșului - este despre cei harnici, despre muncitori, despre perseverență și reușite. Este un an generos cu cei serioși și competitivi și mai puțin prietenos cu cei...

Andrei Ștefănescu a devenit tată de băiat! Ce nume i-a pus artistul copilului

Andrei Ștefănescu a devenit tată de băiat! Ce nume i-a pus artistul copilului
Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii Antenei 1 îl văd în fiecare seară de sâmbătă, de la ora 20.00, în postura de concurent la “Te cunosc de undeva!” este, de două zile, tată! Iubita lui, Antonia,...

REŢETA ZILEI: Pui întreg la cuptor cu usturoi şi lămâie

REŢETA ZILEI: Pui întreg la cuptor cu usturoi şi lămâie
Ingrediente: Un pui întreg de 1,6 kg, 1 kg de cartofi, 2 căpățâni de usturoi, 100 ml vin alb, 100 ml supă de pui/legume,  unt, 2 fire rozmarin, 6 frunze dafin, o lămâie Mod de...

Reguli de etichetă, cu Nadina Câmpean. Șapte secunde decisive pentru o relație

Reguli de etichetă, cu Nadina Câmpean. Șapte secunde decisive pentru o relație
Șapte secunde sunt suficiente pentru a ne forma o părere despre un om pe care abia l-am cunoscut, spun cercetătorii englezi. Și cine suntem noi să-i contrazicem? Ba mai mult, aceiași oameni de știinţă susțin c

Maria Coman (Antena 3): Știe toate versurile trupei Ace of Base

Maria Coman (Antena 3): Știe toate versurile trupei Ace of Base
Pe Maria Coman o puteţi vedea sâmbăta şi duminica la Antena 3, unde prezintă “News Magazine”. Dincolo de ecran, prezentatoarea e un om ca toţi oamenii, îndrăgostită de viaţă, de vacanţe...

Horoscopul iubirii în luna martie

Horoscopul iubirii în luna martie
Îți vei întâlni marea dragoste? Vei avea parte de surprize plăcute din partea iubitului? Veți trece peste divergențe sau relația voastră se va destrăma? Află ce îți rezervă astrele...

Horoscopul săptămânii viitoare. Ce-ți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii viitoare. Ce-ți rezervă astrele
Descoperă ce-ți prezic astrele pentru finele lunii februarie, scrie clickpentrufemei.ro. BERBEC Foarte optimistă şi admirată, este posibil să încheiaţi o relaţie sentimentală frumoasă, deoarece...

Cea mai bună rețetă de plăcintă cu afine

 Cea mai bună rețetă de plăcintă cu afine
Aluatul foitaj poate fi un ajutor binevenit atunci când îţi propui să prepari câteva deserturi simple şi rapide. Încearcă şi tu această reţetă de plăcinte cu afine şi te vei convinge de...

Cum se distrau românii în comunism

Cum se distrau românii în comunism
Te-ai întrebat vreodată cum se distrau oamenii pe vremea lui Ceaușescu? Unde mergeau sâmbătă seara, unde mâncau, ce haine îmbrăcau și cum anume își petreceau timpul? Dacă acum avem...

O cunoscută vedetă Antena 1 explică de ce nu se îngrașă

O cunoscută vedetă Antena 1 explică de ce nu se îngrașă
Dan Negru, cunoscutul prezentator de la Antena 1, reacționează după ce subiectul privind geutatea sa a fost abordat într-o emisiune mondenă, dezvăluind motivul pentru care nu se...