x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Ţesături interactive, inteligente, afrodisiace...

Ţesături interactive, inteligente, afrodisiace...

de Carmen Anghel    |    15 Oct 2013   •   16:01
Ţesături interactive, inteligente, afrodisiace...
Sursa foto: MNIR

Rochia catalitică, în stare să filtreze aerul din jurul tău. Rochia din lemn. Lenjeria de pat afrodisiacă. Vesta care îşi schimbă culoarea în funcţie de ce stare ai. Lenjeria de corp în care dormi şi slăbeşti. Hăinuţe care îţi spun dacă bebeluşului îi este cald sau frig. Geanta luminată în interior, pentru ca doamnele să nu o mai deşarte peste tot în căutarea rujului, să zicem. Reinventarea utilizătii inului – de la ţesături, la materiale de construcţii. Mătase de ... păianjen, care nu se rupe oricât te-ai strădui. Rochia ţesută din fir de înger. Fire din piatră, fire din glicină, din lapte, din zaţul cafelei ...  Sună şi arată ca în filmele SF. Este viitorul. A şi început...

La Muzeul Naţional de Istorie a fost prezentată astăzi expoziţia TEXTILES SURPRENANTS, DESIGN & ART – FUTUROTEXTILES, adusă de Institutul Francez din România (IFR).
“FUTUROTEXTILES oferă vizitatorilor prilejul unei călătorii neobişnuite şi complexe pentru a descoperi noile generaţii de textile prin intermediul artei, ştiinţei şi poeziei. Expoziţia este destinată publicului larg, începând cu cei mai mici, de la 3 ani în sus, care au ocazia să înveţe lucruri noi despre lumea care-i înconjoară, să descopere diversitatea incredibilă a textilelor în natură şi să-şi imagineze o frântură din lumea viitorului.”, ne spun organizatorii.

“Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt, sau glicina pot da naştere unei fibre, unui fir, unei ţesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul ştiinţifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducţie, apretare şi microîncapsulare, capătă proprietăţi cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu îţi pot modifica anumite condiţii fizice în funcţie de mediu devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice...” - Caroline David, curatorul expoziţiei.

Proiectul Futurotextiles s-a născut în urma avântului tehnic şi cultural al oraşului Lille, capitală culturală europeană în 2004. Începând cu 2006, la iniţiativa lille3000, expoziţia propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuinţări ale textilelor contemporane, de la creaţia artistică la ştiinţe aplicate. De la prima ediţie, expoziţia Futurotextile a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). După primele două ediţii (2006, respectiv 2008), expoziţia actuală include noile descoperiri şi pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer şi pe invenţii demne.

Expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 15 octombrie – 17 noiembrie 2013.

×