x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Spectacole CĂLIN (FILE DIN POVESTE) de Mihai Eminescu la Casa Artelor “Dinu Lipatti” Recital extraordinar de muzică și poezie cu Daniela Nane și Ioana Maria Lupașcu

CĂLIN (FILE DIN POVESTE) de Mihai Eminescu la Casa Artelor “Dinu Lipatti” Recital extraordinar de muzică și poezie cu Daniela Nane și Ioana Maria Lupașcu

14 Iun 2018   •   21:02
CĂLIN (FILE DIN POVESTE) de Mihai Eminescu  la Casa Artelor “Dinu Lipatti”  Recital extraordinar de muzică și poezie cu Daniela Nane și Ioana Maria Lupașcu
Sursa foto: Mediagraph

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor “Dinu Lipatti” vă invită vineri, 15 iunie, de la orele 19.00, la recitalul de muzică clasică și poezie “Călin (file din poveste) la Casa Artelor ”, pentru a marca 129 de ani de la trecerea în nemurire a poetului nostru național Mihai Eminescu, la 15 iunie 1889.

Actrița Daniela Nane va recita integral poemul ce are la bază basmul “Călin Nebunul și mitul Zburătorului”, acompaniată, la pian, de Ioana Maria Lupașcu, care va interpreta muzică clasică românească.

Conform tradiției pe care Casa Artelor “Dinu Lipatti” – condusă de regizoarea Alice Barb, o are încă de la înființare, de a marca prin evenimente tematice repere culturale esențiale pentru identitatea națională (Festivalul “I Love Lipatti”, “Agnus Dei” – recital pascal, „Zilele Europei”, “Balada, un secol de muzică” - recital extraordinar Alexandru Tomescu), dorim să acordăm atenția cuvenită acestei date cu o semnificație atât de importantă.

“Călin (file din poveste)”, poem ce se înscrie în tema de inspiraţie folclorică şi mitologică a creaţiei eminesciene, a apărut în revista „Convorbiri literare” în anul 1876.

Eminescu a preluat mitul Zburătorului, cunoscut şi sub numele de mitul erotic, din mitologia autohtonă, unde Zburătorul este o fantasmă care poate lua chipul unui tânăr frumos şi fermecător, sădind pentru prima oară iubirea în sufletul tinerelor fete.

Actriță a Teatrului Bulandra din 1995, Daniela Nane are o carieră artistică solidă, cu roluri diverse și complexe, pe scenă, în filme de lung metraj și de televiziune. S-a apropiat de poezie în adolescență, când asculta cu admirație versurile rostite de George Vraca, Ion Caramitru, Valeria Seciu sau Florian Pittiș și când a început, timid, să recite primele poeme. Cand spune versuri are șansa de a dărui oamenilor clipe de emoție și de regăsire, care să le reamintească de noblețea din suflete.

Pianista Ioana Maria Lupașcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Între 2001 și 2005 a fost, la Academia Europea di Musica, Italia, studenta marelui pianist Lazar Berman. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești. A fost invitată în Festivalul Mozart al Operei Brașov, în 2008 deschide  stagiunea camerală de la Conservatorio Giuseppe Verdi Milano, iar în 2012 concertează în sala Națiunilor Unite de la Geneva.

Recitalul de poezie și muzică va fi urmat de proiecția filmului documentar “Eminescu”.

Vă invităm, așadar, la Casa Artelor “Dinu Lipatti” din Bd. Lascăr Catargiu, nr. 12, casa genialului Lipatti, ce-l va găzdui, pentru o seară, pe genialul Eminescu.

×