x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Spectacole Alba: O tânără din Sălaj câștigătoarea Marelui Premiu a celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur"

Alba: O tânără din Sălaj câștigătoarea Marelui Premiu a celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur"

16 Sep 2017   •   20:53
Alba: O tânără din Sălaj câștigătoarea Marelui Premiu a celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur"

O tânără din Sălaj, din satul Plopiş, Alexandra Chira, a câştigat, sâmbătă seara, Marele Premiu al celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur", organizat la Alba Iulia, manifestare care are ca scop principal conservarea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc.

''În aceste momente unice sunt copleşită de emoţii extraordinare, pentru că acest Mare Premiu, pentru mine, reprezintă un dublu prilej de bucurie. Pe lângă câştigarea trofeului la Festivalul Naţional de Folclor 'Strugurele de Aur', vreau să vă împărtăşesc o amintire de suflet. Aici, acum, se împlinesc zece ani de când am păşit pentru prima dată în cadrul Festivalului 'Strugurele de Aur', în cadrul recitalurilor, atunci când, copil fiind, doamna Marioara Murărescu m-a luat sub aripa ocrotitoare şi m-a aşezat la sufletele şi inimile iubitorilor de folclor'', a afirmat tânara câştigătoare a actualei ediţii a "Strugurelui de Aur". Recompensată de către organizatori cu 9.000 de lei, valoarea Marelui Trofeu, Alexandra Chira a câştigat de-a lungul timpului mai multe premii la festivaluri de profil.

Trofeul i-a fost înmânat acesteia de către iniţiatorul festivalului, Claudiu Necşulescu, care a apreciat totodată că toţi cei 35 de tineri concurenţi au dat tuturor ''o lecţie de românism''.

Pentru ediţia din 2018, care se va desfăşura în contextul celebrării a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Unirii, organizatorii vor veni cu alte elemente de noutate, urmând ca o secţiune specială a festivalului să fie dedicată cântecului patriotic. Astfel, tinerii interpreţi sunt îndrumaţi, încă de acum, spre documentare şi culegere, pentru a putea aduce, în cadrul festivalului, cele mai emoţionante cântece care vorbesc despre cine suntem, despre eroii noştri şi despre mândria de a fi român, au anunţat organizatorii.

Veniţi din toate zonele etno-folclorice ale ţării, cei 35 de solişti vocali şi instrumentişti, cu vârste între 16 şi 32 de ani, au fost selectaţi în urma unei preselecţii, la care au participat, în vară, aproape 80 de tineri.

Difuzat în direct de postul public de televiziune, festivalul, mai exact Gala Laureaţilor, va fi transmis, în premieră, şi în Ungaria, în cadrul emisiunii în limba română difuzată de Societatea Maghiară de Radiodifuziune.

Gala Laureaţilor va fi reeditată, potrivit tradiţiei, duminică, în Piaţa Centrală din Jidvei, locul de unde a pornit acest festival în urmă cu 17 ani.

Festivalul Naţional de Folclor ''Strugurele de Aur'' este organizat de ''Jidvei'' în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Centrul de Cultură "Augustin Bena" Alba şi în coproducţie cu Societatea Română de Televiziune. AGERPRES

×