x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Varietate

Varietate

24 Sep 2004   •   00:00

Cabernet-ul este unul dintre cele mai raspandite soiuri din lume, fiind cultivat pe o suprafata totala de 150.000 hectare. Vinurile din Medoc se sprijina pe acest soi, dar il gasim in toata Franta precum si in Romania, Bulgaria, Rusia, Chile, Slovenia, Australia si Africa de Sud.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Un vin rezultat din Cabernet Sauvignon va fi puternic, masculin, taninic, "condimentat" la tinerete, greu si velurat la maturitate. In diferite cupaje el are un asociat de nadejde: Merlot-ul. La scara mondiala, cultivat pe aproximativ aceeasi suprafata (155.000 hectare), Merlot-ul aduce supletea intr-o asamblare cu Cabernet Sauvignon. Vinuri provenind exclusiv din Merlot gasim in Languedoc - Rousillon sau cu DOC-uri Saint-Emillion si Pomerol.

Moda monocepage-ului este prezenta si in Romania, unde Merlot-ul este foarte apreciat. Suprafete importante cultivate cu acest soi se gasesc si in Italia, Bulgaria si California. Sauvignon Blanc, desi este cunoscut foarte bine la noi, isi gaseste superlativul in sud-vestul Frantei, pe Valea Loirei, in Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda. Chardonnay - la moda, printre cele mai cerute soiuri. Sensibil atat in cultura, cat si in vinificatie.

Chardonnay ocupa 80.000 hectare pe tot globul, din care 25.000 hectare se afla in Franta. 55.000 de hectare sunt impartite intre Austria (care realizeaza si vinuri licoroase cu ajutorul lui), Spania, Bulgaria, Romania, Rusia, Australia, Chile, Africa de Sud, Noua Zeelanda, Argentina, Brazilia si California. Am lasat la urma acest stat intrucat si aici se gasesc plantate 27.000 de hectare cu Chardonnay. Vinurile bune din acest soi sunt cautate pentru aromele complexe si intense de fructe. In Champagne, Chardonnay este folosit alaturi de Pinot Noir si Meunier pentru obtinerea bauturii cu acelasi nume.

La randul sau, Pinot Noir sta la baza unor vinuri de un rosu special, cu o mare complexitate aromatica, catifelate, care se pot invechi pentru a li se creste valoarea. Pentru ca am pomenit de Champagne: aici Pinot Noir se vinifica in alb. Totalul hectarelor cultivate mondial nu este foarte mare: 55.000. Pe langa ceea ce suntem obisnuiti, pe viitor ne vom intalni din ce in ce mai des si cu vinuri din soiuri aflate in expansiune, dar nu foarte cunoscute la noi. Suprafata de 45.000 de hectare ocupate de Shiraz in lume dovedeste ca vinurile obtinute din acest soi sunt apreciate.

Au aparut plantatii de Shiraz (Syrah) si la noi. Mexic, Grecia, Argentina vor fi noile competitoare pe acest soi, pe langa veterane ca Franta, California, Italia, Africa de Sud. Grenache Noir. Din pacate anonim pentru majoritatea romanilor, atinge un nivel al suprafetelor cultivate de 240.000 de hectare. Adica exact cate hectare de vita are intreaga Romanie cu toate soiurile, plus hibrizii.

Soiul se cultiva inclusiv in Maroc si Tunisia, obtinandu-se ori vinuri dulci, ori vinuri seci si foarte puternice in alcool.

(dupa Ghidul practic al vinului, 1997 Paris)

×
Subiecte în articol: gastronomie hectare