x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Blestemata ţigară care păcăleşte

Blestemata ţigară care păcăleşte

29 Mai 2007   •   00:00

"Vă nenoroceşte nicotina, măi fumătorilor, aduce cancerul in voi nicotina asta blestemată!" Cam aşa sună avertismentul, dar şi căinarea pornite spre oamenii care nu-şi mai pot dezlipi ţigările de buze, ţigări "supte" pănă la faza de chiştoc căt unghia. Pentru că fumătorii inveteraţi sudează ţigară de la ţigară, se scoală şi noaptea ca să scapere bricheta in fruntea ţigării şi trag fumul in piept cu nesaţ ca să nu rămănă nici un rotocol de fum fierbinte neintrat in plămăni.

 

Nicotina

Legat de fraza aceea des auzită cu blestemarea nicotinei aducătoare de cancer, vorbele din popor conţin o inexactitate. Ştiinţa a demonstrat că in fumul de ţigară există circa 2.000 de componenţi, dintre care siguri cancerigeni sunt 60. Culmea, substanţa necancerigenă este tocmai nicotina atăt de mult hulită pentru că produce cancer. Asta nu inseamnă că nicotina e un fel de "fată mare" căreia n-ai nimic ce-i reproşa. Nicotina are un rol oribil in grămada de rele aduse de obiceiul ticălos al fumatului. Nicotina nu este o substanţă cancerigenă, dar ea acţionează asupra centrilor din creier şi creează dependenţa de fumat. Această substanţă inrobeşte, il face pe fumător sclavul drogului numit tutun, un drog care te ademeneşte să aprinzi ţigară de la ţigară, să-ţi fie foarte greu cănd incerci să abandonezi mahorca. Asemenea drogurilor in adevăratul sens al cuvăntului, nicotina şi fumatul il duc pe impătimitul de tutun in adevărate crize de sevraj, cu tremurături, vomă şi crize de nervi atunci cănd i se ia ţigara. Fumul central din ţigara aprinsă, deci acel fum inhalat direct, este vinovat de relele fumatului activ. Dar fumul secundar imbăcseşte camera şi este vinovat de fumatul pasiv. Nu există circumstanţe atenuante pentru fumatul pasiv, căci s-a demonstrat că el produce riscuri similare fumatului activ.

 

Iritare

In ce constă primul rău produs de fumul de ţigară? Primul atac al fumatului se manifestă printr-o iritaţie a mucoaselor din faringe, laringe, gură, bronhii, plămăni, iritaţii produse de temperatura mare a fumului şi de substanţele toxice din el. Această iritaţie produce inflamaţie a mucoaselor şi aceasta se manifestă prin tusea matinală. Dar mai există o acţiune nefastă a fumului care paralizează cilii, acele picioruşe mişcătoare ce căptuşesc bronhiile şi care, mişcăndu-se in aceeaşi direcţie precum un covor rulant, elimină murdăriile şi secreţiile din bronhii. Dacă fumul de ţigară paralizează aceşti cili mişcători, ei nu mai execută curăţirea bronhiilor şi nu mai elimină mucusul. Aşa că, dimineaţa, fumătorii fanatici, cu vechi state de serviciu, simt nevoia să-şi facă toaleta matinală a aparatului respirator tuşind şi eliminănd spută galbenă.

M-am hotărăt!

Cănd a pus punct fumatului, fumătorul trebuie să arunce scrumiera, să pună in coşul de gunoi bricheta şi să-şi ocupe măinile jucăndu-se cu un pix, pentru a simula mănuirea ţigării. Fumătorul care se luptă să uite de fumat trebuie să dea de lucru şi gurii, să mestece gumă, posibil gumă cu ceva nicotină, să plimbe intre dinţi o scobitoare, chiar dacă gestul este al unei ţoape. Iar ziua in care incepe teribilul război cu fumatul trebuie să fie una de concediu sau de sfărşit de săptămănă, pentru a fi liniştit, nu stresat de sarcinile de serviciu, care să se adauge tensiunii nervoase produse de lichidarea ţigării. In momentul in care s-a hotărăt să nu mai fumeze, omul trebuie să evite ambianţa care l-ar momi la aprinderea iarăşi a ţigării.

 

Astfel că nu e bine să stea la şuete prelungite cu prietenii care tot pufăie din ţigară, să nu piardă vremea prin localuri unde se fumează vărtos de tai fumul cu briceagul. După cum la nevoie, dacă războiul e pe muchie de cuţit, fumătorul poate să apeleze şi la un medicament antifumat care se va lua numai conform indicaţiilor medicului. Este bine ca intreruperea fumatului să se facă abrupt, să nu se adopte tehnica paşilor mici, micşorănd treptat numărul de ţigări zilnice, căci astfel se intind multe capcane ce duc la pierderea războiului cu ţigara. Oricum, primele zile de abstinenţă sunt grele, dar ele sunt trecătoare şi apar beneficiile ce-l incurajează pe fostul fumător. I se imbunătăţeşte respiraţia, ii dispare mirosul de ţigară etc.

Ţigara nu numai că nu rezolvă problemele, ci aduce o mare problemă periculoasă in plus omului.

GREŞIT. Zic unii cum că n-are rost să se mai lase de fumat după ce au pufăit din ţigară 40 de ani. Părere greşită, fiindcă in orice moment este folositor să abandonezi ţigara, fiindcă nu se mai inrăutăţeşte starea organismului, bolile aduse de fumat nu mai progresează.

 

FALS. Este necesar să fie reamintite unele lucruri de necontestat: nu e adevărat ce zic fumătorii că ţigara ii linişteşte, că ţigara le sopreşte concentrarea la invăţat şi la munca intelectuală, că ţigara pufăită inainte de culcare aduce un somn liniştit. Fals şi iarăşi fals.

 

FILTRUL. Este fals alibiul că filtrul impuţinează gudroanele din fumul de ţigară. Trec prin filtru şi işi urmează calea spre plămăni o mulţime de gudroane care imbolnăvesc. După cum este o amăgire şi acea reclamă cum că ţigările uşoare, ţigările light, l-ar proteja ceva-ceva pe fumător. Organismul fumătorului este nărăvit cu o anumită cantitate de nicotină şi dacă ţigara light este mai puţin concentrată in tutun, atunci fumătorul fumează mai multe ţigări light pentru a-şi indeplini baremul de otravă cu care s-a obişnuit organismul lui intoxicat.

 

RITUAL. Toată lumea ii sfătuieşte pe fumători să abandoneze viciul acesta care ucide. Dar lepădarea de fumat nu este o treabă simplă.

Ţigara nu-l inrobeşte pe fumător doar prin nicotină şi magnetismul fumului cald, ţigara il face sclav pe fumător şi prin gesturile ce insoţesc fumatul. Omul este inrobit şi de ritualul fumatului, de scuturarea ţigării in scrumieră, de gestul ducerii ţigării la gură, de aprinderea cu bricheta, de rotocoalele distractive scoase din plămăni, de turtirea chiştocului de ţigară la sfărşit. Tocmai de aceea, cănd un om se lasă de fumat, trebuie să caute să se rupă şi de lanţul acesta de gesturi.

×
Subiecte în articol: fumul nicotina tigara fumatului tabagism