x close

Şuba sau Salata rusească a bunicii, cu scrumbie marinată

0
Autor: Veronica Bectas 21 Apr 2012 - 21:00
Şuba sau Salata rusească a bunicii, cu scrumbie marinată


Prima saptamana dupa Duminica Pastilor se numeste Saptamana Luminata. Puteam crede ca, dupa agitatia de Pasti, bunica se va mai linisti si va sta, macar putin, sa se odihneasca. As! Luni de dimineata, conform planului facut cu matusa Mitana, aceasta s-a infiintat la noi, pregatita a o ajuta pe bunica la impartit pasca cea mare, ascunsa special de mancaciosi. Au taiat-o in felii, le-au numarat si harazit unuia sau altuia, le-au pus pe farfurii. Le-au alaturat cate un ou rosu, un pahar cu vin, o felie de branza si una de paine. Cu astfel de bucate s-au pornit pe rand a le da. Intr-o jumatate de ora, toate disparusera, iar ele, multumite, au pus de o cafeluta si de o "discutie de oameni mari".

Am tras cu urechea, prefacandu-ma preocupata de gulerul de matase al rochitei pe care am primit-o cadou de Pasti. Cica tanti Leana era foarte multumita ca Mihai, raposatul sau barbat, ar fi murit acum un an, chiar la unu noaptea, in Lunea Alba, mai precis imediat dupa Inviere. Tanti Leana era ferm convinsa ca Mihai s-a dus direct in Rai, fara a mai da socoteala de betiile crunte, umblatul cu femeile si tot balamucul pe care-l facea cand venea manga si punea de-o bataie pe Leana si Paraschiva, fii-sa. "Apai, daca-i asa, a scapat la mustata, nemernicul! Poate macar acolo sa-si dea seama cat era de ticalos!", a zis tusa in concluzie. Bunica a privit-o piezis si i-a zis: "De intrat o fi intrat, dar nu cred c-a facut purici acolo, la cat era de tampit! Sunt sigura ca a plecat singur, pentru ca n-avea cu cine sa bea si avea interzis la injuraturi. Cred ca si Satana i-a legat botu’ cand l-a auzit ce urat injura! Daca nu l-o fi dat afara si se trezeste Leana cu el in casa!", mai zise si amandoua pufnira in ras.

Interesant!, gandeam eu si nici nu miscam de teama ca ma vor da afara si pe mine. Asa, spionand, am aflat ca a doua zi, marti, nu se lucra, adica cei care stateau acasa, nu mama si tata, care munceau la stat. Si iar se dadea de pomana...

Miercuri ar fi trebuit ca mama sa stea acasa cu bunica (pentru ca doar barbatii trebuie sa munceasca in ziua aia!), asta pentru ca pe mama sa n-o doara picioarele – fapt care era deja ratat, pentru ca tot o dureau. Am ciulit mai tare urechile cand bunica, pufnind in ras, i-a zis ca ar trebui sa se duca la Tinca si sa-i spuna sa nu faca nimic, pentru ca sa scape de soareci. "Pai… ce face Tinca in rest, ca sa nu munceasca da soareci? Si, daca nu mai are soareci, ce-or sa faca pisicile ei? Cu ce-or sa se mai joace?", intreba tusa. "Ai dreptate! Plictisul o sa fie pe capul lor!", zise bunica.

Ca sa vezi, gandeam eu, d-aia nu ma lasa bunica pe la Tinca! Era adevarat ca varul Nicu a ajuns acasa cu un soarece in nadragi, dupa ce i-a dus o sticla cu vin lui Niculae, barbatul Tincai.

"Draga, zice tusa, de Joia rea ce facem? Zicea baba Zina ca e ceva cu grindina?" "Eee, si de omizi, dar la noi nu se pune pentru ca am facut curatenie in gradina inca de Martisor. Poate la aia puturosi sau mai de la frig. Oricum, trebuie sa fac o pasca mica. Sa impartim sambata", zice bunica si sare direct la Izvorul Tamaduirii.

"De Izvor, draga, mergem la biserica! Sa-l iei si pe Costel, ca sa luam mai multa agheasma! Si sa-mi aduci aminte ca popa mi-a zis ca-mi da niste mir. Se vindeca osul mai repede daca-l ungi cu mir". Aha! Bunica a folosit si mir cand a vindecat-o pe nevasta lui Nicu, camionaru’ de la depozitul de lemne. Femeia si-a rupt piciorul si n-a vrut sa se duca la doctor ca… frate-sau a murit dupa ce s-a dus la spital cu piciorul rupt. Se ducea bunica de o tragea si nu mai stiu ce-i facea, dar i-a pus piciorul la loc in trei luni, de se mira si asistenta care-i facea injectii babei Linica.
"Si, vezi unde pui sticla cu agheasma! Mai bine ia doua! Sa nu te trezesti ca n-ai cand iti trebuie!", ii zise usor dojenitor, apropo la faptul ca ramasese fara agheasma tocmai cand pe unchiul Anghel il durea stomacul.

"De Sambata Tomei mai am cateva oua si impartim cu pasca. Si… ma gandesc sa fac o salata, d-aia ruseasca, din peste marinat, cu ciuperci, pentru duminca. Sa trimiti pe Nicu sa mai ia niste lumanari, ca, nu stiu cum, am cumparat prea putine. Are la Alimentara, la pachete. Sa-mi spui sa-ti dau banii la plecare! Mde… duminica, o sa avem petrecere, ca doar e ziua lui Toma a lui Gatulet", a zis ea ironic. Tusa Mitana a prins poanta si a chitait usor. Nu stiu, din ce pricina, nevasta unchiului Toma, maestru in binale, particular, capatase porecla "Gatulet". Nici macar nu stiu cum o cheama de-adevaratelea.

"Trebuie sa vorbim, ca am un plan pentru Ghita. Mi-a zis Florica ceva si trebuie sa vorbim pana vine el de la drum. Sa-i facem si lui ziua! Ca or veni tiganii e una, da… sa vina Florica si uneltim. Sa-mi spui de bani!", mai zise bunica.

Mda! Asa dadea bunica semn de "Valea!", ca sa priceapa omu’ ca s-a terminat taifasul. Tusa Mitana s-a ridicat si a plecat in latraturile si sariturile catelului, iar eu mi-am adus aminte de ingramadeala de anul trecut, la biserica. La coada facuta in fata tuturoiului, butoiului cu agheasma, de oamenii care sedeau cu sticlele gata pregatite. Care aveau doua-trei erau bombaniti de babele agitate de groaza ca nu vor mai apuca, chiar daca popa striga ca are de-ajuns, pentru toata lumea.

Reteta: Suba sau Salata ruseasca a bunicii, cu scrumbie marinata
● Ingrediente: 1 buc. scrumbie marinata, 2 cartofi, 2 morcovi, 1 borcan (400 g) sfecla rosie, 2 cepe vechi, o cana maioneza (sau mai mult, dupa gust), 4-5 linguri iaurt (dupa gust), masline, un ou fiert tare, boabe de mazare (dupa gust), otet, sare si piper.
● Preparare: De seara se fierb cartofii in coaja si se lasa la racit. Scrumbia se curata, i se scot fileurile si se taie cubulete sau fidelute. Ceapa se toaca cubulete sau fidelute (dupa dorinta), se pune intr-un castron cu foarte putin otet si se amesteca usor cu pestele. A doua zi se scurge usor, se presara piper si se drege de acreala. Cartofii se curata si se dau pe razatoarea mare, pe un platou. Peste cartofi se monteaza cubuletele de peste cu ceapa. Maioneza se amesteca bine cu iaurtul si se pun 3-4 linguri peste ceapa cu peste. Se rad morcovii si jumatate se pun peste maioneza, se sareaza usor si se pipereaza, apoi se pune un strat de sfecla, aranjat mai pe margine, intr-un strat lat de 3 cm, cat sa se vada morcovul, se mai toarna doar peste morcovul din centru, restul de maioneza, se pune restul de morcov si se orneaza dupa imaginatie cu masline verzi sau negre, felii de ou fiert, boabe de mazare si frunze de patrunjel.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 22157


Mai multe titluri din categorie

Reşedinţa lui Prince va fi transformată în muzeu

Reşedinţa lui Prince va fi transformată în muzeu
Paisley Park, proprietatea lui Prince unde se află studiourile sale de înregistrare, va fi transformată în parte în muzeu pentru a permite fanilor din octombrie să viziteze acest loc emblematic unde...

Care e cea mai longevivă zodie

 Care e cea mai longevivă zodie
Longevitatea este scrisă în astre, astfel că semnul zodiacal sub influența căruia te afli dezvăluie cât de mult vei trăi. Bineînțeles, în această balanță cântărește mult și...

VIDEO - Steven Seagal obligat de președintele Lukașenko să mănânce un morcov

Video Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, l-a obligat pe actorul american Steven Seagal să mănânce un morcov din grădina locuinţei sale în timpul unei întâlniri ce a avut loc...

Cum se curăță urmele de marker permanent

Cum se curăță urmele de marker permanent
 Deși este numit marker permanent, urmele acestuia de pe suprafețele din lemn, parchet sau mobilă nu ar trebui să vă sperie. Curățarea lor nu este o misiune imposibilă, ci mai degrabă o joacă de copil....

Descoperă pașii fierbinți de Kizomba

Descoperă pașii fierbinți de Kizomba
Dansurile latino sunt extrem de îndrăgite de români: de la salsa la tango, ringurile sunt încinse în toată țara. Însă dacă deschidem ușile unor studiouri de dans, descoperim și alte s...

Contul de iCloud al actriţei Leslie Jones a fost atacat de hackeri

Contul de iCloud al actriţei Leslie Jones a fost atacat de hackeri
Contul de iCloud al actriţei de comedie Leslie Jones, 48 de ani, a fost atacat de hackeri, aceştia publicând fotografiile vedetei în mediul online. Departamentul american de securitate internă a preluat an...

Chef-ul de la Antena Stars şi-a făcut timp pentru familie! Nicolai Tand şi Monica, weekend romantic la Budapesta

Chef-ul de la Antena Stars şi-a făcut timp pentru familie! Nicolai Tand şi Monica, weekend romantic la Budapesta
Galerie Foto Nicolai Tand, simpaticul “Star Chef” de la Antena Stars, se ține de gesturi romantice. De curând, acesta și-a dus soția într-un weekend de poveste la Budapesta. Aflați la Baia Sprie, la casa...

Cascada Vânturătoarea, un obiectiv de neratat pe Valea Cernei

Cascada Vânturătoarea, un obiectiv de neratat pe Valea Cernei
Valea Cernei oferă unele dintre cele mai fru­moase peisaje din ţară. Dacă staţiunea Băile Her­culane se zbate să iasă din negura în care au îngro­pat-o diverşi milionari de carton,...

„Carmen – Rock Version”, o Carmen îmbrăcată în piele, cu lanţuri

„Carmen – Rock Version”, o Carmen îmbrăcată în piele, cu lanţuri
Opera „Carmen”, de Georges Bizet, va fi prezentată la Sala Palatului, pe 14 decembrie, într-o versiune rock, modernă. Formaţia instrumentală de renume internaţional, cu un specific timbral aparte...

Cheloo către Mihai Bendeac: “Mie de ce nu-mi cânți piesele?”

Cheloo către Mihai Bendeac:  “Mie de ce nu-mi cânți piesele?”
Cel de-al doilea sezon  iUmor revine din această toamnă la Antena 1 cu cele mai bune și amuzante momente de teatru, stand-up comedy, magie,  muzică și coregrafie.  Așa cum era de așteptat,...

Scărișoara și Ineleț – satele în care ajungi pe trepte de salcâm

Scărișoara și Ineleț – satele în care ajungi pe trepte de salcâm
Comuna Cornereva, situată în sudul judeţului Caraş-Severin, adună nu mai puţin de 40 de sate. Adună este cunvântul potrivit, fiindcă cele 40 de aşezări sunt risipite în munţii Cernei, prin...

Să mâncăm fructe de mare - Creveți în sos alb

Să mâncăm fructe de mare - Creveți în sos alb
400 g crevete decorticate, 100 g pesmet, 30 g făină, două ouă, 300 ml smîntînă, o legătură de mărar, doi căţei de usturoi, o linguriţă cu boia dulce, o lămîie, ulei de floarea-soarelui,...

A pastrat 10 ani o comoara de 100 milioane de dolari sub pat. De ce a renuntat la ea

A pastrat 10 ani o comoara de 100 milioane de dolari sub pat. De ce a renuntat la ea
Galerie Foto O perlă masivă ţinută de un pescar sub pat se ridică la valoarea de 76 de milioane de lire sterline( 100 milioane dolari). Pescarul a găsit perla de 35 de kilograme pe mare, lângă coasta insulei Palawan d...

Rețetă de la Chef Paul Siserman - Tocăniță de burtă

Rețetă de la Chef Paul Siserman - Tocăniță de burtă
Ingrediente: 10 porții slănină afumată 0,5 kg burtă de vită 2 kg ceapă 0,5 kg ardei roșu 150gr roșii 150gr usturoi 20 gr pastă ardei iuți 00gr pastă ardei dulci 200 gr foi dafin...

Delta Ardealului - o ciudățenie a naturii

Delta Ardealului - o ciudățenie a naturii
Jurnalul Naţional a identificat 15 dintre cele mai inedite aşezări ale României. Fiecare cu atuu-ul său. Şi cu unicitatea sa. Astăzi, DELTA ARDEALULUI Despre Delta Dunării toată lumea ştie că este una...