x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3606
 


Mai multe titluri din categorie

SUPER FEMEILE din viaţa lui Adrian Mutu. Care ţi se pare cea mai SEXY? - GALERIE FOTO

SUPER FEMEILE din viaţa lui Adrian Mutu. Care ţi se pare cea mai SEXY? - GALERIE FOTO
Adrian Mutu a anuntat ca va sarbatori Pastile alaturi de parintii sai, deoarece sotia, Consuelo, si cele doua fiice, Adriana si Maya Vega, se afla in Republica Dominicana. De asemenea, Mario, fiul din...

REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (15) Cozonac cu nucă / Miel de Paști / Pască pentru Paște (de la 1871)

REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (15) Cozonac cu nucă / Miel de Paști / Pască pentru Paște (de la 1871)
E ultima zi înainte de noaptea cea sfântă a Învierii. Sunt ultimele ceasuri în care, în gospodăriile creștinilor, se mai pregătesc bucatele pentru masa de Paști. Acelora dintre dumneavoastră care încă nu au...

REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (14) Cozonac cu mac / Cotlet de miel umplut / Prăjitură fiartă în lapte

REȚETE PENTRU MASA DE PAȘTI (14) Cozonac cu mac / Cotlet de miel umplut / Prăjitură fiartă în lapte
Periplul nostru prin satele și orașele României, în căutarea rețetelor pentru masa de Paști se apropie de sfârșit. Ne facem însă timp pentru câteva popasuri, la Dorohoi, pentru cozonacul cu mac (cu clare...

Cum să te îmbraci în ziua de Paşti! Moda primăverii

Cum să te îmbraci în ziua de Paşti! Moda primăverii
De mult nu mai e o problemă dacă tinerele fete intră în biserică îmbrăcate cu pantaloni şi nu cu fuste şi rochiţe. Blugii sunt la ordinea zilei, pe stradă, la şcoală şi... la slujba de duminică. Însă...

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (13). Cunună de cozonac împletit / Miel în sos de iaurt / Pască cu brânză sărată

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (13). Cunună de cozonac împletit / Miel în sos de iaurt / Pască cu brânză sărată
Odată cu primul ou înroșit, pregătirile pentru masa de Paști intră în linie dreaptă. Curând, va începe frământatul pentru copturile tradiționale - pasca și cozonacul -, iar mieii sunt și ei tăiați,...

La ediţia specială de Paşte a emisiunii Agentul VIP, Fuego a împodobit bradul cu ouă

La ediţia specială de Paşte a emisiunii Agentul VIP, Fuego a împodobit bradul cu ouă
Galerie Foto În Vinerea Mare, de la ora 21.30, în ediţia specială Agentul VIP, Cristian Brancu, aduce în platoul emisiunii invitaţi cu poveşti emoţionate. "În aşteptarea nopţii în care cu toţii vom primi Lumina, Agentul...

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (12): Cozonac cu umplutură de albuşuri şi vanilie / Pască cu caş frământat şi crustă de bezea / Drob de Paşti

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (12): Cozonac cu umplutură de albuşuri şi vanilie / Pască cu caş frământat şi crustă de bezea / Drob de Paşti
Dacă sunteţi dispuse (domniile voastre, gospodinele casei) să încercaţi ceva nou, neobişnuit, chiar, pentru masa de Paști, cele două copturi cu bezea pe care vi le propun azi ar putea să vă stârnească...

Boicot împotriva lui Brenciu, la “Te cunosc de undeva!”

Boicot împotriva lui Brenciu, la “Te cunosc de undeva!”
Galerie Foto Monica Anghel, Pepe și Andrei Aradits se așează în public, în emisiunea “Te cunosc de undeva!”, în semn de protest pentru că acesta a întârziat la filmare și nu vor să se mai așeze la masa juriului până...

Alina Pușcaș, în danteluri fine, azi, la debutul ei în teatru

Alina Pușcaș, în danteluri fine, azi, la debutul ei în teatru
Alina Pușcaș, prezentatoarea show-ului “Te cunosc de undeva!”, debutează în teatru, în această seară, de la ora 20.00, la Club La Scena, în comedia “Încurcă lume”. Ea va interpreta rolul Olga, o jună...

Irina Loghin aplaudă vestea că va fi imitată sâmbătă, la “Te cunosc de undeva!”

Irina Loghin aplaudă vestea că va fi imitată sâmbătă, la “Te cunosc de undeva!”
Galerie Foto Cătălin Bordea se transformă în Fuego și cântă “Măicuța vrea să mă-nsor”, în duet cu Ana Odagiu, care o va imita pe Irina Loghin, sâmbătă, 19 aprilie, de la ora 20.30, la “Te cunosc de undeva!”....

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (11): Friptură de miel cu aromă de cimbru / Cozonac tricolor / Sarmale cu carne de curcan

REŢETE PENTRU MASA DE PAŞTI (11): Friptură de miel cu aromă de cimbru / Cozonac tricolor / Sarmale cu carne de curcan
Pe măsură ce se apropie zilele cele sfinte ale Paștilor, o dată ce am intrat în Săptămâna Patimilor, grija gospodinelor pentru întocmirea meniului de Înviere e tot mai mare. Iată în continuare câteva...
Abuzurile împotriva lui MIRCEA DIACONU trebuie pedepsite. Semnează petiţia online a JURNALULUI NAŢIONAL pentru demiterea şefului ANI, Horia Georgescu