x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Cum pastrati cartile

Cum pastrati cartile

10 Feb 2004   •   00:00

Varietatile bruste de temperatura si umiditate pot determina deteriora ri ale cartilor sau actelor.

Daca sunt depozitate intr-o camera intunecoasa si calda, pe volumele umede sunt sanse foarte mari sa se dezvolte bacterii, ciuperci si mucegaiuri. Ciupercile si mucegaiurile deterioreaza hartia, pielea, fibrele textile, culorile si cleiurile ce intra in compozitia celulozei. De asemenea, coloreaza hartia in nuante variate, in functie de speciile de colonii si degaja un miros specific. In ciuda dimensiunilor neinsemnate, bacteriile se caracterizeaza printr-o mare capacitate de inmultire si pot constitui o sursa de raspandire a bolilor infectioase la om. Masuri de urgenta impotriva ciupercilor
In urma atacului biologic scade rezistenta mecanica a hartiei pana la macinarea ei. In alte cazuri, umezirea si mucegairea celulozei de hartie pot duce la lipirea foilor intre ele. Deteriorarea cartilor din cauza ciupercilor este insotita intotdeauna de formarea unor pete multicolore. Astfel, intr-o zi insorita, le scoateti afara si le lasati deschise, cu paginile rasfirate. Puneti-va haine de protectie (halat, batic, masca pentru nas si gura si manusi) si, ajutandu-va de o perie moale, despa turiti cartea afectata, dupa ce aceasta s-a uscat. Urmeaza apoi dezinfectia bibliotecii si a incaperii unde s-au aflat cartile.

Distrugeti larvele, insectele si moliile
Un pericol pentru carti il reprezinta gandacii de bucatarie, rosii sau negri, care pot roade atat cotoarele de piele, cat si paginile. Alti gandaci depun oua pe coperta sau pe marginile cartilor. Larvele sunt indoite sub forma de arc, au culoare alba si sunt acoperite cu cili si peri rari.
In biblioteca se mai ascunde uneori si molia de camera. Omizile moliilor ataca puternic cartile, deterioreaza lana, matasea, cleiul, pielea etc. Multe coperti de plus si stofa ale cartilor vechi sunt distruse daca locurile in care se afla cartile nu sunt protejate impotriva moliilor.
In aceasta situatie se impune dezinsectizarea, un complex de masuri menite sa distruga insectele adulte, larvele si ouale lor prin metode fizice sau chimice. Totusi, insecticidele sub forma de spray nu trebuie folosite direct pe carti.
Inghetarea a devenit recent metoda preferata de tratare a cartilor, pentru ca aceasta evita folosirea substant elor chimice toxice.

Protejati exteriorul cartilor

  • in perioada calda a anului acoperiti ferestrele cu site impotriva insectelor;
  • desprafuiti cartile cu regularitate folosind aspiratorul de praf;
  • nu inghesuiti volumele pe rafturi;
  • nu pastrati timp indelungat cartile, revistele sau actele in pachete si stive;
  • nu tineti alimente in camera unde se afla biblioteca;
  • verificati permanent ca umiditatea camerei sa nu fie crescuta.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul cărţile