x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden George Lucas îşi va construi muzeul mai degrabă în California decât la Chicago

George Lucas îşi va construi muzeul mai degrabă în California decât la Chicago

25 Iun 2016   •   11:40
George Lucas îşi va construi muzeul mai degrabă în California decât la Chicago
Sursa foto: Nicolas Genin

George Lucas, creatorul seriei "Star Wars", a renunţat vineri la proiectul construcţiei muzeului său la Chicago, după o acţiune în justiţie a locuitorilor din zonă, şi a afirmat că ar alege mai degrabă California pentru realizarea clădirii dedicate operei sale. Regizorul american, cunoscut şi pentru saga "Indiana Jones", urma să construiască muzeul pe malul lacului Michigan, de-a lungul căruia s-a dezvoltat metropola din nordul Statelor Unite, relatează sâmbătă AFP.

Lucas s-a gândit în 2014 la locul din Chicago unde se află în prezent o parcare, după un prim eşec de implementare a proiectului la San Francisco. Însă că un grup din marele oraş, numit "Prietenii parcurilor", s-a opus ideii, susţinând că primăria nu poate atribui terenuri publice unui proiect de muzeu privat. "Nimeni nu are niciun beneficiu de pe urma acestei acţiuni în justiţie, aparent interminabilă, care vizează să protejeze o parcare", a afirmat cineastul într-un comunicat. "Acţiunile iniţiate de +prietenii parcurilor+ şi recentele lor tentative de a smulge concesiuni de la municipalitate au încălcat de fapt acorduri încheiate cu mai multe instituţii alese democratic", a adăugat George Lucas.

Organizaţia "Prietenii parcurilor" a obţinut câştig de cauză de la judecătorul federal John Darrah, care a considerat că realizarea muzeului nu este de "interes public".

George Lucas a afirmat în comunicatul său că va construi muzeul în California, fără să dea alte detalii.

Oraşul Chicago a pierdut "un cadou care reprezenta circa 1,5 miliarde de dolari", a spus cu regret primarul Rahm Emanuel. "Această ocazie ratată nu înseamnă numai o instituţie care urma să fie cunoscută la nivel mondial, ci ne costă mii de locuri de muncă, investiţii de milioane de dolari şi numeroase oportunităţi pentru tineretul din Chicago", a adăugat primarul.

"Păcat că muzeul Lucas nu va fi la Chicago, când putea să fie construit în alt loc, nu pe malul lacului", a spus Juanita Irizzary, director al "Prietenilor parcului". Grupul susţine că malurile lacului trebui să rămână spaţiu public. Însă tocmai aceste locuri l-au atras pe Lucas, care spera să colaboreze cu instituţii apropiate, cum ar fi Institutul de Artă din Chicago.

Regizorul de 72 de ani intenţionează să prezinte în muzeu amintiri din filmele "Star Wars" şi colecţia sa de artă, ce cuprinde benzi desenate, ilustraţii, fotografii şi filme, precum şi lucrări ale pictorului american Norman Rockwell, încheie AFP. AGERPRES

×
Subiecte în articol: george lucas