x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4404


Mai multe titluri din categorie

Maria Coman, în juriul Premiul literar "Augustin Frăţilă"

Maria Coman, în juriul Premiul literar "Augustin Frăţilă"
Maria Coman, realizatoarea emisiunii „Se întâmplă în România”, de la Antena 3, face din nou parte din juriul Premiului literar „Augustin Frăţilă”, ediţia a III-a.“Pentru mine este din nou o onoare şi ...

Zece femei frumoase, bogate și celebre care nu au ajuns niciodată în fața altarului

Zece femei frumoase, bogate și celebre care nu au ajuns niciodată în fața altarului
Galerie Foto Mai multe vedete frumoase, bogate și celebre de la Hollywood resping ideea că viața unei femei este împlinită atunci când se căsătorește și susțin că se simt foarte bine chiar și dacă nu au ajuns vreodată...

Cine este fata care va reprezenta România la concursul Miss World 2014. Vouă cum vi se pare?

Cine este fata care va reprezenta România la concursul Miss World 2014. Vouă cum vi se pare?
Galerie Foto Câștigătoarea titlului Miss World România 2014, Bianca Fanu, a fost acceptată oficial să reprezinte România la ediția din acest an a competiției internaționale de frumusețe Miss World 2014, eveniment care se...

Nik Wallenda, legat la ochi, pe sârmă, deasupra “Oraşului vânturilor”

Nik Wallenda, legat la ochi, pe sârmă, deasupra “Oraşului vânturilor”
Galerie Foto Nik Wallenda, “Regele mersului pe sârmă”, se întoarce cu o nouă aventură la înălţime! În ”Oraşul Vânturilor”, aşa cum este supranumit Chicago, Wallenda va executa cel mai îndrăzneţ şi mai dificil...

Michael Jackson, pe primul loc în topul vedetelor decedate cu cele mai mari venituri

Michael Jackson, pe primul loc în topul vedetelor decedate cu cele mai mari venituri
Pentru al doilea an consecutiv, Michael Jackson se află pe primul loc în clasamentul întocmit de Forbes al celebrităților cu cele mai mari venituri postume, conform starpulse.com.Numele și muzica fostului rege pop...

Poveștile Ancorei. Legenda Crapului și a Cărășoaicei

Poveștile Ancorei. Legenda Crapului și a Cărășoaicei
Galerie Foto „Pescarii Deltei și ai Dunării nu se mulțumesc să boteze peștii după soi, ci și după mărime”, îmi zicea cândva prietenul meu cel dedulcit la bucate deltatice, Radu Anton Roman. „Crapul se numește mai...

“Calea Iubirii, Conştienţei şi Puterii”, cu dr. Nicoleta Svârlefus

“Calea Iubirii, Conştienţei şi Puterii”, cu dr. Nicoleta Svârlefus
Transcenderea iluziei în care ne ţine captivi mintea este mijlocul prin care putem experimenta adevărul interior. Cu toţii ne dorim încredere în sine, pace, putere, abundenţă. De fapt, ceea ce ne dorim este...

Tatuajele albe, o nouă tendință este pe cale de a se impune în designul tatuajelor corporale

Tatuajele albe, o nouă tendință este pe cale de a se impune în designul tatuajelor corporale
Video O nouă tendință este pe cale de a se impune în designul tatuajelor corporale, și anume utilizarea tușului alb, scrie agenția DPA.Manechine cum sunt Bar Refaeli și Cara Delevinge, precum și cântăreața și...

După Brașov și București, celebrul Oktoberfest ajunge și la Timișoara

După Brașov și București, celebrul Oktoberfest ajunge și la Timișoara
Evenimentul se va desfășura în perioada 16-19 octombrie, la prima ediție a Festivalului Oktoberfest fiind așteptate peste 80.000 de persoane.În ultimul sfert de veac, sate întregi din Banat au fost depopulate...

Spaniolul Javier Bardem, noul negativ din “Piraţii din Caraibe”

Spaniolul Javier Bardem, noul negativ din “Piraţii din Caraibe”
Actorul spaniol Javier Bardem îşi negociază apariţia în partea a 5-a a seriei “Piraţii din Caraibe” - “Dead Men Tell No Tales”, în care ar trebui să joace rolul negativ. Anterior se specula că actorul...

Robert Downey Jr în “Captain America 3”

Robert Downey Jr în “Captain America 3”
Robert Downey Jr. se află în negocieri avansate pentru a interpreta rolul lui Tony Stark (alias Iron Man) în superproducţia “Captain America 3”, ce va fi lansată în 2016. Downey va reîmbrăca costumul Iron Man...

Un început de poveste maramureşană, la Muzeul Ţăranului Român

Un început de poveste maramureşană, la Muzeul Ţăranului Român
Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează în perioada 16 octombrie – 9 noiembrie 2014 un eveniment cu totul special, prin care publicul este invitat să descopere, dincolo de Maramureşul fotografilor sau al...

Richard Gere este din nou singur, după o relație discretă de șase luni cu Padma Lakshmi

Richard Gere este din nou singur, după o relație discretă de șase luni cu Padma Lakshmi
Actorul Richard Gere și-a încheiat relația cu Padma Lakshimi, una dintre vedetele variantei americane a emisiunii "Top Chef", după doar șase luni, înainte chiar ca informațiile despre această relație să ajungă...

“Albastru de Voroneţ", o spectaculoasă declaraţie de dragoste pentru România, a creatoarei de modă Liza Panait

“Albastru de Voroneţ", o spectaculoasă declaraţie de dragoste pentru România, a creatoarei de modă Liza Panait
Galerie Foto Spectaculoase. Fine. Uşoare. Călduroase. Albastre. Aurii. Negre. Toate încununate de o senzaţie acută de nobleţe. Creaţiile de poveste ale Lizei Panait. A fost seara în care “Albastru de Voroneţ” a...

Săptămâna Culturală a Mexicului: Prezentarea regiunii Oaxaca în România

Săptămâna Culturală a Mexicului: Prezentarea regiunii Oaxaca în România
Ambasada Mexicului, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează în perioada 22-29 octombrie 2014, în cadrul Săptămânii Culturale a Mexicului: Prezentarea...