x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Astăzi este ziua ta: CRISTIAN ȚOPESCU

Astăzi este ziua ta: CRISTIAN ȚOPESCU

24 Mar 2017   •   09:42
Astăzi este ziua ta: CRISTIAN ȚOPESCU
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Cristian Ţopescu, comentator sportiv de radio şi televiziune, s-a născut la 26 martie 1937, la Bucureşti. Fiul ofiţerului de cavalerie Felix Ţopescu, membru al echipei hipice a României, participantă la Olimpiada din Berlin din anul 1936, Cristian Ţopescu i-a călcat pe urme tatălui său, absolvind Şcoala de Grăniceri de la Oradea. Este licenţiat al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport. 

A făcut sport de performanţă la Clubul Sportiv Steaua Bucureşti (1953-1964), unde a practicat hipismul. A cucerit titlurile de campion naţional în proba de sărituri peste obstacole, în 1960 şi 1962. După retragerea din activitatea competiţională a devenit, în 1964, reporter sportiv la Televiziunea Română, calitate în care a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi patru ale Jocurilor Olimpice de iarnă. A fost redactor-şef al Redacţiei Sport a TVR (1992-1997) şi director general adjunct al TVR (1997-1999). 

În lunga sa carieră de comentator sportiv a avut peste 5.000 de transmisii în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene. A publicat peste 200 de articole cu subiect sportiv în presa scrisă, precum şi volumele ''Steaua, performanţă şi prestigiu'' (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă, şi ''Fair play'' (2003). În 2002 a apărut pe piaţă biografia celui mai valoros comentator sportiv, intitulată ''Cristian Ţopescu - Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV'', scrisă de Alexandru Răducanu. 

A fost directorul cotidianului ''Prosport'' (2003-2007), vicepreşedinte al Fundaţiei ProSport, ProFamilie, ProEducaţie. Membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi al Asociaţiei Presei Sportive din România, membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. A fost reporter sportiv la Radio Europa FM, director de relaţii publice, imagine şi mass-media la Fotbal Club Steaua, comentator la canalul Eurosport, senior editor la Radio Sport Total şi senior editor la ''Adevărul'' şi a coordonat suplimentul ''Adevărul Sport'', alături de Ovidiu Nahoi şi Daniel Nazare. 

A candidat, din partea Partidului Naţional Liberal, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, în colegiul 7 Senat din sectorul 4 al Capitalei, obţinând mandatul de senator pentru legislatura 2008-2012; a fost membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi în Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă. 

A fost distins cu: Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Cavaler (2003), Ordinul Olimpic ''Colanul de Aur'' (1998), Diploma de Onoare CIO (1994), Trofeul Comitetului Olimpic Român pentru ''Promovarea Olimpismului'' (1997), Ordinul Meritul Sportiv. 

La 25 octombrie 2007, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care colonelul în retragere Cristian Ţopescu a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea). Regele Mihai I i-a conferit, la 13 septembrie 2010, Decoraţia regală ''Nihil Sine Deo'', pentru merite deosebite aduse sportului românesc. La 30 august 2013 i-a fost conferit titlul onorific de ambasador cultural al Bisericilor fortificate din Transilvania din partea Bisericii Evanghelice C.A. din România. La 21 noiembrie 2013, conducerea Clubului Sportiv Municipal Oneşti i-a oferit lui Cristian Ţopescu o diplomă de excelenţă, care i-a fost înmânată de Nadia Comăneci, în cadrul Galei aniversare de la împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea CSM Oneşti. ''Am fost singurul comentator care am transmis primul 10 de la Montreal (...)'', a declarat, cu acest prilej, Cristian Ţopescu, cel care a transmis în direct de la Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, evoluţia Nadiei Comăneci, care a obţinut prima notă de zece din istoria gimnasticii.

JURNALUL NAȚIONAL vă urează LA MULȚI ANI!

Sursa: Agerpres

×