x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinuri medaliate

Vinuri medaliate

26 Aug 2004   •   00:00

Am aflat zilele acestea perioada in care urmeaza sa se desfasoare cea de-a doua editie a Concursului International de Vinuri Bucuresti.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Desi acest concurs nu priveste consumatorii in mod direct, desi mai sunt doua luni si jumatate pana la debutul acestei actiuni, am decis ca este bine sa stiti despre ce este vorba. Mai ales ca vinurile premiate aici vor putea fi degustate la targul Indagra. Confruntarea intr-un concurs international este foarte dificila, iar pana acum acest test organizat in Bucuresti a lipsit vreme indelungata, nemaiexistand o vreme autoritatea care sa dea credibilitate competitiei.

Concursul reinviat acum un an are girul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV) si se bazeaza pe efortul Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV) si al Asociatiei Degustatorilor Autorizati (ADAR) si este intr-o conjunctie benefica cu un alt eveniment asociat "Regina Vinului" organizat de catre IBD - GTZ si Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola (ONIV). Va insir toate aceste denumiri datorita unui sentiment de satisfactie ca reintram in lumea buna. Apoi, sa va conving ca prezenta unor entitati consacrate din lumea vinului, da speranta ca, pe piata, la dumneavoastra, vor ajunge vinuri din ce in ce mai bune.

E drept ca, astazi, unii producatori imbuteliaza si alte vinuri decat cele premiate, pastrand semnul distinctiei pe sticla, ca jurizarea nu are loc de perfectionari si ca popularizarea rezultatelor se face inca greoi. Dar toate aceste neajunsuri nu se pot remedia decat actionand.

O grila internationala triaza vinurile romanesti si le pune fata in fata cu repere din strainatate. Nu neaparat suprematia este cautata, ci fixarea pozitiei corecte pe scara de valori. Faptul ca vinul achizitionat nu corespunde asteptarilor din cauza unei schimbari de continut fata de momentul concursului va atrage penalizarile consumatorilor si specialistilor, eliminand in timp producatorul vinovat catre periferia preferintelor. Ca puteti depista un vin premiat la un concurs international (este cazul unui Chardonnay romanesc) omis de la medalii acasa, este un fapt care prin firea lucrurilor serioase - nu se va mai putea repeta. Tot ca o veste buna vine anuntul unei agentii din Cluj care va organiza in septembrie un festival al vinului si al artelor. Ideea vine sa confirme pozitia privilegiata pe care o detine acest produs natural in viata social-culturala. Promit ca toate locatiile unde se vor derula astfel de evenimente le voi anunta in asa fel incat dumneavoastra sa puteti beneficia de bagajul informational necesar achizitiilor de calitate.

Deocamdata sa asteptam cu mare pofta si bucurie… primul must.
×
Subiecte în articol: gastronomie