x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 7260


Mai multe titluri din categorie

Dan Negru ne-a dezvăluit interior cum e vacanţa ideală pentru el: “Cu familia, într-un loc în care nu regăseşti nimic din ce ai acasă”

Dan Negru ne-a dezvăluit interior cum e vacanţa ideală pentru el: “Cu familia, într-un loc în care nu regăseşti nimic din ce ai acasă”
Galerie Foto Țipă, se agită, se tăvăleşte, prezintă ”enşpe” emisiuni cu audienţe remarcabile. E iubit de majoritatea publicului, sunt şi oameni care nu-l plac, dar nu există cineva care să nu-l ştie. E el,...

Chef Paul Siserman recomandă Ciabatta cu tagliata de vită, hribi, rucola și parmesan

Chef Paul Siserman recomandă Ciabatta cu tagliata de vită, hribi, rucola și parmesan
Galerie Foto Italia ne furnizează unele dintre cele mai interesante și delicioase rețete. În timp ce mă gândeam la ideea culinară a acestui weekend, mi-am adus aminte de perioada mea profesională italiană și de gu...

Turcia trece prin criza turismului- Plaje goale, strazi pustii în Antalya

Turcia trece prin criza turismului- Plaje goale, strazi pustii în Antalya
Hotelierii din Turcia anunta o criza grava a sectorului care are active de 80 de miliarde de dolari , 1 milion de paturi și asigura peste 1 milion de locuri de muncă. Publicatia Hurryet citează un responsabil din...

Destinatia de Weekend 24 - 26 iunie

Destinatia de Weekend 24 - 26 iunie
Târgul Românașul la Brașov În acest weekend, brașovenii și turiștii au ocazia să descopere povestea iei la Târgul Românașul. La Târg vor veni expozanți din întreaga...

Spectacole din Shakespeare şi Cervantes

Spectacole din Shakespeare şi Cervantes
Cea de-a zecea ediţie a  Nopţii Institutelor Culturale are loc mâine seară în Bucureşti. În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare şi...

Prințul Harry a primit o cerere în căsătorie mai puțin obișnuită

Prințul Harry a primit o cerere în căsătorie mai puțin obișnuită
Harry se afla, marți, la Stockport, în apropiere de Manchester, pentru a susține o echipă de rugby, relatează 7sur7.be. O mulțime de oameni încântați de prezența prințului se afla pe...

O prietenă a lui Prince povesteşte despre leşinul suferit de artist în plin zbor, înainte de moartea sa

O prietenă a lui Prince povesteşte despre leşinul suferit de artist în plin zbor, înainte de moartea sa
Privirea fixă şi corpul care se prăbuşeşte: o prietenă a lui Prince, care a zburat alături de artist în jet-ul său privat, a povestit, într-un interviu acordat marţi ziarului New York Times, despre...

REȚETĂ IEFTINĂ - Prajitura cu taitei, nuci si frisca

REȚETĂ IEFTINĂ -  Prajitura cu taitei, nuci si frisca
Pentru această prăjitură avem nevoie de următoarele ingrediente: 300 g fidea sau taitei; 250 g nuci macinate; trei oua; 4-5 linguri cu dulceata (una foarte parfumata); o lingurita cu scortisoara...

Silviu Prigoană se însoară în toamnă

Silviu Prigoană se însoară în toamnă
De când s-au cunoscut și și-au dat seama că sunt făcuți unul pentru altul, Silviu Prigoană și iubita sa, Mihaela, o țin din petreceri în petreceri. Cei doi au fost din nou nași și se vor pregăti s

Rețeta zilei. Tartă de cartofi cu brânză

Rețeta zilei. Tartă de cartofi cu brânză
Bucură-te de o delicioasă tartă de cartofi cu brânză. Reţeta este simplă, iar timpul de preparare este de doar o oră, scrie clickpentrufemei.ro. Ai nevoie de 3 cartofi 200 g ciuperci 1 fir...

Cele mai favorizate zodii în luna iulie

 Cele mai favorizate zodii în luna iulie
Descoperă în cea mai călduroasă lună a verii dacă te afli printre zodele norocoase ce sunt răsfățate de astre. Iată care sunt cele mai favorizate zodii ale lunii iulie, scrie clickpentrufemei.ro. Cele...

Locuri MISTERIOASE din România. Pâlnia din Lacul Vida - UNICĂ în lume

Locuri MISTERIOASE din România. Pâlnia din Lacul Vida - UNICĂ în lume
Frumusețea naturii și ingeniozitatea omului. Ce se întâmplă acolo unde ele își dau mâna, în chip benefic? Apare... minunea! Un astfel de loc, de o frumusețe uluitoare, se află undeva...

O şuviţă din părul lui David Bowie va fi vândută la licitaţie

O şuviţă din părul lui David Bowie va fi vândută la licitaţie
O şuviţă din părul starului glam rock David Bowie va fi scoasă la o licitaţie organizată sâmbătă, la Beverly Hills, de casa de licitaţii Heritage Auctions, experţii estimând că se va vinde pentru...

PONTURI. Aplicații speciale pentru călătorii

PONTURI. Aplicații speciale pentru călătorii
Atunci când vrei să pleci într-o vacanță, un simplu smartphone sau o tabletă sunt suficiente pentru a face toate pregătirile necesare. Prin intermediul unor aplicații îți poți planifica de la ca...

Hotel plutitor pe malul Dunării ca-n Bora Bora sau Maldive

Hotel plutitor pe malul Dunării ca-n Bora Bora sau Maldive
V-ați întrebat vreodată cum ar fi să petreceți o vacanță într-un decor exotic, să dormiți în bungalouri, să serviți masa într-un restaurant aflat în mijlocul...