x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4169


Mai multe titluri din categorie

(P) Un an de zile bune şi nopţi liniştite

(P) Un an de zile bune şi nopţi liniştite
Sunt mici schimbări pe care le poţi face pentru ca zilele şi nopţile tale să inceapă mai bine. Totul porneşte de la felul în care adormí şi te trezeşti: indiferent dacă este în timpul săptămânii sau în...

Ce mâncau Ceaușeștii? Preferinţe de tinereţe, regim de bătrâneţe

Ce mâncau Ceaușeștii? Preferinţe de tinereţe, regim de bătrâneţe
Mai ţineţi minte bancurile care se rosteau în şoaptă, pe la colţuri şi stârneau hohote de râs, urmate, inevi­ta­bil, de o zbatere de inimă şi de o pri­vire în jur, ce iscodea fiecare chip din apropiere?...

Cele mai frumoase cratere de pe planetă GALERIE FOTO

Cele mai frumoase cratere de pe planetă GALERIE FOTO
Sunt prezente pe întreaga planetă, le poţi găsi în Statele Unite, dar şi în America de Sud, în China sau în Egipt, Bahamas sau Siberia ... Se numesc doline şi apar în cele mai neaşteptate locuri şi au uneori...

După 2 ani, Mariei Coman i s-a îndeplinit dorinţa: înfiinţarea primului centru privat de recuperare neuromotorie pentru copii

După 2 ani, Mariei Coman i s-a îndeplinit dorinţa: înfiinţarea primului centru privat de recuperare neuromotorie pentru copii
În 2012, Maria Coman provoca cititorii blogului www.maria-coman.ro să se implice, prin achiziţionarea unor tricouri, într-o campanie de strângere de fonduri pentru înfiinţarea unui centru privat de tratare a...

Coniacul și vinul care i-au făcut „praf” pe Churchill, Aznavour, Kusturica, Agatha Christie, Frank Sinatra și Stalin

Coniacul și vinul care i-au făcut „praf” pe Churchill, Aznavour, Kusturica, Agatha Christie, Frank Sinatra și Stalin
Totul al plecat de la o amintire din vremea studenţiei, când, la o serbare de-nceput de an, un coleg armean ne-a adus o sticlă de „Ararat”. Numele de pe etichetă, cu misterioase conotaţii biblice, ascundea un...

Botezatu a decis să părăsească Bucureştiul şi a mers la sat

Botezatu a decis să părăsească Bucureştiul şi a mers la sat
În ultimul weekend dinaintea noului sezon al emisiunii “Star Matinal”, care va lua startul luni dimineaţa, începând cu ora 09:00, Bote a luat o decizie radicală, părăsind Bucureştiul. “Am fugit la ţară,...

Vacanță surprinzătoare într-un oraș cosmopolit: BELGRAD, la încrucișarea drumurilor, la cumpăna istoriei

Vacanță surprinzătoare într-un oraș cosmopolit: BELGRAD, la încrucișarea drumurilor, la cumpăna istoriei
Aflat la confluenţa dintre râul Sava şi Dunăre, acest oraş, prins adesea în jocul geopolitic al diferitelor imperii, şi-a modelat un caracter aparte, în care se găsesc atât trăsături slave, cât şi austriece...

Dan Capatos, selfie de colecţie cu Tom Hanks

Dan Capatos, selfie de colecţie cu Tom Hanks
Galerie Foto Prezentatorul emisiunii „Un Show Pacatos”, care revine din 1 septembrie, de la 23:00, la Antena 1Campionul nopţilor albe, Dan Capatos, revine luni, 1 septembrie, începând cu ora 23:00 la Antena 1, cu un nou...

Iulian Barbu („Piticul porno”) face o săritură periculoasă

Iulian Barbu („Piticul porno”) face o săritură periculoasă
Vineri, 29 august, în cea de-a doua semifinală “Splash! Vedete la apă”În cea de-a doua semifinală a show-ului “Splash! Vedete la apă”, vineri, 29 august, de la ora 20.30, la Antena 1, Iulian Barbu,...

Publicul şi-a desemnat favoritele din casa “Mireasă pentru fiul meu”

Publicul şi-a desemnat favoritele din casa “Mireasă pentru fiul meu”
Cu doar o zi înainte de marea finală a celui mai îndrăgit reality show matrimonial din România, difuzată mâine la Antena 1,Mâine, telespectatorii celui mai îndrăgit reality show matrimonial din România,...

TESTUL FERICIRII. Răspunde întrebărilor și citește interpretările. Află cum poți fi fericit!

TESTUL FERICIRII. Răspunde întrebărilor și citește interpretările. Află cum poți fi fericit!
 1. Care este culoarea care te reprezintă, cu care te identifici? a. roşub. galbenc. verded. albastru2. Să presupunem că ar trebui să alegi un animal pentru a te înveseli. Care dintre următoarele ţi-ar păre...

Coniacul de 2 milioane de dolari

Coniacul de 2 milioane de dolari
Pasiunile a cincizeci de oameni au făcut ca un simplu pahar de coniac să cuprindă întreaga lume într-un echilibru perfect. Ne putem închipui doar ce foc de artificii ar putea stârni cel mai scump coniac din lume -...

Haideţi la show! Şef de scaune, ediţia din 30 august

Haideţi la show! Şef de scaune, ediţia din 30 august
Există funcţia de şef de scaune? Unde, cine, cum şi  când? Veţi putea afla în ediţia de sâmbătă a emisiunii “Haideţi la show!”  Este un secret pe care îl dezvăluie invitata noastră ...

Ana Maria Gheorghe: „Fac curat, iau comenzi, debarasez, mă pot numi omul-orchestră”

Ana Maria Gheorghe: „Fac curat, iau comenzi, debarasez, mă pot numi omul-orchestră”
Prezentatoarea rubricii Meteo din cadrul Observatorului de la Antena 1Ana Maria le aduce zilnic telespectatorilor cele mai noi informaţii despre vreme, în cadrul Observatorului de la Antena 1, iar atunci când nu se...

Nicolae Mitea anunță data nunții cu Andreea Tonciu

Nicolae Mitea anunță data nunții cu Andreea Tonciu
Vineri, la “Splash! Vedete la apă”, la Antena 1În cea de-a doua semifinală a show-ului “Splash! Vedete la apă”, vineri, 29 august, de la ora 20.30, la Antena 1, Andreea Tonciu va sări în sincron cu iubitul ...