x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Blondele citite din televiziuni

Blondele citite din televiziuni

12 Mar 2004   •   00:00

In goana lor dupa celebritate, unele vedete mai gasesc timp sa-si bage nasul in carti. Dar asta nu inseamna ca le-au gustat si le-au si digerat. Insa nu s-au sfiit sa declare in gura mare pe la diverse mondenitati ce autori celebri le-au atras atentia.

Pentru a face dreptate blondelor, despre care se spune ca sunt mai putin inteligente decat brunetele, am vrut sa demonstram contrariul. Iata ce au raspuns vedetele blonde ale posturilor romanesti de televiziune cand au fost intrebate: "Ce carte cititi in prezent?" si "Care este cea mai "grea" carte citita pana acum?":

Jojo si "Poetica" lui Aristotel

Frumoasa care militeaza impotriva drogurilor ne-a declarat ca ultima carte pe care a pus mana a fost "Razboinicul Luminii" de Paulo Coelho. Jojo pare ca a aprofundat operele scriitorului brazilian, de vreme ce considera aceasta carte total diferita de celelalte lucrari scrise de el. In prezent, si-ar dori foarte mult sa citeasca "Mizerabilii" de Victor Hugo, roman care se regaseste printre cartile pe care toti elevii le au de citit in scoala generala. "Cea mai greoaie carte pe care am citit-o a fost "Teoria pasiunilor " a lui Descartes, in urma cu 3 ani. Acest fapt nu m-a descurajat. Asa ca vreau sa incerc sa lecturez si "Poetica" lui Aristotel. Pe de alta parte, intentionez sa studiez si niste tratate de yoga", spune Jojo.

Liana Stanciu a incercat sa citeasca Noul Cod Fiscal

Se declara o mare admiratoare a literaturii engleze, dar nu spune "nu" scrierilor lui Coelho. Realizatoarea emisiunii "Trenul vietii" de la B1 TV citeste in prezent "Jurnalul Fericirii" de Nicolae Steinhardt. Cat priveste cartile "grele", acestea sunt, pentru ea, cele din domeniul informaticii, pe teme de marketing sau "Public Relations ". "Am incercat sa citesc din scoarta in scoarta doua astfel de carti, dar nu am reusit, lucru care mi s-a intamplat si in cazul unei alte lucrari de specialitate recent achizitionate, "Sa invatam sa folosim Photopaint ". In categoria mentionata ar putea fi incadrat si Noul Cod Fiscal, din care m-am chinuit sa citesc vreo 200 de pagini timp de cateva saptamani", se plange Liana.

Gianina Corondan are carti de dormit si de calatorie

Gazda "Orei G" de la Romania 1 si-a ales o carte in spiritul primaverii: "Nostalgia " lui Mircea Cartarescu. De cand a inceput sa descifreze tainele literelor, cea mai frumoasa carte i s-a parut "Jurnalul" lui Mihail Sebastian. "Eu includ lucrarea respectiva in categoria "cartilor pentru dormit", pe care trebuie sa le citesc in fiecare seara pentru a avea parte de un somn linistit. O alta categorie o reprezinta cea a "cartilor pentru deplasari", intre care la loc de frunte este "Eny" de Veronica A. Kara, pe care o citesc cu mare placere ori de cate ori ma duc la filmare. De asemenea, imi place intreaga opera a lui Kudera si Kafka." In categoria "celor mai greu digerabile" carti, Gianina incadreaza "Operele" lui Borges. "Sunt trei volume si nu le inghit prea usor", afirma ea.

Gabriela Vranceanu-Firea oscileaza intre drama si proza

Ea insasi scriitoare, vedeta Antenei 1 a citit in ultima vreme "Acompaniatoarea " de Nina Berberova si "Razboiul sfarsitului lumii" de Mario Vargas Llosa si a recitit, dupa 14 ani, "Nunta in cer" de Mircea Eliade. Printre genurile preferate ale Gabrielei se numara romanele psihologice, cele analitice sau cu tenta filozofica, chiar mistica, si cele memorialistice.

"Imi este foarte greu sa ma decid intre proza si drama. Mi-ar fi foarte greu sa aleg, de exemplu, intre "Livada cu visini" a lui Cehov sau un roman contemporan de Saul Below. Totusi, le-as recomanda cititorilor "Despre ingeri" de Andrei Plesu". Pentru Gabriela, cartea cel mai greu de lecturat (sau de inteles) i s-a parut "Darul lui Humboldt" de Saul Below, care solicita foarte mult cititorul.

Mona Nicolici este indragostita de Nichita Stanescu

Tot "Despre ingeri" a lui Andrei Plesu este cartea pe care o mentioneaza Mona Nicolici cand vine vorba despre cartile pe care le citeste in prezent. Pe Paolo Coelho a refuzat sa il citeasca, pentru ca parea o chestiune de bon ton. "Am avut o oarecare respingere, deoarece era o nebunie cu Paulo Coelho. Dar dupa ce aceasta moda a trecut am fost incantata si fascinata sa il citesc. Toti cei care citesc cartile sale, simt ca au fost scrise pentru ei", crede Nicolici. Inca din vremea liceului, poetul ei preferat este Nichita Stanescu, pentru care nu a gasit si nici nu crede ca va gasi inlocuitor. Cea mai grea carte i s-a parut a fi "In cautarea unei lumi mai bune" de Karl Popper.

Raluca Moianu citeste Marquez in spaniola

Scriitorul ei preferat este Gabriel Garcia Marquez, pe care prefera sa il citeasca in original decat in limba romana. Chiar daca acum Coelho este un autor la moda, gazda emisiunii "Iarta-ma" de la Romania 1 se mandreste ca l-a descoperit inainte de a fi la moda. "Nu te imbraci intr-un anumit mod pentru ca e la moda, ci pentru ca iti sta bine. La fel este si cu cartile: le citesti fiindca iti plac, nu pentru ca sunt citite de mai toata lumea in acea perioada", spune ea.

Irina Schrotter nu a inteles filosofia lui Noica

Fosta prezentatoare a emisiunii "Cu Irina la cafea" citeste in prezent o carte despre francmasonerie. Nu are o carte preferata si o bucura intelepciunea altora. "Am avut o perioada cand citeam o literatura simpla, pentru ca eram prea obosita psihic. Am citit chiar si Sandra Brown, dar nu este genul meu", spune Irina. Cel mai greu i-a fost cand a inceput sa-l citeasca pe Constantin Noica, la sfarsitul liceului. "Mi-am dorit foarte tare sa ii inteleg filosofia, dar am ajuns la concluzia ca nu sunt un fan al sau."

Rocsana Marcu il prefera pe Coelho

Ultima carte citita de vedeta blonda de la Prima TV este "11 minute" a lui Paulo Coelho, pe care il declara autorul ei preferat. Cea mai solicitanta carte a fost "Istoria religiilor" a lui Mircea Eliade. "Aceasta carte m-a ajutat foarte mult in Indonezia, unde am fost sa petrec Sarbatorile de iarna si am inteles mult din traditiile si cultura lor", crede Rocsana.

Diana Munteanu nu citeste nici o carte

Prezentatoarea MTV-ului recunoaste ca in acest moment nu citeste nici o carte, spre rusinea ei. Cu toate astea, Diana sustine ca a pus mana pe carte la viata ei, Umberto Eco si Mircea Cartarescu fiind favoritii sai. Pe Coelho il considera la moda: "toate prietenele mele il citesc". E aparte, dar nu a reusit sa o fascineze. ( RADU POPA, DANA CIOBANU )

×
Subiecte în articol: antimonden carte citesc coelho