x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5730


Mai multe titluri din categorie

Concertele toamnei, la Bucureşti

- Pink Martini revin în ţara noastră pe 4 octombrie, de data aceasta cu solista China Forbes. Sala Palatului va răsuna pe melodii deja consacrate, dar și pe piesele celui mai recent album „Dream a little dream”....

Rețeta zilei de luni. Borș de vară cu bostănei (rețeta lui Radu Anton Roman)

Rețeta zilei de luni. Borș de vară cu bostănei (rețeta lui Radu Anton Roman)
 O după-amiază de vară, cândva pe la sfârşitul anilor '90. Aerul, deasupra asfaltului de capitală balcanică, tremura "blurat". Părea că păşesc pe cărbunii unui grătar întins cât o jumătate de...

Cinema în aer liber, în Parcul Titan

Cinema în aer liber, în Parcul Titan
Parcul Titan din Bucureşti este, pentru o lună, gazda Cinematografului în Aer Liber. Este vorba despre un proiect prin care bucureştenii se vor putea bucura gratuit, în fiecare seară, de proiecţii de filme. La...

Naomi Campbell, din nou condamnată. Ce „ispravă” a mai făcut

Naomi Campbell, din nou condamnată. Ce „ispravă” a mai făcut
Fotomodelul britanic Naomi Campbell a fost găsită vinovată şi condamnată vineri de un tribunal din Sicilia la şase luni de închisoare cu suspendare pentru atacarea şi rănirea unui fotograf italian în 2009, ...

Două mari vedete de la Hollywood divorțează

Două mari vedete de la Hollywood divorțează
Galerie Foto Cele două vedete, a căror avere este estimată la 240 de milioane de dolari, s-ar fi decis, prin urmare, să se despartă amiabil. Will şi Jada au în primul rând în vedere binele celor doi copii ai lor, Jaden ...

Mark Zuckerberg este în extaz. Anunțul l-a făcut pe....Facebook

Mark Zuckerberg este în extaz. Anunțul l-a făcut pe....Facebook
Mark Zuckerberg este în culmea fericirii. A anunțat pe Facebook că el și soția sa Priscilla vor deveni părinți, relatează France 24.Cei doi au avut probleme până acum să aibă copii, după ce Priscilla a...

Natalia Selegean, fosta concurentă X Factor, dezvăluie reţeta unui shake delicios din pepene roşu

Natalia Selegean, fosta concurentă X Factor, dezvăluie reţeta unui shake delicios din pepene roşu
Video Cu toții avem fructele noastre preferate, iar în sezonul lor încercăm să ne bucurăm de ele cât mai mult posibil, ca să ne ajungă tot anul. Artista Natalia Selegean este înnebunită după vedeta verii, pepenele...

Doua vedete, implicate intr-un accident rutier la Târgu Jiu. Masina a fost facuta praf

Doua vedete, implicate intr-un accident rutier la Târgu Jiu. Masina a fost facuta praf
Momente cumplite pentru Ruby şi Dorian Popa. Aflaţi la Târgu Jiu, cei doi artişti au văzut moartea cu ochii, după ce au fost implicaţi într-un accident rutier. Cei doi au ajuns cu maşina în şant şi, potrivit...

Din bizareriile Bisericii Scientologice. Cum arată giulgiul în care apare Tom Cruise

Din bizareriile Bisericii Scientologice. Cum arată giulgiul în care apare Tom Cruise
Galerie Foto Tom Cruise apare complet gol pe un giulgiu din poplin realizat de artistul Daniel Edwards, care a vrut să marcheze în acest fel cei 25 de ani de când actorul american s-a alăturat Bisericii scientologice, ...

Ce leacuri băbești utilizează cântăreții ca să își întrețină vocile

Ce leacuri băbești utilizează cântăreții ca să își întrețină vocile
Interpretii folosesc si leacuri babesti pentru a-si drege vocea. Unii dintre ei consuma cu regularitate ceapa, ou crud, terci din malai si ardei iute. Altii apeleaza la miere, laptisor de matca si lamaie. Ca sa fie...

Satul de vacanță cu prima piscină plutitoare din țară

Satul de vacanță cu prima piscină plutitoare din țară
Galerie Foto În Thailanda, Cambodgia, Bali sau Vietnam întâlnim parcuri natu¬rale spectaculoase, cu piscine pluti-toare, unde noile construcţii se îmbină armonios cu natura. Acum, avem ceva asemănător și în Ro-mânia. Din...

Ana Maria Gheorghe este însărcinată

Ana Maria Gheorghe este însărcinată
Galerie Foto În culmea bucuriei și radiind de fericire, Ana Maria Gheorghe mărturisește că este însărcinată și că așteaptă o fetiță. Prezentatoarea Meteo de la Observator Antena 1 spune că și-a dorit mult să fie...

Rețeta zilei de vineri. Aperitive sau „canapele” pentru ceaiul de la ora 5 (rețetele lui Bacalbașa)

Rețeta zilei de vineri. Aperitive sau „canapele” pentru ceaiul de la ora 5 (rețetele lui Bacalbașa)
 Cu ceva vreme în urmă, era de bon-ton să primești musafiri la ceai, in amiezile parfumate (și toride) de vară. Uite, o dupa-amiaza de iulie, ca aceasta, de acum, în gradina casei, sub perdeaua de glicină...

Sinaxar. Înaintea-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci. Ce trebuie să știm despre POSTUL SFINTEI MARII

Sinaxar. Înaintea-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci.  Ce trebuie să știm despre POSTUL SFINTEI MARII
 Pe data de 31 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Evdochim. Acesta s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. Ajunge ofițer în armata imperială, în vremea împăratului...

Rețeta zilei de joi. Tocană de hribi și mânătărci (rețeta lui Radu Anton Roman)

Rețeta zilei de joi. Tocană de hribi și mânătărci (rețeta lui Radu Anton Roman)
Se zice din batrani ca pe cei stinsi trebuie sa-i pomenesti pana la inmormantare si-apoi pana la 40 de zile, amintindu-i cu intamplarile lor luminoase, vesele, c-asa li se linisteste sufletul. Pe Radu Anton Roman...