x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Magia jucăriilor vechi

Magia jucăriilor vechi

de Roxana Jianu    |    22 Dec 2012   •   21:37
Magia jucăriilor vechi
Maşinuţe, locomotive, vapoare cu aburi, prăjitoare de cafea, uzine. Pare, la prima vedere, descrierea unui magazin, însă este vorba despre o expoziţie specială, cu jucării de colecţie din perioada 1895 – 1930, ce aparţin patrimoniului Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi.
Ce Ipod, mp4, Smartphone? Ce Ebook, Ipad? Acum mai bine de o sută de ani? Nici pomeneală de aşa ceva! În vremurile din anii 1900, bucuria copilaşilor era stârnită de jucărioarele de lemn ori din alte materiale, mai mult sau mai puţin complexe. Pentru băieţi, se găseau trenuri cu cheie, locomotive cu aburi, în timp ce fetele primeau ursuleţi, maşini de cusut ori bucătării funcţionale.

O expoziţie specială, “Bing. Magia jucăriilor”, ce cuprinde jucăriile amintite, este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR). Dedicată copiilor de la 1 la… 99 ani, expoziţia găzduieşte, cu ajutorul membrilor Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi, zeci de capodopere ale acestei industrii. Piesele aparţin unor colecţionari români, şi nu au mai fost vreodată expuse. Aflăm că “Bing. Magia jucăriilor” este o expoziţie consacrată jucăriilor produse de o companie din Nürenberg, Gebrüder Bing. Înfiinţată în 1863 de fraţii Ignaz şi Adolf Bing, firma modestă producea vase de bucătărie, lansarea în producţia de jucării având loc mai târziu, în anul 1880.

Cei care vor călca pragul MNIR vor fi surprinşi să afle că, deşi multe dintre jucării datează de peste 100 de ani şi au supravieţuit la două războaie mondiale, ele sunt încă funcţionale. Unele sunt însoţite de ambalajul original şi de cataloage de vânzări înainte de Primul război mondial. Cea mai veche piesă din “Bing. Magia jucăriilor” este o lanternă cu 12 diapozitive din sticlă, în cutia originală, din anul 1889, iar cea mai recentă este un avion hidro din 1930. “Veţi avea ocazia să vedeţi jucării de o frumuseţe extraordinară. Expoziţia nu ar fi fost posibilă fără generozitatea membrilor asociaţiei, adunate cu multe sacrificii şi muncă de ani de zile. Meritul pentru care această expoziţie s-a finalizat într-un timp record este al dlui inginer Victor Ioan Tărtăcuţă, preşedintele Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi, care a lansat ideea realizării ei”, a punctat dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al MNIR. Potrivit preşedintelui asociaţiei, valoarea unei jucării este între 150 şi 250 Euro.

 Deschisă până la 6 februarie 2013, expoziţia are şi un catalog bilingv român-englez cu jucăriile istorice, disponibil la magazinul MNIR, o premieră ştiinţifică în muzeografia românească.


×
Subiecte în articol: jucării magie craciun brad craciun