x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 8705


Mai multe titluri din categorie

Delta Dunării devine destinația în trend a anului 2017. Undițe și momeală, direct prin agenție

Delta Dunării devine destinația în trend a anului 2017. Undițe și momeală, direct prin agenție
Agențiile de turism și asociațiile patronale promovează intens, anul acesta, Delta Dunării. Noile zboruri de pe Aeroportul Kogălniceanu cresc vânzările pachetelor turistice pe litoral, dar și în...

Arii protejate ale României. Crovul de la Larion

Arii protejate ale României.  Crovul de la Larion
Crovul de la Larion este o arie protejată situată în județul Bistrița-Năsăud, pe teritoriul administrativ al comunei Lunca Ilvei. Aria protejată este o rezervație naturală de tip botanic, unde găsim o...

REŢETA ZILEI: Supă de dovlecei

REŢETA ZILEI: Supă de dovlecei
Ingrediente: 2 dovlecei (800 gr), 1 ceapă mare, 50 gr unt, 1 lingură vegeta (naturală sau din comerţ), maioneză, 1 iaurt mic, mărar, sare Mod de preparare:  Topiţi untul şi căliţi ceapa tocată mărunt...

Destinația săptămânii. Ibiza cea fierbinte

Destinația săptămânii. Ibiza cea fierbinte
Ibiza este insula petrecerilor și a distracției încă din anii ’60, găzduind unele dintre cele mai faimoase cluburi din lume. Doar că are și o latură liniștită, așa că ritmul nebun al muzicii nu...

Unic pe plaiuri mioritice. Cea mai veche farmacie din Banat

Unic pe plaiuri mioritice. Cea mai veche farmacie din Banat
În orașul Oravița din județul Caraș-Severin se află cea mai veche farmacie din Banat, care datează din anul secolul XVIII. Totuși nu vă duceți acolo să vă luați medicamente pentru că din 1994...

Moldova nu este a noastră, ci a turiștilor străini

 Moldova nu este a noastră, ci a turiștilor străini
Românii își cunosc mai puțin propria țară, iar despre turismul pe care-l pot face în Moldova știu câte ceva despre mănăstirile din nord sau despre ofertele pensiunilor agroturistice, mai...

Află în ce semn este sufletul tău pereche

Află în ce semn este sufletul tău pereche
Indiferent dacă ţi-ai găsit deja sau nu sufletul pereche, nu strică să cunoşti şi ce îţi rezervă astrele pe plan amoros, mai ales atunci când e vorba de zodiacul chinezesc. Astfel, aflii dacă ai...

De ce e bine să mergi cu picioarele goale prin iarbă

 De ce e bine să mergi cu picioarele goale prin iarbă
S-a tot vorbit despre cât de bine e să mergi cu tălpile goale printr-un covor de iarbă. Oamenii de știință spun că dacă umbli desculț prin nisipul fin, pe pământ ori pe iarbă, nefiind...

De ce e periculos să bei alcool când e foarte cald

 De ce e periculos să bei alcool când e foarte cald
Cercetătorii au descoperit că nu e indicat să bei băuturi pe bază de alcool atunci când ești la plajă sau când te afli la un grătar, undeva la orele amiezii, într-o zi cu soare puternic, scrie...

Ce să nu faci înainte de a merge la sală

Ce să nu faci înainte de a merge la sală
Dacă te-ai hotărât să te apuci de antrenamente la sală, ține cont de micile secrete care pot face diferența dintre reușită și eșec, scrie clicksanatate.ro. Exerciţii pentru...

Beneficiile dansului asupra sănătății

Beneficiile dansului asupra sănătății
Cea mai bună modalitate de a face mișcare și de a te destinde, dansul pare a fi remediul perfect pentru buna dispoziție și sănătatea ta, scrie clicksanatate.ro. Este considerat ca fiind o terapie de succes ce...

Accidentul lui DeeDee a scos la iveală faptul că ea lua calmante în timp ce consuma băuturi alcoolice

Accidentul lui DeeDee a scos la iveală faptul că ea lua calmante în timp ce consuma băuturi alcoolice
Galerie Foto Cu cel de-al nouălea episod al emisiunii „Insula iubirii”, difuzat luni, 26 iunie, în intervalul orar 20:29 - 23:47, Antena 1 a fost lider de piață în rândul publicului comercial, cu...

Au început filmările pentru cel de-al patrulea sezon „Chefi la cuțite”

Au început filmările pentru cel de-al patrulea sezon „Chefi la cuțite”
Galerie Foto Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu au început filmările pentru cel de-al patrulea sezon „Chefi la cuțite”. Și pentru că fiecare dintre ei a câștigat deja câte un sezon, miza...

Cum se prepară corect o salată sănătoasă

 Cum se prepară corect o salată sănătoasă
Pe perioada verii, salatele reprezintă un preparat plin de gust, savoare și ușor de digerat. Pentru a te bucura de porția ta de sănătate și pentru ca silueta ta să nu aibă de suferit, ține cont de aceste...

Cum poți slăbi fără să renunți la dulciuri

 Cum poți slăbi fără să renunți la dulciuri
De fiecare dată când vrei să slăbești și începi o nouă dietă, tentația în fața dulciurilor este din ce în ce mai mare. Acum este posibil să slăbești fără să renunți la micile tale...
Serviciul de email marketing furnizat de