x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Compozitorii nu primesc bani pentru soneriile GSM

Compozitorii nu primesc bani pentru soneriile GSM

17 Feb 2004   •   00:00

Afaceri de zeci de mii de dolari pe luna prin incalcarea Legii drepturilor de autor.



In Romania exista mai mult de 3.000.000 de posesori de telefoane mobile. Pentru a le personaliza, multi dintre ei cumpara si "melodii", al caror cost nu este deloc modic. Din ancheta noastra printre compozitori am aflat ca doar cei de la Voltaj au incasat drepturi de autor din soneriile GSM.
DANA CIOBANU

Afacere estimata la mai multe zeci de mii de dolari pe luna, comert ul cu "sonerii" pentru telefoanele mobile este din ce in ce mai infloritor. Din nefericire, institutiile abilitate nu prea au control asupra sumelor castigate din aceasta afacere. Cat despre drepturile de autor cuvenite compozitorilor melodiilor comercializate par sa se piarda in litera Legii drepturilor de autor si a drepturilor conexe.
"Colectarea drepturilor de autor pentru aceste sonerii este prevazuta prin lege, insa deocamdata nu este stabilit cuantumul lor. In mod normal, aceste procente ar trebui adunate prin contracte de colectare individuala, asa cum se intampla in cazul Connexului ", ne-a declarat Laurentiu Oprea, directorul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Cum alte firme, printre care si operatorul de telefonie mobila Orange, nu s-au aratat interesate sa plateasca procentele cuvenite compozitorilor, ORDA a propus solutia gestiunii colective si infiintarea unui organism care sa adune aceste sume.
Conform Legii drepturilor de autor, utilizarea melodiilor transformate in sonerii de telefon mobil trebuie autorizata de titularul de drepturi de autor. "Utilizarea neautorizata reprezinta infractiune si se pedepseste, conform art. 142, lit. a din Legea 8/1996, cu amenda intre 700.000 si 7.000.000 lei sau cu inchisoare de la trei luni la trei ani", ne-a mai spus directorul ORDA. Am cerut cateva date despre amploarea comertului cu sonerii de la singurul operator de telefonie mobila care a incheiat un contract de colectare individuala cu titularii de drepturi de autor. "Din motive de strategie si pentru ca societatea noastra este listata la burse internationale, nu va putem oferi prea multe detalii", ne-a declarat doamna Lidia Solomon, director de relatii cu publicul al Connex.
In Romania nu a fost stabilit inca un cuantum al drepturilor de autor pentru rington-uri. Pretul mediu cu care poate fi "achizitionata" o sonerie este de 0,9 dolari, fara TVA. In momentul de fata, pentru melodiile difuzate la radio se colecteaza 2%, in discoteci - 4,5%, iar pe CD-uri si casete audio - 10%, bani care sunt platiti compozitorilor.
De cele mai multe ori, autorilor, cei care ar trebui sa beneficieze de aceste drepturi, nu li se cere acordul folosirii melodiilor. Iata ce cred compozitorii, cei care nu sunt rasplatiti pentru munca lor:
Florin Grozea (Hi-Q): "Conform legilor de drepturi de autor, ni se cuvine un procent, pe care nu-l primim. Stiu ca in Europa, autorul melodiei incaseaza, in medie, 9% din pretul fiecarei descarcari. Suntem pentru introducerea acestei taxe, pentru ca munca noastra este sursa acestui comert. Estimez ca e vorba de o afacere de zeci de mii de dolari pe luna".
Calin Goia (Voltaj): "Recent, casa noastra de productie, Sony Music, a incheiat un contract cu Connex si primim drepturi de autor pe melodiile comercializate prin aceasta societate. Pe de alta parte, presa scrisa si Internetul gem de publicitate facuta de firme care ne vand cantecele fara acordul nostru. Cel mai adesea, aceste firme nu au nume si adresa si nu pot fi depistate".
Mihai Georgescu (Bere Gratis): "Nu am semnat nici un contract cu nici o firma. Am auzit de nenumarate ori melodiile noastre pe telefoane mobile, dar nu am primit niciodata vreun ban din asta. In plus, cei care transforma cantecele in sonerii de telefon nu intreaba autorii daca sunt de acord cu varianta finala, care de cele mai multe ori denatureaza originalul. La un calcul sumar este o afacere de zeci de mii de dolari pe luna, dar noi, artistii, nu suntem politisti sa ii urmarim pe cei care ne vand piesele fara acord".
Dan Bittman (Holograf): "Nimeni nu ne-a anuntat ca ne sunt folosite melodiile, nimeni nu ne-a contactat sa ne spuna: "Uite, aveti atata de luat din afacerea asta". Iar UCMR-ADA, organismul care se ocupa cu colectarea drepturilor de autor este in afara oricaror reguli ale bunului-simt. Ar trebui sa se hotarasca daca mai vor sa traiasca pe spinarea artistilor sau nu. Iar in momentul de fata am toate motivele sa-i suspectez de faptul ca sunt mana in mana cu asemenea firme si isi impart castigurile intre ei, in defavoarea noastra".

×
Subiecte în articol: antimonden autor