x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby 5 metode de a medita eficient

5 metode de a medita eficient

de Maria Coman    |    06 Ian 2021   •   10:27
5 metode de a medita eficient

Una dintre metodele recunoscute științific ca fiind de ajutor în combaterea stresului este meditația. Pare simplu, la prima vedere, stai un timp și nu te gândești la nimic, dar de fapt schimbarea este mult mai profundă și mai dificilă, uneori, decât ne așteptăm. Și durează și mai mult, pentru că circuitele neuronale se formează în aproximativ o jumătate de an. De atât este nevoie pentru ca mintea noastră să perceapă această concentrare în interior, mai degrabă decât zgomotul permanent exterior.

  1. Folosiți aplicații de mindfulness În ultimii ani au apărut mai multe aplicații care ne ajută să începem practicarea meditației și ulterior să ne și menținem. Unele dintre ele sunt gratuite, altele costă o sumă modică lunar, însă informațiile sunt gestionate de profesioniști și oferă un parcurs pe care îl putem face fără prea mare efort, cu meditații dozate pentru începători și pentru diversele scopuri pe care le avem. Calm este aplicația cea mai folosită în întreaga lume pentru meditație. Are aproximativ 50 de milioane de descărcări până acum și peste o jumătate de milion de review-uri de cinci stele, plus, a primit numeroase premii în cadrul galelor destinate celor mai utile aplicații din lume. O altă aplicație, la fel de folosită, este Headspace. Și aceasta oferă meditație ghidată și dedicată diverselor scopuri. Pentru somn, de combatere a stresului, de relaxare și așa mai departe. Insight Timer este, de asemenea, o aplicație gratuită, în care există mai mulți antrenori și mai multe metode, fiecare propunând propria sa variantă, așadar putem alege ceea ce ni se potrivește.
  2. Atenție la alegerea locului unde medităm  E bine să evităm locurile aglomerate de acasă, acolo unde televizorul, radioul sau conversația ne pot distrage. Ideal e să alegem acel loc unde nu putem fi deranjați, chiar și în baie, cu ușa încuiată. De asemenea, dacă în casă e mai liniște într-un anumit moment al zilei, atunci e bine să profităm de această perioadă. Familia trebuie să știe că avem program de meditație, astfel încât să nu ne deranjeze. În plus, odată ce am ales locul în care practicăm meditația, e bine să îl păstrăm, pentru că în timp îl vom asocia cu sentimentul pe care îl avem atunci când facem exercițiile. Totuși, e bine de știut că nu avem nevoie de un loc unde să fie liniște perfectă, pentru că poate fi util să integrăm zgomotele exterioare în practica noastră.
  3. Nu există #poziția corectă pentru meditație# Putem lăsa deoparte ideea că meditația trebuie să arate într-un anume fel și să explorăm modul în care corpul nostru reacționează cel mai bine la practică. Multă lume meditează stând pe un scaun, dar e la fel de bine și dacă stăm întinși pe podea, pe o canapea sau pe pat. Putem de asemenea să folosim o pernă, dacă simțim un disconfort la nivelul gâtului sau umerilor. E important să găsim o poziție care să ne permită să ne concentrăm, fără prea mult efort fizic.
  4. Stabiliți o oră pentru a practica meditația Putem medita oricând și oriunde, iar ora potrivită este diferită pentru fiecare dintre noi. Pentru unii, poate fi mai bine să practice meditația în timpul dimineții, pentru a putea avea o cu totul altă perspectivă asupra întregii zile. Meditația făcută seara poate ajuta la liniștirea minții și este o bună tranziție pentru somn. Totuși, dacă cumva adormiți în timpul practicii de seară, e bine să schimbați ora. Cel mai important este să descoperiți acel moment al zilei în care vă puteți concentra cel mai bine.
  5. Stabiliți o rutină a meditației Ca pe orice lucru în viață, e bine să începem și practica meditației treptat, iar apoi să decideți cum este mai confortabil pentru dumneavoastră. Aplicațiile menționate mai sus pun la dispoziție diverse tipuri de practică, de la cele de un minut la cele care depășesc o oră. Sunt persoane pentru care e ideal să mediteze 10 minute și altele care au nevoie de cel puțin o oră. E important ca intervalul în care medităm să fie unul care să ne permită să găsim satisfacție în practica noastră, să nu devină o povară. Calitatea, în cazul acesta, este mult mai importantă decât cantitatea, așa că mai bine un sfert de oră de practică în care să folosim la maximum fiecare minut decât să stăm înțepeniți  ca niște statui, așteptând doar să se termine sesiunea. Mai multe cercetări recente au arătat că 10 minute de practică pe zi sunt mai utile decât 70 de minute odată pe săptămână. Nu am timp este cea mai folosită scuză, în cazul celor care abandonează practica meditației, dar e greu de crezut că nu vom găsi câteva minute zilnic pentru propria noastră stare de bine. Practica va intra în rutină după ceva timp, cel mai probabil după 30 de zile, de aceea la început poate fi folositor să ne punem un reminder, o alarmă care să ne aducă aminte că trebuie să ne facem rutina.

 

 

×