x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Toate pânzele sus! Învaţă tainele navigaţiei

Toate pânzele sus! Învaţă tainele navigaţiei

de Oana Portase    |    26 Iul 2015   •   14:59
Toate pânzele sus! Învaţă tainele navigaţiei
Sursa foto: FedotovAnatoly/Getty Images/iStockphoto

Navigaţia este o pasiune care se potriveşte cel mai bine celor care au spirit de aventură, curioşilor, exploratorilor. Pentru neiniţiaţi, sailing-ul pare a fi ceva complicat, însă, cu multă răbdare, tainele apelor se pot învăţa. Poţi astfel să ajungi skipper de weekend sau te poţi îndrăgosti de această activitate şi să-i dedici tot timpul. De ce să navighezi? Ai lumea întreagă la dispoziţie, iar navigaţia îţi dă ocazia să descoperi golfuri ferite de turişti, plaje sălbatice, mici paradisuri maritime.

Marian Tita, master instructor Sailing Romania, ne-a povestit cum a ajuns un om de munte să iubească navigaţia: „Eu sunt din Braşov, adică un om de munte; de mic copil eram mai degrabă atras de excursiile în Bucegi, Piatra Craiului sau alţi munţi din jurul Braşovului, decât de o excursie la mare”.

Descoperă mările şi ţările la bordul velierelor
„Acum aproape zece ani am mers, totuşi, cu câţiva prieteni într-o croazieră pe o goeletă, un fel de all inclusive mai dinamic, cu plimbări scurte, din golf în golf. Ce am remarcat şi m-a atras irezistibil a fost numărul mare de oameni care navigau independent pe veliere, ancorând seara în golfuri idilice, departe de aglomeraţia staţiunilor de pe litoral. În anul următor am devenit unul dintre cei care ancorau alături de ei”, povestește Marian Tita.

Cine se poate apuca de navigaţie
„Cursurile pe care le organizăm noi, Sailing Romania, sunt adresate celor de peste 14 ani. Nu este nevoie de experienţă. Ceea ce am remarcat în cei şase ani de activitate a şcolii noastre este că, în general, cei neexperimentaţi învaţă mai repede. Sailing Romania este reprezentantul exclusiv în România al International Yacht Training, cea mai mare academie de sailing din lume, iar metodele acestei academii sunt cele americane: foarte pragmatice, orientate foarte mult către a oferi cursanţilor cunoştinţele necesare navigării în siguranţă”, ne-a explicat Marian Tita.



Cât costă să te faci skipper
Cursurile de sailing diferă de la şcoală la şcoală, la fel şi preţurile. Foarte importante sunt recunoaşterile internaţionale, aşa că informaţi-vă bine înainte să alegeţi o şcoală de navigaţie. Puteţi opta pentru cursuri în apele Mării Negre sau puteţi combina vacanţa cu navigaţia. Sailing Romania oferă cursuri de navigaţie în Marea Egee sau în Marea Mediterană.

„Cursurile noastre durează o săptămână, de sâmbătă până sâmbătă; le-am gândit ca pe un concediu activ. În fiecare zi navigăm șase-șapte ore, iar dimineaţa avem una-două ore de curs teoretic. Restul timpului îl petrecem explorând insulele şi locurile pe unde ajungem, bucu¬rându-ne de apa din golfurile izolate sau pur şi simplu relaxându-ne şi profitând de soare. Cursul costă 600 de euro şi include materialul de curs, instructorul autorizat International Yacht Training şi cazare la bordul ambarcaţiunii în cabine duble”, spune instructorul de navigaţie.



Cum să ajungi căpitan profesionist instruit de americani
„Cursurile de skipperi vă permit să manevraţi o ambarcaţiune cu vele de până la 70 de picioare lungime pe mări sau oceane până la 25 de mile depărtare de ţărm. Pentru cei care doresc să dezvolte o profesie în domeniul sailing-ului oferim şi cursuri de Yacht Master (căpitan profesionist) prin partenerii noştri americani”, mai explică instructorul de navigaţie.

Cursuri de skipper
 International Crew Member - un curs dedicat începătorilor
 International Flotilla Skipper - un curs interme¬diar, dedicat celor care vor să navigheze împreună cu prietenii mai experimentaţi sau în flotă
 International Bareboat Skipper - un curs dedicat celor experimentaţi, care vor să explo-reze independenţi

 Locuri: Turcia, Grecia, Croaţia
Perioada anului: aprilie, mai, octombrie, noiembrie sunt mai ieftine decât iunie, iulie şi august
Preţurile sunt în funcţie de lungimea ambarcaţiunii şi numărul de cabine

„Ca exemplu, un velier de 12-14 metri, cu 3 cabine, adică 6 locuri, într-o perioadă de mid-sezon (adică nici în august, dar nici în aprilie sau mai) poate costa între 1700- 2400 Euro/săptămână”.
 

×