x close

Șapte reguli pe care trebuie să le respecți la restaurant

0
Autor: Nadina Câmpean 02 Apr 2017 - 07:51
Șapte reguli pe care trebuie să le respecți la restaurant Michael Blann/Getty Images MR D.jpg MR E.jpg PR 1.jpg
Vezi galeria foto


Pe vremuri, era prilej de sărbătoare. Acum pare că a devenit o activitate banală. Cert e că o seară la restaurant impune în continuare câ­teva reguli simple care pot da complet peste cap o întâlnire dacă nu sunt respectate. Fie că este vorba despre un restaurant de top sau un sim­plu fast-food, nu uitați că felul în care ne com­portăm spune enorm despre educația noastră. Și dacă este atât de simplu, de ce să nu facem un efort minim și să ținem cont de șapte reguli simple?

1. Nu puneți telefonul sau geanta pe masă. Este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem la restaurant. Nici telefonul, nici cheia de la mașină nu au ce căuta pe masa pe care ur­mează să luați prânzul sau cina. Știu, e compli­cat cu dependența de rețelele de socializare, însă este extrem de nepoliticos și nu ne dorim asta.

2. Nu alegeți vinul în funcție de buget. Banii sunt importanți, însă denotă proastă educație să îi spuneți somelierului sau chelnerului suma, iar el să vă propună vinul în funcție de asta. Mai bine aruncați un ochi pe meniu înainte și ascul­tați apoi cu atenție recomandările.

3. Învățați să folosiți corect șervetul. Regula este simplă: înainte de masă, șervetul se așază în poală. Dacă în timpul mesei veți merge la toa­letă, spre exemplu, șervetul rămâne pe scaun. În schimb, când ați terminat de mâncat, îl veți pune înapoi pe masă, în stânga farfuriei.

4. Nu împărțiți mâncarea. Sună ciudat, nu? Același cod al manierelor ne învață să nu gus­tăm mâncarea partenerului, oricât de apropiați am fi, atunci când suntem la restaurant. Nu e politicos, însă aici sunt permise abateri de la re­gulă, mai nou. Desigur, doar când e vorba de un cadru mai relaxat, iar partenerul de masă este o persoană cunoscută.

5. Aveți grijă ce faceți cu tacâmurile. Culmea, mulți adulți spun și acum că sunt derutați când se așază la o masă unde se vor servi mai multe feluri de mâncare, iar numărul tacâmurilor este mai mare decât de obicei. Este extrem de sim­plu. Tacâmurile se folosesc în ordinea în care sunt aranjate, rând pe rând, de la exterior spre marginea farfuriei. Iar când terminați masa, în­totdeauna așezați furculița și cuțitul în farfurie, la fel ca acele ceasului când arată ora 10.20.

6. Nu tăiați mâncarea în bucăți. Niciodată! Poate e mai comod să tăiați friptura în “soldă­ței” și să folosiți apoi doar furculița, dar dacă nu avem mai puțin de șapte ani, nu există nicio scuză să facem asta. Nu este doar o regulă încăl­cată, este de prost gust. Nici acasă nu e frumos să procedați astfel, însă aici decizia vă aparține în totalitate.

7. Nu strigați chelnerul! E tentant, mai ales când cel care se ocupă de masa dv. nu este foarte atent, însă e de prost gust. Nici “chelner”, nici “fiți amabil” și, sub nicio formă, “hei, băiete!” nu sunt formule pe care să le strigați în restaurant. Cu răbdare, încercați să îi surprindeți privirea. Dacă aveți senzația că vă ignoră, ridicați mâna dreaptă cu degetul arătător în sus, să-i atrageți atenția.

Pot părea mai dificile la început, însă aceste reguli sunt floare la ureche. Odată citite, ar tre­bui să vă rămână în minte și să devină obiceiuri. Poftă bună!

Citeşte mai multe despre:   restaurant

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Scrisoarea în care celebrul Tupac îi explică Maddonei de ce o părăsește, poate fi vândută

Scrisoarea în care celebrul Tupac îi explică Maddonei de ce o părăsește, poate fi vândută
Justiţia americană a respins cererea Madonnei de a retrage de la licitaţie o scrisoare care i-a fost trimisă în 1995 de rapperul Tupac Shakur, în care acesta vorbea despre despărţirea lor, informează...

Revenire spectaculoasa a unei prezentatoare TV. Vedeta va prezenta o noua emisiune la un post concurent

Revenire spectaculoasa a unei prezentatoare TV. Vedeta va prezenta o noua emisiune la un post concurent
Este vestea momentului în showbiz! Gabriela Cristea revine pe micul ecran, după o perioadă îndelungată de timp în care s-a dedicat creşterii fetiţei sale, Bella Victoria Margot. Frumoasa...

Românii se mută pe litoral de 1 Mai

Românii se mută pe litoral de 1 Mai
Peste 40.000 de turişti sunt aşteptaţi în minivacanţa de 1 Mai pe litoralul românesc, iar cei mai mulţi vor alege staţiunile Mamaia, Vama Veche şi Mamaia Nord-Năvodari, arată Federaţia Asociaţiilor de...

Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta

Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta
 Dacă a fi pregătit pentru orice este mantra ta, atunci știi că geanta este vehiculul prin care îți trăiești viața – mult mai mult decât doar un loc pentru a ține banii și cheile. Indiferent dacă...

Piept de rață gătit răzășește (rețetă de la Hanul Ancuței)

Piept de rață gătit răzășește (rețetă de la Hanul Ancuței)
Și dintre bucatele astea răzășăști, unora li s-a dus vestea în veac.... Cum e, bunăoară, rața umplută cu sarmale. Dar nici cu pieptul de rață de-i gătit moldovenește nu te faci de rușine, mai ales gătit...

Reţeta zilei: Cotlet de porc cu mere

Reţeta zilei: Cotlet de porc cu mere
Ingrediente : 800 g cotlet de porc piper negru ulei de măsline zahăr brun muștar oțet alb 120 ml vin alb rozmarin proaspat foi de dafin 100 g bacon 2 mere golden Mod de preparare Se...

Urzici sleite (rețetă de leac, pentru Sfântul Gheorghe)

Urzici sleite (rețetă de leac, pentru Sfântul Gheorghe)
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe marchează trecerea către vară, căci în tradiția populară el este “stăpânul verii”. Numai în această zi oamenii plantau în fața casei un copăcel. Dacă se prindea, era...

Tărhană cu mursă (o rețetă bănățeană)

Tărhană cu mursă (o rețetă bănățeană)
Tărhană? Ce-o fi? Și ati auzit vreodata de mursă? Acea bautura dulce, pe care dacii, zice-se, o faceau cu mre si plante aromatice, iar mai incoace incepuse a se face cu zahar si cu... condimente exotice? Trebuie...

Semnele zodiacale s-au schimbat, ca urmare a rotației Pământului. Află ce zodie ești, după noua ordine astrologică!

Semnele zodiacale s-au schimbat, ca urmare a rotației Pământului. Află ce zodie ești, după noua ordine astrologică!
Nu toată lumea crede în zodiac, dar știm cu toții că sunt 12 semne zodiacale. Poate părea șocant, însă, din punct de vedere astrologic, lucrurile au luat o altă întorsătură, care a produs modificări...

VIDEO - Actorul Anthony Hopkins șochează internetul

VIDEO - Actorul Anthony Hopkins șochează internetul
Celebrul actor Anthony Hopkins a postat în urmă cu o zi un filmuleț destul de bizar. Actorul s-a filmat cu telefonul, probabil în timp ce dansa. Grimasele pe care interpretul criminanului în serie Hannibal Lecter le...

HOROSCOP: Cand va puteti programa la coafor in luna mai!

HOROSCOP: Cand va puteti programa la coafor in luna mai!
Calendarul lunar al pieptanaturilor ajuta la stabilirea datelor cand este recomandat sa iti faci programare la coafor pentru un tuns sau pentru a schimba culoarea parului. Se spune, de asemenea, ca pozitia Lunii in...

Air France anulează luni 25% din zboruri din cauza grevei

Air France anulează luni 25% din zboruri din cauza grevei
Compania aeriană Air France a estimat că 25% din zborurile sale vor fi anulate luni, în cea de-a zecea zi a grevei angajaţilor, care solicită majorarea salariilor.   Luni, aproximativ 65% din cursele...

Cele mai frumoase 77 de mesaje, SMS-uri și urări de Sfântul Gheorghe

Cele mai frumoase 77 de mesaje, SMS-uri și urări de Sfântul Gheorghe
În tradiția populară Sfântul Gheorghe mai este întâlnit ca Sân-George sau Sângeorz, patronul naturii înverzite, al vegetației, al vitelor și al oilor. Pe data de 23 aprilie, în Biserica Ortodoxă, se face...

Rețeta zilei: Ciorbă de burtă cu smântână

Rețeta zilei: Ciorbă de burtă cu smântână
Ingrediente 1 kg burtă de vită prefiartă 1 bucata rasol de vită 2 cepe mari 1 țelină 2 morcovi 1 ardei gras 5 ouă 300 ml smântână 1 căpăţână usturoi sare...

Crap sălbatic de Dunăre gătit după gustul pescarilor (rețeta Corneliei Ghișoi, Lady Chef a României)

Crap sălbatic de Dunăre gătit după gustul pescarilor (rețeta Corneliei Ghișoi, Lady Chef a României)
O femeie sensibilă, delicată și, totodată, cu mâini puternice. Mâini care știu să frământe aluatul. Fată de la țară, cum se zice - fiind născută în același sat cu bunică-mea dinspre tată, în Rucărul...
Serviciul de email marketing furnizat de