x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4246


Mai multe titluri din categorie

Despre mic dejun, conserve de iarnă, squash şi parfumuri, duminică dimineaţă la "Numai de bine"

Despre mic dejun, conserve de iarnă, squash şi parfumuri, duminică dimineaţă la "Numai de bine"
Duminică dimineaţă, de la ora 9:30, la Antena 3, „Numai de bine” îi aşteaptă pe telespectatori la o nouă serie de materiale interesante. Pentru a începe ziua cu energie, Ela Crăciun, alături de...

În această toamnă, la Antena 1, Raluka “Dansează printre vise”

În această toamnă, la Antena 1, Raluka “Dansează printre vise”
“Muzica și dansul merg mână în mână și nu mă pot gândi la una fără cealaltă”, declară Raluka, artistă care va participa în această toamnă în show-ul “Dansează printre vise”, difuzat de Antena...

Zodiacul Etrusc. Află ce zodie îţi corespunde şi ce zeu te protejează, în funcţie de anotimpul în care te-ai născut!

Zodiacul Etrusc. Află ce zodie îţi corespunde şi ce zeu te protejează, în funcţie de anotimpul în care te-ai născut!
Cele 16 zodii poartă numele a 16 zeități din pantheonul etrusc. Una dintre cele mai importante zeități etrusce era Nortia sau zeița sorții, ea fiind și ocrotitoarea zodiacului și a divinațiilor...

Filmări pe câmp cu văcuţe şi Ice Bucket Challenge pentru promo-ul noului sezon “SRC – Fun Factory”

Filmări pe câmp cu văcuţe şi Ice Bucket Challenge pentru promo-ul noului sezon “SRC – Fun Factory”
Toamna are mai mult umor când intră în acţiune agenţii SRC. Noul sezon al emisiunii de la Antena 1, ”Serviciul Român de Comedie – Fun Factory”, se află în plină pregătire, iar umoriştii din gaşca lui...

Rona Hartner a devenit extrem de agitată la “Te cunosc de undeva!”

Rona Hartner a devenit extrem de agitată la “Te cunosc de undeva!”
Rona Hartner se transformă în interpretul Mory Kante, originar din Guineea, și cântă o piesă într-un dialect din Mali sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 20.30, la “Te cunosc de undeva!”. “Îmi aduce...

Te cunosc de undeva - Maximilian s-a dezbrăcat pentru Anda Adam

Te cunosc de undeva - Maximilian s-a dezbrăcat pentru Anda Adam
Cântărețul de muzică hip-hop Maximilian i-a trimis Andei Adam hainele sale pentru ca aceasta să le îmbrace la “Te cunosc de undeva!”, sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 20.30, când va trebui să-l imite cu...

Prezenţă neaşteptată! Antonia a făcut furori pe scena X Factor

Prezenţă neaşteptată! Antonia a făcut furori pe scena X Factor
Aproape 5000 de concurenţi s-au înscris la audiţiile celui de-al patrulea sezon X Factor, pregătiţi să dea piept cu noua generaţie de juraţi X Factor şi să convingă că au voce, charismă, prezenţă scenică,...

Daniel Osmanovici, prezentatorul Observatorului de weekend, antrenor de bune maniere

Daniel Osmanovici, prezentatorul Observatorului de weekend, antrenor de bune maniere
În fiecare sâmbătă şi duminică, Daniel Osmanovici, alături de colega lui de prezentare, Geanina Ilieş, aduce telespectatorilor Antenei 1, în cadrul Observatorului  de la ora 6.00, 13.00 şi 16.00, cele mai...

Jorge și-a făcut dinții ca ai lui Freedie Mercury

Jorge și-a făcut dinții ca ai lui Freedie Mercury
Galerie Foto Pentru ediția de sâmbătă, 20 septembrie, a show-ului “Te cunosc de undeva!”Ca să semene perfect cu Freedie Mercury, personajul în care se va transforma sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 20.30, la „Te cunos...

Dan Negru, Lora, Connect-R și Pepe învață să cânte la pahare de la o concurentă “Next Star”

Dan Negru, Lora, Connect-R și Pepe învață să cânte la pahare de la o concurentă “Next Star”
Astăzi, de la 20:30, în prima ediție din cel de-al patrulea sezon al emisiunii Cine spune că doar de la cei mari poți învăța? Astăzi, de la 20:30, în prima ediție a emisiunii „Next Star”, Dan Negru, Lora,...

Răzvan şi Dani se pregătesc de război

Răzvan şi Dani se pregătesc de război
Prezentatorii super show-ului X Factor, ce va avea premiera vineri, 19 septembrie, de la 20:30, la Antena 1 Atunci când spui X Factor spui emoţie, suspans, adrenalină, tensiune, euforie, muzică, toate reunite...

Apariție-bombă în prima ediție a emisiunii „Next Star”

Apariție-bombă în prima ediție a emisiunii „Next Star”
Marți, de la 20:30, la Antena 1 începe cel de-al patrulea sezon al show-uluiCopiii românilor sunt extraordinari, iar Dan Negru demonstrează din nou asta marți, 16 septembrie, de la 20:30, când la Antena 1 debuteaz

Duminică, vedetele Antena 3 şi Antena 1 au ieşit la squash

Duminică, vedetele Antena 3 şi Antena 1 au ieşit la squash
Galerie Foto Peste 100 de jucători profesionişti din ţară şi din străinătate s-au întrecut în două mari competiţii de squash la Bucureşti, la Aerosquash Băneasa: Romania PSA International 2014 şi Cupa Wilson Aerosquash,...

Fiecare membru al juriului a fost de mic un „Next Star”

Fiecare membru al juriului a fost de mic un „Next Star”
Începând din 16 septembrie, hotărăsc cine are cele mai multe șanse să devină un viitor “Next Star” Începând din 16 septembriei, de la 20:30, Maria Cârneci, Lora, Vasile Muraru, Pepe și Connect-R trebuie...

În această toamnă, în fiecare duminică, la Antena 1, Muneer „Dansează printre vise”

În această toamnă, în fiecare duminică, la Antena 1, Muneer „Dansează printre vise”
Muneer a acceptat provocarea Antenei 1 și în această toamnă „Dansează printre vise”. „Eu sunt o persoană foarte sinceră și dură cu mine, cred că ai nevoie să te cunoști înainte de a face orice în...