x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Idei simple care te vor ajuta să-ţi salvezi relaţia sau căsnicia

Idei simple care te vor ajuta să-ţi salvezi relaţia sau căsnicia

de Oana Portase    |    25 Sep 2017   •   20:50
Idei simple care te vor ajuta să-ţi salvezi relaţia sau căsnicia
Sursa foto: DeanDrobot/Getty Images/iStockphoto

Oricine poate fi înlocuit – este gândirea după care ne ghidăm în secolul XXI, motiv pentru care relaţiile se destramă mult mai uşor în ziua de azi. Incompatibilităţile uriaşe, agresiunile şi alte probleme majore de cuplu sunt motive întemeiate pentru despărţiri sau divorţuri, însă, în unele cazuri, motivele pentru care o relaţie se rupe sunt mărunte, dar transformate în adevărate tragedii. Renunţăm prea uşor, spun specialiştii. Cu puţin efort şi deschidere putem salva o relaţie care pare să nu mai aibă nicio şansă.

 

"Bărbaţii vin de pe Marte, femeile de pe Venus" este titlul unei cărţi-fenomen care a ajuns rapid bestseller internaţional. Titlul cărţii este şi o expresie des întâlnită atunci când vrem să subliniem diferenţele dintre bărbaţi şi femei. Pe scurt, dr. John Gray, autorul cărţii, ne explică diferenţele dintre cele două sexe. În absolut toate domeniile vieţii gândim diferit, comunicăm diferit, simţim, percepem, reacţionăm şi iubim în mod diferit. Dacă ajungem să înţelegem aceste lucruri, atunci multe certuri şi frustrări ar putea fi evitate.

 

SFATURILE SPECIALIŞTILOR

1. Nu-ţi sufoca partenerul

Uneori simţim nevoia să deţinem controlul în relaţie, planificăm inclusiv timpul partenerului, avem aşteptări mari şi vrem să se întâmple miracole peste noapte. Lucrurile nu stau chiar aşa. Lasă-ţi partenerul să respire, ocupă-te de hobby-urile tale.

2. Respectă dorinţele partenerului

Este foarte simplu. Ascultă-l, întreabă-l, află ce gândeşte, ce-şi doreşte şi atât cât poţi, ajută-l să le îndeplinească sau lasă-l pe el să o facă. Nu totul se învârte în jurul tău.

3. Pune limite

Discută deschis cu partenerul tău şi stabileşte din start ce poţi accepta şi ce nu poţi accepta. Aşa nu veţi avea surprize pe parcurs.

Sursa:  psychologytoday.com

 

 

De multe ori despărţirile sunt provocate de infidelitate sau alte probleme mai grave. În situaţiile delicate este indicat să apelaţi la specialişti individual sau pentru terapia de cuplu. Există şi acele cazuri când mărunţişurile sunt cele care erodează viaţa unui cuplu, iar despărţirea este inevitabilă.

 

Nu-l mai certa! 

Dacă ne plasăm în tabăra bărbaţilor, vom vedea că deseori aceştia se plâng că sunt „bătuţi la cap” cu diverse probleme. Femeile îşi ceartă partenerul că nu face patul, că îşi lasă hainele aruncate prin casă, că nu duce gunoiul. Zi după zi, ca o picătură chinezească, astfel de reproşuri pot fi fatale pentru o relaţie. Femeile vor spune că nu e mare lucru, că nu fac altceva decât să le atragă atenţia bărbaţilor asupra unor lucruri banale şi că supărarea lor este o exagerare. Posibil, dar nu uitaţi că gândim, comunicăm şi percepem diferit. Bărbaţii se vor simţi la un moment dat frustraţi de atâtea reproşuri, vor simţi că nu fac nimic bine şi vor ataca la rândul lor. Din certuri şi discuţii minore se poate ajunge la o situaţie tensionată care nu-şi va mai găsi soluţie. Bun, asta nu înseamnă că bărbaţii nu mai trebuie să ducă gunoiul sau să-şi strângă hainele. Important este felul în care le sunt comunicate dorinţele şi supărările. Se pot stabili reguli generale în legătură cu întreţinerea casei, discutate pe un ton calm, chiar amuzant. „Eu fac patul, tu duci gunoiul. ” Puteţi stabili şi mici pedepse pentru nerespectarea acestor reguli sau puteţi discuta calm şi deschis atunci când el sau ea nu respectă ce aţi stabilit, căci şi invers este valabil. Doamnelor, bărbaţii nu vor avea niciodată chef să ducă gunoiul sau să spele vasele, însă pentru voi o vor face dacă asta înseamnă armonie în casă.

 

Acordă-i atenţie 

Dacă trecem în tabăra femeilor, vom descoperi adevărate drame. Nu se simt iubite, răsfăţate, apreciate etc. Încă de mici, fetele îşi doresc să cunoască un prinţ şi să aibă o nuntă ca-n poveşti. Creştem cu filme de la Hollywood în care bărbaţii şi-ar da şi viaţa pentru persoana iubită. Doar că lucrurile nu stau chiar aşa. Specialiştii spun negru pe alb că bărbaţii nu sunt romantici şi ne amăgim cu fel de fel de iluzii. Sigur că atunci când vor să cucerească o femeie, scot în joc artileria grea şi fac tot ce pot să o impresioneze, dar după ce primele luni au trecut, lucrurile se schimbă. Bărbaţii se acomodează cu ideea de relaţie, persoana iubită se află lângă ei tot timpul, aşa că de ce s-ar mai chinui să o impresioneze? Femeile aşteaptă în continuare mici surprize, flori, atenţii, declaraţii romantice, escapade etc, doar că bărbaţilor nici prin cap nu le mai trece de aşa ceva. Psihologii chiar subliniază că bărbaţii nu fac aceste lucruri nu pentru că nu vor, ci pur şi simplu nu-şi pun problema că mai este cazul să o facă. Printre soluţiile propuse de specialişti se numără mobilizarea în cazul bărbaţilor şi acţiunea din partea femeilor. Bărbaţii ar trebui să depună ceva mai mult efort şi să fie atenţi la dorinţele partenerelor, în timp ce femeile ar trebui să spună deschis ce gândesc, ce îşi doresc şi chiar să ceară. Domnilor, o să vedeţi că femeile nu vor cadouri scumpe, ci puţină atenţie. 

 

Nu va mai fi niciodată ca la început 

De multe ori spunem că nu mai e ca la început, ca şi cum ar fi un lucru rău. Specialiştii spun că ar trebui să înţelegem că niciodată nu va mai fi ca la început. La orice debut de relaţie există acel entuziasm, euforia, vânătoarea şi misterul care produc o combinaţie interesantă şi de neuitat. După ce acestea trec, nu înseamnă că nu mai este iubire şi interes, ci pur şi simplu intrăm în altă etapă a relaţiei. Iubirea va lua diferite forme pe parcursul anilor şi este important să înţelegem că certurile din nimic nu-şi au rostul. Comunicarea ar trebui să fi pe primul loc. Discutaţi deschis şi des ce gândiţi, ce vă doriţi, ce merge, ce nu merge şi ce se poate îmbunătăţi. Dacă aşteptaţi să se strângă frustrările ca apoi să le strigaţi de fiecare dată când vă certaţi, lucrurile nu se vor rezolva, ci se vor merge din rău în mai rău.

 

CALEIDOSCOP

GPS-ul pe care îl poţi folosi fără telefon

goTele este un gadget pe care îl poţi folosi pe post de GPS chiar dacă nu ai semnal la telefon sau acces la Internet. Micul dispozitiv te ajută să fii conectat chiar şi atunci când eşti în zone fără acoperire. Cu goTele poţi să trimiţi SMS-uri sau mesaje SOS în caz de urgenţă.

Lampa cu  peste 1000 de forme

Art Lamp este o veioză care îşi schimbă forma în funcţie de cum doreşti. O poţi modela uşor şi o poţi ţine oriunde în casă sau la birou. Lampa nu trebuie ţinută în priză pentru a funcţiona, dar trebuie încărcată periodic. 

Cana de cafea smart

Cana S2 este special concepută pentru cei care vor să-şi ia cafeaua sau ceaiul cu ei pe drum. Cana are o temperatură care poate fi reglabilă, aşa că îţi poţi ţine cafeaua, ceaiul sau sucul la orice temperatură doreşti, atât caldă, cât şi rece. De asemenea, S2 mai are o funcţie prin care îţi aminteşte să bei suficientă apă zilnic.

 

×
Subiecte în articol: divort despartire