x close

Şuba sau Salata rusească a bunicii, cu scrumbie marinată

0
Autor: Veronica Bectas 21 Apr 2012 - 21:00
Şuba sau Salata rusească a bunicii, cu scrumbie marinată


Prima saptamana dupa Duminica Pastilor se numeste Saptamana Luminata. Puteam crede ca, dupa agitatia de Pasti, bunica se va mai linisti si va sta, macar putin, sa se odihneasca. As! Luni de dimineata, conform planului facut cu matusa Mitana, aceasta s-a infiintat la noi, pregatita a o ajuta pe bunica la impartit pasca cea mare, ascunsa special de mancaciosi. Au taiat-o in felii, le-au numarat si harazit unuia sau altuia, le-au pus pe farfurii. Le-au alaturat cate un ou rosu, un pahar cu vin, o felie de branza si una de paine. Cu astfel de bucate s-au pornit pe rand a le da. Intr-o jumatate de ora, toate disparusera, iar ele, multumite, au pus de o cafeluta si de o "discutie de oameni mari".

Am tras cu urechea, prefacandu-ma preocupata de gulerul de matase al rochitei pe care am primit-o cadou de Pasti. Cica tanti Leana era foarte multumita ca Mihai, raposatul sau barbat, ar fi murit acum un an, chiar la unu noaptea, in Lunea Alba, mai precis imediat dupa Inviere. Tanti Leana era ferm convinsa ca Mihai s-a dus direct in Rai, fara a mai da socoteala de betiile crunte, umblatul cu femeile si tot balamucul pe care-l facea cand venea manga si punea de-o bataie pe Leana si Paraschiva, fii-sa. "Apai, daca-i asa, a scapat la mustata, nemernicul! Poate macar acolo sa-si dea seama cat era de ticalos!", a zis tusa in concluzie. Bunica a privit-o piezis si i-a zis: "De intrat o fi intrat, dar nu cred c-a facut purici acolo, la cat era de tampit! Sunt sigura ca a plecat singur, pentru ca n-avea cu cine sa bea si avea interzis la injuraturi. Cred ca si Satana i-a legat botu’ cand l-a auzit ce urat injura! Daca nu l-o fi dat afara si se trezeste Leana cu el in casa!", mai zise si amandoua pufnira in ras.

Interesant!, gandeam eu si nici nu miscam de teama ca ma vor da afara si pe mine. Asa, spionand, am aflat ca a doua zi, marti, nu se lucra, adica cei care stateau acasa, nu mama si tata, care munceau la stat. Si iar se dadea de pomana...

Miercuri ar fi trebuit ca mama sa stea acasa cu bunica (pentru ca doar barbatii trebuie sa munceasca in ziua aia!), asta pentru ca pe mama sa n-o doara picioarele – fapt care era deja ratat, pentru ca tot o dureau. Am ciulit mai tare urechile cand bunica, pufnind in ras, i-a zis ca ar trebui sa se duca la Tinca si sa-i spuna sa nu faca nimic, pentru ca sa scape de soareci. "Pai… ce face Tinca in rest, ca sa nu munceasca da soareci? Si, daca nu mai are soareci, ce-or sa faca pisicile ei? Cu ce-or sa se mai joace?", intreba tusa. "Ai dreptate! Plictisul o sa fie pe capul lor!", zise bunica.

Ca sa vezi, gandeam eu, d-aia nu ma lasa bunica pe la Tinca! Era adevarat ca varul Nicu a ajuns acasa cu un soarece in nadragi, dupa ce i-a dus o sticla cu vin lui Niculae, barbatul Tincai.

"Draga, zice tusa, de Joia rea ce facem? Zicea baba Zina ca e ceva cu grindina?" "Eee, si de omizi, dar la noi nu se pune pentru ca am facut curatenie in gradina inca de Martisor. Poate la aia puturosi sau mai de la frig. Oricum, trebuie sa fac o pasca mica. Sa impartim sambata", zice bunica si sare direct la Izvorul Tamaduirii.

"De Izvor, draga, mergem la biserica! Sa-l iei si pe Costel, ca sa luam mai multa agheasma! Si sa-mi aduci aminte ca popa mi-a zis ca-mi da niste mir. Se vindeca osul mai repede daca-l ungi cu mir". Aha! Bunica a folosit si mir cand a vindecat-o pe nevasta lui Nicu, camionaru’ de la depozitul de lemne. Femeia si-a rupt piciorul si n-a vrut sa se duca la doctor ca… frate-sau a murit dupa ce s-a dus la spital cu piciorul rupt. Se ducea bunica de o tragea si nu mai stiu ce-i facea, dar i-a pus piciorul la loc in trei luni, de se mira si asistenta care-i facea injectii babei Linica.
"Si, vezi unde pui sticla cu agheasma! Mai bine ia doua! Sa nu te trezesti ca n-ai cand iti trebuie!", ii zise usor dojenitor, apropo la faptul ca ramasese fara agheasma tocmai cand pe unchiul Anghel il durea stomacul.

"De Sambata Tomei mai am cateva oua si impartim cu pasca. Si… ma gandesc sa fac o salata, d-aia ruseasca, din peste marinat, cu ciuperci, pentru duminca. Sa trimiti pe Nicu sa mai ia niste lumanari, ca, nu stiu cum, am cumparat prea putine. Are la Alimentara, la pachete. Sa-mi spui sa-ti dau banii la plecare! Mde… duminica, o sa avem petrecere, ca doar e ziua lui Toma a lui Gatulet", a zis ea ironic. Tusa Mitana a prins poanta si a chitait usor. Nu stiu, din ce pricina, nevasta unchiului Toma, maestru in binale, particular, capatase porecla "Gatulet". Nici macar nu stiu cum o cheama de-adevaratelea.

"Trebuie sa vorbim, ca am un plan pentru Ghita. Mi-a zis Florica ceva si trebuie sa vorbim pana vine el de la drum. Sa-i facem si lui ziua! Ca or veni tiganii e una, da… sa vina Florica si uneltim. Sa-mi spui de bani!", mai zise bunica.

Mda! Asa dadea bunica semn de "Valea!", ca sa priceapa omu’ ca s-a terminat taifasul. Tusa Mitana s-a ridicat si a plecat in latraturile si sariturile catelului, iar eu mi-am adus aminte de ingramadeala de anul trecut, la biserica. La coada facuta in fata tuturoiului, butoiului cu agheasma, de oamenii care sedeau cu sticlele gata pregatite. Care aveau doua-trei erau bombaniti de babele agitate de groaza ca nu vor mai apuca, chiar daca popa striga ca are de-ajuns, pentru toata lumea.

Reteta: Suba sau Salata ruseasca a bunicii, cu scrumbie marinata
● Ingrediente: 1 buc. scrumbie marinata, 2 cartofi, 2 morcovi, 1 borcan (400 g) sfecla rosie, 2 cepe vechi, o cana maioneza (sau mai mult, dupa gust), 4-5 linguri iaurt (dupa gust), masline, un ou fiert tare, boabe de mazare (dupa gust), otet, sare si piper.
● Preparare: De seara se fierb cartofii in coaja si se lasa la racit. Scrumbia se curata, i se scot fileurile si se taie cubulete sau fidelute. Ceapa se toaca cubulete sau fidelute (dupa dorinta), se pune intr-un castron cu foarte putin otet si se amesteca usor cu pestele. A doua zi se scurge usor, se presara piper si se drege de acreala. Cartofii se curata si se dau pe razatoarea mare, pe un platou. Peste cartofi se monteaza cubuletele de peste cu ceapa. Maioneza se amesteca bine cu iaurtul si se pun 3-4 linguri peste ceapa cu peste. Se rad morcovii si jumatate se pun peste maioneza, se sareaza usor si se pipereaza, apoi se pune un strat de sfecla, aranjat mai pe margine, intr-un strat lat de 3 cm, cat sa se vada morcovul, se mai toarna doar peste morcovul din centru, restul de maioneza, se pune restul de morcov si se orneaza dupa imaginatie cu masline verzi sau negre, felii de ou fiert, boabe de mazare si frunze de patrunjel.

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 15610


Mai multe titluri din categorie

Destinații de weekend 23 - 24 mai

Destinații de weekend 23 - 24 mai
Bookfest 2015A zecea ediție Bookfest are loc la Romexpo, între 22 şi 24 mai. Accesul la Bookfest și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit. Program vizitare: vineri, 22 mai: 10:00-21:00;sâmbătă,...

PARADIS turistic, aproape distrus de secetă

PARADIS turistic, aproape distrus de secetă
Vremea caniculară şi lipsa precipitaţiilor a dus la această stuaţie critică. În unele părţi ale insulei, aprovizionarea cu apă este atât de mică, încăt s-a ajuns la furnizarea a doar 10% din necesarul...

Hai la zbor! Distracție cu avioane ultraușoare

Hai la zbor! Distracție cu avioane ultraușoare
Dacă nu vreți să leneviți în weekend și preferați adrenalina, puteți da o fugă la Aerodromul Clinceni ca să zburați cu cei de la Aeroclubul Acvila, care se ocupă în special cu zborul pe aparate...

Rețeta de suflet. Dictatura din bucătărie

Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: ""Dictatura gastronomica"". Am la...

Casa Bunicii, o casă tradițională din 1910 transformată în pensiune

Casa Bunicii, o casă tradițională din 1910 transformată în pensiune
Omul sfințește locul. Atât de multă înțelepciune și adevăr există în această zicătoare transmisă din străbuni! Simbolizează omul gospodar care transformă în mod vizibil locul în care trăiește. O casă...

REŢETĂ pentru COMPOT de RUBARBĂ. Un desert răcoros dulce acrişor şi aromat

REŢETĂ pentru COMPOT de RUBARBĂ. Un desert răcoros dulce acrişor şi aromat
Rubarba este folosită mai ales în Transilvania, unde gospodinele fac diverse deserturi delicioase, precum tartă, gemu, ştrudel şi compot.Sezonul rubarbei a început pe la mijlocul lunii mai, aşadar este momentul...

Casa cu blazoane, o adevărată casă boierească. O găsim pe bancnota de 100 de lei

Casa cu blazoane, o adevărată casă boierească. O găsim pe bancnota de 100 de lei
Casa cu blazoane. Aşa este cunoscută singura casă boierească din satul buzoian Chiojdu. Casa boierească a fost realizată în stil tradiţional la începutul secolului al XIX-lea aflată până de curând în...

Adevăratul motiv al dispariţiei lui Patrick Dempsey din serialul 'Anatomia lui Grey' ar fi... infidelitatea conjugală

Adevăratul motiv al dispariţiei lui Patrick Dempsey din serialul 'Anatomia lui Grey' ar fi... infidelitatea conjugală
Dispariţia doctorului Derek Shepherd din 'Anatomia lui Grey', care i-a luat prin surprindere pe fanii serialului, ar fi legată de infidelitatea din viaţa reală a interpretului acestui personaj, actorul Patrick...

Slănic Moldova

Slănic Moldova
Stațiunea Slănic Moldova a fost una dintre perlele turismului românesc, datorită apelor minerale cu efecte terapeutice, descoperite la începutul secolului al XIX-lea. Calităţile curative ale apelor carbonate au...

Spa-ul din vacanță

Spa-ul din vacanță
Potențialul României pentru dezvoltarea turismului wellness și balneo este imens. Țara noastră are cel mai variat spectru de factori naturali terapeutici din Europa. Situația încă precară a stațiunilor...

Casa Poveste, un adevărat muzeu în inima Bucovinei. Familia care a îndrăznit să cumpere 3 case tradiționale, să le recondiționeze și să facă turism

Casa Poveste, un adevărat muzeu în inima Bucovinei. Familia care a îndrăznit să cumpere 3 case tradiționale, să le recondiționeze și să facă turism
În inima Bucovinei, la poalele Rarăului, lângă Câmpulung Moldovenesc e ”Casa Poveste”. Proprietari și gazde: familia Savin. Doina e medic de familie și vreme de 30 de ani a tot salvat de prin ogrăzile...

Destinația săptămânii. City-break pe coline

Destinația săptămânii. City-break pe coline
O evadare de câteva zile în capitala Portugaliei, Lisabona, vă poate încărca cu energie pozitivă pentru câteva luni. Sub acoperișurile portocalii și pe străduțele înguste, veți descoperi un ames-tec de...

Cartofi copţi cu smântână dulce, Cheddar şi leurdă. O cină simplă şi gustoasă

Cartofi copţi cu smântână dulce, Cheddar şi leurdă. O cină simplă şi gustoasă
Pentru o cină caldă şi simplă vă propun o reţetă destul de uşor de făcut. Cartofi copţi la cuptor cu smântână dulce, leurdă, Cheddar şi parmezan. Cartofii indicaţi pentru această reţetă sunt cei...

Regina nopţii, floarea ce îşi merită numele pe deplin

Regina nopţii, floarea ce îşi merită numele pe deplin
Dacă vrei să oferi grădinii tale un parfum îmbătător, atunci nu trebuie să mai stai pe gânduri. Regina Nopţii te ajută. Această plantă, cunoscută şi sub numele de Nicotiana, va oferi grădinii tale un...

79 de ani de la înfiinţarea Muzeului Satului, unul dintre cele mai vechi şi mai mari muzee etnografice în aer liber din România

79 de ani de la înfiinţarea Muzeului Satului, unul dintre cele mai vechi şi mai mari muzee etnografice în aer liber din România
Sute de bucureşteni şi turişti au umplut aleile Muzeului Satului, în acest weekend, la aniversarea celor 79 de ani de existenţă. Anul viitor, la aniversarea a 80 de ani de la înfiinţare, va fi inaugurant şi un...