x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Surditatea, tratata "dupa ureche"

Surditatea, tratata "dupa ureche"

00 0000   •   00:00

Pierderea auzului se instaleaza treptat. VArstnicii sunt sfatuiti sa-si verifice anual auzul printr-o audiograma

Scaderea auzului, denumita de medici surditate sau hipoacuzie, afecteaza 10% din populatia europeana. Surditatea este o problema foarte frecventa si in tara noastra, estimandu-se ca aproximativ 3 milioane de romani au probleme cu auzul. Din pacate, majoritatea pacientilor neglijeaza aceasta suferinta, desi auzul reprezinta unul dintre simturile fundamentale ale omului. Cei care nu aud bine au dificultati de comunicare cu semenii, se simt complexati, rusinati, uneori ajung chiar sa se izoleze din aceasta cauza.

Cu toate acestea, multi se trateaza "dupa ureche". In general, pacientii se hotarasc sa utilizeze o proteza auditiva dupa 10-20 de ani de la primele semne ale pierderii auzului, au atras atentia specialistii prezenti la simpozionul international "Ultimele noutati in protezarea auditiva", organizat de Asociatia Acusticienilor Audioprotezisti din Romania.

Proteze auditive

Auzul normal se situeaza intre 0 si 30 de decibeli. Perceperea sunetelor dupa aceasta intensitate semnaleaza scaderea auzului. Proteza auditiva reprezinta un complex de aparatura miniaturizata, care preia sunetul si il transmite catre urechea interna si scoarta cerebrala. In functie de forma, protezele auditive se impart in doua categorii: retroauriculare (se poarta in spatele pavilionului urechii) si intrauriculare (se pozitioneaza in conductul auditiv). In functie de modul de functionare, protezele auditive sunt analogice si digitale. Indiferent de tip, protezele auditive le permit pacientilor sa nu mai aiba acea jena de a participa la viata sociala si sa depaseasca tendinta de izolare. Insa nimeni nu trebuie sa se astepte ca proteza inlocuieste urechea. Aparatul ajuta foarte mult la comunicarea normala cu cei din jur.

Compensare

COPII. Utilizatorii de proteze auditive sunt in majoritate varstnici (90%), restul fiind copii (5%) si persoane care lucreaza in medii poluate fonic, care au suferit diverse accidente, soldati, consumatori de droguri (toti reprezinta 5%). Protezarea auditiva a copiilor constituie insa o preocupare aparte a specialistilor, deoarece, spre deosebire de adult, surditatea aparuta in copilarie influenteaza profund dezvoltarea copilului. Copiii surzi traiesc cu un sentiment de frica si de izolare. Protezarea auditiva de la 6 luni-1 an garanteaza recuperarea copiilor cu probleme de auz pana la varsta de 5 ani. Astfel, copii hipoacuzici au sansa de a ajunge adulti cu viata normala.
Pentru a beneficia de o proteza auditiva, pacientii din tara noastra trebuie sa faca o evaluare audiometrica in cadrul unui centru specializat de protezare auditiva. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) compenseaza pretul minim al unei proteze, adica in jur de 8 milioane de lei. Pacientii care doresc sa beneficieze de aceasta compensare trebuie sa intocmeasca un dosar pe care sa-l depuna la CNAS urmand sa primeasca aprobarea dupa 4-6 luni. De-abia cand primeste decizia, pacientul revine la centrul de protezare pentru a obtine aparatul.

Pretul protezelor auditive variaza de la 8 milioane la 60 de milioane de lei. De exemplu, daca un pacient doreste o proteza care costa 15 milioane de lei si obtine compensarea de la CNAS, el va achita diferenta de 7 milioane.

Pacientii care nu sunt asigurati sau care nu doresc compensarea vor achita integral pretul protezei auditive, pe care o vor primi imediat.
×
Subiecte în articol: auditive profesionistii auditiva