x close

Șapte reguli pe care trebuie să le respecți la restaurant

0
Autor: Nadina Câmpean 02 Apr 2017 - 07:51
Șapte reguli pe care trebuie să le respecți la restaurant Michael Blann/Getty Images MR D.jpg MR E.jpg PR 1.jpg
Vezi galeria foto


Pe vremuri, era prilej de sărbătoare. Acum pare că a devenit o activitate banală. Cert e că o seară la restaurant impune în continuare câ­teva reguli simple care pot da complet peste cap o întâlnire dacă nu sunt respectate. Fie că este vorba despre un restaurant de top sau un sim­plu fast-food, nu uitați că felul în care ne com­portăm spune enorm despre educația noastră. Și dacă este atât de simplu, de ce să nu facem un efort minim și să ținem cont de șapte reguli simple?

1. Nu puneți telefonul sau geanta pe masă. Este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem la restaurant. Nici telefonul, nici cheia de la mașină nu au ce căuta pe masa pe care ur­mează să luați prânzul sau cina. Știu, e compli­cat cu dependența de rețelele de socializare, însă este extrem de nepoliticos și nu ne dorim asta.

2. Nu alegeți vinul în funcție de buget. Banii sunt importanți, însă denotă proastă educație să îi spuneți somelierului sau chelnerului suma, iar el să vă propună vinul în funcție de asta. Mai bine aruncați un ochi pe meniu înainte și ascul­tați apoi cu atenție recomandările.

3. Învățați să folosiți corect șervetul. Regula este simplă: înainte de masă, șervetul se așază în poală. Dacă în timpul mesei veți merge la toa­letă, spre exemplu, șervetul rămâne pe scaun. În schimb, când ați terminat de mâncat, îl veți pune înapoi pe masă, în stânga farfuriei.

4. Nu împărțiți mâncarea. Sună ciudat, nu? Același cod al manierelor ne învață să nu gus­tăm mâncarea partenerului, oricât de apropiați am fi, atunci când suntem la restaurant. Nu e politicos, însă aici sunt permise abateri de la re­gulă, mai nou. Desigur, doar când e vorba de un cadru mai relaxat, iar partenerul de masă este o persoană cunoscută.

5. Aveți grijă ce faceți cu tacâmurile. Culmea, mulți adulți spun și acum că sunt derutați când se așază la o masă unde se vor servi mai multe feluri de mâncare, iar numărul tacâmurilor este mai mare decât de obicei. Este extrem de sim­plu. Tacâmurile se folosesc în ordinea în care sunt aranjate, rând pe rând, de la exterior spre marginea farfuriei. Iar când terminați masa, în­totdeauna așezați furculița și cuțitul în farfurie, la fel ca acele ceasului când arată ora 10.20.

6. Nu tăiați mâncarea în bucăți. Niciodată! Poate e mai comod să tăiați friptura în “soldă­ței” și să folosiți apoi doar furculița, dar dacă nu avem mai puțin de șapte ani, nu există nicio scuză să facem asta. Nu este doar o regulă încăl­cată, este de prost gust. Nici acasă nu e frumos să procedați astfel, însă aici decizia vă aparține în totalitate.

7. Nu strigați chelnerul! E tentant, mai ales când cel care se ocupă de masa dv. nu este foarte atent, însă e de prost gust. Nici “chelner”, nici “fiți amabil” și, sub nicio formă, “hei, băiete!” nu sunt formule pe care să le strigați în restaurant. Cu răbdare, încercați să îi surprindeți privirea. Dacă aveți senzația că vă ignoră, ridicați mâna dreaptă cu degetul arătător în sus, să-i atrageți atenția.

Pot părea mai dificile la început, însă aceste reguli sunt floare la ureche. Odată citite, ar tre­bui să vă rămână în minte și să devină obiceiuri. Poftă bună!

Citeşte mai multe despre:   restaurant

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1425


Mai multe titluri din categorie

Bianca Drăguşanu: „Victor, nu ţi-am zis până acum, dar chiar am fost dezamăgită!”

Bianca Drăguşanu: „Victor, nu ţi-am zis până acum, dar chiar am fost dezamăgită!”
Tineri, nonconformişti şi foarte siguri pe ei, invitaţii Mirelei Vaida din cea mai nouă ediţie a emisiunii „2k1”, difuzată sâmbătă, de la 17:00, la Antena 1, aduc atmosfera de vacanţă pe...

Ciorba de capete de salau (rețetă de pe Clisura Dunării)

Ciorba de capete de salau (rețetă de pe Clisura Dunării)
Ciorba de capete de salau nu-i un bors de peste ca oricare. Aveam sa-mi dau seama de asta la drumul pe care l-am facut pe Clisura Dunarii, in cautarea unor retete de demult. Amicul meu severinean, etnologul Isidor...

Florin Zamfirescu: “Mi-am luat băiatul de păr şi l-am târât prin casă, ca să-l arunc de la balcon!”

Florin Zamfirescu: “Mi-am luat băiatul de păr şi l-am târât prin casă, ca să-l arunc de la balcon!”
Nu s-a dat în lături de la nimic atunci când avea de filmat o secvenţă grea şi nimic nu l-a clintit din parcursul său în carieră, însă există ceva de care îi este extraordinar de...

Doliu la Hollywood. Jonathan Demme, regizorul filmului "Tăcerea Mieilor", a murit la 73 de ani

Doliu la Hollywood. Jonathan Demme, regizorul filmului "Tăcerea Mieilor", a murit la 73 de ani
Regizorul american Jonathan Demme, laureat cu Oscar pentru "Tăcerea Mieilor", a murit miercuri la New York în urma unui cancer, a declarat o sursă apropiată cineastului Agenţiei France...

REŢETA ZILEI: Paste cu chifteluţe italieneşti, sos de roşii, parmezan şi mascarpone

REŢETA ZILEI: Paste cu chifteluţe italieneşti, sos de roşii, parmezan şi mascarpone
Ingrediente: 500 g carne tocată de vită, paste (spaghete sau linguini), 3 cepe tăiate mărunt, 400 g roşii tocate, o cutie de pastă de roşii, 4 căţei de usturoi mari, 600 ml piure de roşii, ulei de măsline, ...

Zilele culturii japoneze, la cea de-a șaptea ediție

Zilele culturii japoneze, la cea de-a șaptea ediție
Artă tradățională japoneză și cultură contemporană, demonstrații de ikebana, concerte și proiecții de filme, toate acestea vor încânta publicul larg, în perioada 15-21 mai, la București....

Nouă tendință în modă, blugii gata murdari. Cât costă o astfel de pereche

Nouă tendință în modă, blugii gata murdari. Cât costă o astfel de pereche
Tendințele modei uneori iau direcții greu de înțeles. Poate o fi vorba de limita imaginației la care s-a ajuns printre creatorii de modă, ori dorință de a șoca cu orice preț sau pur și simplu...

Ce vor face zodiile de 1 Mai

Ce vor face zodiile de 1 Mai
Nu mai e mult până la vacanța de 1 mai, iar calendarul s-a aliniat de minune cu planurile noastre de această dată: avem la dispoziție un weekend și o zi de luni liberă! Adorăm sărbătorile legale, dar...

Motivul pentru care înșelăm oamenii pe care îi iubim

Motivul pentru care înșelăm oamenii pe care îi iubim
Atunci când iubeşti, puterea ta de concentrare se rezumă la o singură persoană: cea de care eşti îndrăgostită. Ea devine centrul vieţii tale, de aceea se şi spune că dragostea este oarbă. Deşi la...

Horoscopul iubirii în luna mai

Horoscopul iubirii în luna mai
Aşa cum natura prinde viaţă în luna lui Florar, aşa şi dragostea se înfiripă în sufletul nativilor dornici de iubire. Mulţi dintre ei vor avea ocazia să cunoască persoane noi în viaţa lo...

Barcelona – orașul plin de viață și culoare de care turiștii se îndrăgostesc iremediabil (VIDEO)

Barcelona – orașul plin de viață și culoare de care turiștii se îndrăgostesc iremediabil (VIDEO)
Barcelona m-a atras dintotdeauna ca un magnet, stăpânită fiind de dorința de a ajunge aici într-o zi și de a explora tot ceea ce acest oraș fermecător are de oferit ... este locul de care mă simțeam...

Fasole verde cu pui (rețetă din 1888)

Fasole verde cu pui (rețetă din 1888)
Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des vehiculat in zilele noastre. Copiii sunt invatati inca de la gradinita ca trebuie sa manance...

Copane de curca la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe)

Copane de curca la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe)
Copane de curca la tigaie, dupa reteta lui Tudor Gheorghe! Nu-i asa ca-i delicios? Fusei in Oltenia! Luai cu mine o papornita si-o umplui cum se putu mai bine cu retete si sfaturi culinare de prin cuhniile de pe Jii...

Arii protejate ale României. Platoul Mehedinți

Arii protejate ale României. Platoul Mehedinți
Geoparcul Platoul Mehedinți este o arie protejată situată în partea de sud-vest a României, pe teritoriile județelor Gorj și Mehedinți. Geoparcul a fost declarat arie protejată în anul 2005 și...

REŢETA ZILEI: Somon cu tăiţei de dovlecei, rozmarin şi miere

REŢETA ZILEI: Somon cu tăiţei de dovlecei, rozmarin şi miere
Ingrediente: 4 bucăţi de somon, 4 dovlecei, o lămâie, ulei de măsline, sare, fulgi de ardei iute, 4 căţei de usturoi, miere Mod de preparare: Asezonează somonul cu sare şi piper. Apoi, cu un...
Serviciul de email marketing furnizat de