x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Zeii de plastic

Zeii de plastic

09 Iul 2004   •   00:00

Plasticul e prezent din ce in ce mai mult in viata noastra. Carcasa de la televizor, scaunul de pe terasa, brelocul, ochelarii, jucariile, mapele, mai nou si cazile de baie.

CATALIN PADURARU

N-am nimic cu aceasta materie, dimpotriva, apreciez exact utilitatea pe care o are in societatea moderna. Dincolo de aceste aplicatii insa, cu greu ne-am putea acomoda cu o floare din plastic, cu o mancare de la bunica servita in farfurie de plastic si mancata cu ajutorul unor ustensile din acelasi material. Adica asociem cu greu artificialul lucrurilor care respira, care au o viata proprie sau care concentreaza traditie si cultura.

Pana si sintagma "sticla de plastic" este rezultatul unei contradictii de termeni. Cu toate acestea, vinul, acest rezultat al increderii reciproce dintre om si natura, capatat la scoala timpului,a ajuns sa fie incatusat in "sticla de plastic". PET. O inchisoare care impiedica vinul sa-si manifeste personalitatea, o detentie care-i aduce pieirea. Raul nu vine neaparat de la compozitia PET-ului (care este agreata alimentar), ci de la faptul ca se incearca in plan mental o substituire. E sticla, dar nu e sticla. Imitatia conceptului de butelie face inoportuna (in cazul vinului) prezenta "sticlei" surogat.

Ratiuni economice au impins pe unii producatori catre acest ambalaj destinat altor bauturi. PET-ul este ieftin. Din nefericire si vinurile care se imbuteliaza in acest fel trebuie sa se "asorteze" cu ambalajul. Produsul tinteste un anumit segment al populatiei. Cel sarac. Acest segment, pentru a fi fericit, doreste sa consume o cantitate suficienta de alcool cu bani dramaluiti. Fiind vorba de lipsuri, nu doresc sa initiez o polemica vizavi de oportunitatea prezentei pe piata a acestor bidoane. Disparitia vinului de calitate nu va fi posibila cata vreme balanta va atarna in favoarea celor care-l consuma.

De aceea va indemn: lasati vinul la PET sa fie cumparat numai de catre cei care nu au o normalitate financiara. Mai este o problema: dopul. O prea mare cantitate de vin, astfel imbuteliat se oxideaza. Stalcite, cu vinuri albe care se transforma in maro, aceste recipiente nu sunt inca o solutie rezonabila la dorinta de fluidizare a stocurilor mari de vin fara pretentii. Daca viitorul suna bine, va doresc sa auziti - de cate ori doriti - clinchetul paharelor (de sticla) umplute cu darul zeilor
Un strop de bucurie!

P.S.: S-ar putea ca unii producatori sa fi pus vinuri bune in PET. Pacat
×
Subiecte în articol: gastronomie