x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Știucă umplută (rețeta în varianta mănăstirească)

Știucă umplută (rețeta în varianta mănăstirească)

02 Apr 2018   •   14:12
Știucă umplută (rețeta în varianta mănăstirească)

Marea dificultate pe care o intampina comunitatile iudaice din Romania este numarul tot mai restrans al membrilor ei. Si, oricat ar fi de riguros pastrate tabuurile si traditiile alimentare ale acestei etnii, nu este deloc usor sa transmiti mai departe retetele "cele adevarate".

De gefilte fish (peste umplut), de ciolent (fiertura de fasole si carne, pregatita la foc mocnit, in vase de lut, la cuptor), de hremzli (un fel de turte pregatite din faina de pasca), latkes (clatite cu cartofi, care se mananca de obicei de Hanuka), ori sufganioturi (gogosi cu tot felul de umpluturi, care aromeaza mesele de Sabat).

Ciorbă de „raci” umpluți (rețetă din Licuriciu)

Morcovi pentru zi de post (rețete din „Dictatura gastronomică”)

E surprinzator, dar parca mai usor erau de impartasit retetele pe vremuri, cand nu putine au fost gospodinele (romance, ori sasoaice) care au insistat pe langa vecinele lor evreice sa le dea cutare sau cutare reteta. Am scris candva povestea Coanei Preotese (originara din Basarabia), care invatase cum se pregateste cea mai buna "stiuca umpluta" de la una dintre vecinele sale, membra a comunitatii evreiesti din Chisinau. E drept, asta se intampla pe la 1940.

Dar sa nu mai lungesc vorba si sa va dau reteta, care a glisat usor din registrul mozaic in cel crestin, caci am invatat a o face la Manastirea Sfanta Elena de la Mare.

Ai trebuință de:....................

Citește mai departe cum se prepară știuca umplută

×