x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 6489


Mai multe titluri din categorie

Concertul susţinut de Charles Aznavour la Romexpo s-a amânat

Concertul susţinut de Charles Aznavour la Romexpo s-a amânat
Concertul lui Charles Aznavour, programat iniţial pentru 20 februarie, la Romexpo, a fost amânat, "din motive logistice'', urmând să aibă loc pe 28 aprilie. "Această decizie a survenit după vizita efectuată...

DESTINAŢIA SĂPTĂMÂNII. Salonic

DESTINAŢIA SĂPTĂMÂNII. Salonic
Cine vrea o experiență unică, într-un oraș încărcat de culoare și diversitate, poate încerca a doua „capitală” a Greciei. Salonic este al doilea oraș ca mărime, după Atena, și se află la un drum de...

Mere umplute, un desert sănătos şi lesne de făcut

Mere umplute, un desert sănătos şi lesne de făcut
Merele umplute sunt un desert extrem de uşor de făcut. Copii le apreciază şi le savurează cu mare plăcere.Pentru aceasta reţetă acem nevoie de următoarele ingrediente (cantităţile sunt în funcţie de cât de ...

Satul autentic, magnet pentru turiști

Satul autentic, magnet pentru turiști
Galerie Foto Tradițiile și stilul pur românesc îi atrag tot mai mult pe turiștii care caută să își petreacă vacanțele într-un mod inedit. În anumite zone ale țării, portul, obiceiurile, preparatele tradiționale și...

Liam Neeson spune că este într-o relaţie cu o femeie "incredibil de celebră"

Liam Neeson spune că este într-o relaţie cu o femeie "incredibil de celebră"
Actorul irlandez Liam Neeson este implicat într-o relaţie, a spus acesta într-un interviu pentru Irish Independent, însă nu a dat detalii despre cea cu care are o relaţie în prezent, scrie UPI.com. ''Aş...

Actriţa Angelina Jolie şi-a afişat în Cambodgia cele trei noi tatuaje

Actriţa Angelina Jolie şi-a afişat în Cambodgia cele trei noi tatuaje
Actriţa Angelina Jolie, care filmează în Cambodgia pentru pelicula ''First They Killed My Father'', a fost văzută duminică în public având trei tatuaje noi, uşor vizibile, scrie UPI.com, citând revista...

Saramură de crap ca la cherhana

Saramură de crap ca la cherhana
Saramura de peşte este specifică pentru zona balcanică şi are influenţe din bucătăria turcească.Pentru o saramură de crap ca la cherhana, avem nevoie de următoarele ingrediente:Un crap maresare grunjoasă6...

Reţeta zilei de marţi. Natinca sau gât de rață, de gâscă ori de curcă umplut (rețete românești pe gustul tău)

Reţeta zilei de marţi. Natinca sau gât de rață, de gâscă ori de curcă umplut (rețete românești pe gustul tău)
Am pornit iar prin satele noastre, în căutare de retete romanesti, și iată ce am aflat: în România trăiesc nouăsprezece comunităţi etnice istorice - adică acelea aflate aici de sute de ani -, cărora li se...

Cortul de un kilogram

Cortul de un kilogram
Pasionaţii de drumeţii care vor să-şi uşureze rucsacul în timp ce bat cărările de munte pot lua în considerare cortul MSR Carbon Reflex 2. Realizat din fibră de carbon, câştigătorul premiului National...

Ciorba de văcuţă fiartă în borş, bună de-ţi încălzeşte inima

Ciorba de văcuţă fiartă în borş, bună de-ţi încălzeşte inima
Ciorba de văcuţă este una dintre cele mai gustoase şi sănătoase ciorbe. Consistentă şi plină de nutrienţă, poate fi mâncată în orice sezon.Pentru ciorba de văcuţă avem nevoie de următoarele...

Istoria mereu surprinzătoare. Transmigrarea sau „arestul secular la domiciliu”. De ce au fost pedepsiți landlerii?

Istoria mereu surprinzătoare. Transmigrarea sau „arestul secular la domiciliu”. De ce au fost pedepsiți landlerii?
Dintre toate grupurile etnice “de neam german” - saşi, şvabi, ţipţeri, landleri şi germani -, ne-a atras atenţia cel al landlerilor, poate şi pentru că saga lor nu a fost una a “emigrării”, ci, în...

Rețeta zilei de luni. Colțunași (sau vareniki) ca la Ulma (rețete românești pe gustul tău)

Rețeta zilei de luni. Colțunași (sau vareniki) ca la Ulma (rețete românești pe gustul tău)
Bucate ucrainene după retete romanesti. Adicătelea, împământenite la noi și asimilate de întregul sat, de întreaga comună. Pe Maria Gorban am întâlnit-o cu ani în urmă la festivalul ProEtnica de la...

Ponturi de călătorii. Știi ce face copilul tău în tabără?

Ponturi de călătorii. Știi ce face copilul tău în tabără?
Elevii vor fi din nou în vacanță, iar stațiunile montane vor fi luate cu asalt. Cei care-și trimit copiii în tabere sau excursii trebuie să țină cont de câteva sfaturi. În primul rând, după ce v- ați inter...

Mâncare chinezească - Pui dulce acrişor, o reţetă mai simplă decât am crede

Mâncare chinezească - Pui dulce acrişor, o reţetă mai simplă decât am crede
Ne-am obişnuit cu ideea că mâncarea chinezească este dificil de făcut, nimic mai greşit. Este numai un alt mod de a găti şi de a îmbina ingredientele.Iată reţeta de pui dulce acrişor.Pentru această mâncare...

Cinci oraşe de vizitat într-un weekend lung

Cinci oraşe de vizitat într-un weekend lung
Galerie Foto Dacă aveţi la dispoziţie un weekend prelungit şi ceva bani puşi deoparte, puteţi da o fugă într-unul din oraşele europene mai puţin cunoscute ca destinaţie de city-break, dar cu oferte şi privelişti care se...