x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Comerțul cu vechituri, de la Taica Lazăr la vânzările pe internet

Comerțul cu vechituri, de la Taica Lazăr la vânzările pe internet

07 Ian 2016   •   15:47
Comerțul cu vechituri, de la Taica Lazăr la vânzările pe internet

Vă aduceţi aminte de chivuţa Țâca, din mahalaua Farfurigiilor? Cea căreia madam Popescu, din strada Pacienţii no. 13 i-a dat jacheta cenuşie a lui bărbată-su, Lefter Popescu, protagonistul din nuvela “Două loturi” a lui Caragiale? Ei, dacă vă aduceţi aminte de ţigăncuşa pe care ghinionistul personaj (interpretat magistral de Grigore Vasiliu-Birlic într-o peliculă epocală) o dă pe mâna sergentului de stradă, sub acuzaţia că i-ar fi furat biletelor câştigătoare la loterie, atunci poate vă amintiţi şi cu ce se ocupa. Chivuţa ţâca era... telăloaică. Adică “negustoreasă” ambulantă, care cumpăra haine vechi, dând în schimbul lor farfurii. Madam Popescu, oricât s-a tocmit, pe jacheta cenuşie a nenorocitului de Lefter Popescu a primit numai zece farfurii (sparte cu furie, mai apoi, de acesta din urmă...).

“Vinde şi cucoana capricioasă şi zgârcită vreo rochie luxoasă de care s-a plictisit; vinde şi studentul paltonul ce l-a purtat iarna; vinde şi funcţionarul vreun costum vechi; vinde chiar ofiţerul hainele care cu noua schimbare de uniformă nu mai poate uza de ele”.

Te-ar putea interesa și
Profeții pentru anul 2016. Ce a prezis Baba Vanga pentru Europa și pentru români
Tot ce trebuie să știi despre DEOCHI! Cum se ia? Cum se vindecă? DESCÂNTECE!

Muntele INTERZIS femeilor sau „ATHOSUL MARAMUREȘULUI”. Află ce minuni se petrec acolo

Telalii au existat până nu demult. Cu două decenii în urmă, strigătul lor încă se mai auzea pe străzi: “Haine veeeechi! Haine vechi cumpăăăăăăr!”. (Ba, pe ici pe colo, ieşind din amintirea străzilor, se aud parcă şi azi).

Comerţul (“precupia”) cu lucruri vechi se practică de secole. La 21 august 1841, .............

Citește mai departe AICI

×