x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Marii actori necuvantatori din filme

Marii actori necuvantatori din filme

28 Apr 2004   •   00:00

Nu numai oamenii se nasc cu talent actoricesc. Exista animale care pot fi dresate „special" pentru a juca roluri in filme si televiziune. Singurul dresor pentru film din Romania, Dinu Oprescu, ne-a dezvaluit cateva dintre secretele meseriei lui.

DANA CIOBANU

Medicul veterinar Dinu Oprescu s-a apucat de dresajul animalelor de film absolut intamplator. In 1998, l-a cumparat din Germania, cu 3.500 de marci, pe cainele Achat, pentru reproducere. Era nedresat, dar raspundea de cate ori era chemat. „Am inceput cu un dresaj elementar pentru a ma putea intelege cu el. Fiind un caine cu pofta de munca, am inceput sa-l invat exercitii mai deosebite: sa ma duca de mana, sa mearga cu spatele, sa faca pe «mortul», sa roada sfoara cu care erau legate mainile mele". Abia dupa un timp i-a venit ideea sa-l dreseze pentru film.

HOLLYWOOD. In Romania, numarul de pelicule in care au aparut animale dresate este foarte mic. De regula, au fost folositi caini politisti sau simpli figuranti. Asa a aparut ideea infiintarii unei scoli speciale de dresaj. „Pacat ca nu se fac filme in care animalele actori sa-si poata etala profesionalismul. Ar trebui scrise scenarii in care acestea sa aiba un rol principal. Si ar fi si o activitate rentabila", spune timisoreanul. Deocamdata, insa, cererea de animale-actori este inca deficitara in tara noastra. Prin comparatie, in SUA, doar in California, exista peste 75 de scoli de dresaj.

PRINTRE VEDETE. Doctorul Oprescu a invatat pe cont propriu cum sa faca dresura de film. „Experienta mea de 27 de ani in dresajul canin m-a ajutat foarte mult. Dar e nevoie sa reinventezi de cele mai multe ori tehnici si metode de dresaj specifice filmului". A vizionat sute de casete. In plus, a schimbat informatii pe Internet cu dresori de film celebri de la Hollywood, ale caror animale au jucat in filme ca „101 si 102 Dalmatieni", „Beethoven", „Comisarul Rex", „Cartea junglei" etc.

Timisoreanul se poate lauda ca necuvantatoarele lui au jucat alaturi de numeroase vedete din Romania: Mihaela Radulescu, Florin Piersic, Dan Negru, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Loredana Groza si multi altii. Era inevitabil sa nu apara si situatii deosebite. Asa s-a intamplat la filmarile pentru Revelionul 2001 din emisiunea „Academia vedetelor". „Achat trebuia sa duca pe rand 4 ravase invitatilor emisiunii: Traian Basescu, Mihaela Radulescu, Andreea Raducan si Florin Piersic. Hartiile trebuiau duse lui Dan Negru, care le citea cu voce tare. La un moment dat, publicul aplauda puternic, striga si tropaia, astfel ca Achat nu mai auzea comenzile mele verbale. El trebuia sa se intoarca la mine de fiecare data dupa ce lasa ravasul lui Dan Negru, pentru a-l lua pe urmatorul. Am fost nevoit sa folosesc comenzile prin semn. E foarte greu sa lucrezi cu animalele in aceste conditii si numai eu am constientizat dificultatea situatiei. Insa cainele s-a descurcat fara probleme", isi aminteste Dinu Oprescu.

SEMNE. Animalele sunt invatate sa lucreze cu actori, cantareti, figuranti care nu sunt dresori. Ele raspund la comenzile verbale sau date prin semn de catre dresor, fara sa se uite la acesta, pentru ca este necesar sa fie atente la partenerii lor de scena.

Chiar daca are o mare satisfactie sufleteasca, Dinu Oprescu nu vede un viitor clar al afacerii sale in tara. „Incepand din acest an mi s-a oferit posibilitatea sa lucrez la una dintre cele mai mari scoli de dresaj si crescatorii de Ciobanesti germani din SUA, impreuna cu toate animalele mele. Aici am sansa sa acced si in domeniul cinematografiei cu animalele mele actori", spune el. Daca va pleca, vom ramane si fara singurul dresor de animale pentru filme din Romania.

CV

Dinu Oprescu a absolvit Facultatea de Medicina Veterinara din Timisoara in 1991. Sapte ani mai tarziu a infiintat prima scoala pentru animale socializate si dresate pentru film. „Echipa" lui de animale-actori este formata din ciobanestii germani Achat si Brio, motanul birmanez Siro, iepurasul neozeelandez alb Rila si patru porumbei din rasa Tippler: Cookie, Bamby, Bianco si Icu. Cainele Achat, care cunoaste peste 100 de comenzi, a fost actor principal in episodul „Omul lup" din filmul documentar pentru televiziune „7 povestiri de dincolo", realizat si produs de Florin Iepan. Desi fac parte din specii diferite, toate animalele doctorului formeaza „o familie care joaca impreuna".
×
Subiecte în articol: antimonden