x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Eternul copil baroc

Eternul copil baroc

de Oana Vasiloiu    |    11 Feb 2011   •   13:15
Eternul copil baroc

151364-2450291862-9856842155-o.jpgL-am revăzut pe George Neagu, designerul îndrăgostit de baroc, de curtezane şi de epoci trecute renascentiste pline de farmec şi de stil. Ultima oară când l-am vizitat, anul trecut, tocmai terminase rochiile de inspiraţie Marie Antoinette şi l-am găsit în atelierul său micuţ şi intim, de la etajul unei case vechi
Fusese o după-amiază de poveste ca într-o căsuţă secretă din copac, în care doi copii s-au jucat cu materialele, rochiile, pantofii şi accesoriile mamelor, râzând şi visând la fantezii dintr-o lume irepetabilă, din păcate.

Acum, l-am găsit pe George la parterul aceleaşi case vechi, unde şi-a amenajat showroom-ul mare, aşa cum a visat, într-un stil care îmi amintea de Palatul Schönbrunn. Când am intrat am avut un déjà vu şi senzaţia că m-am întors în timp mi-a umplut sufletul de bucurie. Nu-mi mai doream decât să rămân acolo, să nu ma mai întorc în prezent. Nu mă aşteptam! Nu mai văzuzem nicăieri un loc atât de personalizat. Tot acel romantism, caracteristic amenajărilor interioare în stil baroc, l-am simţit propriu felului meu de a fi şi emoţiilor mele bine interiorizate şi deja ferecate demult de ochii lumii. Pereţii pictaţi, mobilierul vechi autentic, ornamentele şi toate detaliile de stil neobaroc, atmosfera, până şi mirosul din camere m-au fermecat şi m-au hipnotizat pe loc.

Compoziţia multiplă, dar riguroasă a fiecărui colţişor şi a fiecărui metru pătrat, de un bun gust impecabil, dezvăluie pe loc întregul univers interior al unui băiat de 20 şi ceva de ani, care trăieşte o poveste frumoasă şi veche de mai bine de trei secole. Florile pictate, culorile de pe pereţi, covoarele şi mătăsurile decorative, detaliile mici renascentiste, multe dintre obiectele decorative sunt executate manual chiar de George. Candelabrele sunt de o frumuseţe rară, m-am extaziat la vederea lor şi, mărturisesc, îl invidiez pentru că acelea sunt candelabrele perfecte, pe care mi le-am dorit întotdeauna să le am şi eu.

 

Viaţă
Îmi povesteşte cu ochii plini de lumină şi cu o frenezie nebună, cum a făcut totul singur, cum a strâns toate piesele de mobiler de prin toate târgurile şi magazinele de antichităţi, cum le-a adus şi le-a păstrat şi le-a înnobilat pe unele... În jeans, tricou şi o pălărie stil Chanel pe cap, George îmi vorbeşte de parcă ar fi la vârsta a treia, de parcă toată viaţa şi munca lui au fost, în sfârşit, strânse undeva.

George Neagu este un designer cu o creativitate nemaintâlnită, o personalitate fascinantă! Fără să exagerez, l-aş putea numi Alexander McQueen al României, dar în stilul său propriu, cu particularităţile sale unice şi cu elemente distinctive puternice. Din păcate pentru marele public, George nu are nici apariţii mondene, nici oameni de marketing sau de PR în spate şi nici nu-şi doreşte. Cei care îl cunosc şi îi trec pragul pentru creaţiile sale descoperă un tânar sensibil, autentic boem, de mare clasă şi stil. Este o plăcere să-l văd şi să-l aud cum îşi descrie piesele din ultima colecţie – „Fata care nu se bucură”.

Îmi spune o poveste. Cea a personajului şi mă îmbracă într-una dintre ţinute. Îmi explică de ce fusta este aşa şi nu altfel, de ce se strânge în talie cu un şiret, de ce are două culori şi de ce a ales acele culori. Toate hainele lui emană energii şi emoţii copleşitoare, toate au povestea şi mesajul lor. Nimic nu este făcut întâmplător, toate sunt poetice, extrem de versatile. Deşi croite dintr-o singură bucată, rochiile se pot face bluze, bluzele au câte două feţe, totul se poate transforma în funcţie de atitudine şi stare de spirit. „Trebuie să ştii să porţi asta, trebuie să intri în personajul ăsta dacă  simţi că ţi se potriveşte!” – îmi spune el.
Ştie să facă excentricitatea şi excesivitatea să devină stil. De fapt, toate aceste atribute sunt proprii stilului baroc, pe care el îl trăieşte. Nu are cum să greşească! Dacă veţi vrea să ajungeţi la el, veţi avea o extraordinară experienţă a tuturor simţurilor şi o lecţie de viaţă. Pentru mine, George Neagu va ramâne eternul copilul baroc! Pe curând.

×
Subiecte în articol: finlanda hobby jurnal de stil