x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinul de Sărbători

Vinul de Sărbători

29 Dec 2007   •   00:00

Cumpărăturile sunt gata. Meniul este stabilit, iar bucatele, in lucru. Au rămas doar băuturile, care nu pot fi altfel decăt asortate meniului. Ca să fim siguri de alegerea făcută, am vorbit cu unul dintre cei mai valoroşi somelieri din ţara noastră, Sergiu Nedelea.

Cumpărăturile sunt gata. Meniul este stabilit, iar bucatele, in lucru. Au rămas doar băuturile, care nu pot fi altfel decăt asortate meniului. Ca să fim siguri de alegerea făcută, am vorbit cu unul dintre cei mai valoroşi somelieri din ţara noastră, Sergiu Nedelea. El ne-a sfătuit ce vinuri să potrivim la meniurile noastre.

Asocieri

Astfel, am aflat că stridiile verzi de Marennes se asortează cu "un vin alb, sec, cu o aciditate ridicată, precum Feteasca Regală". Acesta este un vechi soi autohton, cu o tărie alcoolică moderată, cu o vioiciune şi o prospeţime aparte, date de o bună aciditate şi o aromă specifică, florală. Cărnatul alb merge cu un vin rosé, iar săngeretele "cu un vin roşu, subţire, precum Pinot Noir", după cum ne sfătuieşte Sergiu Nedelea.

Curcanul umplut, fiind o măncare rafinată, se asortează cu un vin roşu, cărnos, potrivit, cu armonia gustului. Spre exemplu, Merlot. La fel de bine merge curcanul şi cu o Tămăioasă Romănească sau cu un vin sec obţinut printr-un procedeu de vinificaţie modernă. Iar dacă la desert avem mere gratinate, le putem servi lăngă un pahar de Muscat Ottonel sau cu o Grasă de Cotnari.

Cu o aromă fină şi totodată bogată, de piersici şi flori de cămp, Grasa de Cotnari s-a născut in inima Daciei istorice, pe actuala podgorie de la Alba Iulia, după cum aflăm din lucrarea "Vechi soiuri romăneşti de viţă de vie" a enologului Ion Puşcă.

Stridiile şi caviarul nu se-nsoţesc decăt cu şampanie. Mielul de lapte, impănat cu salvie ca in Provence are alt gust lăngă un pahar de Cabernet Sauvignon, in timp ce potărnichea cu trufe se asortează cu o Fetească Neagră sau un Pinot Noir, după cum ne-a explicat Sergiu Nedelea. Sauvignon Blanc este pe măsura racilor marinăreşti.     Â

×
Subiecte în articol: barul casei