x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Turneu in 22 de tari pentru "Anonimul"

Turneu in 22 de tari pentru "Anonimul"

03 Apr 2004   •   00:00

Regizorul a facut ocolul Pamantului in 80 de zile, cu scopul de a lansa invitatii la Festivalul de Film „Anonimul". A trecut prin aventuri demne de povestit nepotilor.

Dan Chisu a gasit un mod inedit de a face cunoscut Festivalul International de Film Independent „Anonimul", ce se va desfasura in perioada 7-12 septembrie 2004, in Delta, la Sfantu Gheorghe: „Daca le trimiteam colegilor mei, de peste mari si tari, invitatii prin e-mail sau fax, precis s-ar fi ratacit", isi motiveaza el expeditia. Asa ca si-a pus rucsacul in spinare si, impreuna cu Sorin Marin, Catalin Mihaescu si Ovidiu Gyarmath, a plecat in lume.

A zburat cu balonul

In cele 80 de zile a vizitat 22 de tari si a folosit atat mijloace de transport obisnuite, cat si altele mai putin conventionale: sanii trase de caini, camile, elefanti, balon sau ricsa. Dupa aceste drumuri placute si-n acelasi timp obositoare, Chisu se considera deja un expert in impachetarea lucrurilor: „Dati-mi 200 de perechi de chiloti si 200 de camasi si bat recordul la ingramadirea lor intr-un rucsacel".

Pe 12 ianuarie, Dan Chisu se afla deja la Moscova, unde a mai sarbatorit o data Revelionul: „Ei intampina Anul Nou dupa vechiul calendar, asa ca am baut din nou sampanie. La Moscova e frumos, dar totul e mult mai scump ca la noi", concluzioneaza regizorul.

Singapore arata ca o gradina botanica

Dupa Rusia, urmatoarea destinatie a fost Singapore. Aici, Chisu si colegii sai de drum au fost fascinati de verdeata si curatenie: „Acolo nu vezi masini parcate pe marginea drumului, ci doar in locuri special amenajate. In plus, totul arata ca o gradina botanica. Noi am vizitat si gradina lor botanica, dar am dat degeaba 20 de dolari pe bilet, caci ce vazusem pe strada gaseai si in gradina. Singura diferenta era ca plantele aveau o placuta cu denumirea lor". Echipa a facut si o plimbare cu barca prin imprejurimi, dar a fost prinsa din urma de furtuna. Astfel, aventurierii au fost nevoiti sa se adaposteasca pe o insula. Dan Chisu s-a ales, dupa aceasta „baita", cu o raceala care s-a tinut scai de el mai bine de o saptamana.

Si musulmanii poarta ochelari Christian Dior

„Am ajuns si in Zanzibar, unde aproximativ 80% sunt musulmani. Ma uitam dupa fete, dar ele aveau trupul acoperit. Am intrat in vorba cu o pustoaica si am constatat ca avea ochelari Christian Dior. Mi-a zis ca si ea poarta blugi si tricouri pana la buric, dar ca acum mergea la bunica si era nevoita sa-si puna tinuta obligatorie", ne povesteste drumetul. Tot in Zanzibar, Chisu a aflat povestea beciurilor pentru sclavi: „Se spune ca in acele beciuri erau adusi sclavii si erau tinuti timp de 40 de zile. Daca scapau cu viata dupa acea perioada, li se dadea drumul".

Rio de Janeiro mirosea a urina

La Rio de Janeiro au nimerit exact in ziua inceperii celebrului carnaval, dar si de acolo au ramas cu amintiri amuzante: „Ne-am cazat intr-un hotel ce se afla exact pe strada carnavalului. Timp de patru zile, am trait un calvar, caci era o galagie de nedescris. In acelasi timp bateau cate 300 de tobosari, fiecare in ritmul lui, dupa care treceau carele alegorice. E o chestie interesanta legata de ele, caci fiecare car este impins de cate 50 de barbati. Daca ar functiona cu benzina, ar muri toata lumea din piata, din cauza gazelor de esapament. Partea trista a fost ca, pe perioada festivalului, nu s-au instalat WC-uri publice, asa ca atat participantii, cat si turistii au urinat pe unde au apucat. Va dati seama ce putoare era, nici nu puteam deschide geamul hotelului, ca te lua mirosul de nas!".

Eschimosii cred ca romanii sunt tuciurii

„Trupa de soc" a ajuns pana in Alaska, unde s-a plimbat cu sanii trase de caini. Ghidul i-a intrebat pe romani cum de sunt asa de albi, caci el stia ca in Romania locuiesc doar tigani, oameni tuciurii. Apoi si-au mutat bagajele in Canada. Insa au plecat repede, pentru ca nu le-a placut mancarea: „Cu riscul de a nu mai primi viza, tot spun despre canadieni ca sunt grasi si mananca foarte prost", zice curajos Dan. Au ajuns si in Japonia, dar s-au retras intr-un satuc, in cautarea linistii. Acolo, localnicii nu te primesc in casa decat dupa ce imbraci hainele traditioane si faci o baie pe cinste. Au trecut si prin Tara de Foc, Kenya, Egipt, Turcia, Grecia, Bulgaria, Australia si Argentina.

Un cubanez, suparat pe romani ca l-au omorat pe Ceausescu

„Iar in Cuba, am retrait atmosfera comunismului din Romania. Ghidul ne-a certat ca l-am omorat pe Ceausescu, dupa care ne-a spus ca si el e amarat. Am avut probleme, caci taximetristii se feresc sa ia turisti, de frica sa nu fie banuiti ca cer plata in valuta". Despre tot ce au trait si au vazut, cei patru „exploratori" au promis ca vor realiza un serial in 12 episoade, care va fi difuzat, in perioada aprilie-iunie, de postul de televiziune Romania 1.
Simona Ecovoiu


Martor fara voie la patru incinerari in Nepal

In Nepal, Dan Chisu a fost martor fara voie la patru incinerari, dar nu de animale, ci de oameni, conform obiceiului acelor locuri: „Ghidul ne-a dus intr-un loc unde aveau loc astfel de ritualuri, la care am asistat socati. Am pus mana pe camera de luat vederi, dar si pe aparatul foto, pentru a imortaliza ritualul. Timp de trei zile, inca mai simteam mirosul de cadavru ars, desi ne distantasem de acel loc".

×
Subiecte în articol: antimonden chisu