x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Cum să te comporți cu o persoană care suferă de depresie

Cum să te comporți cu o persoană care suferă de depresie

12 Iun 2017   •   19:30

Unii dintre noi au senzația că s-au născut învățați. Uneori, uităm că nu este obligato­riu să avem mereu o părere sau să sărim cu sfaturi imediat ce vedem că o persoană este în impas. E suficient un zâmbet sau o vorbă bună pentru a-l face pe cel de lângă noi să se simtă mai bine. Iar asta înseamnă respect.

Codul bunelor maniere ne învață cât de important este să-i respectăm pe cei din jur. În lumea nebună în care trăim, ne lovim adesea de persoane care suferă de depresie. Avem senzația că sunt oameni care își plâng de milă sau se alintă, ceea ce este total greșit. Este o boală ca oricare alta, poate mai greu de tratat, care trebuie respectată ca orice altă suferință. Iar cât timp nu avem studii de spe­cialitate, trebuie să ne abținem de la sfaturi.

E puțin probabil să ajutăm o persoană care suferă de depresie, însă este foarte posi­bil să îi facem mai mult rău. Tocmai de ace­ea, sunt câteva lucruri pe care nu trebuie să le spunem niciodată unei persoane deprimate:

Totul este doar în capul tău!

Nu îți mai plânge de milă și fă ceva să ieși din starea asta!

Alții au trecut peste tragedii mai mari și tu nu te poți aduna!

Îi deprimi și pe cei din jur cu atitudinea ta!

Să fim serioși, nu ai niciun motiv să fii deprimat! Te alinți!

Și lista poate continua la nesfârșit. E total lipsit de politețe să vii cu asemenea replici când e vorba despre o persoană depresivă. Lucrurile negative oricum iau amploare în mintea lor, nu e nevoie de un motalist care să agraveze situația. Mai mult, o persoa­nă deprimată nu va reuși niciodată să își schimbe starea cât ai pocni din degete doar pentru că așa îi spun cei din jur. În schimb, încurajările și suportul moral ar putea face minuni. Astfel de oameni oricum au ten­dința de a se izola. Cu o atitudine caldă și o vorbă blândă ar putea simți că își găsesc locul în societate.

×
Subiecte în articol: comportament depresie