x close

Șapte reguli pe care trebuie să le respecți la restaurant

0
Autor: Nadina Câmpean 02 Apr 2017 - 07:51
Șapte reguli pe care trebuie să le respecți la restaurant Michael Blann/Getty Images MR D.jpg MR E.jpg PR 1.jpg
Vezi galeria foto


Pe vremuri, era prilej de sărbătoare. Acum pare că a devenit o activitate banală. Cert e că o seară la restaurant impune în continuare câ­teva reguli simple care pot da complet peste cap o întâlnire dacă nu sunt respectate. Fie că este vorba despre un restaurant de top sau un sim­plu fast-food, nu uitați că felul în care ne com­portăm spune enorm despre educația noastră. Și dacă este atât de simplu, de ce să nu facem un efort minim și să ținem cont de șapte reguli simple?

1. Nu puneți telefonul sau geanta pe masă. Este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem la restaurant. Nici telefonul, nici cheia de la mașină nu au ce căuta pe masa pe care ur­mează să luați prânzul sau cina. Știu, e compli­cat cu dependența de rețelele de socializare, însă este extrem de nepoliticos și nu ne dorim asta.

2. Nu alegeți vinul în funcție de buget. Banii sunt importanți, însă denotă proastă educație să îi spuneți somelierului sau chelnerului suma, iar el să vă propună vinul în funcție de asta. Mai bine aruncați un ochi pe meniu înainte și ascul­tați apoi cu atenție recomandările.

3. Învățați să folosiți corect șervetul. Regula este simplă: înainte de masă, șervetul se așază în poală. Dacă în timpul mesei veți merge la toa­letă, spre exemplu, șervetul rămâne pe scaun. În schimb, când ați terminat de mâncat, îl veți pune înapoi pe masă, în stânga farfuriei.

4. Nu împărțiți mâncarea. Sună ciudat, nu? Același cod al manierelor ne învață să nu gus­tăm mâncarea partenerului, oricât de apropiați am fi, atunci când suntem la restaurant. Nu e politicos, însă aici sunt permise abateri de la re­gulă, mai nou. Desigur, doar când e vorba de un cadru mai relaxat, iar partenerul de masă este o persoană cunoscută.

5. Aveți grijă ce faceți cu tacâmurile. Culmea, mulți adulți spun și acum că sunt derutați când se așază la o masă unde se vor servi mai multe feluri de mâncare, iar numărul tacâmurilor este mai mare decât de obicei. Este extrem de sim­plu. Tacâmurile se folosesc în ordinea în care sunt aranjate, rând pe rând, de la exterior spre marginea farfuriei. Iar când terminați masa, în­totdeauna așezați furculița și cuțitul în farfurie, la fel ca acele ceasului când arată ora 10.20.

6. Nu tăiați mâncarea în bucăți. Niciodată! Poate e mai comod să tăiați friptura în “soldă­ței” și să folosiți apoi doar furculița, dar dacă nu avem mai puțin de șapte ani, nu există nicio scuză să facem asta. Nu este doar o regulă încăl­cată, este de prost gust. Nici acasă nu e frumos să procedați astfel, însă aici decizia vă aparține în totalitate.

7. Nu strigați chelnerul! E tentant, mai ales când cel care se ocupă de masa dv. nu este foarte atent, însă e de prost gust. Nici “chelner”, nici “fiți amabil” și, sub nicio formă, “hei, băiete!” nu sunt formule pe care să le strigați în restaurant. Cu răbdare, încercați să îi surprindeți privirea. Dacă aveți senzația că vă ignoră, ridicați mâna dreaptă cu degetul arătător în sus, să-i atrageți atenția.

Pot părea mai dificile la început, însă aceste reguli sunt floare la ureche. Odată citite, ar tre­bui să vă rămână în minte și să devină obiceiuri. Poftă bună!

Citeşte mai multe despre:   restaurant

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 2607


Mai multe titluri din categorie

Johnny Depp face declarații care au șocat o lume întreagă

Johnny Depp face declarații care au șocat o lume întreagă
Johnny Depp a stârnit controverse la festivalul Glastonbury din Marea Britanie, joi seară, după ce a făcut o glumă despre o presupusă asasinare a lui Donald Trump, în timp ce pretindea că voia să...

REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi

REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi
Ingrediente: 500 gr morcovi, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 2.5 căni supă de pui (vită sau legume), 1 cm ghimbir, ½ lămâie, 2 linguri ulei, sare şi piper. Mod de preparare: Se curăţă morcovii...

Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)

Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)
Povești de vilegiatură și rețete de la malul mării, iată o ofertă irezistibilă pentru acest mijloc de Cireșar, căci cine n-ar vrea să fie, preț de-o masă de pește, pe-o terasă unde bate briza marină, să...

Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)
Tăiței cu varză este o mâncare tradițional românească, de pe vremea bunicilor, simplă de realizat și extrem de gustoasă. Mie mi-a dat sa gust, prima data, taieteii astia fabulosi - nu uitati sa punet...

Turnedo Rossini (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)

Turnedo Rossini  (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)
După libații cu „Asti Spumanti” la dejun, salonul de muzică, molcomit în penumbra luminoasă a verii, s-a lăsat învăluit in songurile unui piano forte, când Afonso Castaldi, maestro, ve...

REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña

REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña
Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine...

Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum

 Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum
Bugetul din acest an al festivalului Untold va fi de 10 milioane de euro, cel mai mare din istoria de trei ani a evenimentului muzical care a ajuns în acest timp unul dintre cele mai mari din ţară.  Potri...

Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu

Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu
Până spre sfarsitul deceniului al doilea al veacului trecut, cofetariile erau destul de rare in Bucuresti. Si, printre cele putine, Casa Capsa isi avea povestea ei,,, Exista insa pe atunci o breasla a...

Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii

Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii
Pentru a evita sa adaugi calorii in plus la inghetatele pe care le prepari, evita untul, smantana in cantitati mari, ouale si alte asemenea ingrediente care, combinate, ajung sa formeze un numar destul de mare de...

Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere

Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere
O sută de fabricanţi de bere de 20 de naţionalităţi vor participa între 30 iunie şi 2 iulie la Mondialul de Bere de la Paris, un festival originar din Quebec care se desfăşoară pentru prima dată în...

REŢETA ZILEI: Tarte cu cremă de vanilie (reţetă portugheză)

REŢETA ZILEI: Tarte cu cremă de vanilie (reţetă portugheză)
Ingrediente: o foaie aluat foietaj, 500 ml lapte, 150 gr zahăr, ½ baton vanilie, 2 fâşii coajă de lămâi, un baton scorţişoară, 4 gălbenuşuri, 40 gr amidon. Mod de preparare: Se ia aluatul f...

Unic pe plaiuri mioritice. Satul cu monumente istorice din secole diferite

Unic pe plaiuri mioritice. Satul cu monumente istorice din secole diferite
Satul Miclăușeni din județul Iași ne oferă o călătorie în trecut, în secolele XVII, XVIII și XIX. Turiștii care ajung aici au posibilitatea de a vizita trei monumente istorice din trei secole...

Destinația săptămânii. Relaxare în însorita insulă Malta

Destinația săptămânii. Relaxare în însorita insulă Malta
Malta ne dă impresia deseori că este o destinație de lux și sunt mulți români care o evită, însă în realitate este un loc accesibil și pentru cei cu buget redus. Malta este o oază de relaxare...

Arii protejate ale României. Complexul hidrografic Valea Rece

Arii protejate ale României.  Complexul hidrografic Valea Rece
Complexul hidrografic Valea Rece este o arie protejată de interes național, situată în zona de nord-vest a Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor. Aria naturală se află în partea nordică a...

Găsește comorile ascunse din orașele de lângă tine

Găsește comorile ascunse din orașele de lângă tine
Când spunem city break, ne gândim la Roma, Paris, Madrid sau Londra. Nu prea ne punem problema să vizităm alte orașe ale țării, care se află aproape de noi și sunt, de multe ori, la fel de bogate...
Serviciul de email marketing furnizat de