x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Pistolul cu care Verlaine a tras asupra lui Rimbaud, vândut la licitaţie la Paris

Pistolul cu care Verlaine a tras asupra lui Rimbaud, vândut la licitaţie la Paris

01 Dec 2016   •   12:46
Pistolul cu care Verlaine a tras asupra lui Rimbaud, vândut la licitaţie la Paris

Revolverul cu care Paul Verlaine l-a împuşcat - şi a fost pe punctul să-l ucidă - pe Arthur Rimbaud, în 1873, a fost vândut miercuri la o licitaţie din Paris pentru aproape jumătate de milion de euro, relatează EFE. 

Arma cu mânerul de lemn şi calibrul de 7 milimetri era estimată la între 50.000 şi 70.000 euro, dar aşteptările casei de licitaţii Christie's au fost amplu depăşite de achitarea sumei de 434.500 de euro. 

Pe 10 iulie 1873, într-o cameră a unui hotel de pe strada Brasseurs din Bruxelles, au fost trase două focuri de armă: Verlaine a tras asupra lui Rimbaud. Un glonţ l-a atins pe tânărul Rimbaud în încheietura mâinii. Celălalt a ratat ţinta şi a lovit un perete.Verlaine cumpărase pistolul de la magazinul de arme Montigny, în dimineaţa aceleiaşi zile şi o cutie cu 50 de cartuşe. Relaţia sa cu Arthur Rimbaud începuse cu doi ani mai devreme. 

Era o relaţie pasională, care s-a încheiat atunci când Rimbaud a refuzat să îl urmeze pe Verlaine şi intenţiona să se angajeze în armată. Plin de durere, dar şi de alcool, Verlaine îl blestemă pe Rimbaud şi apoi îl împuşcă. Verlaine a fost arestat de poliţie, iar revolverul a fost confiscat. Pistolul a fost predat magazinului de arme Montigny, ai cărui proprietari l-au donat unui colecţionar, un secol mai târziu.AGERPRES

×