x close

Spanacul, un deliciu sănătos

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi.

Cunoscut şi sub denumirea de ămătura organismului”, spanacul este un aliment gustos şi foarte sănătos. Bogat în vitamine, spanacul este apreciat atât de specialiştii în medicină naturistă, cât şi de marii gurmanzi. Iar dacă în vechime se credea că spanacul fiert sau preparat prin mijloace tradiţionale este dăunător, lumea modernă ne învaţă cum putem obţine, din spanac, mâncăruri delicioase.

 

Preparare

Sunt câteva secrete care fac diferenţa între un preparat bun şi unul delicios.

De când alegeţi spanacul, fiţi atenţi ca frunzele să fie de culoare verde crud şi să aibă un miros dulceag, niciodată acrişor! În plus, este preferabil să îl gătiţi în aceeaşi zi în care îl cumpăraţi sau cel mult în două zile, timp în care spanacul stă la frigider.

Dacă îl fierbeţi, nu uitaţi să păstraţi supa rezultată, care este bogată în vitamine şi gustoasă! O puteţi folosi pentru prepararea mâncărurilor, în locul apei. Atunci când gătiţi preparate simple de spanac, folosiţi ceapă, preferabil înăbuşită în unt. Un morcov ras dă şi el dulceaţă preparatului. Cunoscătorii spun că spanacul va ieşi mult mai gustos dacă adăugaţi în apa în care se fierbe câteva linguriţe de zahăr şi puţin vin alb dulce. Spanacul este gata atunci când frunzele sunt complet înmuiate, dar încă de un verde intens, cam după cinci minute de când au stat pe foc.

 

Sănătate

Cei interesaţi de acţiunea curativă a spanacului ar face bine să îl consume însă crud, sub formă de salată, sau foarte puţin opărit. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde gălbui, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat! Spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, lipide şi glucide, fiind recomandat pentru fortifierea organismului, dar şi pentru tratatea anemiei, asteniei, afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, a diabetului, a insuficienţei renale, dar şi a obezităţii. Este foarte bun şi sucul de spanac, consumat cu precădere dimineaţa. Prin prepararea la abur a spanacului se păstrează aproape toţi nutrienţii, care ajung apoi în organism.

 

Spanac à la comtesse

 

Ingrediente: un kg de spanac, trei linguri de unt, un pahar supă de carne, patru ouă fierte tari, patru linguri de vin alb, un praf de scoţişoară şi unul de sare.

Preparare: Se spală spanacul în câteva ape, iar apoi se pune la fiert cu puţină sare. După ce a fiert aproximativ cinci minute, se scoate, se scurge bine şi se toacă mărunt. Se pune într-o cratiţă cu un pahar de supă de carne şi se lasă la foc mic cinci minute. Separat, gălbenuşurile se trec prin sită şi se freacă cu două linguri de unt. Pasta astfel obţinută se pune în cratiţă, peste spanac. Se lasă la fiert pe foc mic, apoi se adaugă sare şi scorţişoară după gust. Când sosul scade bine, se pune pe platou şi se ornează cu albuşurile de ou. Se serveşte cald.

 

Spanac florentin

Ingrediente: un kg de spanac, două linguri de smântână, două linguri de unt, două felii de caşcaval, patru roşii, un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală de câteva ori în apă rece şi, după ce a fost stors bine, se toacă mărunt.

Se pune într-o cratiţă cu două linguri de unt şi puţină apă caldă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la scăzut. Separat, într-o tavă, se face un strat din roşii tăiate rondele. Peste aceste roşii se adaugă spanacul fiert şi stors, iar deasupra se mai aşază un rând de roşii. Peste, se presară caşcavalul ras şi se acoperă cu smântână. Se ţine la cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30 de minute.

 

Spanac gratinat

Ingrediente: 1,5 kg spanac, cinci foi de clătite, 150 g smântână, 100 g unt, 60 g făină, 60 g caşcaval ras, un ou şi un praf de sare.

Preparare: Spanacul se spală în mai multe ape şi se pune la fiert aproximativ 10 minute, în apă cu sare. Apoi, se trece prin apă rece, se scurge bine şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă se pune unt ­ cam 50g, şi 60g de făină. Se lasă la călit cinci minute, iar apoi se adaugă spanacul, 100 g smântână şi se amestecă bine. Când a dat în clocot, se ia de pe foc. Separat, se taie trei clătite în cubuleţe şi se amestecă cu spanacul. Într-o formă unsă cu unt se aşază o clătită peste care se pune compoziţia de spanac şi se acoperă cu cealaltă foaie de clătită. Smântâna rămasă se bate bine cu oul şi se toarnă peste celelalte ingrediente, în formă. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptor, unde se ţine până se rumeneşte compoziţia.

 

Pilaf de spanac

Spanacul se spală în câteva ape şi se pune la fiert. După ce a clocotit cam cinci minute, se ia de pe foc, se trece prin apă rece şi se scurge bine. Separat, într-o cratiţă, se căleşte ceapa tăiată solzişori. Când aceasta a prins luciu, se adaugă orezul şi se mai lasă cam 10 minute pe foc. Se pune apoi supă de la spanac (cam de trei ori mai multă decât orez). Tot în cratiţă se adaugă spanacul tocat, sarea, piperul şi se amestecă. Compoziţia astfel obţinută se bagă la cuptor la foc mic. Pilaful este gata cam în 15 minute. Se serveşte cu caşcaval ras deasupra.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   minute,   spanac,   spanacul,   fiert

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4455


Mai multe titluri din categorie

Cântăreaţa Mioara Lincan povesteşte la “Dincolo de aparenţe”, de la Antena Stars, cum a fugit la 15 ani de acasă să se mărite

Cântăreaţa Mioara Lincan povesteşte la “Dincolo de aparenţe”, de la Antena Stars, cum a fugit la 15 ani de acasă să se mărite
Mioara Lincan este invitata Florentinei Fântânaru sâmbătă, de la ora 13.00, la “Dincolo de aparente”, de la Antena Stars. “La 19 ani aveam deja trei copii, cântam la nunţi, munceam din greu” îi...

Mâine, la “Refresh by Oana Turcu”, de la Antena Stars, Mirabela Dauer afirmă că prima ei căsnicie a fost din interes

Mâine, la “Refresh by Oana Turcu”, de la Antena Stars, Mirabela Dauer afirmă că prima ei căsnicie a fost din interes
Şi în această ediţie “Refresh by Oana Turcu” telespectatorii Antenei Stars află de la realizatoarea emisiunii, de la specialişti, dar şi de la vedetele invitate, secretele unei vieţi echilibrate, sfaturi...

Aproximativ 10% dintre turiștii români pleacă acasă cu diferite obiecte din unitățile de cazare

Aproximativ 10% dintre turiștii români pleacă acasă cu diferite obiecte din unitățile de cazare
Aproximativ 10% dintre turiștii cazați în pensiunile și hotelurile românești pleacă acasă cu diferite obiecte din unitățile de cazare, printre care prosoape, tacâmuri sau telecomenzi, conform unui studiu...

Aviz vedetelor: “Capcana Starurilor” se reîntoarce la Antena Stars cu un nou sezon!

Aviz vedetelor: “Capcana Starurilor” se reîntoarce la Antena Stars cu un nou sezon!
Serghei Mizil şi cântăreaţa de muzică populară Maria Ionescu Căpitănescu sunt printre vedetele care au luat plasă în această ediţie a “Capcanei Starurilor”Rocsana Marcu şi Răzvan Botezatu sunt...

Call of Duty - Advanced Warfare va fi lansat pe 4 noiembrie 2014

Call of Duty - Advanced Warfare va fi lansat pe 4 noiembrie 2014
Video La data de 4 noiembrie 2014, este lansat pe piață unul dintre cele mai așteptate jocuri ale sfârșitului de an. E vorba de noul episod al francizei Call of Duty, intitulat Advanced Warfare. Cei care au pre-comandat...

Casa din fier, lemn sau cărămidă? Care este cea mai bună variantă

Casa din fier, lemn sau cărămidă? Care este cea mai bună variantă
Pentru cei care vor să îşi construiască o casă în această perioadă, varianta casei de fier, pe structură metalică uşoară, constituie cea mai ieftină variantă de casă. După casa de fier, ca preţ, urmează...

Andreea Stroe ne prezintă două reţete delicioase cu sfecla roşie

Andreea Stroe ne prezintă două reţete delicioase cu sfecla roşie
Într-o postare pe blogul personal, Andreea Stroe, realizatoarea emisiunii „News Magazine”, difuzată în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 10:00, la Antena 3, ne prezintă două reţete...

(P) Carmen Brumă vine în premieră la Baby Boom Show! Nu rata întâlnirea cu una dintre cele mai frumoase mămici vedete!

(P) Carmen Brumă vine în premieră la Baby Boom Show! Nu rata întâlnirea cu una dintre cele mai frumoase mămici vedete!
Pe data de 8 noiembrie, ora 12:00, Carmen Bruma ti-a dat intalnire la Baby Boom Show, cel mai mare targ pentru copii de 0 – 5 ani si viitoare mamici, ce va avea loc in perioada 6 – 9 noiembrie, la Romaero Baneasa. Ea...

Un skatepark din estul Londrei a fost înscris în categoria monumentelor istorice

Un skatepark din estul Londrei a fost înscris în categoria monumentelor istorice
Un skatepark din estul Londrei a fost înscris în categoria monumentelor istorice, o premieră în Europa, a anunțat miercuri English Heritage, organism public ce se ocupă cu administrarea patrimoniului...

Cel mai tare balet şi orchestra din Viena

Cel mai tare balet şi orchestra din Viena
Galerie Foto Schoenbrunn Palace Orchestra – cea mai faimoasă orchestră din Viena şi St. Petersburg State Ballet On Ice (Ansamblul de balet pe gheaţă din St. Petersburg) vin la Bucureşti (Sala Palatului) în zilele de 5 şi,...

Ela Crăciun ne învaţă cum să scăpăm de substanţele nocive din fructe şi legume

Ela Crăciun ne învaţă cum să scăpăm de substanţele nocive din fructe şi legume
Nu mai este o noutate faptul că fructele şi legumele reprezintă o sursă importantă de sănătate pentru organismul nostru, însă ce facem cu substanţele chimice, pesticidele şi erbicidele, menite să potenţeze...

Brânză de burduf de Bucegi şi dulceaţă din satele săseşti, la “Salonul Gustului”, din Torino

Brânză de burduf de Bucegi şi dulceaţă din satele săseşti, la “Salonul Gustului”, din Torino
Galerie Foto Corespondenţă din ItaliaDin doi în doi ani, la Torino se organizează “Salone del Gusto”. Se prezintă principalele produse de excelenţă ale Italiei, şi nu numai, în sectorul agro-alimentar. Ar putea să fie...

Zodiacul EROTIC. Cum se comportă la pat nativii fiecărei zodii? Cum poți să-i stimulezi și ce le face plăcere? Cum ajung la orgasm?

Zodiacul EROTIC. Cum se comportă la pat nativii fiecărei zodii? Cum poți să-i stimulezi și ce le face plăcere? Cum ajung la orgasm?
Știi care sunt zonele erogene ale partenerului (partenerei) și cum să le stimulezi? Știi cum să-l ajuți să atingă paroxismul? Dar ce te face pe tine să ajungi la orgasm? Cât te cunoști, ca mirabilă ființă...

“Casa Poporului şi Noul Centru Civic”, dezbatere la Muzeul Municipiului Bucureşti

“Casa Poporului şi Noul Centru Civic”, dezbatere la Muzeul Municipiului Bucureşti
Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul la o nouă dezbatere ce se va desfăşura la Palatul Suţu: Casa Poporului şi Noul Centru Civic, prelegere susţinută de arh. Andrei Popescu, joi 30 octombrie 2014, ora...

Castelul Corvinilor, promovat prin noile tehnologii la târgul internațional de la Lugano din Elveţia

Castelul Corvinilor, promovat prin noile tehnologii la târgul internațional de la Lugano din Elveţia
Vizitatorii târgului internațional de turism de la Lugano, cel mai important de acest fel din Elveția, vor putea face un tur virtual al Castelului Corvinilor din Hunedoara, grație unei aplicații pentru smartphone...