x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tărhană cu mursă (o rețetă bănățeană)

Tărhană cu mursă (o rețetă bănățeană)

23 Apr 2018   •   17:55
Tărhană cu mursă (o rețetă bănățeană)

Tărhană? Ce-o fi? Și ati auzit vreodata de mursă? Acea bautura dulce, pe care dacii, zice-se, o faceau cu mre si plante aromatice, iar mai incoace incepuse a se face cu zahar si cu... condimente exotice?

Trebuie spus ca mursa nu este totuna cu miedul, ce se face tot din miere, dar se pune la fermentat... La Glimboca, sat bogat in traditii culinare, Uica Mihai a cules si mi-a trimis - sa va spun si voua - reteta de Tărhană cu mursă. Și ca sa nu aveți și alte nelămuriri cu aspect... lingvistic, sa mai facem o precizare.

Tărhana sau trahanaua, cum ii zice prin alte părți, reprezintă un soi de paste de casa, pregătite pe meleagurile noastre de vreo 2000 de ani. Sorgintea lor zic unii ca e grecească, alții ca e traca, dar nu asta e ceea ce ne interesează acum pe noi, ci felul în care se prepara.

Tărhană cu mursă - rețeta

Ai trebuinta de: 500 g faina de grau, 50 ml untdelemn, doua oua (facultativ); pentru mursa: 500 ml apa, 200 g zahar sau miere, un baton de scortisoara, doua cuisoare. Cum se procedeaza? Din făină, untdelemnn și ouă se frământă un aluat mai vârtos decât cel pentru tăiței.

.................

Citește continuarea AICI

×