x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 7354


Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei. Pilaf cu praz, ca în satele dobrogene

Rețeta zilei. Pilaf cu praz, ca în satele dobrogene
Ești în căutarea unei retete romanesti (sau măcar a uneia care se pregătește în teritoriile noastre de sute de ani, deci e cazul să ne-o asumăm)? Atunci te afli unde trebuie. Rubrica de față este...

6 cele mai frecvente și mari greșeli pe care le faci în bucătărie

6 cele mai frecvente și mari greșeli pe care le faci în bucătărie
De cele mai multe ori, problemele de nutriție, în zilele noastre, vin din obiceiuri împământenite și răspândite chiar și de bucătării renumite. Așadar, poți să mănânci...

Cursuri de scufundări: din bazin, în Marea Neagră

Cursuri de scufundări: din bazin, în Marea Neagră
Galerie Foto Vara, marea ne cheamă la ea pentru distracție, relaxare și bălăceală. De ce să nu încercăm să îi descoperim și frumusețea ascunsă? După doar câteva cursuri de scufundare, putem apela la un...

De ce este periculos Pokemon Go. Cum îți afectează sănătatea

De ce este periculos Pokemon Go. Cum îți afectează sănătatea
Pokemon este o abreviere a cuvintelor Pocket Monsters, ce în traducere înseamnă monștri de buzunar. Pokemon Go este un nou joc ce poate fi instalat pe telefonul mobil, așa cum deja mare parte dintre voi ș...

Rețetă de Tartar de somon de la Chef Paul Siserman

Rețetă de Tartar de somon de la Chef Paul Siserman
Galerie Foto Din nordul Europei a intrat în culinăria noastră o rețetă pe bază de pește crud: Tartar de somon.  Unii dintre voi veți avea o reticență la ideea de carne crudă, însă trebuie să știți că...

Prăjitură cu frişcă

Prăjitură cu frişcă
Ingrediente: un litru lapte dulce, 250 g făină, 450 g zahăr tos, 5 ouă, 250 ml frişcă, o linguriţă cafea solubilă, un pachet de foietaj, două linguri de pudră de cacao, o conservă de ananas, un...

Şi vedetele Antena 3 pleacă în vacanţă

Şi vedetele Antena 3 pleacă în vacanţă
Galerie Foto Cătălina Porumbel, realizatoarea emisiunii "Ediţie de weekend",  în fiecare sâmbată şi duminică, de la ora 11.00 şi de la ora 16.00, a ales să plece în vacanţă aproape de...

Fundaţia Leonardo DiCaprio a strâns 45 de milioane de dolari într-o seară! Care e cauza

Fundaţia Leonardo DiCaprio a strâns 45 de milioane de dolari într-o seară! Care e cauza
Fundaţia Leonardo DiCaprio a strâns la gala din acest an, a treia, organizată la Saint-Tropez, 45 de milioane de dolari pentru cauze de mediu. "Reprezentăm ultima generaţie care are o şansă să stopeze...

Redman şi Dilated Peoples, la Bucureşti

Redman şi Dilated Peoples, la Bucureşti
Creative Fest are loc în acest sfârşit de săptămână la Romexpo, iar intrarea este liberă.  Creative Fest înseamnă trei zile de muzică, street dance, demonstraţii de graffiti, space pa...

Artişti din 48 de ţări la Concursul Enescu

Artişti din 48 de ţări la Concursul Enescu
Concursul de interpretare “George Enescu”, care se va desfăşura în luna septembrie, va aduce pe scenă 174 de tineri artişti, care au fost selectaţi de către juriul de specialitate din 317...

Muşchi de porc cu cartofi

Muşchi de porc cu cartofi
Ingrediente: 800 g muşchi de porc, 800 g cartofi noi, 500 g roşii, o legătură de mărar, ulei de floarea-soarelui, două linguri de boia dulce, sare, piper, o lingură de pudră de usturoi, o lămăie, castrave

UNIC ÎN ROMÂNIA. Satul de marmură

UNIC ÎN ROMÂNIA. Satul de marmură
Situat în judeţul Hunedoara, satul Alun din Ţinutul Pădurenilor, supranumit “satul de marmură” sau „satul înmărmurit“, este unic în România: mai are un locuitor,...

Zodii favorizate în luna august

Zodii favorizate în luna august
Unii nativi au o situație financiară excelentă în luna august, în timp ce alții au mari șanse să-și găsească jumătatea. Iată care sunt zodiile favorizate în luna august 2016, scrie...

Lady Gaga insistă că Taylor Kinney este în continuare "sufletul ei pereche"

Lady Gaga insistă că Taylor Kinney este în continuare "sufletul ei pereche"
Lady Gaga insistă că Taylor Kinney este în continuare "sufletul ei pereche", în pofida faptului că presa a anunţat că acesta şi cântăreaţa au luat "o pauză" după cinci ani...

Lady Gaga a rupt logodna cu Taylor Kinney

Lady Gaga a rupt logodna cu Taylor Kinney
Diva muzicii pop Lady Gaga şi actorul Taylor Kinney au rupt logodna, potrivit informaţiilor apărute în mass-media americane, relatează AFP. Cântăreaţa americană a fost văzută fără inelul de logo...