x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4134


Mai multe titluri din categorie

Casa ecologică: Principalele avantaje unei locuinţe din lemn

Casa ecologică: Principalele avantaje unei locuinţe din lemn
Romanii au început să se gândească serios, atunci când vor să îşi construiască casă, şi la varianta unei locuinţe din lemn. Principalele avantaje ale cumpărării unei case de lemn sunt preţul mai mic, o...

Toamna asta vrei mai mult la Antena 1

Toamna asta vrei mai mult la Antena 1
Vara aceasta telespectatorii au “aprins distacția” la Antena 1. Conform Kantar Media, în perioada 1 iunie – 25 august postul de televiziune a avut o creștere în rândul publicului comercial din mediul urban...

Vica Blochina face o săritură în apă împreună cu fiul ei, Edan: “Era emoționat și nerăbdător să sară”

 Vica Blochina face o săritură în apă împreună cu fiul ei, Edan: “Era emoționat și nerăbdător să sară”
În cea de-a doua semifinală “Splash! Vedete la apă”, vineri, 29 august, de la ora 20.30, la Antena 1Frumoasa Vica Blochina, una dintre semifinalistele celui mai îndrăzneț show al acestei veri, “Splash!...

Un „clasic” al bucăriei: „buchetul de ierburi aromatice”. Bonus: rețeta de CRAP ALSACIAN!

Un „clasic” al bucăriei: „buchetul de ierburi aromatice”. Bonus: rețeta de CRAP ALSACIAN!
A fost folosit probabil pentru prima dată in Evul Mediu, pentru a "acoperi" mirosul greu al cărnurilor mai puţin proaspete. Astăzi insă este o dovadă de rafinament şi cultură culinară să ştii să dozezi...

Știucă umplută, rachiu de floare de salcâm, „pirjeciki” - câteva rețete tradiționale din Delta Dunării

Știucă umplută, rachiu de floare de salcâm, „pirjeciki” - câteva rețete tradiționale din Delta Dunării
Femeia din faţa mea îşi potriveşte cununa cu flori pe creştetul capului, după care mă îmbie să gust din rachiul de floare de salcâm. "Da' luaţi, că n-aţi mai băut aşa ceva..." O cheamă Elena Ivanov. E din...

O salată răcoroasă pentru sfârșitul verii, de la Jamie Oliver. Vezi rețeta!

O salată răcoroasă pentru sfârșitul verii, de la Jamie Oliver. Vezi rețeta!
Nu te poţi stăpâni să nu exclami „wow” în vreme ce îl priveşti bucătărind la televizor sau îi răsfoieşti cărţile de bucate. Şi ceea ce îţi doreşti imediat este să treci dincolo de sticlă şi să...

Pizza-polenta cucerește Italia

Pizza-polenta cucerește Italia
 Padania, regiune din nordul Italiei situată pe valea râului Pad, a dat lumii cea mai populară specialitate de brânză cu denumire de origine controlată: "grana padano", numită aşa datorită texturii sale...

Gemul de rubarbăr al prinţului Charles

Gemul de rubarbăr al prinţului Charles
Galerie Foto Coborâm de la biserica din deal, unde am „cercetat”, curioşi, „tur­­nul slăninii”. La Criţ, ca peste tot în sa­tele săseşti risipite între culmile moi ale arcului carpatic transilvan, unul din­tre...

Mama cântăreţei Anamaria Ferentz sare de la platforma de cinci metri

Mama cântăreţei Anamaria Ferentz sare de la platforma de cinci metri
Galerie Foto Curajul de care a dat dovadă, la cei 61 de ani, mama cântăreţei Anamaria Ferentz a impresionat pe toată lumea, juraţi şi public, la “Splash! Vedete la apă”. Deşi nu ştie să înoate, doamna Flori a acceptat...

“Poftiți pe la noi!” a fost din nou lider incontestabil de audiență

“Poftiți pe la noi!” a fost din nou lider incontestabil de audiență
Ediția de ieri a emisiunii „Poftiți pe la noi!” a fost din nou lider absolut de audiență, la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, pe publicul din mediul urban...

Andreea Berecleanu a petrecut la nunta fiicei iubitului ei, Constantin Stan

Andreea Berecleanu a petrecut la nunta fiicei iubitului ei, Constantin Stan
Pentru Andreea Berecleanu, prezentatoarea Observatorului de la ora 19.00, weekend-ul trecut a fost unul plin de emoție şi bucurie. Andreea şi iubitul ei Constantin Stan au fost alături de fiica acestuia, pe nume tot...

Locuri din România care par rupte din serialul Game of Thrones. Voi ce credeţi?

Locuri din România care par rupte din serialul Game of Thrones. Voi ce credeţi?
România este cunoscută pentru peisajele naturale şi pentru istoria sa bogată, însă nu ne-am fi gândit niciodată că unele clădiri sau zone ale ţării par să semene cu cele din celebrul serial Game of...

Edi Stancu, Bogdan Boantă, Cocuța și Antonio spun „Poftiți pe la noi!” de la Predeal

Edi Stancu, Bogdan Boantă, Cocuța și Antonio spun „Poftiți pe la noi!” de la Predeal
Luni, 25 august, și marți, 26 august, în ultima ediție a emisiunii Edi Stancu, Bogdan Boantă, Cocuța și Antonio își fac bagajele și pleacă la Predeal! Stăpâni ai ringului de dans, cei patru vor fi nevoiți...

ŞOCANT! Justin Bieber va deveni tată! Vezi cine a avut inconştienţa să rămână însărcinată cu el!

ŞOCANT! Justin Bieber va deveni tată! Vezi cine a avut inconştienţa să rămână însărcinată cu el!
Galerie Foto Justin Bieber, cel pe care împătimiţii hocheiului din America îl dădeau premiu de consolare în meciul dintre SUA şi Canada, va deveni tătic!Presa tabloidă a vuit, şi pe hârtie, şi în online, revista Star...

Londra, cel mai scump oraș european pentru iubitorii de cultură

Londra, cel mai scump oraș european pentru iubitorii de cultură
Londra este cel mai scump oraș din Europa pentru activități culturale cum ar fi baletul, opera, vizitarea monumentelor istorice și muzica clasică, indică o cercetare publicată joi și preluată de The Independent....