x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 8936


Mai multe titluri din categorie

Big Brother-ul pentru turism e de şapte ani în chinurile facerii

Big Brother-ul pentru turism e de şapte ani în chinurile facerii
Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor, anunţat recent, ca o noutate, de actualul ministru al Turismului, funcţionează de şapte ani. Aproape în fiecare an, din 2010 până acum, fiecare ministru al...

Bucureștenii sunt așteptați în Parcul Național de joi până duminică la Festivalul Plăcintelor

 Bucureștenii sunt așteptați în Parcul Național de joi până duminică la Festivalul Plăcintelor
Festivalul Plăcintelor, aflat la a 5-a ediţie, se va desfăşura în perioada 24 - 27 august în Parcul Naţional, bucureştenii fiind invitaţi să ia parte la festinul gastronomic cu sloganul "La...

Diana de la ”Insula iubirii” revine pe TV! În ce emisiune o puteţi revedea în toamnă

Diana de la ”Insula iubirii” revine pe TV! În ce emisiune o puteţi revedea în toamnă
Galerie Foto Diana Ionela Constantin de la "insula iubirii" doreste sa revina pe TV. Aceasta s-a înscris pe lista aspiranților la un sort în emisiunea ,,Chefi la cuțite” difuzată de Antena 1 cu...

Gestul făcut de Nea Mărin a stârnit admirația tuturor: “Este un om tare corect”

Gestul făcut de Nea Mărin a stârnit admirația tuturor: “Este un om tare corect”
Galerie Foto Cunoscut de toată lumea pentru energia lui debordantă, nea Mărin face senzație și de data aceasta. Tocmai datorită spiritului competitiv de care dă dovadă cu fiecare ocazie, și în Grecia, el este cel care...

O expoziţie inedită de fotografie, prezentată şi vizitată sub apă, o premieră pentru România şi Europa, va fi vernisată la Vama Veche

 O expoziţie inedită de fotografie, prezentată şi vizitată sub apă, o premieră pentru România şi Europa, va fi vernisată la Vama Veche
 În cadrul Festivalul Internaţional de Arte Vizuale 'Vama sub Lumini de Oscar' (VSLO) va fi prezentă o expoziţie inedită de fotografie, care poate fi vizitată sub apă, o premieră...

Oana Roman a ascuns adevărul despre cariera soțului ei. Acesta era un simplu angajat care... făcea cafele la un cabinet de avocatură

Oana Roman a ascuns adevărul despre cariera soțului ei. Acesta era un simplu angajat care... făcea cafele la un cabinet de avocatură
Oana Roman a susținut de când l-a cunoscut pe soțul ei că Marius a fost un bărbat de carieră, însă a renunțat la tot pentru ea. Se pare însă că soțul Oanei Roman nu are nicio...

Cristina Țopescu, pentru prima dată într-un reality-show. Vacanță atipică la ”Aventură cu 4 stele”

Cristina Țopescu, pentru prima dată într-un reality-show. Vacanță atipică  la ”Aventură cu 4 stele”
Antena 1 a pregătit pentru această vară o „Aventură cu 4 stele”, show filmat integral în Grecia, unde 4 vedete trec, săptămânal, prin diverse concursuri. Miza este vacanța petrecută...

Rețeta zilei : Fasole verde în bacon afumat

Rețeta zilei : Fasole verde în bacon afumat
Ingrediente -  1 kg fasole verde, 500 g bacon afumat, feliat subțire, sare, piper multicolor, 100 g unt Mod de preparare  Fierbem fasolea verde, în apă clocotită cu sare, doar până...

Intră în formă cu exerciţiile care au nume de femei

Intră în formă cu exerciţiile care au nume de femei
CrossFit este un antrenament care a cucerit lumea întreagă în scurt timp de la apariţie şi este considerat unul dintre cele mai grele programe din lume. Sunt multe opinii pro şi contra în...

Stephan Pelger la “Descoperă-ţi frumuseţea”: “Vreau ca schimbările să fie radicale”

Stephan Pelger la “Descoperă-ţi frumuseţea”: “Vreau ca schimbările să fie radicale”
Născut la Braşov, într-o familie de origine germană, renumitul designer Stephan Pelger a început să cocheteze cu moda încă de la vârsta de 10 ani. La 13 ani avea deja primul său job...

Mărturisiri din culisele “Iubire și răzbunare”: “Suhan este destul de fițoasă”

Mărturisiri din culisele “Iubire și răzbunare”: “Suhan este destul de fițoasă”
Galerie Foto Este una dintre cele mai iubite actrițe ale Turciei, iar în blockbusterul turcesc “Iubire și răzbunare”, difuzat în exclusivitate la Happy Channel, Tuba Büyüküstün îl...

Concerte, expoziţii, ateliere, demonstraţii şi activităţi pentru copii Festivalului "Bucureştii lui Caragiale".

Concerte, expoziţii, ateliere, demonstraţii şi activităţi pentru copii  Festivalului "Bucureştii lui Caragiale".
Spectacole prezentate de teatre din Capitală şi din ţară, concerte, expoziţii, ateliere, demonstraţii şi activităţi pentru copii sunt organizate în perioada 28 august - 3 septembrie, în Parcul...

Rețeta zilei : Tocăniţă de vinete

Rețeta zilei :  Tocăniţă de vinete
Galerie Foto Tocăniţă de vinete. Ingrediente: 3 vinete coapte şi scurse, 1 dovlecel, 3 cepe tăiate solzişori, 3 ardei tăiaţi fâşii, 1 morcov ras, 100 ml ulei de măsline,...

Dan Negru a răbufnit: „Mi-au spus că cei 22 de ani ai mei de televiziune sunt prea mulți!”

Dan Negru a răbufnit: „Mi-au spus că cei 22 de ani ai mei de televiziune sunt prea mulți!”
Dan Negru a scris, într-un mesaj pe Facebook, că, în România, i s-au reproșat „cei 22 de ani de televiziune, prea mulți”, în condițiile în care, în străinătate,...

Nea Mărin, vacanță în Palma de Mallorca cu familia

Nea Mărin, vacanță în Palma de Mallorca cu familia
”Aventură cu 4 stele” este reality-show-ul difuzat luni și marți de la 20.30, pe Antena 1, unde Nea Mărin poate fi văzut pentru prima dată în ipostaza de concurent. Filmările pentru emisiunea...
Serviciul de email marketing furnizat de