x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Traditia cascavalei

Traditia cascavalei

27 Sep 2004   •   00:00

Festivalul Cascavalei a adus la Valea Doftanei muzica populara, traditii locale de sute de ani si bucate alese special pregatite pentru acest eveniment - pastrama, cascavale, branza de burduf, vin si tuica.

CRISTINA CATANA

Satenii din Valea Doftanei au venit sambata cu mic cu mare la sarbatoarea cascavalei. Festivalul a inceput in jurul pranzului cand deja se stransesera o multime de oameni pe stadionul comunei. Mese pline de cascavea, urda, branza de burduf si telemea de vaca. Gratare pe care se perpeleau mici si pastrama de oaie, jar pe care se pregatea bulz, toate au ametit inca de la inceput mirosul vizitatorilor. Asa ca toti s-au asezat la mese si au inceput sa petreaca.

In Valea Doftanei, cascaveaua are o traditie de sute de ani. Nanui Vasile spune ca la el in familie se prepara de trei generatii. Reteta este una simpla la prima vedere, insa fiecare are secretul ei, ticluit bine. Si acest lucru se simte, pentru ca nici una dintre cascavale nu seamana la gust cu celelalte.

VARIETATE. Una este mai sarata, alta mai grasa, alta mai afumata, din lapte de vaca, de oaie sau combinat. Dar toate sunt gustoase. Nanui prepara cascaveaua din lapte de vaca pe care il incalzeste intr-un vas cat sa nu friga atunci cand este gustat. Apoi ii da cheag si cand este gata se strange branza si o lasa sa se dospeasca. Dupa aceea se taie marunt, se pune in apa fiarta si dupa cateva ore se asaza in tipar. Cand s-a racit se baga in saramura timp de o zi si apoi se pune la afumat.

Satenii obisnuiesc sa spuna despre cascavea ca nu este nici branza, nici cascaval, dar ca "pastreaza in ea esenta florilor de camp si parfumul amarui al cetinei".

CONCURS. La Festivalul Cascavalei nici cele care si-au adus cel mai mare aport la realizarea delicioaselor produse lactate nu au fost uitate. Concursul "de frumusete" pentru vacute a fost o atractie pentru toata lumea. Copiii isi trageau parintii de mana spre spatele stadionului, acolo unde patrupedele asteptau nerabdatoare decizia juriului. Fulga, o cornuta alba, a fost declarata castigatoarea concursului.

Vizitatorii care nu erau amatori de cascavea s-au putut delecta cu pastrama de oaie. Si aceasta isi are secretele ei la fel de bine pazit.

PASTRAMA. Pentru Florin Ardelean retetarul este simplu: se scoate carnea de pe oase, se pune doua zile la fezandat in usturoi, cimbru, sare si vin rosu, se lasa doua zile la vant si apoi se da la fum 4-5 ore. Recunoaste insa ca mai are si cateva ingrediente secrete.

Spre bucuria copiilor, sambata seara s-a facut un imens foc de tabara si toata lumea a incins o hora munteneasca, in acorduri de muzica populara.

TRUCURI DESPRE CIUPERCI

  • Ciupercile raman albe dupa preparare daca se picura peste ele, imediat ce au fost curatate si spalate, suc de lamaie.
  • Ciupercile se verifica intotdeauna inainte de mancare, pentru a evita otravirea sau chiar moartea, prin una din urmatoarele metode:
    - Se introduce o lingurita de argint in mancarea de ciuperci cat timp este pe foc si daca lingurita se innegreste, ciupercile sunt otravitoare.
    - Se pune patrunjel verde in mancarea de ciuperci si daca acesta se ingalbeneste, ciupercile sunt otravitoare.
    - Se pun ciupercile la fiert impreuna cu o ceapa taiata in doua. Daca ceapa se albastreste, se invineteste sau se innegreste, ciupercile sunt otravitoare.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie