x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tiramisu cu căpșuni – rețetă de la Chef Paul Siserman

Tiramisu cu căpșuni – rețetă de la Chef Paul Siserman

de Georgiana Ionita    |    29 Iul 2016   •   11:20
Tiramisu cu căpșuni – rețetă de la Chef Paul Siserman

Când vine vorba de Italia, nu prea știm la ce să ne gândim prima dată. Tărâmuri pline de istorie, inovatori în artă, posesorii unor delicii culinare. La nivel mondial, chiar și cei care nu vorbesc limba italiană înțeleg imediat sensul a cinci cuvinte: pizza, spaghetti, espresso, mozzarella și tiramisu.

Ei bine, legat de acest faimos desert, Tiramisu, trebuie să vă spun că există atât legende, cât și o dezbatere aprigă a italienilor la capitolul “origine”.

Cei care iubesc poveștile ar putea să fie adepții teoriei conform căreia acest desert a fost creat prima dată în secolul al XVI-lea, în Toscana, în timpul vizitei făcute la Florența de Ducele de Toscana, Cosimo III de Medici. Se spune că rețeta era preferata acestuia, astfel că a cerut să îi fie pregatită, tiramisu ajungând în acest mod la Curtea din Florența. De aici avea să se răspândească în regiunea Veneto, cu precădere în Treviso și Veneția. Se mai crede că abia două secole mai târziu acest desert părăsea garnițele italiene datorită multor autori de cărți despre gastronomia din Italia. O altă legendă spune că în perioada Renașterii venețienii mâncau tiramisu noaptea, crezând că este o sursă de energie.

Pentru cei care sunt mai pragmatici, există istorici care susțin că prăjitura a fost creată abia în 1971 într-un restaurant din Treviso, numit ”Beccherie”. Aici încă se mai gătește desertul, păstrându-se rețeta despre care ei spun a fi cea originală.

Indiferent adepții cărei teorii sunteți, eu vă propun să preparați acest desert delicios. Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie:

(pentru 4-6 porții)

Căpșuni 1 kg.

Mascarpone 250 gr

Zahăr 200gr

Ouă 2 bucăți

10 pișcoturi

Mentă

Odată aceste ingrediente puse pe blatul de lucru, puteți începe prepararea.

Se spală fructele, se pun într-un castron și se presară zahărul (mai puțin 3 lingurițe). Când se topește zahărul și se formează destul lichid, se opresc 8 bucăți iar pe celelalte le fierbeți împreună cu zeama  până începe să se lege. Apoi opriți focul.

Se freacă mascarponele cu zahărul rămas și făcut pudră și două gălbenușuri.

Puneți în cupe de martini câte 2 linguri de dulceață 1-2 pișcoturi, un strat de mascarpone și dulceața, decorați cu fructele ținute de-o parte și cu frunze de mentă.

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!

Chef Paul Siserman

(InkChef)

×
Subiecte în articol: tiramisu cu capsuni